Povestea celor mai cunoscute deserturi din lume

desert 1

Dimensiune font:

| 13-03-2024 09:27

 Cu fiecare mușcătură, istoria se dezvăluie într-o explozie de arome, texturi și tradiții dulci. De-a lungul secolelor, deserturile au fost nelipsite din meniurile diferitelor culturi din întreaga lume, aducând bucurie șîndulcind vieți. Sunt multe delicii care au rezistat testului timpului și au răsfățat papilele gustative generație după generație.

Baclava, răsfățul din Orientul Mijlociu

Dacă ajungi într-o cafenea din Istanbul sau Beirut, nu poți să treci pe lângă baclava fără să te bucuri de aroma ei bogată și textura crocantă. Această minunată prăjitură a fost savurată pentru prima dată cu peste 4.000 de ani în urmă și continuă să fie un desert emblematic în întreg Orientul Mijlociu. Cu straturi subțiri de foi de plăcintă, nuci măcinate și sirop de miere, baclavaua este o explozie de dulce și aromat, cu influențe grecești, turcești și arabe.

Tiramisu, pasiunea dulce italiană

Pentru amatorii de cafea și ciocolată, tiramisu este un vis devenit realitate. Acest desert italian este o capodoperă a gustului, cu straturi de biscuiți Savoiardi înmuiați în espresso, cremă de mascarpone și un praf de cacao deasupra. Numele tiramisu înseamnă ridică-mă în italiană, probabil făcând referire la efectul revitalizant pe care îl oferă. Originar din regiunea Veneto, acest desert a fost creat în secolul al XVII-lea și a devenit un simbol al patiseriei italiene.

Prăjituricile egiptene cu miere

În Egiptul antic, deserturile au fost la fel de importante ca și în prezent. Prăjituricile cu miere, un desert care datează din mileniul al IV-lea înaintea erei noastre, erau făcute din faină de grâu, lapte și miere. Erau presărate cu susan și uscate la soare pentru a primi o textură crocantă. Este fascinant cum acest desert din antichitate a evoluat și a supraviețuit, aducând bucurii dulci de-a lungul veacurilor.

Ciocolata caldă, elixirul comorii din America Centrală

Cu toate că nu este neapărat un desert în forma sa tradițională, ciocolata caldă merita cu siguranță să fie inclusă pe lista celor mai cunoscute delicii. Originară din zonele tropicale ale Americii Centrale, a fost consumată pentru prima dată de civilizațiile mayașe și aztece cu mii de ani în urmă. Acest lichid luxuriant, făcut din boabe de cacao, vanilie și arome naturale, a fost adus în Europa în secolul al XVI-lea și a devenit rapid o băutură de lux pentru nobilime. Astăzi, ciocolata caldă rămâne un elixir al bucuriei și confortului în întreaga lume.

Macarons, deliciile Franței

Când vine vorba de rafinament și eleganță, macarons este un desert care se impune cu grație. Aceste mici prăjituri colorate, cu o textură crocantă la exterior și umplutură moale, sunt originare din Franța și datează de peste două secole. Au fost popularizate de faimoasa cofetărie Ladurée din Paris și au devenit rapid un simbol al eleganșei gastronomice. Cu arome variate, precum ciocolata, vanilia, zmeura și lavanda, macarons este o capodopera a cofetăriei franceze.

Fiecare desert are o poveste și o tradiție bogată. De la Orientul Mijlociu la Egiptul Antic, până în Italia sau Franța, aceste deserturi au traversat secole și continuă să ne încânte gusturile și simțurile. Dacă doriți să vă aventurați într-un voiaj prin istoria culinară a lumii, nu trebuie decât să luați o fărâmă din aceste delicii pentru a cunoaște dulcea și vibranta lor moștenire.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
7 iulie, Ziua Mondială a Ciocolatei
07/07/2024 14:39

Ziua mondială a ciocolatei este aniversată la 7 iulie, această dată indicand momentul introducerii in Europa, in 1550, a băuturii pe bază de cacao. Istoria deliciilor pe bază de cacao nu este atat de bi ...

Sarmalele, o poveste plină de savoare
04/07/2024 10:42

Oriunde ai călători in estul Europei si in Balcani, sarmalele isi vor face simtită prezenta, incantand papilele gustative si incălzind inimile celor care le gustă. Istoria lor este la fel de bogată si com ...

Sosul chimichurri, o delicatesă în bucătărie
30/06/2024 12:21

Chimichurri este un sos argentinian, adesea servit alături de cărnuri la grătar, peste si alte preparate din carne. Este folosi si pentru marinarea diferitelor tipuri de carne si este recunoscut ca fiind un ...

Kapsalon, shaorma olandeză
30/06/2024 11:03

Ingrediente: 750 de grame cartofi congelati 500 grame carne de porc Pentru marinada: paprika afumata suc de lamaie ulei de masline pudra de ceapa pudra de usturoi pudra de cumin pudra de coriandru putina scorti ...

  Dulceața de trandafir, o delicatesă a bucătăriei rafinate
30/06/2024 09:09

Dulceata de trandafir este un produs culinar traditional cu o istorie bogată, o simbolistică aparte si un gust care incantă simturile. Preparată din petalele de trandafir, această dulceată reprezintă o a ...

Dulceață de nuci verzi
21/06/2024 12:02

Pentru ca dulceata de nuci verzi să aibă gustul perfect, nucile trebuie culese incepand cu sfarsitul lunii iunie si pană aproape de sfarsitul lunii iulie. Cand trec de această perioadă, nucile se coc prea ...

Micii și patricienii la grătar. Tradiția reinterpretată în arta culinară
16/06/2024 10:42

Micii, cunoscuti si sub numele de „mititei”, isi au rădăcinile in gastronomia romanească, insă povestea lor nu este doar una locală, ci una care a captivat gusturile si imaginatia multor oameni ...

 Gogoșile, delicatesa culinară a lumii
16/06/2024 09:16

Gogosile, asa cum le stim astăzi, isi au rădăcinile in Europa medievală, unde erau cunoscute sub numele de „olykoeks” in Olanda. Aceste „prăjituri uleioase”erau preparate prin ...

Prăjitură turnată cu mere rase și scorțișoară
15/06/2024 14:56

Prăjitura turnată cu mere este un desert foarte bun in post.  Ingrediente 450 g făină tip 000 1 plic de praf de copt (am pus praf de copt cu sofran pentru o culoare mai frumoasă) 150 g zahăr 10 ...

Cozonaci generoşi din cuptoarele de aur
15/06/2024 09:06

Cozonacul nu-i treabă uşoară şi trebuie să fii mare meşteră ca să iasă bun. „Totul depinde şi de gospodină. Nu trebuie să te zgarceşti cand pui ouă; apoi, trebuie să ai şi smantană bună, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei