Povestea pâinii. De la semințe, la feliile din sandvișuri

paine

Dimensiune font:

| 12-04-2024 15:28

 Un aliment simplu, dar plin de semnificații, pâinea ne aduce împreună la masă, împărtășind povești și râsete * la fel ca și prietenii adevărați, este întotdeauna acolo când avem nevoie * fiecare felie reprezintă o porție de dragoste și muncă, un simbol al unității și al vieții de zi cu zi

În fiecare dimineață, aroma pâinii proaspăt coapte se ridică din brutăriile orașului, un ritual vechi care continuă să își găsească loc în inimile oamenilor. Istoria pâinii ne poartă într-o călătorie lungă de mii de ani, începând cu primele semințe de grâu și cu oamenii care au descoperit secretul transformării lor. Cu ajutorul unor pietre simple, ei striveau boabele, amestecau făina cu apă și o coceau pe pietre încinse. Așa a apărut pâinea primitivă, simplă și hrănitoare.

Odată cu înaintarea timpului, omul a domesticit cerealele și a început să experimenteze tehnici de coacere. În văile fertile ale Mesopotamiei, pâinea a început să fie coaptă în cuptoare de lut. Acestea au fost strămoșii brutăriilor de astăzi și au marcat începutul civilizației pâinii.

Pâinea nu a fost doar un aliment, ci a devenit un simbol al prosperității și al comunității. Timpul a trecut, iar meșteșugul a evoluat odată cu descoperirea drojdiei și a procesului de fermentație. Procesul de coacere a devenit mai sofisticat, iar gustul și textura pâinii s-au îmbunătățit.

În România, a avut întotdeauna un loc special, ocupă un loc central în cultura noastră, legând trecutul de prezent și aducând oamenii împreună în jurul mesei. În fiecare fărâmă se regăsesc efortul, pasiunea și istoria celor care au transformat boaba de grâu într-o emblemă a civilizației umane.

O monedă de schimb delicioasă

Pâinea nu a fost doar un aliment, ci a devenit un simbol al prosperității și al comunității. În Egiptul Antic, brutarii erau respectați, iar pâinea era adesea folosită ca monedă de schimb. În Europa medievală, a continuat să fie inima meselor și a jucat un rol crucial în supraviețuirea populațiilor în timpul vremurilor grele.

Evoluția a continuat în Renaștere cu îmbunătățirea tehnicilor de măcinare și coacere. Apariția morii cu aburi și apoi a celei cu valțuri în secolul al XIX-lea a permis producția de făină la scară largă, ducând la apariția pâinii albe. În secolul XX, revoluția industrială a adus producția în masă de pâine, transformând-o într-un aliment de bază accesibil tuturor.

Dar, în ciuda progresului tehnic, a păstrat legătura cu rădăcinile sale. În multe părți ale lumii, brutarii artizanali redescoperă tehnicile tradiționale, creând pâini cu arome și texturi variate care ne amintesc de bogăția și diversitatea moștenirii noastre culturale.

De la primele semințe prăjite până la feliile albicioase de astăzi, pâinea a străbătut un drum lung, reflectând evoluția și creativitatea umană. În fiecare felie de pâine, găsim nu doar gustul hranei, ci și povestea nesfârșită a aspirațiilor și inovațiilor.

Fiecare firimitură poartă istoria ei, munca omului, fertilitatea pământului și generozitatea naturii. Este o legătură între pământ și om, o celebrare a vieții. Când o frământăm, îi simțim istoria în palme, iar când o mâncăm, ne hrănim nu doar trupul, ci și sufletul.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
7 iulie, Ziua Mondială a Ciocolatei
07/07/2024 14:39

Ziua mondială a ciocolatei este aniversată la 7 iulie, această dată indicand momentul introducerii in Europa, in 1550, a băuturii pe bază de cacao. Istoria deliciilor pe bază de cacao nu este atat de bi ...

Sarmalele, o poveste plină de savoare
04/07/2024 10:42

Oriunde ai călători in estul Europei si in Balcani, sarmalele isi vor face simtită prezenta, incantand papilele gustative si incălzind inimile celor care le gustă. Istoria lor este la fel de bogată si com ...

Sosul chimichurri, o delicatesă în bucătărie
30/06/2024 12:21

Chimichurri este un sos argentinian, adesea servit alături de cărnuri la grătar, peste si alte preparate din carne. Este folosi si pentru marinarea diferitelor tipuri de carne si este recunoscut ca fiind un ...

Kapsalon, shaorma olandeză
30/06/2024 11:03

Ingrediente: 750 de grame cartofi congelati 500 grame carne de porc Pentru marinada: paprika afumata suc de lamaie ulei de masline pudra de ceapa pudra de usturoi pudra de cumin pudra de coriandru putina scorti ...

  Dulceața de trandafir, o delicatesă a bucătăriei rafinate
30/06/2024 09:09

Dulceata de trandafir este un produs culinar traditional cu o istorie bogată, o simbolistică aparte si un gust care incantă simturile. Preparată din petalele de trandafir, această dulceată reprezintă o a ...

Dulceață de nuci verzi
21/06/2024 12:02

Pentru ca dulceata de nuci verzi să aibă gustul perfect, nucile trebuie culese incepand cu sfarsitul lunii iunie si pană aproape de sfarsitul lunii iulie. Cand trec de această perioadă, nucile se coc prea ...

Micii și patricienii la grătar. Tradiția reinterpretată în arta culinară
16/06/2024 10:42

Micii, cunoscuti si sub numele de „mititei”, isi au rădăcinile in gastronomia romanească, insă povestea lor nu este doar una locală, ci una care a captivat gusturile si imaginatia multor oameni ...

 Gogoșile, delicatesa culinară a lumii
16/06/2024 09:16

Gogosile, asa cum le stim astăzi, isi au rădăcinile in Europa medievală, unde erau cunoscute sub numele de „olykoeks” in Olanda. Aceste „prăjituri uleioase”erau preparate prin ...

Prăjitură turnată cu mere rase și scorțișoară
15/06/2024 14:56

Prăjitura turnată cu mere este un desert foarte bun in post.  Ingrediente 450 g făină tip 000 1 plic de praf de copt (am pus praf de copt cu sofran pentru o culoare mai frumoasă) 150 g zahăr 10 ...

Cozonaci generoşi din cuptoarele de aur
15/06/2024 09:06

Cozonacul nu-i treabă uşoară şi trebuie să fii mare meşteră ca să iasă bun. „Totul depinde şi de gospodină. Nu trebuie să te zgarceşti cand pui ouă; apoi, trebuie să ai şi smantană bună, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei