Culisele ședințelor PSD și PNL: care sunt primele funcții negociate de Ciolacu și Ciucă la pachet cu comasarea alegerilor

3

Dimensiune font:

| 01-02-2024 08:32

Liberalii au dat miercuri mandat liber conducerii să înceapă negocierile cu PSD în vederea comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare. De partea cealaltă, Marcel Ciolacu a făcut terapie cu liderii social-democrații reuniți în ședința Consiliul Național așteptând decizia de la PNL. În spatele ușilor închise, Ciolacu le-a promis liderilor locali că la negocierile cu PNL se vor pune bazele unor alianțe punctuale în teritoriu.

Ședința Consiliului Național al PSD a fost una formală după ce Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu primarii într-un cadru informal la Vila Lac marți seară. După ce în timpul zilei primarii au discutat cu Ciolacu în Kiseleff, seara și-au dat acordul pentru comasarea localelor cu europarlamentarele, susțin surse social-democrate pentru HotNews.ro.

La ședința oficială de miercuri, din Parlament mai mulți lideri PSD i-au cerut lui Marcel Ciolacu ca negocierile cu PNL pe comasare să pornească de la candidații pentru prezidențiale și primăria Capitalei. Potrivit surselor citate, Ciolacu le-ar fi spus că, în urma unei discuții cu Nicolae Ciucă, PNL este deja dispus să renunțe la primăria Capitalei.

„Negocierile vor pleca de la candidaturile pe primării importante din țară care sunt reședință de județ. Prima în discuție este primăria Capitalei, iar PNL este dispus să renunțe la ea”, ar fi transmis Ciolacu, ca dovada unei prime înțelegeri pe comasarea localelor cu europarlamentarele, susțin surse social-democrate pentru HotNews.ro.

Candidatura pentru primăria Capitalei este un subiect sensibil pentru Marcel Ciolacu după ce a evitat în repetate rânduri să o valideze pe Gabriela Firea drept candidatul PSD. Deși liderul PSD a căutat soluții în ceea ce privește un alt candidat credibil susținut de PSD pentru București, nu s-au identificat soluții, susțin sursele citate.

De altfel după ședința, întrebat dacă PSD va cere să dea candidatul la prezidenţiale, Marcel Ciolacu a răspuns: „Momentan, nu avem scenariul acesta. Singura discuţie care a fost în partid a fost că, dacă se comasează vreo alegere, vrem să ştim întreg calendarul convenit cu cei care pot să creeze o majoritate în Parlamentul Românei, ca să treacă modificările legislative. Nu e nedemocratic, tocmai Belgia şi Irlanda au anunţat că vor avea alegeri locale odată cu alegerile europarlamentare. Nu exclud nimic. Nu s-a discutat acest lucru”.

În schimb, prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu a recunoscut că așteaptă din partea partenerilor de guvernare discuții punctuale despre alianțe în teritoriu. o propunere privind calendarul alegerilor pe tot anul .

„Așteptăm să vedem cu ce propunere vin colegii de la PNL, cum văd caldendarul electoral complet până sfîrșitul anului. Putem merge pe scenariul să avem un candidat comun la prezidențiale sau candidat comun la primăria Timișoarei, sa avem discuții despre alianțe punctuale în teritoriu dau un exemple, despre asta este vorba”, declarat Grindeanu la finalul ședinței din PSD.

De partea cealaltă, liderii PNL au mandatat conducerea să înceapă negocierile cu PSD. În spatele ușilor închise liderul grupului PNL, Gabriel Andronache, a prezentat modificările care trebuie efectuate pentru comasarea alegerilor. Este vorba de modificarea Codului Administrativ unde trebuie eliminat prevederea care stipulează termenul în care se poate valida mandatul aleșilor locali.

Surse liberale susțin că PNL exclude cedarea candidaturii la prezidențiale către social-democrați, în schimb este dispus să cedeze primăria Capitalei și să stea la masă pentru a crea alianțe în teritoriu.

La finalul ședinței preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat că în urma unei analize interne se susține varianta comasării alegerilor europarlamentare cu locale și că în următoarea perioadă va negocia cu PSD în acest sens.

Totodată, Nicolae Ciucă a anunțat că din discuţiile pe care le-a avut cu liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja, partidul nu va mai susţine candidatura lui Nicuşor Dan la Primăria Capitalei.

„Din analiza pe care o avem pe măsurile care ar fi trebuit îndeplinite, pe cerinţele PNL, filiala Bucureşti, din discuţiile pe care le-am avut cu Sebastian Burduja, rezultă că PNL nu va mai susţine candidatura lui Nicuşor Dan la Primărie(...) Vom discuta şi în filială, în detaliu, această situaţie. Nu lansăm candidatul PNL mâine”, a spus Ciucă.

Surse din ambele partide au confirmat pentru HotNews.ro că dncolo de consultările oficiale pe care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă le au cu liderii din teritoriu, decizia este luată deja, iar alegerile locale vor fi comasate cu alegerile europarlamentare și se vor desfășura în lunia iunie. Miza comasării celor două tipuri de alegeri are mai multe ramificații și face parte dintr-un scenariu mai amplu gândit de liderii politici împreună cu președintele Klaus Iohannis și validat tacit de oficialii de la Bruxelles.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Fostul consilier al lui B. Johnson a răbufnit: 'Ucraina e un stat mafiot și corupt. Ne-a păcălit practic pe toți!'
11/05/2024 20:04

Fostul consilier principal al lui Boris Johnson, Dominic Cummings (foto), a lansat joi un atac impotriva sprijinului Occidental pentru Ucraina. Intr-un interviu, Cummings - fost consilier al premierului Johnso ...

Mircea Geoană, despre declarațiile belicoase ale lui Macron: Trimite un mesaj de nevoie imperioasă de a continua sprijinul pentru Ucraina
11/05/2024 19:52

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat sambătă, la Arad, referitor la afirmaţiile preşedintelui Franţei privind trimiterea de trupe in Ucraina, că Emmanuel Macron "trimite un mesaj ...

Rusia ar vrea să demareze în R. Moldova o nouă 'operațiune militară': avertisment sumbru al americanilor
11/05/2024 11:03

Purtătoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe (MAE), Maria Zaharova, a afirmat că guvernul Republicii Moldova este implicat intr-un „genocid” de tip nazist in Moldova. Potrivit unei analize a Instit ...

Ungaria insistă. Nu participă la planurile NATO de sprijin pentru Ucraina
11/05/2024 07:22

Ungaria nu va participa la planurile NATO de sporire a rolului Alianţei in coordonarea ajutorului militar pentru Ucraina şi in instruirea soldaţilor ucraineni, şi nici la pachetul de ajutor pentru Ucraina i ...

Cum îl va convinge PSD pe Ciolacu să candideze
11/05/2024 07:20

Europarlamentarul Mihai Tudose, vicepreşedinte al PSD, a afirmat vineri, la Brăila, că un rezultat bun pentru social democraţi la alegerile locale şi europarlamentare din 9 iunie l-ar putea convinge pe pre ...

Cristoiu: Candidatul PNL la prezidențiale Nicolae Ciucă nu stârneşte niciun fel de emoţie, de fapt nu stârneşte nimic
11/05/2024 07:18

„Dintre toate partidele, PNL si-a anuntat candidatul la alegerile prezidentiale: Nicolae Ciucă. PSD evită discutia. USR nu s-a decis. AUR nu pare preocupat. Panourile, clipurile, afisele cu Nicolae Ciucă ...

Ciucă, explicații la legea evazioniștilor, care îl umplu de ridicol
11/05/2024 07:17

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a declarat, vineri, după promulgarea Legii privind combaterea evaziunii fiscale, că Romania trece la o nouă etapă judiciară in aceste speţe, menţionan ...

România nu-şi poate permite să doneze Ucrainei sistemul de apărare Patriot care are menirea de a proteja spaţiul aerian naţional
11/05/2024 07:11

Comanda mascată de donare a unui sistem de apărare Patriot Ucrainei, dată de Joe Biden lui Iohannis cu prilejul vizitei acestuia in SUA, este subiectul actual si arzător. E mare agitatie in legătură cu s ...

Statul NATO care se pregătește de un război pe scară largă cu Rusia: au început să sape tranșee și buncăre
10/05/2024 19:02

Ministrul polonez al apărării, Władysław Kosiniak-Kamysh, a propus construirea unei linii de buncăre defensive, transee si santuri pe granita cu Kaliningrad si Belarus Ministrul a mentionat că autorităt ...

Plătim degeaba milioane de euro anual! Burduja ridică o problemă majoră și îi atacă voalat pe Firea și Nicușor Dan: 'Nimeni nu s-a preocupat'
10/05/2024 18:11

Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, a declarat vineri că pană astăzi, noi am plătit degeaba peste 3,3 miliarde lei, in total, ceea ce inseamnă 50 de milioane de euro, anual, tariful d ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei