„ Un mare avantaj al comediei versus dramă este că te lasă să și greșești”

11Bobo-Fara-zahar

Dimensiune font:

| 15-10-2020 05:56

 

Dialog cu Bobo Burlăcianu, unul din fondatorii trupei „Fără Zahăr”

Cele mai reușite interviuri sunt, fără îndoială, cele în care stăm față, împărtășim gânduri, trăiri, vorbim despre planuri, despre greșeli, despre cum vedem lumea și cum suntem percepuți. Dialogul curge firesc, ca între oameni care s-au cunoscut de când lumea. Ei bine, la fel a fost și cu Bobo Burlăcianu, unul dintre fondatorii trupei „Fără Zahăr”, chiar dacă discuția nu s-a purtat în studioul de înregistrări sau pe scenă, ci la telefon, obligați fiind de situația actuală. L-am prins pe Bobo între un concert și o programare la un salon de tatuaje și m-am bucurat să aflu cum este viața unui artist pe timp de pandemie.

- Cum a fost 2020 pentru tine? Ai renunțat la proiecte?

- Greu, cam la toată lumea. A trebuit să mă repliez din mers cumva, să accept accept vremurile așa cum sunt. Nu am renunțat la nimic, aștept să se regleze situația și să-mi văd de ale mele. Nu am la ce să renunț din punct de vedere profesional, nu pot renunța la concerte, la muzică, la teatru, nu știu să fac altceva. Este un an destul de ciudat.

- Cu toate astea, ați scos un album nou nou, „Comedie amăruie”.

-  Noi nu am mai scos albume în ultimii ani pentru că nu prea am avut timp, având și alte proiecte personale în care suntem implicați, pe lângă „Fără Zahăr”, plus concertele care au fost destul de multe. Apoi, am considerat că nu este necesar neapărat să scoatem un album, având în vedere că lumea nu mai cumpără discuri, așa cum era atunci când ne-am lansat noi trupa. Am avut feed-back de la oamenii care au venit la concertele noastre și care ne-au întrebat dacă nu avem CD-uri și pentru acești colecționari, puțini ce-i drept, care își doresc să aibă un album pe care să-l asculte și acasă, deși muzica este acum la liber pe youtube, am spus „Hai să facem un tiraj mic”. Am adunat piesele, am intrat în studio și, având în vedere că nu prea am avut activitate în acest an, am adunat toate piesele vechi pe care le aveam,  plus câteva noi, compuse mai demult dar pe care nu am reușit să le scoatem și am făcut acest album, cu 23 de piese.  

- Din punctul ăsta de vedere, pandemia v-a ajutat... „Album de speriat vecinii”, scrie pe copertă. I-ați speriat?

- (râde) Doar pe ăia răi, pe ăia buni nu. Și da, să spunem că pandemia a fost un factor motivant.

- Cel puțin nu v-a afectat umorul. Cine îl alimentează?

- Stăm bine cu umorul și cred că este un dar al nostru, vine din interior. Așa ne-am născut noi, românii. În spațiul ăsta în care am trăit, în nordul Moldovei, oamenii au umor, este un tip specific omului de rând pe care nu l-am mai întâlnit în restul țării și cred că de acolo ne alimentăm. Este un fond genetic bun, oamenii iau mai în ușor lucrurile, nu iau viața așa în serios, au timp de glume ca să poată trece mai ușor peste momentele care nu le plac. Hazul ăsta de necaz, tipic românesc, e mai accentuat în Moldova. Se vede și se simte acest lucru și într-adevăr, ne ajută mult în viața de zi cu zi.

- Pe lângă muzică faci și teatru, iar anul trecut ai pus în scenă „Orașul, împreună cu cei de la Teatrul „Luceafărul, piesa fiind prezentă și pe afișul ediției din acest an a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr. Cum a fost colaborarea?

- A fost al doilea spectacol al nostru, după „Pisici”, pus în scenă la teatrul din Suceava. E o redicivă plăcută, vor urma și altele. A fost o experiență foarte interesantă și pentru noi, și pentru cei de la „Luceafărul”. A fost o colaborare foarte bună, am avut și timpul necesar, am lucrat spectacolul în două luni, iar atâta timp nu prea găsești în alte teatre. La nivel tehnic, la nivel profesional, actoricesc m-am înțeles foarte bine cu toată lumea. Mi-a plăcut foarte mult să lucrez cu scenograful, cu Andrei Botnaru, dar și cu cele patru actrițe (Carmen Mihalache, Liliana Mavriș Vârlan, Beatrice Volbea și Elena Zmuncilă – n.r.). Inclusiv cu cei de la tehnic m-am înțeles foarte bine, ei fiind o parte importantă. Fiind ceva nou pentru ei, cei de la „Luceafărul”, în sensul că nu a fost teatru clasic, ci mai mult muzică, au fost forte participativi.

- Vremurile astea ne-au schimbat obiceiurile și uite că am ajuns și la spectacolele online. Cum ți se par?

- Am avut un concert online, dar e ciudat pentru că noi practic nu comercializăm muzică, pe care o poate asculta oricine, fiind la liber. Noi, în momentul în care avem un concert, oferim un anumit tip de spectacol, o anumită energie pe care o transmitem pe scenă, exact ca la teatru. Noi creăm o atmosferă. Oamenii se întâlnesc cu prietenii, stau la un pahar, ascultă muzică, râd, nu este același lucru ca și cum te-ai uita la televizor. Așa cum nu funcționează nici teatrul în online pentru că nu este film, care este gândit într-un anumit fel. Teatrul și concertele sunt gândite să fie spectacole live și se bazează foarte mult pe energia care se transmite și se schimbă între scenă și sală, între artiști și public. Este o energie care ne încarcă și pe noi, cei de pe scenă, și atunci oferim și mai mult în sală, care o primește, o alchimizează și o transmite înapoi. În orbita asta pe care o urmează între sală și scenă, energia crește, se acumulează foarte mult până la finalul concertului și asta este miza spectacolului live, care se pierde la online.

- Ca și cum ai cânta singur în bucătărie...

- Cam așa ceva. Senzația este foarte ciudată când termini o piesă și nu știi pentru cine ai cântat-o, ca nu vine înapoi nimic. Ai cântat-o pentru tine practic, e ca un fel de repetiție că dacă nu ai feed-back... Cam la fel a fost și în concertele astea petrecute în pandemie, când oamenii au fost obligați să poarte măști. Nemaivăzându-le chipurile, nu ne-am dat seama dacă le place sau nu, dacă râd sau stau pasivi. Bobi (Bobi Dumitraș, celălalt membru al trupei – n.r.) glumea și zicea că la cei care poartă ochelari se vede că le-a plăcut, că dacă li se aburesc ochelarii e de bine.

- Dacă tot a venit vorba de situații dificile, ai uitat vreodată versurile la vreun spectacol?

- Da, da... Tot umorul m-a scos din încurcătură. Un mare avantaj al comediei versus dramă este că te lasă să și greșești. În momentul în care faci glume pe scenă și greșești, și acea greșeală intră la capitolul glume. Chestia asta umanizează artistul cumva, oamenii râd că s-a împiedicat cineva și a căzut pe scenă sau că a uitat un vers. Nu încercăm să păcălim pe nimeni, ieșim frumos din situație făcând haz de necaz.

- Spuneai de două proiecte aflate în lucru.

- Da, unul va fi la Teatrul de Nord din Satu Mare, unde vom pune în scenă un spectacol-concert care momentan, ca titlu de lucru, se cheamă „Metamorfoze”, pentru că este despre oameni transformați în insecte, pornind de la povestea lui Gregor Samsa din „Metamorfoza” lui Kafta. Vrem să punem în scenă o lume mică de personaje care s-au transformat în tot felul de insecte, care se întâlnesc și își împrtășesc și bucuriile, și necazurile. Anul viitor, vom merge la Suceava ca să facem o continuare a spectacolului „Pisici”. Vor fi Alte pisici.

Spectacolul „Orașul”, prezentat și la cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Internațional pentru Publicul Tânăr (FITPTI) a fost realizat de cei doi muzicieni din trupa „Fără zahăr”, cu patru actrițe din echipa Teatrului Luceafărul Iași. Proiectul a demarat la ideea teatrologului Oltița Cîntec, iar Bobo Burlăcianu și Bobi Dumitraș au dezvoltat-o creativ în stilul care i-a impus și i-a făcut atât de populari. Scenariul și-a propus portretizarea generică a metropolei, a Iașului, dar, în fond, a oricărei așezări urbane de mari dimensiuni, care e supraaglomerată, care are periferie („Periferia face să crească România/Periferia, aici domneşte bucuria/Periferia va lua planeta cu asalt/De-ndată ce primarul trage apă şi asfalt./La periferie, eşti mai aproape de natură/Luna orbitează pe şoseaua de centură/Hai, accelerează şi dacă nervii nu te lasă/În maxim patru ore cu maşina eşti ACASĂ.”, sună un refren), care e luat cu asalt în fiecare toamnă de studenți ce se maturizează, care are statui ce vorbesc, elevi suprasolicitați de atâtea meditații, teme, activități extra-curriculare, oameni veșnic grăbiți, ahtiați după shopping și prinderea unor oferte la vânzare, străbătut de autobuze vechi, obosite etc. Versurile cântecelor din „Orașul” sunt scrise de Bobi Dumitraș în maniera bine cunoscută: inventiv, ironic, neașteptat, ludic. Regia muzicală a lui Bobo Burlăcianu a găsit cele mai potrivite ritmuri pentru un spectacol-concert dinamic, tonic. „Orașul e un adversar redutabil şi prietenos, cu care ne luptăm zilnic cu sportivitate și respect, pe care  îl iubim sau îl detestăm, după caz, dar rămânem mereu împreună. Suntem cu toţii stafide într-o prăjitură din ciment.”, precizează artiștii  trupei „Fără zahăr”.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Daniel Barbu, fost ministru al culturii și cunoscut teolog, a murit
19/03/2024 00:05

Profesorul Daniel Barbu, fost ministru al Culturii, a murit luni, anuntă Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universitătii din Bucuresti, conform siteului mihailneamtu. „Astăzi, a trecut la cele ves ...

Nominalizările la Premiile Gopo
15/03/2024 11:30

Boss (r.Bogdan Mirică), Libertate (r. Tudor Giurgiu.), MMXX (r. Cristi Puiu), Nu astepta prea mult de la sfarsitul lumii (r. Radu Jude) si Spre nord (r. Mihai Mincan) sunt filmele care intră oficial in cursa ...

Sindicaliștii amenință cu suspendarea Nopții Muzeelor
14/03/2024 14:51

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media solicită creşterea "de urgenţă" a salariilor personalului din muzeele şi bibliotecile publice şi face apel la solidarizare cu re ...

Biserica Ortodoxă și Universitatea din Arad l-au elogiat pe neurochirurgul Leon Dănăilă, în contextul „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” în Patriarhia Română
14/03/2024 00:26

Renumitul neurochirurg Leon Dănăilă a fost elogiat duminică atat de Biserica Ortodoxă, cat si de Universitatea din Arad, in cadrul evenimentului „Un om, un destin, o viată”, relatează basilica.ro. ...

Divertis revine pe scenă cu Ioan Gyuri Pascu în rol principal: Cum va fi posibilă această 'minune'
13/03/2024 10:01

La aproape opt ani de la trecerea sa in nefiintă, iubitul artist Ioan Gyuri Pascu revine pe scenă. Nu singur, ci in compania unor fosti colegi din trupa sa, membrii Divertis! Această "minune" devine posibil ...

John Cena a oferit ”momentul serii” la Gala Premiilor Oscar 2024. A apărut gol pe scenă
11/03/2024 15:13

Ziua de luni, 11 martie, a fost specială pentru iubitorii cinematografiei pentru că au fost decernate premiile Oscar. "Oppenheimer", drama de trei ore despre fabricarea primei bombe atomice, in regia lui Ch ...

Costel Alexe-Două obiective importante ale județului Iaşi, pe lista de finanțări a Ministerului Culturii
10/03/2024 18:25

 Este vorba despre construirea noii săli de spectacole a Operei Nationale Romane Iasi şi de restaurarea si punerea in valoare a Muzeului Sitului Arheologic Cucuteni – Complexul National Muzeal &bdq ...

Mucenicii –obiceiuri și semnificații
09/03/2024 10:43

Ziua de Mucenici isi are originea intr-un ritual al credintelor străvechi prin care se celebra inceputul anului agrar la hotarul dintre cele două anotimpuri, iarnă si vară. In ziua de Mucenici se sărbăto ...

Sarmizei Bilcescu-Alimănişteanu prima femeie doctor în Drept din lume
08/03/2024 00:39

Născută la Bucureşti pe 27 aprilie 1867, in familia lui Dumitru Bilcescu (din Bilceşti-Muscel), fost şef al Controlului Finanţelor in vremea domnitorului Barbu Ştirbey, Sarmiza Bilcescu-Alimănişteanu a ...

 Cecilia Cuţescu-Storck, prima femeie din lume care a ajuns la catedra unei universităţi
08/03/2024 00:38

Marea artistă Cecilia Cuţescu-Storck s-a născut la 14 martie 1879 in comuna Caineni, judeţul Valcea. Tatăl său era diriginte de poştă. Talentul către pictură a inceput să se manifeste din copilărie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei