Duşmănii istorice: fii de domn ce au scăldat ţara în sânge și voievozi care şi-au ucis fraţii pentru tron

13_11zon

Dimensiune font:

| 03-06-2023 15:22

De-a lungul istoriei, au rămas celebre o serie de duşmănii între voievozii români. Evul Mediu, perioadă marcată de evenimente sângeroase şi răzbunări atroce, a fost presărat de intrigi celebre, de la fiii lui Alexandru cel Bun, continuând cu luptele dintre tatăl lui Ştefan cel Mare şi fratele său, şi terminând cu războaiele purtate de Vlad Ţepeş cu fratele Radu cel Frumos - amantul lui Mehmet

Luptele pentru tron şi deţinerea puterii au sfâşiat în perioada medievală Ţările Române şi au pus amprenta asupra cursului istoric.

Dedesubturile răfuielilor din fraţi, fii de domnitori şi aspiranţi la tron, sunt cunoscute de istorici. “Adevărul”, în colaborare cu istoricul Oltea Răşcanu-Gramaticu, preşedintele Societăţii Naţionale de Ştiinţe Istorice - filiala Bârlad, a făcut un top al celor mai devastatoare lupte, resimţite în special de Moldova.

Răfuieli între frați

1. Luptele interne pentru tron între fiii lui Alexandru cel Bun (domnitor al Moldovei între 1400-1432), Ilaş şi Ştefan. Războaiele purtate de cei doi fraţi au dus la împărţirea Moldovei şi la intervenţia regelui Poloniei, Vladislav Iagello. În 1435, prin acordul încheiat între cei doi fii ai lui Alexandru cel Bun, Moldova a fost împărţită în două. Ţara de Jos (ce mai târziu a avut capitala la Bârlad) i-a revenit lui Ştefan şi Ţara de Sus a Moldovei i-a revenit lui Ilaş.

“Pentru nenorocirea Moldovei, Alexandru cel Bun lăsă mai mulţi copii, atât legiuţi cât şi naturali, între care izbucnesc nişte lupte pentru domnie, mai crâncene încă şi mai pierzătoare, dacă se poate, cât acelea ce sfâşiară Muntenia după moartea lui Mircea. Competitorii, căutând necontenit ajutor la popoare străine, ajung în repetate rânduri a împărţi domnia Moldovei, încât ţara slăbită se pleacă tot mai mult sub jugul puterilor vecine. De o cam dată lupta se începe între progenitura lui Alexandru cea legiuită, către care se alipiră în curând şi bastarzii domnului cel Bun; apoi fiii parte legiuiţi, parte naturali ai acestora, în cât luptele pentru domnia Moldovei înfăţăşază adese ori caracterul unei nedescurcate învălmăşeli.

Alexandru desemnase el singur ca moştenitor al său pe fiul său cel mare, Ilie, pe care totdeauna îl pomenise în documente în fruntea celorlalţi, şi care pare a-i fi fost chiar asociat de el la domnie. Ilie, cum se urcă în scaun, depune jurământul de credinţă regelui polon. Ştefan însă care avea mai mulţi partizani printre boierii Moldovei, poate tocmai din pricină că nu era aşa aplecat către poloni, se răscoală contra fratelui său, venind asupra lui cu ajutor de la Vlad Dracul din Muntenia şi, după câte se spune şi de la turci.

2. Luptele dintre tatăl lui Ştefan cel Mare, Bogdan al II-lea şi fratele său Petru Aron.,/b> Fost domn al Moldovei în perioada 1449-1451, Bogdan al II-lea, tatăl lui Ştefan cel Mare, a fost ucis într-o noapte de octombrie la Reuseni (judeţul Suceava), în timp ce se afla la un ospăţ, ucigaş fiind tocmai fratele său vitreg, Petru Aron.

“Moşul său Petru apoi dizgraţiat de Ioan Corvin, vine şi el în Polonioa şi ambii se înţeleg a smulge coroana de la Bogdan, şi a împărţi apoi scaunul, în care nu puteau încăpea doi. Expediţia pregătită în comun în Polonia, care acum nu mai jignea interesele ungurilor, având de ţintă răsturnarea unui domn ce nu-i interesa deloc, porneşte asupra Moldovei sub conduicerea lui Petru. Acesta bate şi prinde pe Bogdan la Reuseni şi-i taie capul”, A. D. Xenopol, Moldova până la Ştefan.

Patru ani mai târziu, în octombrie 1455, Petru Aron trimite obişnuitul omagiu de fidelitate Poloniei, iar în 1456 se învoieşte să plătească tribut turcilor 2000 de galbeni pentru a primi susţinerea otomanilor. A aplicat în politică cuvintele evangheliei, “Capul plecat, sabia nu-l taie”A fost răsturnat de la tron de Ştefan cel Mare, nepotul său şi fiul lui Bogdan al II-lea, în urma unor lupte purtate în 1457. Petru Aron se refugiază la poloni, apoi în secuime, unde se aliază cu Matei Corvin şi provoacă ostilităţile împotriva lui Ştefan cel Mare. În 1469 cel mai probabil este prins de Ştefan şi ucis.

3. Vlad Țepes si Radu cel Frumos.
Vlad Ţepeş - Dracula a fost domnitor al Ţării Româneşti în trei rânduri: 1448, 1456-1462 şi 1476. Este cel mai cunoscut domnitor peste hotarele ţării. Numele lui a ajuns subiect al povestirilor de groază încă din timpul vieţii sale. La sfârşitul secolului al XIX-lea, popularitatea lui a fost reînviată prin romanul lui Bram Stoker, iar astăzi datorăm filmelor cu Dracula asocierea dintre acest personaj şi România. Turcii îl numeau Ţepeş, din cauza pedepsei sale preferate, trasul în ţeapă.

Chiar şi legăturile cu fratele său Radu cel Frumos, domn al Ţării Româneşti de patru ori (1462-1473, 1473-1474, 1474, 1474-1475) au fost sinuoase. În copilărie, cei doi fraţi, copiii lui Vlad Dracul, au fost ostatici la Poartă, fiind daţi garanţie de propriul tată. În timp ce Ţepeş capătă aversiune faţă de otomani, fratele său a dobândit alte obiceiuri. Cronicarul grec Laonic Chalcocondyl, susţine că în perioada captivităţii, Radu a devenit iubitul lui Mehmet. Vlad Ţepeş şi Radu cel Frumos, poreclă primită datorită aspectului său, au purtat lupte pentru tron (1462), după ce primul dintre ei refuză să plătească tribut otomanilor.

4. Lupte între Matei Corvin, rege al Ungariei şi voievod al Transilvaniei, împotriva voievodului moldovean Ştefan cel Mare. Matei Corvin, fiul lui Iancu de Hunedoara, a domnit 32 de ani, fiind cunoscut drept cel mai strălucitor domnitor al Ungariei.

Este celebră bătălia de la Baia (1467), când Matei Corvin pătrunde cu armata în Moldova, dar este învins de oastea lui Ştefan cel Mare. După acest episod, relaţiile dintr ecei domnitori se îmbunătăţesc şi chiar voievodul Moldovei a pus vorbă pentru eliberarea din închisoare a lui Vlad Ţepeş, urmând a fi ucis într-un complot câteva luni mai târziu.

5. Mihai Viteazu, coaliţia antiotomană şi trădarea lui Sigismund Bathory. În politica dusă de Mihai Viteazu pentru independenţă faţă de otomani, voievodul a aderat la Liga Sfântă şi a fost forţat să recunoască în 1565 suveranitatea lui Sigismund Bathory, principele Transilvaniei. După victoriile antiotomane de la Călugăreni şi Giurgiu (1595), principele Transilvaniei se îndepărtează de politica antiotomană şi a renunţat de două ori la tron în favoarea vărului său, cardinalul Andrei Bathory. Acesta ducea o politică favorabilă Poloniei şI Turciei, lucru care îl determină pe Mihai Viteazu să treacă cu armata în Transilvania şi obţine victoria categorică de la Şelimbăr (1599), lângă Sibiu. Cardinalul se retrage la secui dar este prins şi ucis. La 1 noiembrie 1599, Mihai Viteazu intră victorios în Alba Iulia şi se proclamă voievod al Transilvaniei.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Tablou semnat de celebrul pictor Gustav Klimt, vândut cu 30 de milioane de euro
25/04/2024 13:39

Un tablou considerat pierdut, semnat de celebrul pictor Gustav Klimt, a fost vandut cu 30 de milioane de euro la o licitatie la Viena, capitala Austriei. Lucrarea neterminată, „Portretul Domnisoarei Lie ...

Un pocal al Breslei minerilor, vechi din anul 1567, a ajuns la Muzeul Național de Istorie a României
24/04/2024 17:12

Muzeul Naţional de Istorie a Romaniei a achiziţionat un pocal de argint aurit aparţinand breslei minerilor din Transilvania şi Ţara Barsei, datat in 1567, a anunţat ministrul Culturii, Raluca Turcan. &bd ...

Două filme româneşti au ajuns în selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes
23/04/2024 11:21

Două filme romaneşti sunt in selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes, finalizată astăzi, anume lungmetrajul „Trei kilometri pană la capătul lumii”, regizat de Emanuel Parvu, ş ...

Comic Con România, un regal al benzilor desenate
21/04/2024 08:38

Comic Con Romania, eveniment dedicat pasionaţilor de filme, seriale, benzi desenate, jocuri video şi cosplay, are loc la Romexpo, de vineri pană duminică. Actori cunoscuţi de la Hollywood vor fi prezenţi ...

ICR a deschis o nouă galerie de artă la Veneția
19/04/2024 11:07

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a participat la inaugurarea atelierului de mozaic din cadrul Noii Galerii a ICR Veneţia, proiect din cadrul celebrei Bienale din oraş, prilej cu care a remarcat că acest sp ...

De ce a dinamitat Armata Română cel mai frumos pod din ţară, construit de Anghel Saligny
17/04/2024 13:53

Construit de marele inginer Anghel Saligny, podul de la Cosmesti a fost o demonstratie de inginerie care a avut, insă, un destin dramatic. A fost la acea vreme considerat cel mai frumos pod din tară, iar mate ...

370 de ani de la moartea „celui mai mare ctitor de lăcașuri sfinte”. Nu este vorba despre Ștefan cel Mare
11/04/2024 08:57

La 9 aprilie 2024 s-au implinit 370 de ani de la moartea domnitorului căruia ii sunt atribuite cele mai multe ctitorii ale neamului romanesc. Voievodul a carmuit Tara Romanească, nu Moldova. Este vorba despr ...

Palatul Cantacuzino, competiţie de orgoliu cu Peleşul Regelui Carol I
10/04/2024 18:41

Gheorghe Grigore Cantacuzino, zis Nababul, a lăsat posteritătii cea mai frumoasă si durabilă operă a sa, Palatul Cantacuzino de la Busteni, terminat in 1911, o splendoare arhitecturală comparabilă cu Pel ...

A murit un mare prezentator TV din România. Drum lin, maestre! Avea peste 50 de ani de carieră în televiziune
10/04/2024 15:48

A murit un mare prezentator TV din Romania. Avea peste 50 de ani de carieră in televiziune. Generatii intregi l-au văzut pe micile ecrane. Dumnezeu să-l ierte! Doliu in TV! Florin Brătescu a murit Florin ...

Actriţa Rodica Mandache, Premiul pentru întreaga carieră la Gala Premiilor Gopo
10/04/2024 11:48

Actriţa Rodica Mandache va fi distinsă cu Premiul pentru intreaga carieră la cea de-a XVIII-a ediţie a Galei Premiilor Gopo. "Cariera de peste şase decenii a actriţei Rodica Mandache va fi recompens ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei