Ecaterina Teodoroiu, "Eroina de la Jiu"

2

Dimensiune font:

| 08-03-2024 00:18

Ecaterina Teodoroiu, pe numele său adevărat Cătălina Toderoiu, cea care a fost supranumită "Eroina de la Jiu" pentru vitejia şi devotamentul de care a dat dovadă pe câmpul de luptă, s-a născut la 14 ianuarie 1894, într-o familie de ţărani din comuna Vădeni, judeţul Gorj, conform actului de naştere nr. 2 înregistrat în ziua de 16 ianuarie 1894.

Nu gasesc

Ecaterina Teodoroiu, "Eroina de la Jiu"

Cătălina Toderoiu a urmat primele două clase la şcoala primară din Vădeni, în anii 1901-1903, apoi, se pare, alte două clase primare în oraşul Târgu Jiu, potrivit volumului ''Ecaterina Teodoroiu'', autor Ion Mocioi (Editura Scrisul Românesc, Craiova, 1981). Directorul gimnaziului din Târgu Jiu, Ştefan Bobancu, profesor de istorie, a consemnat despre eleva sa din Vădeni că ''a urmat regulat la cursuri, sorbindu-le cu nesaţ. În special Istoria românilor o impresiona profund. Faptele de arme ale înaintaşilor erau urmărite de ea cu însufleţire şi nicio vorbă din ceea ce povesteam elevilor la această materie ea nu o pierdea''.

Nu gasesc

A studiat apoi vreme de şapte ani la un liceu din Bucureşti, până în vara anului 1916. Din perioada liceului s-au păstrat semnături ale ei, într-un album de amintiri datând din 1915: Lili Toderoiu, Lili Teodoroiu, apoi Ecaterina Teodoroiu (nume luat prin 1915-1916).

De asemenea, a urmat la Bucureşti o şcoală de infirmiere şi tot aici a făcut parte dintre cele dintâi cercetaşe de sub comanda Arethiei Piteşteanu, potrivit unui articol din Magazin Istoric nr. 8/august 1977. Apoi, în vacanţa din vara anului 1916, începând din luna iunie până în august, Ecaterina s-a întors în Gorj, regăsind la Târgu Jiu cohorta de cercetaşi ''Domnul Tudor'', în care activează sub conducerea lui Liviu D. Teiuşanu.

În dimineaţa zilei de 15/28 august 1916 a fost chemată la sediul Crucii Roşii din Târgu Jiu, împreună cu toţi cercetaşii, fiind repartizaţi pentru activitatea din spitalele de aici. Ecaterina Teodoriu avea să-şi noteze impresiile sale despre evacuarea răniţilor din spitale precum şi a locuitorilor din Târgu Jiu şi împrejurimi (octombrie 1916), într-un mic carnet de buzunar, la 12/25 decembrie 1916, pe când se afla pe patul spitalului din Iaşi.

În octombrie 1916 Ecaterina Teodoroiu participă, în rândul cercetaşilor, la luptele de la Podul Jiului. După cum ea însăşi a notat în însemnările din 12/25 decembrie, i-a alertat şi i-a îndemnat pe oameni să pună mâna pe arme în momentul în care a observat pătrunderea soldaţilor germani pe Podul Jiului, pentru a intra în Târgu Jiu. ''(...) Femei curajoase îngrijeau pe răniţi chiar lângă linia de luptă şi cărau muniţii luptătorilor. Printre ele se distingea prin curajul şi înflăcărarea ei o tânără, Ecaterina Teodoroiu, care mai târziu va câştiga, prin moartea ei eroică, dreptul de a rămâne în istorie cu numele de 'eroina de la Jiu' '', scrie, legat de acest episod, Constantin Kiriţescu în ''Istoria Războiului pentru Întregirea României. 1916-1919'' (Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1989).

În dimineaţa zilei de 16/29 octombrie 1916 Ecaterina Teodoroiu s-a prezentat la comandantul Jippa al Regimentului 18, din cadrul Diviziei I, şi a cerut să lupte pe front, cu fratele ei Nicolae, aflat în acel moment în Compania a 8-a. De aici înainte cercetaşa Teodoroiu Ecaterina a luptat cu arma în mână lângă fratele său, constituind un adevărat exemplu eroic pentru soldaţi. (''Ecaterina Teodoroiu'', Editura Scrisul Românesc, Craiova, 1981).

Fratele Ecaterinei Teodoroiu, sergentul Nicolae Toderoiu, din Regimentul 18, a murit la 1/14 noiembrie 1916, în luptele de la Sîmbotin. După acest episod dureros al pierderii fratelui, Ecaterina Teodoroiu pleacă decisă să se prezinte la comandant pentru a se înrola din nou în luptă în aceeaşi companie în care luptase fratele său. Ea a fost primită în Batalionul al II-lea şi a luptat sub comanda locotenentului Gheorghiţoiu, fostul comandant de pluton al fratelui său.

La începutul lunii noiembrie este luată prizonieră în luptele de pe înălţimile Răşina-Peşteana-Tunşi, dar reuşeşte să fugă de sub escortă. A participat la contraofensiva trupelor române din zona Filiaşi, unde a fost rănită de schijele unui obuz, fiindu-i fracturate, după cum ea însăşi mărturiseşte, ''tibia şi coapsa stângă'' şi fiind rănită şi la umăr. A fost dusă la spital în Craiova, apoi evacuată la Bucureşti şi apoi, după evacuarea Bucureştilor, la Iaşi. În ianuarie 1917 părăseşte spitalul din Iaşi, apoi, conform propriilor relatări dintr-un manuscris, s-a prezentat la Compania a 7-a, Regimentul 43/59 Infanterie, unde a îngrijit soldaţii bolnavi.

În martie 1917 primeşte, pentru activitatea sa ca cercetaş, Ordinul ''Virtutea cercetăşească în aur de război'', iar pentru faptele ostăşeşti, de front, i se acordă ''Virtutea Militară de Război'' clasa a II-a şi gradul de sublocotenent, conferite prin Decretul nr. 191 din 10 martie 1917. ''Se decorează cu 'Virtutea Militară de Război' clasa a II-a, sublocotenentul onorific Ecaterina Teodoroiu, pentru vitejia şi devotamentul ce a arătat pe câmpul de luptă. S-a distins în toate luptele ce Regimentul 18 Infanterie le-a dat cu începere de la 30 octombrie 1916, dând probe de vitejie, mai ales în luptele ce s-au dat la 19 noiembrie 1916, în apropiere de Filiaşi, când a fost rănită de un obuz la amândouă picioarele'', se arăta în Ordinul de zi.

După ce a fost ridicată la gradul de sublocotenent, ''Eroina de la Jiu'' a primit, tot la cerere, comanda unui pluton din Compania a 7-a a Regimentului 43/59 Infanterie, pe care-l urmează în zona Codăeşti-Vaslui, pentru pregătiri de luptă. În acea perioadă ea s-a îngrijit şi de sănătatea soldaţilor din companie, inclusiv a celor bolnavi de tifos exantematic. La 4/17 august Regimentul 43/59 a plecat din Codăeşti. Unul dintre comandanţii săi nota despre Ecaterina Teodoroiu că aceasta ''mergea pe jos, lângă doi ofiţeri călări, cu arma la bandulieră, cu tot echipamentul îngreutor al unui soldat, deşi gradul ei ofiţeresc o scutea de aceasta (...)''.

Hotărârea ei de a lupta a fost de neclintit, cu toate că au existat încercări din partea unor comandanţi de a o determina să treacă în spatele frontului. La apelul repetat al comandantului diviziei, al comandantului de brigadă şi al comandantului de regiment de a nu intra în luptele de la Muncelu, Ecaterina Teodoroiu a răspuns: ''Merg să lupt alături de soldaţii din regiment contra duşmanilor României şi să contribui şi eu la întregirea neamului''.

Sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu avea să cadă eroic la datorie în bătălia de la Varniţa şi Muncelu, unde armata română a oprit acţiunea ofensivă a armatei germano-austro-ungare.

La 22 august/4 septembrie, Compania a 7-a a primit ordin să facă legătura între Companiile a 5-a şi a 6-a ale batalionului, pe front. Luptele au pornit aprige. În seara zilei de 22 august Ecaterina Teodoroiu se afla cu plutonul ei în tranşee, pe Dealul Secului, deasupra pârâului Zăbrăuciorul, în zona Muncelului. La vederea forţelor inamice germane care porniseră spre liniile trupelor române, ''Eroina de la Jiu'', ridicându-se în picioare pe parapetul şanţului-adăpost în care se afla şi strigând cuvinte de înflăcărare, şi-a chemat ostaşii să deschidă focul şi să pornească la atac. Două gloanţe duşmane au lovit-o în inimă, ucigând-o. Ultimele ei cuvinte au fost: ''Înainte băieţi, nu vă lăsaţi, sunteţi cu mine!''.

Ecaterina Teodoroiu a fost înmormântată cu paradă militară la 23 august 1917, în valea Zăbrăuciorului. La 4 iunie 1921 rămăşiţele pământeşti ale eroinei au fost exhumate pentru a fi duse la Târgu Jiu. ''Aşezate într-un coşciug turnat din oţelul unor tunuri capturate de la inamic, sunt depuse pe un afet de tun'', se arată în cartea ''Sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu'' (Elsa Grozea, Editura Militară, 1967). Cortegiul a trecut prin gara Focşani, iar la 8 iunie 1921 vagonul a sosit la Bucureşti, în Gara de Nord, unde au fost date onorurile. La 9 iunie sicriul a fost transportat la Târgu Jiu şi depus în mormântul monument ridicat în faţa catedralei de aici.

O statuie din bronz a ''Eroinei de la Jiu'', în mărime naturală, a fost inaugurată pe 31 mai 1925, în municipiul Slatina. Statuia din Slatina, prima din ţară ridicată în memoria Ecaterinei Teodoroiu, este creaţia sculptorului Dimitrie Măţăuanu, iar festivitatea de inaugurare a acesteia a avut loc în prezenţa Reginei Maria.

Casa în care s-a născut Ecaterina Teodoroiu este în prezent casă memorială. De asemenea, numele eroinei este înscris pe o stea de pe Aleea Nemuritorilor Gorjului din municipiul Târgu-Jiu.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
bancul zilei

05:46

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Statuia lui Ştefan cel Mare din faţa Palatului Culturii va fi restaurată. Va dura doi ani
28/04/2024 11:36

 Primarul Mihai Chirica a semnat autorizatia de construire necesară lucrărilor de restaurare a statuii ecvestre a lui Stefan cel Mare din fata Palatului Culturii. Finantarea lucrărilor ar putea fi asig ...

Se termină reabilitarea de 2 ani și 2 mil. euro: e cea mai mare bibliotecă din Moldova și un edificiu emblematic al țării
27/04/2024 21:49

 BCU Iasi incheie lucrările si activitătile prevăzute in proiectul „Restaurare si reabilitare a clădirii monument istoric Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu”, finantat in cad ...

Bărbatul fatal, seducătorul prin excelență.
26/04/2024 09:25

Atat de sigur pe platoul de filmare, in aceeasi măsură devotat femeilor care au stiut să arate că sunt femei in toată puterea cuvantului. Senzualitate, pasiune, arta de a cuceri prin naturalete si sincerit ...

Tablou semnat de celebrul pictor Gustav Klimt, vândut cu 30 de milioane de euro
25/04/2024 13:39

Un tablou considerat pierdut, semnat de celebrul pictor Gustav Klimt, a fost vandut cu 30 de milioane de euro la o licitatie la Viena, capitala Austriei. Lucrarea neterminată, „Portretul Domnisoarei Lie ...

Un pocal al Breslei minerilor, vechi din anul 1567, a ajuns la Muzeul Național de Istorie a României
24/04/2024 17:12

Muzeul Naţional de Istorie a Romaniei a achiziţionat un pocal de argint aurit aparţinand breslei minerilor din Transilvania şi Ţara Barsei, datat in 1567, a anunţat ministrul Culturii, Raluca Turcan. &bd ...

Două filme româneşti au ajuns în selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes
23/04/2024 11:21

Două filme romaneşti sunt in selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes, finalizată astăzi, anume lungmetrajul „Trei kilometri pană la capătul lumii”, regizat de Emanuel Parvu, ş ...

Comic Con România, un regal al benzilor desenate
21/04/2024 08:38

Comic Con Romania, eveniment dedicat pasionaţilor de filme, seriale, benzi desenate, jocuri video şi cosplay, are loc la Romexpo, de vineri pană duminică. Actori cunoscuţi de la Hollywood vor fi prezenţi ...

ICR a deschis o nouă galerie de artă la Veneția
19/04/2024 11:07

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a participat la inaugurarea atelierului de mozaic din cadrul Noii Galerii a ICR Veneţia, proiect din cadrul celebrei Bienale din oraş, prilej cu care a remarcat că acest sp ...

De ce a dinamitat Armata Română cel mai frumos pod din ţară, construit de Anghel Saligny
17/04/2024 13:53

Construit de marele inginer Anghel Saligny, podul de la Cosmesti a fost o demonstratie de inginerie care a avut, insă, un destin dramatic. A fost la acea vreme considerat cel mai frumos pod din tară, iar mate ...

370 de ani de la moartea „celui mai mare ctitor de lăcașuri sfinte”. Nu este vorba despre Ștefan cel Mare
11/04/2024 08:57

La 9 aprilie 2024 s-au implinit 370 de ani de la moartea domnitorului căruia ii sunt atribuite cele mai multe ctitorii ale neamului romanesc. Voievodul a carmuit Tara Romanească, nu Moldova. Este vorba despr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei