Elefantul din creier – o carte analizată şi dezbătută de cei mai mari psihoterapeuţi din lume

Captură de ecran 2021-07-12 152648

Dimensiune font:

| 13-07-2021 11:00

Elefantul din creier – o carte analizată şi dezbătută de cei mai mari psihoterapeuţi din lume
 
Faptul că animalele au conștiință este încă în dezbatere, dar suntem de acord că oamenii au. Efectuăm diverse sarcini atunci când suntem treji și se pare că există motive conștiente în spatele aproape oricărei activități intenționate. Opera lui Freud ne face să înțelegem că subconștientul uneori poate avea un impact substanțial asupra acțiunilor și deciziilor noastre; nu ne împiedică să oferim multiple explicații motivaționale conștiente pentru expresiile și acțiunile noastre din viața socială. Prin urmare, dacă cineva ne spune că motivul nostru nu este ceea ce spunem sau ceea ce știm, trebuie să fie o provocare să acceptăm acest lucru. Cu toate acestea, care este realitatea? În cartea Elefantul din creier: motive ascunse în viața de zi cu zi, Kevin Simler și Robin Hanson aspiră să demonstreze că pot exista diverse motive ascunse despre care nu suntem conștienți în spatele comportamentelor noastre sociale.
Titlul principal al cărții provine dintr-o zicală engleză, „elefantul din cameră”, care descrie fenomenul pe care oamenii îl evită în mod deliberat și ignoră o problemă aparentă. Folosind „elefantul din creier”, ei încearcă să exprime că închidem ochii la ceva ce există în creierul nostru.
Partea I, „De ce ne ascundem motivele”, își propune să arate că există diferite motive în spatele acțiunilor noastre, dar avem tendința de a ne concentra asupra motivelor bune și de a exagera motivele bune, prosociale, în timp ce le minimizăm pe cele urâte și egoiste. Autorii pleacă de la comportamentul social al animalelor (Capitolul 1, „Comportamentul animalelor”). Faptul că primatele petrec mult mai mult timp decât este necesar (îndeplinesc cerințele de sănătate) sugerează că îngrijirea socială poate avea alte funcții, cum ar fi construirea încrederii între ele prin îngrijirea reciprocă și formarea alianțelor care le pot ajuta în alte situații. În plus, autorii menționează altruismul competitiv  şi faptul că unele animale concurează pentru a oferi hrană și protecție colegilor lor de grup. Citând aceste exemple, Simler și Hanson vor să explice că uneori chiar și motivele din spatele comportamentului animalelor pot fi complicate; există adesea motive mai profunde în spatele comportamentelor umane (ca primate superioare).
Capitolul 2 („Concurență”) continuă perspectiva evolutivă. Comportamentele ființelor umane sunt formate și menținute din considerații evolutive, iar competiția este inevitabilă în evoluție. Cele trei tipuri principale de concurență pentru strămoșii noștri au fost probabil sexul, statutul social și politică. Indiferent de terenul de joc în care a avut loc competiția, competiția intra-specie deseori risipea resursele. Ființele umane au format norme pentru a limita risipa. Capitolul 3 („Norme”) combină istoria formării normelor și explică de ce avem nevoie de norme și cum bârfa și reputația joacă un rol în formarea și menținerea normelor. În teorie, aplicarea cu succes a normelor poate reduce utilizarea creierului. Cu toate acestea, realitatea este că creierul uman devine din ce în ce mai mare în loc să se micșoreze. Un creier mai mare consumă mai multă energie; prin urmare,
În capitolul 4 („Înșelarea”), autorii exclamă că „Toată lumea înșală”. Restricția reciprocă între autoritățile de aplicare a normelor și cele care evită normele le îmbunătățește abilitățile mentale. Există diferite forme de înșelăciune: „înșelarea unui test” este un scenariu de evaziune a normelor. De asemenea, există o înşelăciune specială - auto-înșelăciunea. În ceea ce privește funcția auto-înșelăciunii, autorii introduc două ipoteze (capitolul 5, „Auto-înșelăciune”). Se recunoaște auto-înșelăciunea ca un mod de autoapărare. Celălalt consideră auto-înșelăciunea ca un mecanism orientat spre exterior, manipulator și în cele din urmă de auto-servire, mai degrabă decât mecanismul orientat spre interior, defensiv, auto-înfrângător sugerat de Freud.
Pe scurt, în partea I, autorii ne propun să ne confruntăm cu elefantul din creierul nostru și încearcă să demonstreze modul în care a apărut citând cercetări și dovezi din microsociologie, psihologie, primatologie și economie. „Elefantul din creier” se referă la egoismul ființelor umane și la o colecție de concepte său expresii conexe. Apoi Partea a II-a, „Motive ascunse în viața de zi cu zi”, ilustrează în continuare existența pe scară largă a elefantului și impactul său de anvergură asupra vieții noastre prin exemple concrete.
Există 10 cazuri în partea a II-a („Limbajul corpului”, „Râsul”, „Conversația”, „Consumul”, „Arta”, „Caritatea”, „Educația”, „Medicina”, „Religia” și „Politică”) , care acoperă diverse aspecte ale vieții noastre sociale. Autorii introduc motive evidente pentru fiecare, subliniază că sunt insuficiente pentru a explica modul în care ne comportam și, în cele din urmă, oferă motive alternative. Toate capitolele din partea II sunt independente unul de celălalt; cititorii pot sări în funcție de interese fără a submina înțelegerea textului. Pe lângă demonstrarea universalității și importanței motivelor ascunse, autorii subliniază că scopul final al confruntării cu elefantul din creierul nostru este utilizarea conștinței noastre pentru a ne comporta mai bine, mai degrabă decât pentru a justifica egoismul.
Dacă această carte ți-a trezit interesul, o poți cumpăra de la https://bookzone.ro/ acum la reducere.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Căpitanul din filmul Titanic, Bernard Hill, s-a stins din viață la vârsta de 79 de ani
06/05/2024 19:32

Vestea tristă a trecerii in nefiintă a actorului britanic Bernard Hill a indoliat comunitatea artistică si fanii din intreaga lume. Bernard Hill, cunoscut pentru interpretările sale memorabile din filmele T ...

Imaginea emblematică a căderii Berlinului: un rus, cu două ceasuri la mână, ridică steagul Armatei Roșii deasupra Reichstag-ului
03/05/2024 14:48

La 2 mai 1945, a avut loc căderea Berlinului. Generalul Helmuth Weidling a semnat predarea capitalei germane către Armata Rosie. Anul 1945. Din buncărul său, Hitler vedea cum visul său, Reich-ul de 1000 ...

”Cutremur” în media. Nouă televiziuni nu se mai văd începând de azi în grila RCS
01/05/2024 22:15

 Nu mai putin de nouă posturi de televiziune au iesit incepand de azi din grila naţională a celui mai mare jucător din zona de cablu, RCS&RDS. Conform Paginademedia.ro, au apărut modificări impo ...

Latura rușinoasă a lui Ion Creangă. Cum devenise amantul femeilor căsătorite și cum a ajuns să aibă un copil din flori, cu o călugăriță
01/05/2024 21:29

Desi este venerat pentru povestile sale pline de umor si intelepciune, Creangă era, de asemenea, renumit pentru farmecul său si pentru relatiile pasionale cu femeile din jurul său. Fără a fi constrans de r ...

1 Mai muncitoresc. Povestea melodiei lui Ciprian Porumbescu
01/05/2024 14:12

Cantecul de primăvară,precum si versurile la acea vreme, a fost compus de Ciprian Porumbescu in 1880. Cantecul original nu a avut nici o legătură cu sărbătoarea muncitorească. Se pare că versurile in ...

Câștigătorii Galei Premiilor Gopo 2024
30/04/2024 14:30

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului National ,,I. L. Caragiale’’ din Bucuresti, a avut loc cea de-a 18-a editie a Galei Premiilor Gopo, in cadrul căreia au fost celebrate performantele inregistrate d ...

Splendida Baie Turcească din Iași devine un hub al creativității
30/04/2024 12:38

 Splendida Baie Turcească din Iasi devine un hub al creativitătii, pentru zeci de artisti romani si străini, la Romanian Creative Week: expozitii, proiectii cinematografice si călătorii spre sine. Ba ...

A fost stabilit juriul Festivalului de Film de la Cannes
29/04/2024 11:30

Cu 15 zile inainte de debutul celei de-a 77-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, organizatorii săi au anunţat luni componenţa juriului de pe Croazetă, din care vor face parte, printre alţii, acto ...

Şase romane,selectate pe lista scurtă a prestigiosului premiu literar Women's Prize for Fiction
29/04/2024 10:55

Şase romane ce prezintă poveşti ample, care au in comun accentul convingător pus pe experienţe trăite de femei in regiuni diverse, din Sri Lanka pană in Noul Wales de Sud şi Shanghai, au fost selectate ...

Statuia lui Ştefan cel Mare din faţa Palatului Culturii va fi restaurată. Va dura doi ani
28/04/2024 11:36

 Primarul Mihai Chirica a semnat autorizatia de construire necesară lucrărilor de restaurare a statuii ecvestre a lui Stefan cel Mare din fata Palatului Culturii. Finantarea lucrărilor ar putea fi asig ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei