Şase romane,selectate pe lista scurtă a prestigiosului premiu literar Women's Prize for Fiction

366039699_280664184571920_4783165472400563056_n

Dimensiune font:

| 29-04-2024 10:55

Şase romane ce prezintă poveşti ample, care au în comun accentul convingător pus pe experienţe trăite de femei în regiuni diverse, din Sri Lanka până în Noul Wales de Sud şi Shanghai, au fost selectate pe lista scurtă a prestigiosului premiu literar Women's Prize for Fiction, anunţată miercuri şi citată de The Guardian.

"Foarte puţine premii literare au puterea de a aduce o schimbare semnificativă în ceea ce priveşte atragerea unui număr mai mare de cititori spre cărţile pe care le susţin. Unul dintre acestea este Women's Prize for Fiction şi, prin urmare, a fost o mare responsabilitate şi onoare pentru mine şi colegele mele din juriu, Ayobami Adebayo, Laura Dockrill, Indira Varma şi Anna Whitehouse, să selectăm lista scurtă din acest an. Aceasta conţine şase romane fermecătoare, care te pun pe gânduri", a scris în The Guardian autoarea Monica Ali, preşedinta juriului ediţiei din acest an a premiului literar acordat anual în Marea Britanie.

Cartea "Enter Ghost" a Isabellei Hammad, scriitoare născută la Londra, de origine palestiniană, relatează povestea Soniei, o actriţă britanico-palestiniană, care merge în vizită la sora sa, în Israel. Ea este convinsă să se alăture unei trupe locale de teatru care încearcă, sfidând şansele, să pună în scenă "Hamlet" în Cisiordania. "Este o poveste rafinată care îmbină istoria, politica şi familia cu o meditaţie profundă asupra scopului artei", potrivit lui Ali.

"River East, River West" de Aube Rey Lescure, scriitoare franco-chinezo-americană, are acţiunea plasată în Shanghai, la jumătatea anilor 2000 şi se deschide cu o nuntă. Alva, în vârstă de paisprezece ani, este consternată că mama ei americană, Sloan, se căsătoreşte cu Lu Fang, un om de afaceri din zonă. Naraţiunea alternează între Alva şi Lu Fang, aducând la viaţă istoria şi societatea chineză după Revoluţia Culturală. Este o inversare a poveştii interculturale sau a imigranţilor, care analizează identitatea şi ce înseamnă să aparţii sau să fii un străin. "Este originală, adesea amuzantă şi, uneori, sfâşietoare", a notat Monica Ali.

"Restless Dolly Maunder", carte semnată de romanciera australiană Kate Grenville, este inspirată de viaţa bunicii autoarei, pornind de la viaţa petrecută la o fermă de oi din Noul Wales de Sud, în 1881. Dolly luptă constant împotriva constrângerilor ce îi sunt impuse ca femeie într-o lume a bărbaţilor şi plăteşte un preţ mare pentru nonconformismul ei. Ea pune pe picioare o afacere, apoi pierde totul şi este nevoită să o ia de la capăt, dar nu îşi pierde niciodată spiritul de luptă. "Grenville scrie o proză care este în acelaşi timp simplă şi poetică, iar noi suntem transportaţi în acele peisaje dure şi frumoase ce oglindesc durerea şi frumuseţea luptei lui Dolly", potrivit preşedintei juriului.

În "Brotherless Night", de VV Ganeshananthan, scriitoare americană de origine srilankeză, protagonista Sashi îşi începe relatarea despre războiul civil din Sri Lanka cu un prolog plasat în New York în 2009, înainte de a face un ocol înapoi, în timpul copilăriei trăite în Jaffna. Ea şi cei patru fraţi ai săi au un viitor strălucit în faţă. Sashi este hotărâtă să devină medic, ambiţie pe care o aduce la îndeplinire în pofida războiului. Însă, toţi fraţii ei au devenit, în moduri foarte diferite, înstrăinaţi din cauza conflictului. "Este un roman virulent, profund emoţionant, care se concentrează asupra experienţei trăite de femei în timpul războiului, care constituie o mărturie a suferinţei şi brutalităţii tuturor părţilor implicate şi care rămâne de neclintit în angajamentul său faţă de complexitatea şi analiza morală amănunţită", a notat Monica Ali.

"The Wren, The Wren" de Anne Enright, autoare irlandeză, explorează relaţia dezordonată, adesea tensionată, dintre Carmel şi fiica sa, Nell, şi umbra tatălui poet al lui Carmel, Phil, o umbră ce cade constant asupra familiei. În proza sa "de o ascuţime ca de bisturiu", Enright evocă traume, furie, resentimente şi chiar violenţă, precum şi râul de iubire care curge sub toate acestea", scrie Ali. De asemenea, în roman sunt prezente şi alte teme, cum ar fi întrebarea privind posibilitatea de a privi arta în mod separat de artist.

"Soldier Sailor", de Claire Kilroy, tot o scriitoare irlandeză, este o carte care examinează maternitatea "cu o onestitate şi o originalitate usturătoare", după cum a scris preşedinta juriului. Adresată de o proaspătă mamă fiului ei, povestea analizează durerea neaşteptată faţă de viaţa pe care a pierdut-o, banalităţile brutale legate de îngrijirea copiilor şi dragostea copleşitoare pe care o trăieşte. "Crud, amuzant şi încărcat de furie, este un roman care provoacă cititorului o gamă uriaşă de emoţii: tristeţe pentru agonia pe care o îndură proaspăta mamă, râs şi tandreţe şi uimire faţă de aspectele elementare şi universale ale calităţii de părinte", a notat Monica Ali.

Numele câştigătoarei Women's Prize for Fiction urmează să fie anunţat la data de 13 iunie, alături de cel al laureatei primei ediţii a competiţiei literare Women's Prize for Nonfiction.

Scriitoarea câştigătoare va fi premiată cu suma de 30.000 de lire sterline.

Premiul Women's Prize for Fiction este decernat anual unei scriitoare de orice naţionalitate pentru cel mai bun roman original scris în limba engleză şi publicat în Regatul Unit în anul precedent. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Scopul odios urmărit de Comintern: pierderea de către România a Transilvaniei, Bucovinei, Basarabiei și Dobrogei
15/05/2024 11:51

Cominternul, organizatia internatională comunistă fondată in 1919 de Lenin, care avea ca scop lupta pentru răsturnarea burgheziei mondiale si pentru formarea unei republici sovietice internationale, a fost ...

Preotul Constantin Necula: „În locul fabricii Tractorul s-a construit un mall. Adică din producători am devenit consumatori”
14/05/2024 09:11

Preotul Constantin Necula consideră că Romania duce lipsă in prezent de meseriaşi şi totodată că este necesară o restartare a profesionalizării acestora. Prezent la Alba Iulia la cea de-a 15-a ediţie ...

Mihai Trăistariu, reacție după ce cântărețul NEMO a câștigat Eurovision. „Dacă ești șters, n-ai nicio treabă”
13/05/2024 22:24

Elvetia a castigat Eurovision 2024, cu al său artist Nemo, care a cantat o piesă despre călătoria sa de descoperire non-binară. „Dacă esti sters si cuminte, n-ai nicio treabă cu Eurovisionul”, a come ...

Câți „soți” celebri a avut Tatiana Iekel, prima nevastă a lui Florin Piersic? 7 ani de la moartea marii actrițe
13/05/2024 16:26

  Cati „soti” celebri a avut Tatiana Iekel, prima nevastă a lui Florin Piersic? 7 ani de la moartea marii actrite Destinul Tatianei Iekel s-a derulat in umbra căsniciei cu Florin Piersic, e ...

Misterul locului în care a fost pictată „Mona Lisa” a fost rezolvat
13/05/2024 12:35

Peisajul din tabloul „Gioconda” de Leonardo da Vinci a starnit dezbateri nesfarşite, unii istorici de artă sugerand că priveliştea a fost imaginară şi idealizată, iar alţii susţinand că ex ...

Victor Rebengiuc vrea să mai renunțela unele roluri
13/05/2024 12:22

Victor Rebengiuc nu vrea să renunte la teatru. "Pe scenă mă simt cel mai bine. Eu nu prezint niciun fel de interes ca persoană privată, in viaţa mea de om obişnuit. Nu am nimic deosebit, nimic spec ...

Starea de sănătate a actorului Florin Piersic se ameliorează
13/05/2024 12:19

Starea generală de sănătate a actorului Florin Piersic se ameliorează uşor, a anunţat luni Spitalul Foişor, unde acesta este internat de săptămana trecută. "Evaluarea domnului Florin Piersic, re ...

Cristian Tudor Popescu: „Mihai Eminescu s-a născut în Moldova, dar nu este de origine de-acolo”
13/05/2024 08:08

Scriitorul şi jurnalistul Cristian Tudor Popescu a afirmat, in cadrul unei conferinţe despre Mihai Eminescu pe care a susţinut-o, sambătă seara, la Targul de cArte Alba Transilvana, că poetul nu este, aş ...

VIDEO Nemo a câştigat Eurovision 2024 pentru Elveția cu piesa „The Code”
12/05/2024 10:04

 Editia 2024 a Eurovision a fost castigată de artistul Nemo, din Elvetia, cu „The Code", un cantec foarte personal despre a fi non-binar, fiind un premiu care incheie o competiţie marcată de ...

 VIDEO Încordare maximă la Eurovision 2024 / Marea finală a concursului a început/ Toti interpretii
12/05/2024 09:33

 Mii de oameni protestează sambătă la Malmo impotriva participării Israelului la Eurovision Song Contest, precum si impotriva războiului din Gaza umbrind finala concursului, relatează Reuters. Sliman ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei