La ce vârstă trebuie să afle copiii că nu „i-a adus barza”. Cum le vorbim despre corpul lor

5

Dimensiune font:

| 11-11-2023 00:32

Mulți părinți nu știu la ce vârstă trebuie să afle copiii lor că nu „i-a adus barza”. Părinții nu știu cum să le vorbească despre corpul lor. Psihologul dr. Corina Lupău a oferit răspunsuri într-un interviu pentru Newsweek România.

Copiii și tinerii au acces la foarte multe informații, în prezent, mai ales în mediul online. Stau mult pe rețelele de socializare, schimbă păreri despre tot felul de lucruri.

Unii dintre ei au curaj să își întrebe părinții ceea ce nu înțeleg. Alții caută răspunsuri în cercuri de prieteni sau printre străini.

Experții spun că mai bine vin părinții în întâmpinarea curiozităților copiilor lor și să încerce să le explice, în funcție de vârstă, ceea ce ar putea afla greșit din alte surse.

Vârsta la care copiii trebuie să afle că nu ”I-a adus barza”.

Psiholog dr. Corina Lupău a explicat într-un interviu pentru Newsweek România care este vârsta la care copiii trebuie să înceapă să fie conștienți de corpul lor, vârsta la care trebuie să afle că sunt anumite părți ale corpului pe care nu trebuie să le atingă persoane străine, cum au venit ei pe lume dar și alte aspecte legate de relații, atât cât pot ei să înțeleagă.

”Educația sexuală începe odată cu însușirea limbajului, prin denumirea părților anatomice. O educație sănătoasă nu se realizează prin formarea unui vocabular eufemistic, așa cum deseori suntem obișnuiți, ci denumind organele genitale, cum sunt în limba română.

Băieții nu au ”cuc”, ci penis, iar fetele nu au ”prună”, ci vulvă. Încă de la începutul vieții îi învățăm pe copii să le fie rușine de corpul lor, ca și cum ”piersicuță” e mai puțin vulgar decât vulvă, deși desemnează același conținut.

Tot de la început pot afla că au venit pe lume din burtica mamei, pentru că părinții s-au iubit. Pe măsură ce crește, copilul poate deveni mai curios și adresează întrebări mai specifice, iar părinții trebuie să vină cu răspunsuri adevărate, explicate pe înțelesul lor, în funcție de nivelul de dezvoltare și de înțelegere.

Acum, copiii au acces facil la informație și poate fi derutant să primească informații contradictorii”, a explicat psihologul.

Cum află copiii că nu au fost aduși de barză, ci au crescut în burtica mamei? Psihologul dr. Corina Lupău a explicat că nu trebuie să venim cu tot felul de scenarii despre acest lucru, ci să încercăm să le explicăm atât cât pot ei înțelege.

”De pildă, la 5 ani, copilul ar trebui să-și cunoască propriul corp cu denumirile anatomice, să știe că a venit pe lume din burtica mamei și cu aportul tatălui care a pus înăuntru o celulă, o mică-mică părticică din el”, a explicat experta.

”Ce e important la această vârstă e să știe că există părți intime ale corpului care nu ar trebui atinse de către alcineva decât de părinți. Putem să-i explicăm că acestea coincid cu părțile acoperite de costumul de baie la fete și slipul la băieți. O temă importantă a educației sexuale la această vârstă este formarea de abilități de a se feri de abuzatorii sexuali.

Spre vârsta de 11 ani, copilul trece de la stadiul gândirii concrete la gândirea formală, abstractă, poate să anticipeze, să formuleze ipoteze, să opereze cu noțiuni abstracte. La această vârstă putem să-i explicăm pe deplin ce înseamnă menstruația la fete, de ce băieții au poluții nocturne, ce se întâmplă din punct de vedere fizic și psihologic odată cu intrarea în pubertate.

Acum pot fi informați ce înseamnă un act sexual concret, cum se formează o sarcină, despre masturbare (pe care ei încep să o experimenteze), despre riscurile expunerii timpurii la pornografie și bolile cu transmitere sexuală.

Sexul trebuie prezentat în termeni pozitivi ca o sursă de plăcere, de satisfacție, dacă o fac la timpul potrivit, când corpul și psihicul au atins un nivel de maturizare care să le permită atât anatomic, cât și psihologic să-l experimenteze.

Altfel, poate fi o sursă de frustrare.

Pe fete le pregătim pentru procesele fiziologice de timpuriu. Pubertatea a coborât ca vârstă, cel mai probabil datorită alimentației, astfel încât e bine să nu fie luate prin suprindere. Am avut în cabinet astfel de preadolescente care nepregătite pentru menstruație au crezut că vor muri prin exsangvinare sau că au o boală gravă, incurabilă”, a mai explicat psihologul dr. Corina Lupău.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Se termină reabilitarea de 2 ani și 2 mil. euro: e cea mai mare bibliotecă din Moldova și un edificiu emblematic al țării
27/04/2024 21:49

 BCU Iasi incheie lucrările si activitătile prevăzute in proiectul „Restaurare si reabilitare a clădirii monument istoric Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu”, finantat in cad ...

Bărbatul fatal, seducătorul prin excelență.
26/04/2024 09:25

Atat de sigur pe platoul de filmare, in aceeasi măsură devotat femeilor care au stiut să arate că sunt femei in toată puterea cuvantului. Senzualitate, pasiune, arta de a cuceri prin naturalete si sincerit ...

Tablou semnat de celebrul pictor Gustav Klimt, vândut cu 30 de milioane de euro
25/04/2024 13:39

Un tablou considerat pierdut, semnat de celebrul pictor Gustav Klimt, a fost vandut cu 30 de milioane de euro la o licitatie la Viena, capitala Austriei. Lucrarea neterminată, „Portretul Domnisoarei Lie ...

Un pocal al Breslei minerilor, vechi din anul 1567, a ajuns la Muzeul Național de Istorie a României
24/04/2024 17:12

Muzeul Naţional de Istorie a Romaniei a achiziţionat un pocal de argint aurit aparţinand breslei minerilor din Transilvania şi Ţara Barsei, datat in 1567, a anunţat ministrul Culturii, Raluca Turcan. &bd ...

Două filme româneşti au ajuns în selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes
23/04/2024 11:21

Două filme romaneşti sunt in selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes, finalizată astăzi, anume lungmetrajul „Trei kilometri pană la capătul lumii”, regizat de Emanuel Parvu, ş ...

Comic Con România, un regal al benzilor desenate
21/04/2024 08:38

Comic Con Romania, eveniment dedicat pasionaţilor de filme, seriale, benzi desenate, jocuri video şi cosplay, are loc la Romexpo, de vineri pană duminică. Actori cunoscuţi de la Hollywood vor fi prezenţi ...

ICR a deschis o nouă galerie de artă la Veneția
19/04/2024 11:07

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a participat la inaugurarea atelierului de mozaic din cadrul Noii Galerii a ICR Veneţia, proiect din cadrul celebrei Bienale din oraş, prilej cu care a remarcat că acest sp ...

De ce a dinamitat Armata Română cel mai frumos pod din ţară, construit de Anghel Saligny
17/04/2024 13:53

Construit de marele inginer Anghel Saligny, podul de la Cosmesti a fost o demonstratie de inginerie care a avut, insă, un destin dramatic. A fost la acea vreme considerat cel mai frumos pod din tară, iar mate ...

370 de ani de la moartea „celui mai mare ctitor de lăcașuri sfinte”. Nu este vorba despre Ștefan cel Mare
11/04/2024 08:57

La 9 aprilie 2024 s-au implinit 370 de ani de la moartea domnitorului căruia ii sunt atribuite cele mai multe ctitorii ale neamului romanesc. Voievodul a carmuit Tara Romanească, nu Moldova. Este vorba despr ...

Palatul Cantacuzino, competiţie de orgoliu cu Peleşul Regelui Carol I
10/04/2024 18:41

Gheorghe Grigore Cantacuzino, zis Nababul, a lăsat posteritătii cea mai frumoasă si durabilă operă a sa, Palatul Cantacuzino de la Busteni, terminat in 1911, o splendoare arhitecturală comparabilă cu Pel ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei