Cum i-a „fentat” Elena Udrea pe judecători să îi amâne, din nou, două dosare „grele”

ciocan  codul-penal

Dimensiune font:

| 15-03-2022 09:04

Elena Udrea a reușit, luni, să își amâne ambele procese în care este vizată de procurorii DNA pentru fapte de corupție. Fostul ministru al Dezvoltării urma să fie audiată în Dosarul Hidroelectrica la Curtea de Apel București, apoi să fie judecată într-o cale extraordinară de atac în Dosarul Gala Bute, în care condamnarea ei definitivă a fost anulată de deciziile CCR.

Fosta șefă a PDL București, Elena Udrea, a ajuns la Curtea de Apel București la ora 11.00, unde urma să fie audiată în calitate de inculpat în Dosarul Hidroelectrica.

Pe scurt, Elena Udrea este acuzată în acest dosar că a cerut 5 milioane de dolari - din care a primit 3,8 milioane - de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu, pentru ca în schimb să intervină pentru menţinerea contractului între Hidroelectrica şi firma acestuia.
 

La termenul de luni, 14 martie, Elena Udrea urma să fie audiată de judecător, după ce acum o lună în fața instanței a vorbit unul dintre colaboratorii apropiați ai ei, Tudor Liberiu Breazu (foto).

 

Vrei sa reduci cheltuielile afacerii tale cu pana la 37%? Ofera Up Dejun - cardul de masa prietenos cu stilul de munca sanatos, dar si cu sanatatea afacerii tale. Vei avea angajati mai motivati, in timp ce economisesti pentru business-ul tau. Cere o oferta AICI!

Acesta a relatat, pe 14 februarie, cum Ana Maria Topolicieanu voia să îl determine s-o denunțe pe fosta șefă a Ministerului Dezvoltării, după ce procurorii au făcut percheziții în Dosarul Gala Bute.

La termenul din 7 decembrie 2021, Bogdan Buzăianu a explicat cu lux de amănunte în fața Curții de Apel București cum a dat banii la sugestia omului de afaceri Radu Budeanu (n.r.- patronul Gândul și Cancan), care în mod personal a ridicat 2,5 milioane de euro din seif și i-a dus „în Modrogan” – adică la adresa unde se afla sediul PDL. Acolo, banii ar fi intrat pe mâna Anei Maria Topoliceanu, o apropiată a Elenei Udrea și fostă șefă a Companiei Naționale de Investiții.
 

Când a venit rândul Elenei Udrea să fie audiată, avocatul acesteia, Veronel Rădulescu, a arătat că clienta lui are termen peste două ore la Înalta Curte în Dosarul Gala Bute. Avocatul a explicat că depoziția Elenei Udrea în Dosarul Hidroelectrica ar dura „cel puțin 3 ore”, motiv pentru care nu ar avea timp să dea toate detaliile. În plus, în dosar urma să fie audiat și Dan Andronic, fapt care ar prelungi și mai mult dezbaterile. Instanța a amânat procesul pentru data de 29 martie ora 11.30, când cei doi vor fi audiați la același termen.

Ajunsă la Înalta Curte două ore mai târziu, acolo unde urma să se dezbată recursul în casație din Dosarul Gala Bute, avocații Elenei Udrea au reușit să amâne dosarul invocând că judecătorii ar trebui să aștepte soluționarea contestației în anulare. Avocații Elenei Udrea au explicat că acesta are pe rolul ICCJ două căi extraordinare de atac: o contestație în anulare și un recurs în casație. Cum recursul în casație s-a înregistrat după admiterea în principiu a contestației în anulare, soluționarea cauzei care urma să se dezbată luni, ora 13.00, depinde de decizia di celălalt proces. Desigur, aceste detalii nu au fost comunicate de avocații Elenei Udrea și judecătorului de la Curtea de Apel.
 

Acuzațiile procurorilor DNA în Dosarul Hidroelectrica

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2011, Elena Udrea a acceptat promisiunea făcută de un om de afaceri, prin intermediari, de a primi suma de cinci milioane de dolari pentru a interveni pe lângă factori de decizie din Ministerul Economiei şi din SC Hidroelectrica SA, pentru menţinerea în condiţiile deja negociate (preţ şi cantitate de energie furnizată) a contractelor pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu Hidroelectrica.

Din suma promisă, Elena Udrea a primit, în noiembrie 2011, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, dar şi o creanţă de 900.000 de euro. Creanţa reprezenta o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terţ şi care era garantată cu părţi sociale ale unei societăţi comerciale care deţinea două publicaţii, spun procurorii DNA.

Pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanţei de 900.000 euro (care i-ar fi conferit pe cale de consecinţă şi puterea de a influenţa activitatea societăţii cu activitate media), Elena Udrea a preluat creanţa de la firma controlată de omul de afaceri, prin interpunerea unei alte firme paravan, aparţinând unei cunoştinţe.
 

În ceea ce îl priveşte pe Dan Andronic  , procurorii spun că la audieri acesta a făcut afirmaţii mincinoase.

 

De exemplu, Dan Andronic ar fi afirmat că nu a avut cunoştinţă că Elena Udrea este beneficiara reală a creanţei care i-ar fi permis acesteia să controleze societatea media, să dobândească părţi sociale şi să se implice în politica editorială a unui cotidian deţinut de această societate; că îi comunica Elenei Udrea date privind situaţia financiară a cotidianului deţinut de societatea media şi indicatori de performanţă doar pentru a se lăuda, pentru a o informa că publicaţiei îi „merge bine” şi că nu i-a cerut Elenei Udrea acordul pentru a publica anumite articole, ci doar s-a consultat cu aceasta pentru a „verifica veridicitatea” informaţiilor obţinute.

Decizia CJUE, analizată la Curtea Supremă în Dosarul Gala Bute

Elena Udrea a fost condamnată în dosarul Gala Bute la o pedeapsă de 6 ani de închisoare, în lipsă, deoarece fostul ministru al Dezvoltării fugise deja în Costa Rica. Pedeapsa ei a fost suspendată până la soluționarea pe rolul CJUE a conflictului dintre CCR și ICCJ.
 

Pe data de 23 decembrie 2021, CJUE a trimis către ICCJ decizia prin care a statuat că dreptul european cu privire la fraude cu banii UE se aplică în fața deciziilor CCR, astfel că instanța va dezbate cum se „traduce” decizia judecătorilor europeni pentru Elena Udrea și pentru ceilalți inculpați din dosar.

Celelalte pedepse în dosar sunt:

Rudel Obreja, fost președinte al Federației Române de Box – 5 ani cu executare
Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea – 3 ani de închisoare cu executare;
Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea – 1 an şi 6 luni cu suspendare;
Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului – 4 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere;
Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii – 3 ani de închisoare cu suspendare
Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme - 2 şi 6 luni cu suspendare.

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Cum s-a terminat „epopeea completurilor de la Înalta Curte”

Deciziile CCR care sunt contrare dreptului Uniunii Europene pot fi ignorate de către instanțele naționale, prevăd judecătorii CJUE în decizia din 21 decembrie 2021.

Curtea Europeană a reamintit României că a stabilit principiul supremației dreptului comunitar, înțeles în sensul că acesta consacră prevalența acestui drept asupra dreptului statelor membre. Acest principiu a fost consfințit încă de la tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană.

Pe vremea guvernării PSD, Curtea Constituțională a dat două decizii care au aruncat în aer mai multe dosare de corupție și fraude cu fonduri europene.

Prima decizie a CCR a statuat că au fost constituite ilegal Completurile de 5 judecători de la ICCJ pentru faptul că doar 4 dintre magistrații care intrau în complet erau trași la sorți, în timp ce președintele completului nu era supus acestei procedure. Asta deoarece președintele sau vicepreședinții ICCJ prezidau aceste completuri (în număr de 4: două civile și două penale). Au urmat mai multe trageri la sorți, iar completurile au fost re-compuse. Această decizie a ICCJ nu a avut alt efect decât o amânare a unor procese, printre care cel al lui Liviu Dragnea – Dosarul Angajărilor Fictive.

A doua decizie a CCR statua că, în penal, completurile de 3 judecători de la ICCJ (cele care judecă pe fond) nu erau specializate în infracțiuni de corupție. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Răsturnări de situație în clasamentul partidelor în Capitală (sondaje)
06/05/2024 22:49

Cu un primar anti-PSD, cei mai multi bucuresteni preferă formatiunea social-democrată in aceeasi măsură ca in urmă cu patru ani. USR a suferit un soc electoral, din care nu si-a revenit complet, in timp ce ...

Klaus Iohannis, poziție jenantă în clasamentul european privind încrederea în șefii de state
06/05/2024 22:49

Potrivit unui sondaj realizat de GLOBSEC, Klaus Iohannis este cel mai nepopular presedinte dintre cei 9 sefi de state excomuniste membre ale Uniunii Europene. Din analiză lipsesc doi presedinti, ai Ungariei s ...

Protest masiv în Ungaria împotriva premierului Orban: Mii de oameni contestă politica socială și acuzațiile de corupție
06/05/2024 19:04

Intr-o demonstratie zgomotoasă de dezaprobare fată de premierul Ungariei, Viktor Orban, mii de oameni s-au adunat in orasul Debretin (Debrecen), un fief al partidului său, Fidesz. Protestul a fost organizat ...

Europa se unește pentru o inițiativă istorică: crearea unui consorțiu al producției de arme pentru a concura cu SUA
06/05/2024 18:57

Dezvoltarea industriei de apărare europeană intră intr-o nouă eră odată cu lansarea ideii formării unui consortiu european de arme, propus de către Rheinmetall. Acest consortiu urias are ca scop consoli ...

Adevărata miză a discuțiilor dintre Macron, von der Leyen și președintele Xi al Chinei
06/05/2024 18:48

Aflat in Europa pentru prima dată in ultimii cinci ani si intr-un context international complicat, presedintele chinez Xi Jinping s-a intalnit, luni, la Paris cu Emmanuel Macron, presedintele Frantei, dar si c ...

Expert politic rus: 'Moldova este împinsă din două părți, dinspre NATO și dinspre Ucraina, să devină a doua zonă de instabilitate după Ucraina'
06/05/2024 18:25

NATO si Kievul imping Republica Moldova să devină a doua - după Ucraina - zonă de instabilitate din regiune pentru prelungirea si escaladarea conflictului ucrainean. Această opinie a fost exprimată intr-o ...

Ursula von der Leyen i-a cerut lui Xi Jinping să îl convingă pe Putin să oprească războiul din Ucraina
06/05/2024 18:03

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat luni, la finalul unui intrevederi tripartite la Paris cu preşedintele chinez Xi Jinping şi cu cel francez Emmanuel Macron, că Uniunea Europeană ...

Gestul controversat făcut de Emmanuel Macron când l-a primit Xi Jinping la Palatul Elysee
06/05/2024 17:03

Preşedintele chinez Xi Jinping a ajuns luni la Palatul Elysée, intalnire care reprezintă inceputul oficial al vizitei sale de două zile in Franţa, cu prilejul implinirii a 60 de ani de relaţii diplomatice ...

Ionuț Cristache: De ce să-i pese lui Iohannis de un popor care arată că este total indiferent şi apatic la tot ce i se întâmplă?
06/05/2024 16:42

„Lui Klaus Iohannis nu-i pasă pentru că stie că este (incă) presedintele unui popor căruia nu-i pasă. Dacă ne-ar fi păsat, stirea cu pensionarea si eliberarea postului de profesor, de la Liceul Bruken ...

Austria încearcă să limiteze migraţia pentru reîntregirea familiilor prin teste ADN de rudenie
06/05/2024 16:22

Cancelarul austriac Karl Nehammer vrea efectuarea de teste ADN in cazul rudelor persoanelor care beneficiază de statut de refugiat in Austria pentru a reduce afluxul de imigranţi in ţară, informează Agerpr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei