Doar 71% dintre firmele româneşti au investit în ultimul an, faţă de 85% la nivelul UE (sondaj BEI)

dosare

Dimensiune font:

| 13-02-2020 16:07

Activitatea investiţională din România rămâne una dintre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, în contextul în care doar 71% dintre firmele româneşti au investit în ultimul exerciţiu financiar, faţă de 85% la nivelul UE, conform sondajului de investiţii al BEI, prezentat într-o conferinţă de presă organizată împreună cu Banca Naţională a României.

Sondajul BEI mai semnalează că deficitul de investiţii persistă, în ciuda creşterii economice puternice din ultimii ani, bazată pe consum, iar incertitudinea cu privire la viitor, infrastructura neadecvată şi indisponibilitatea personalului calificat sunt principalele bariere în calea investiţiilor, se menţionează într-un comunicat al BNR.

Cercetarea BEI subliniază că majoritatea firmelor româneşti rămân departe de frontiera productivităţii UE şi există puţini lideri. Diferenţele de productivitate în cadrul firmelor româneşti sunt accentuate, majoritatea firmelor rămân cu performanţe reduse şi doar 14% reuşesc să crească semnificativ productivitatea.

'România trebuie să investească în inovaţie şi în noile tehnologii pentru a creşte productivitatea şi a evita capcana competitivităţii scăzute. Investiţiile sunt necesare şi pentru a stimula tranziţia spre o economie ecologică şi circulară', mai reiese din sondaj. Noile rezultate ale Sondajului de investiţii au fost prezentate de Debora Revoltella, directorul departamentului de economie al BEI. Sondajul de investiţii, împreună cu Raportul de Investiţii BEI, oferă o imagine de ansamblu asupra dinamicii ciclice şi structurale a investiţiilor şi finanţării acestora în Europa, menţionează BNR.'

'Sondajul EIBIS, care se derulează în Europa, inclusiv în România, oferă Băncii Europene de Investiţii un instrument pentru implementarea politicilor economice potrivite: de a înţelege unde şi ce tip de sprijin este necesar şi modul în care BEI poate aduce o valoare reală economiilor şi populaţiei. BEI, ca banca-cheie a UE în combaterea schimbărilor climatice, este partenerul natural al României în sprijinirea schimbării ţării către o economie cu emisii reduse de carbon şi o creştere durabilă', a declarat vicepreşedintele BEI, Andrew McDowell.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a subliniat că proiectele finanţate de BEI s-au dovedit a fi un catalizator al dezvoltării, cu efect de multiplicare la nivelul tuturor sectoarelor economice. 'În calitate de veteran, ca deţinător al mandatului de guvernator din anul 1990, ştiu cu exactitate în ce măsură România a beneficiat de sprijin semnificativ din partea Băncii Europene de Investiţii', a spus Isărescu.

În cadrul conferinţei s-au dezbătut teme precum nivelul necesar de investiţii şi barierele în calea acestora, disponibilitatea surselor de finanţare pentru investiţii, în special utilizarea fondurilor UE şi rolul instrumentelor financiare ale BEI în sprijinirea investiţiilor pe termen lung. Discuţia s-a concentrat pe diferenţa de productivitate dintre lideri şi firmele cu productivitate scăzută. S-a punctat, de asemenea, modul în care România ar putea trece la o economie cu emisii reduse de carbon şi o eficienţă energetică mai ridicată. Studiul Grupului BEI oferă informaţii specifice despre activităţile investiţionale ale firmelor româneşti, planurile şi opiniile lor despre barierele investiţionale.

BEI dezvăluie că deficienţa de investiţii percepută, exprimând ponderea firmelor care nu au investit suficient în ultimii ani, rămâne peste nivelul UE. Acest lucru confirmă rata scăzută a investiţiilor la nivel macroeconomic şi calitatea mai scăzută a activelor. Ponderea medie a utilajelor şi echipamentelor de ultimă generaţie şi cea a stocurilor de clădiri eficiente din punct de vedere energetic rămân în continuare sub media UE. În urma contracţiei activităţii investiţionale din 2018, investiţiile în România au crescut în 2019, iar aşteptările corporative s-au îmbunătăţit.

'Cu toate acestea, mediul macroeconomic în următorii ani va deveni mai dificil, având în vedere temperarea creşterii economice şi înrăutăţirea balanţei fiscale. Chiar şi cu un spaţiu fiscal limitat, prioritizarea investiţiilor publice faţă de cheltuielile curente şi predictibilitatea fiscală mai bună ar stimula investiţiile private, necesare tranziţiei la o economie ecologică, circulară şi inteligentă. Investiţia firmelor rămâne concentrată pe extinderea capacităţii de producţie şi înclinată spre active corporale. Peste 76% din investiţii sunt destinate activelor fixe corporale (63% din UE).'

'În schimb, investiţiile în cercetare şi dezvoltare şi alte imobilizări necorporale sunt mai mici. O privire mai atentă asupra activităţii de inovare a firmelor din România arată că, printre inovatori, o pondere mai mare se bazează pe adopţie şi nu pe dezvoltare. De asemenea, firmele româneşti rămân în urma întreprinderilor din UE când vine vorba de adoptarea de tehnologii digitale cheie. 'În general, UE duce lipsă de lideri mondiali din sectoarele noi şi, în mod similar, firmele româneşti rămân în urmă faţă de UE în sectoarele inovatoare. Crearea mediului de afaceri adecvat şi îmbunătăţirea accesului la finanţare pentru firmele de tip start-up şi scale-up reprezintă una dintre cele mai bune modalităţi de a crea lideri, de a stimula inovaţia şi productivitatea', a semnalat Debora Revoltella.

Aproximativ una din zece firme se confruntă cu restricţii financiare, iar dependenţa de surse de finanţare interne rămâne ridicată. Accesul la finanţare externă este o problemă în România mai mult decât în alte ţări ale UE, iar firmele care ajung la frontiera productivităţii se confruntă cu dificultăţi şi mai mari în a obţine finanţarea externă. Incertitudinea cu privire la viitor, infrastructura neadecvată şi insuficienţa personalului calificat sunt principalele bariere pentru întreprinderile din România. Găsirea persoanelor cu abilităţi potrivite este o provocare în special pentru companiile care încearcă să ajungă la frontiera productivităţii, se mai arată în sondaj.

Rezultatele din România au fost obţinute pe baza interviurilor cu 482 de firme din ţară, în perioada aprilie-august 2019. Cercetarea face parte din Sondajul anual de investiţii al BEI, realizat la nivelul UE, în cadrul a 12.500 de firme şi cuprinde informaţii cantitative despre activităţile investiţionale ale IMM-urilor şi companiilor mari, cerinţele de finanţare şi dificultăţile cu care se confruntă, conform Agerpres. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Rupere de nori pe Valea Prahovei: După viitura de ieri, azi Sinaia s-a umplut de apă; probleme mari în zona gări
06/05/2024 23:19

O ploaie torenţială, care a durat aproximativ o jumătate de oră, s-a abătut, luni, in zona staţiunilor de pe Valea Prahovei. La Sinaia a fost nevoie de intervenţia pompierilor, după ce o stradă a fost ...

Ucrainenii căutaţi în Munţii Maramureşului, găsiţi pe o stâncă de unde nu se mai puteau deplasa
06/05/2024 23:10

Cei doi cetăţeni ucraineni care erau căutaţi in Munţii Maramureşului au fost găsiţi de salvamontişti pe o stancă, de unde nu mai puteau nici să coboare, nici să se intoarcă pe creastă. Ei au fost ...

Ucraina, zonă de testare pentru Inteligența Artificială: Cea mai bună zonă de testare pentru AI F-16
06/05/2024 22:55

Cea mai bună zonă de testare pentru acest AI F-16 este Ucraina. Rusia nu poate spune că soldatii NATO intervin in război. Comandantul marinei americane Frank Kendall a zburat cu un F-16 controlat de inteli ...

Demonstrație de forță a Rusiei - Localitate distrusă dintr-o singură lovitură
06/05/2024 22:38

Rusia a atacat pentru prima dată regiunea Harkov cu o bombă aeriană FAB-1500 modificată. "Totul in jurul nostru s-a cutremurat de parcă ar fi inceput un cutremur. Intreaga stradă a fost distrusă dintr-o ...

Firma care a produs fregatele României revine la București într-un moment critic pentru Forțele Navale Române
06/05/2024 22:22

Firma BAE Systems din Marea Britanie, cea care a produs fregatele Regele Ferdinand si Regina Maria, isi anuntă prezenta la salonul BSDA 2024 de la Bucuresti, intr-un moment critic pentru Fortele Navale ale Rom ...

Motivul pentru care Gigi Becali a renunţat să mai facă politică
06/05/2024 20:21

Gigi Becali a dezvăluit care este motivul pentru care a decis să renunte la politică. Latifundiarul era la un pas de a-si inscrie partidul, insă a luat decizia de a nu o mai face. In cadrul unei interventi ...

Ultimă oră: Vladimir Putin a ordonat efectuarea de exerciții nucleare la granița cu Ucraina
06/05/2024 18:36

Preşedintele rus Vladimir Putin a dispus organizarea "in viitorul apropiat" a unor exerciţii nucleare la care vor participa in special trupe poziţionate in apropiere de Ucraina, drept răspuns la "ameninţă ...

Rusia a declanșat nebunia! Va fabrica în 2024 mai mult armament ca toate statele NATO la un loc
06/05/2024 18:19

Rusia va trebui să-şi mărească arsenalul de rachete pentru a descuraja Occidentul, in contextul in care Moscova este acum in confruntare deschisă cu SUA şi aliaţii lor, a declarat luni un diplomat rus, r ...

Un nou val de aer rece lovește România. Temperaturile scad brusc
06/05/2024 12:18

După cateva zile cu soare si temperaturi asemănătoare unei zile călduroase de vară, vine din nou frigul in Romania. Un val de aer rece loveste tara noastră, anuntă meteorologii. Potrivit acestora, ast ...

Controversatul caz al copacului care ar merge singur prin pădure: ce au demonstrat studiile științifice
06/05/2024 08:33

In inima pădurilor tropicale umede din America Centrală si de Sud, o poveste fascinantă a captivat călătorii: legenda unui copac aparent rătăcitor prin junglă. Acest copac enigmatic, cunoscut sub numele ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei