Moștenirea legendarei avocate Paula Iacob, cea care l-a apărat pe Nicu Ceaușescu. Va continua să lupte pentru oameni, chiar și după moarte

24
24-1

Dimensiune font:

| 08-10-2023 17:54

Cea care l-a apărat pe Nicu Ceauşescu în timpul procesului declanșat imediat după revoluție a rămas în memoria multor români ca o avocată ce s-a luptat pentru drepturile omului. La opt ani de la decesul ei, apropiații dau numele unei fundaţii: Paula Iacob. Sunt câteva amintiri despre cea pe care românii au cunoscut-o ca un avocat cu pledoarii spectaculoase în sălile tribunalelor.

Sintagma: „orice om, indiferent cât este de rău şi cât de grave sunt faptele sale, are dreptul la apărare”, din păcate s-a tocit în Justiţia din România. Ea nu mai reprezintă esenţa corectitudinii, a echităţii unei judecăţi, ci un paravan în spatele căruia se ascund tot felul de aranjamente tenebroase. Din păcate, consecinţele acestei stări de fapt sunt extrem de grave. Neîncrederea cetăţeanului în Justiţie, în actul de dreptate care ar trebui să i se facă. Senzaţia că în faţa statului şi a instituţiilor sale de forţă, el, cetăţeanul, care ar trebui să fie apărat de acestea, nu este decât o frunză în bătaia vântului, un fir de praf pe care o sentinţă nedreaptă, rezultată atunci când în talerele balanţei ţinută de zeiţa Justiţia nu sunt puse toate argumentele acuzării şi ale apărării, îl poate spulbera şi nenoroci pe viaţă.

Nu dintotdeauna a fost aşa. Sintagma aceasta avea foarte mare preţ în zorii drumului spre normalitate pe care pornisem cu toţii după căderea dictaturii. În anii ’90, a apăra cu adevărat pe cineva, mai ales dacă era vorba despre un fost demnitar comunist, era nu doar un act de repunere în drepturi a Justiţiei adevărate, nu doar punerea bazelor statului de drept, inexistent fără o justiţie pentru toţi cetăţenii, ci şi un act de veritabil curaj. La propriu.

Amintiri cu legendara avocată Paula Iacob, care l-a apărat pe Nicu Ceaușescu

Pe maestra Paula Iacob am cunoscut-o în astfel de împrejurări, pline de controverse, dramatism şi tensiune. Şi nu vreau să mă refer la nenumăratele momente când am avut onoarea să-mi fie parteneră în platourile de televiziune, inclusiv în emisiunile pe care le realizam. Nu de puţine ori, părerile noastre nu coincideau. Dar era o dispută mai mult decât elegantă şi civilizată, iar doamna Paula Iacob îşi susţinea punctele de vedere cu argumente solide, nu cu păreri.

Nici asupra unei trăsături pe care marele public nu i-o ştia nu am să insist prea mult. În câteva rânduri, mânat de treburi profesionale, am trecut pragul casei dumneaei. În afară de bunul gust cu care era amenajată sufrageria, pentru că doar acolo am intrat, trecând cu inima cât un purice printre mulţii câini maidanezi din curte pe care îi îngrijea, am mai remarcat ceva, care în ziua de azi este mai rar decât o piatră foarte preţioasă. Doamna Paula Iacob era o doamnă în adevăratul înţeles al cuvântului. Se bucura nespus să-şi servească musafirii cu excepţionalele tartine făcute de mâna dumneaei, care o făcuseră celebră printre prieteni, sau cu minunata îngheţată pe care o prepara în casă, după o reţetă proprie. Nu mi-am închipuit-o niciodată sunând la o firmă de catering să comande nişte pizza atunci când avea musafiri.

Sibiu. Începutul lui 1990, la puţin timp după ce căzuse dictatura. Nicu Ceauşescu fusese arătat la televizor drept un criminal. În Sibiu se trăsese în manifestanţi. Muriseră oameni. Mulţi oameni. La mai bine de o lună de la evenimentele tragice, pe străzi atmosfera era încă una de război. Tancuri, multe tancuri, blindate, militari în echipament de luptă, cu armele pregătite, gata să tragă la cel mai mic semn de alarmă. Şi multe clădiri distruse, ca după un bombardament intens. Se vorbea despre terorişti. Oamenii cenuşii treceu grăbiţi, să se închidă cât mai repede în case. Nu ştiai, la căderea serii mai ales, de unde putea veni un glonte rătăcit, sau tras intenţionat pentru a crea panică.

Ce s-a întâmplat la procesul de la Sibiu al lui Nicu Ceaușescu, în 1990

Procesul lui Nicu Ceauşescu se ţinea în centrul oraşului, în sala mare a Casei de Cultura a Sindicatelor. Toate clădirile din jur, inclusiv hotelul mare aflat lângă sală, erau goale. Ca nu cumva să se ascundă în ele terorişti, care să atace şi să-l elibereze pe fiul dictatorului. Intrările erau păzite straşnic. Ca să intri în sală, în afară de acreditarea de jurnalist, ni se făcea şi un veritabil control antiotero. Toţi cei veniţi în Sibiu care aveau legătură cu acest proces, magistraţi, avocaţi, jurnalişti, fusesem cazaţi în singurul hotel funcţional, aflat peste drum. Şi sala de şedinţe, şi hotelul, dar mai ales sala, erau înconjurate de blindate şi militari gata să tragă. De la hotel la sală străbăteam un drum de câteva sute de metri, şi el păzit de militari înarmaţi. Singurii care aveam oarecare libertate de mişcare eram jurnaliştii, care însoţeam echipele de procurori militari care verificau pe teren informaţiile despre tot felul de atrocităţi.

Nu întâmplător am descris toate acestea. Ci pentru a arăta câtă valoare avea atunci dreptul oricărui om la un proces echitabil. Dreptul la apărare. Drept care îl putea costa pe apărător chiar viaţa. Când se rostea: „Fiat iustitia, pereat mundus”! atunci chiar avea o greutate aparte.

În aceste condiţii, în această atmosferă, maestra Paula Iacob l-a apărat pe Nicu Ceauşescu. L-a apărat în adevăratul înţeles al cuvântului, nu aşa cum au făcut aşa-zişii avocaţi în procesul lui Nicolae şi Elena Ceauşescu, când erau în acuzaţii mai vehemenţi decât procurorii. L-a apărat cu argumente, cu declaraţii de martori, cu fapte. Nu era vorba de a-l scoate nevinovat. Pentru că nici nu s-a întâmplat asta. Dar Nicu Ceauşescu a plătit numai pentru faptele sale, nu pentru că era fiul fostului dictator, aşa cum se dorise la începutul procesului.

Mai mult. În timpul procesului s-a dovedit că vinovatul principal pentru măcelul din Sibiu era colonelul Dragomir, comandantul garnizoanei oraşului. Vă daţi seama, să reiasă din pledoarii şi probele administrate că vinovatul principal este chiar comandantul celor care încă ocupau străzile cu tancurile şi blindatele lor, gata să tragă, printre care treceai de mai multe ori pe zi. Ştiu că a şi fost ameninţată atunci. Nu de la dumneaei știu.

Fundația „Paula Iacob” îi va duce moștenirea spirituală și profesională mai departe

Cred că atunci, la Sibiu, sub acea presiune uriaşă, s-a pus o cărămidă la temelia statului de drept în România şi la speranţele noastre într-o democraţie autentică.

Din păcate, astăzi, am rămas numai cu acea temelie. Peste ea s-a construit un edificiu strâmb, în care cetăţenii nu mai au încredere. Poate că şi acesta este un mod de a reveni la temelia de atunci. Păstrând memoria maestrei Paula Iacob în fundaţia care-i poartă numele. Fundaţie pe care, discipolul maestrei, avocatul Daniel Ionaşcu o iniţiază acum, la opt ani de când Paula Iacob a plecat dintre noi. Să încercăm şi astfel să reconstruim ceea ce ne doream cu toţii la începutul anilor ’90. O justiţie corectă, în care orice om, cât de rău ar fi şi oricât de grave ar fi faptele sale, să aibă parte de o judecată dreaptă. Iar expresia: „Fiat iustitia, pereat mundus” să capete şi în ţara noastră greutatea pe care o are în ţările civilizate.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Metoda 'Fotografia' a lăsat mulți români fără zeci de mii de euro. Cum acționează escrocii
28/04/2024 12:18

Mai multi romani au fost inselati cu zeci de mii de euro prin metoda "Fotografia", după ce au comandat din Germania. O nouă escrocherie face victime printre romani. Mai multe persoane au rămas fără zeci d ...

Puțini cunosc legea! Ce decizie s-a luat în cazul celor care dețin 2 mașini și 2 apartamente
28/04/2024 00:07

Cei care posedă două masini sau două apartamente, este important să fie constienti că vanzarea celei de-a doua masini sau a celei de-a doua locuinte intr-un an calendaristic va implica costuri suplimentare ...

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare
27/04/2024 07:30

Fostul ministru al Sănătătii, Sorina Pintea, a fost condamnată la 3 ani si jumătate de inchisoare cu executare de judecătorii Tribunalului Cluj, in dosarul in care a fost prinsă in flagrant de către pro ...

Ancuţa Popoviciu, cea care a întrebat dacă victima lui Vlad Pascu este în sala de judecată
17/04/2024 10:13

Inspectia Judiciară cere suspendarea din functie a judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu, de la Tribunalul Mangalia, cea care are in lucru dosarul 2 Mai. Sectia pentru Judecători in Materie Disciplinară ur ...

Prof. Dr. Mircea Beuran, declarat nevinovat de acuzațiile aduse de DNA: Fapta nu există
17/04/2024 08:47

Tribunalul Giurgiu a dispus joi achitarea medicului Mircea Beuran, intr-un dosar in care a fost trimis in judecată de DNA sub acuzaţia că a primit de la un alt medic bani şi bunuri in valoare de peste 10.00 ...

Țuică și cârnăciori, mita oferită de un pădurar șefului Gărzii Forestiere
16/04/2024 20:40

Un pădurar este cercetat pentru dare de mită după ce a oferit produse procesate din carne, peste şi ţuică pentru a nu fi sancţionat pentru neregulile constatate cu ocazia unui control silvic, conform unu ...

Alina Gorghiu i-a transmis procurorului general al PÎCCJ cererile de urmărire penală a lui Petre Roman şi a lui Gelu-Voican Voiculescu
16/04/2024 20:13

Ministrul Justiţiei Alina Ştefania Gorghiu i-a transmis, marţi, procurorului general al Parchetului de pe langă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) cererile de urmărire penală primite de la pre ...

Alina Gorghiu, despre cazul Vlad Pascu: Ni se cere să intervenim, dar nu ministrul Justiţiei stabilește sentinţe
15/04/2024 17:51

Ministrul Justitiei, Alina Gorghiu, a declarat că ea şi colegii săi din institutia pe care o conduce nu pot interveni in cursul unui proces, referindu-se la cazul Vlad Pascu. Ea le-a cerut seriozitate celor ...

Strigător la cer: Tatăl drogatului asasin Vlad Pascu dă vina pe victimele fiului său. Avocatul criminalului susține că e vorba despre „o culpă comună”. Vlad Pascu ar putea ieși din pușcărie în trei ani
15/04/2024 06:51

Mihai Pascu (foto), tatăl tanărului care, drogat fiind, a ucis doi tineri pe 19 august 2023, sustine că vina pentru accidentul de la 2 mai ar apartine…victimelor, deoarece acestia „nu se intorceau de la ...

Oamenii se revoltă! Protest în Piața Victoriei faţă de modul în care se judecă dosarul accidentului de la 2 Mai
13/04/2024 21:43

Aproximativ 200 de persoane care poartă tricouri albe participă, sambătă seară, la manifestaţia de protest din Piaţa Victoriei, faţă de modul in care se judecă dosarul accidentului de la 2 Mai. Ei au ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei