Rapoartele CIA, ultimele clipe ale lui Nicolae Ceaușescu și când a fost menționat pentru prima dată Ion Iliescu

download

Dimensiune font:

| 18-05-2021 08:49

La mai bine de 30 de ani de la momentul Revoluției decembriste, în presa internațională și nu numai, au apărut documente desecretizate ale CIA, în care se vorbește, pe larg, despre ceea ce se întâmpla în România lui Nicolae Ceaușescu din acel moment.

Rapoartele CIA, ultimele clipe ale lui Nicolae Ceaușescu și când a fost menționat pentru prima dată Ion Iliescu
Documentele parțial declasificate ale CIA cu privire la evenimentele din decembrie 1989 din România și evoluțiile ulterioare din ianuarie 1990 dezvăluie faptul că grupul care l-a ucis pe Ceaușescu și a preluat statul, FSN (Frontul Salvării Naționale), nu-și mai putea ascunde lipsa de credibilitate și disensiunile interne.

„Președintele Iliescu a recunoscut joi că situația politică este instabilă, avertizând că anarhia ar putea urma în cazul în care guvernul provizoriu ar cădea.”, se preciza în documentul CIA, datat 27 ianuarie 1990,

Un alt raport al CIA, din 30 ianuarie 1990, a anunțat întoarcerea Securității spunând că:

„Manifestările anti-regim împing FSN-ul, aflat în prezent la putere, să recurgă la poliția politică fără milă a lui Ceaușescu. Profilul actual scăzut al Securității se va schimba dacă, și este probabil, FSN continuă să fie ținta atacurilor, pentru măsurile sale privind reformele democratice. Utilizarea personalului Securității în limitarea protestelor amplifică probabilitatea ca manifestațiile anti-guvernare să devină violente. La fel ca în cazul scăpării lui Ceaușescu, armata română poate juca un rol cheie în supraviețuirea FSN.”

Un document CIA mai vechi, parțial declasificat, din 4 martie 1982, intitulat„ Tulburări în România: Cauze și implicații ”, a analizat modul în care administrația lui Ceaușescu a fost subminată de politicile interne „dogmatice”, „stagnarea economică și tulburarea crescândă” și a numit jucători cheie care ar fi putut să-l înlocuiască pe Ceaușescu în cazul unei „succesiuni forțate”. Această listă scurtă a format așa-numita „gardă interioară” a lui Nicolae Ceaușescu și l-a inclus pe Emil Bobu, vicepremier, Elena Ceaușescu, soția șefului statului și prim-viceprim-ministru al Biroului permanent, Iosif Blanc, secretarul birourilor permanente și Ion Coman, secretar pentru afaceri militare și securitate.

Un al doilea grup de așa-ziși „brokeri de putere” era format din persoane puternice din punct de vedere politic care nu ar fi fost scoase de la putere, în caz de lovitură de stat, chiar dacă erau loiali lui Ceaușescu. Ilie Verdet, prim-ministrul Biroului permanent, Constantin Dascalescu, secretarul Biroului permanent pentru organizarea partidului, Stefan Andrei, ministrul afacerilor externe al Biroului permanent, Cornel Burtică, viceprim-ministrul Biroului permanent și ministrul comerțului exterior.

A fost sigură clasificarea acestui grup ca parte a „statului profund” din România la acea vreme, grupul care menținea funcționarea aparatului de stat, indiferent de ce se întâmpla politic. Un al treilea grup, identificat drept „rivalii în eclipsă”, includea persoane care se aflau în declinul politic și nu era favorizat de regimul de la acea vreme, dar capabile să joace „roluri majore în a inspira o mișcare împotriva lui Ceaușescu”.

Aceștia au fost Virgil Trofin, care a criticat cultul personalității și politicile autocratice ale lui Ceaușescu, Paul Niculescu, președinte al Uniunii Centrale a Cooperativelor de Consum, și Ion Iliescu, președinte al Consiliului Național pentru Resurse de Apă. Iliescu, care a devenit președinte al României după căderea și execuția lui Ceaușescu, asasinat în 1989, a fost caracterizat în documentul CIA drept „luminos, dinamic și neobișnuit de candid” și a remarcat „tinerețea, abilitatea și popularitatea sa continuă cu mulți membri din birocrație sugerează că va fi o figură importantă într-o conducere post-Ceaușescu.”

Din mărturisirile celor apropiați de taberele pro și anti Ceaușescu, s-a mai aflat că plecarea sa, forțată, a fost planificată mai serios începând cu 1986. Un faimos conspirator a fost Silviu Brucan, un individ foarte inteligent, care, întâmplător s-a întâlnit cu George Soros imediat după căderea lui Ceaușescu, la GDS (Grupul pentru dialog social), în ianuarie 1990.

În decursul anilor 1980, Ceaușescu și soția sa toxică au trăit confortabil într-o bulă, crezând că au avut dragostea oamenilor și nici un rival. Între timp, o mare parte din clasele muncitoarea din România au suferit de lipsa de produse alimentare, materiale de bază și deteriorarea serviciilor publice.

În tinerețe, Ion Iliescu și-a încheiat studiile la Institutul de Energie al Universității din Moscova. Ca și alți politicieni din peisajul românesc, de facto vorbind, Iliescu a avut o dublă apartenență, față de România și de Uniunea Sovietică. Mulți oameni, încă din 89 și până în prezent, îl condamnă ca un trădător și agent al Moscovei. Adevărul este însă mai ironic. Iliescu a sfârșit prin a fi un agent triplu, cu finalitatea sa promisă la Washington. În regimul lui Iliescu au început demersurile către NATO și Uniunea Europeană, iar România a devenit parte a NATO în cadrul regimului social-democrat, avându-i ca artizani pe președintele Iliescu și premierul Năstase.

Gorbaciov nu a avut dragoste pentru Ceaușescu și invers. Politicile brutale de austeritate ale lui Ceaușescu, pentru care FMI și-a dat binecuvântarea, cunoscând în întregime costurile umane, i-au prăbușit popularitatea, în timp ce întreprinderile de comerț exterior ale statului acumulau împrumuturi în valută, atât în ​​numerar, cât și în credit. Nomenclatura privilegiată a dorit să utilizeze acești bani pentru a aduce din străinătate obiecte de lux. Opoziția lui Ceaușescu față de Perestroika, față de combaterea sovietică în treburile interne românești, l-au făcut să fie o țintă a oportuniștilor politici din jurul său.

Utilitatea lui Ceaușescu pentru Washington și-a continuat cursul. Atât Moscova, cât și Washingtonul au convenit asupra unor noi condiții, post-comuniste / post-sovietice. Cu toate acestea, în mod tragic pentru România, bătrânii escroci, care s-au rebranșat ca democrați, au fost nevoiți să utilizeze fake news, plus terorism de stat și paramilitar. Au fost trase gloanțe adevărate, iar oamenii nevinovați, civili și soldați, trebuiau uciși și condamnați pentru că revoluția propriu-zisă trebuia confiscată.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Tatăl lui Sebi, umilit iar de judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu: 'S-a uitat la mine și mi-a zâmbit'
14/03/2024 13:24

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu, judecat pentru moartea tinerilor pe care i-a lovit cu masina in statiunea 2 Mai in timp ce conducea drogat, a provocat incă o situatie controversată in sala de judec ...

Este oficial! Cătălin Cherecheș va fi adus în România de o escortă a Poliției Române
13/03/2024 17:58

Este oficial! Cătălin Chereches va fi adus in Romania de o escortă a Politiei Romane Fugarul Cătălin Chereches, fostul primar din Baia Mare condamnat la inchisoare, va fi adus din Germania in Romania de o ...

ÎCCJ a respins recursul Inspecției Judiciare în scandalul Horodniceanu - Poliție! E OK să iei oamenii legii la mișto
11/03/2024 16:35

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins recursul Inspectiei Judiciare in cazul procurorului Daniel Horodniceanu, care a fost filmat in timp ce se certa cu un politist care l-a oprit pentru că circula cu ...

Câți ani închisoare ar putea face un medic de la Institutul „Marius Nasta” din București pentru mită? Cristian Paleru primea chiar și găini
11/03/2024 15:56

Medicul chirurg Cristian Paleru de la Institutul Nasta din Capitală, care primea mită in diferite moduri a fost condamnat luni, 12 februarie. Acesta a primit pedeapsa de 3 ani de inchisoare cu suspendare, dup ...

Procesul Roșia Montană | Avocata care a reprezentat România trage un semnal de alarmă: 'Trebuie să acceptăm un risc'
11/03/2024 00:45

Avocata Crenguţa Leaua, care a condus echipa de avocaţi romani care a reprezentat statul roman in procesul intentat de Gabriel Resources la Tribunalul Arbitral cu privire la exploatarea auriferă de la Roşia ...

Judecător cu sute de sentințe nemotivate, „îngropate“ în fișet, dat pe mâna CSM. Un proces important a avut 58 de amânări
10/03/2024 20:40

Vasilică Cătălin Oprea, judecător de la Tribunalul Ialomita, este cercetat disciplinar, iar cazul său urmează să fie analizat de Consiliul Superior al Magistraturii după o anchetă a Inspectiei Judiciar ...

Care sunt cele cinci motive pentru care poate fi contestată decizia din procesul Roșia Montană
09/03/2024 18:39

Gabriel Resources a anunţat că va contesta decizia privind caştigul de cauză al Romaniei in dosarul Roşia Montană. Există o singură cale de atac, la aceeaşi curte de arbitraj de la Washington „Intern ...

Roşia Montană: O avocată cu studii la Iaşi, printre cei care au învins Gabriel Resources în instanţă
09/03/2024 12:44

Controversatul dosar Roşia Montana, de 6,7 mld. dolari, prin care firma canadiană Gabriel Resources dorea să exploateze aurul aflat in Munţii Apuseni pe baza unei tehnologii care folosea cianură, a fost ca ...

Tanczos Barna, despre verdictul în cazul Roşia Montană: „Exploatarea aurului bazată pe tehnologia cu cianuri, caz închis“
09/03/2024 10:04

Tanczos Barna, fost ministru al Mediului, a declarat, sambătă, pentru Agerpres, după anunţarea verdictului in cazul Roşia Montană, că, in acest moment, exploatarea aurului in Romania pe baza tehnologiei ...

Ultima decizie a instanței în războiul dintre CSA Steaua și FCSB - Reacţia lui Florin Talpan
07/03/2024 13:45

Curtea de Apel a respins, ca nefondată, cererea de anulare inaintată de FCSB privind toate mărcile inregistrate din patrimoniul Clubul Sportiv al Armatei, a anunţat juristul CSA Steaua, Florin Talpan. FCSB ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei