Cât numerar va putea tranzacționa o persoană fizică în 2024 în România. Schimbările aduse Legii Banilor Cash

000000   05500

Dimensiune font:

| 07-01-2024 19:02

 Începând cu 16 iunie 2024 vor intra în vigoare o serie de modificări importante în gestionarea tranzacțiilor cu numerar și plata salariilor, în urma adoptării Legii 406/2023, supranumită și Legea Banilor Cash și a OUG 98/2023 și OUG 115/2023.

Noutățile includ o limită zilnică de 10.000 lei pentru orice tranzacție în numerar între entități juridice și persoane fizice, precum și o serie de reglementări privind soldul de casierie și avansurile de decontare. Legea 406/2023, inițial concepută pentru a interzice plățile salariale în numerar, a fost editată la finalul anului pentru a permite și plata salariilor cu cash, oferind în același timp opțiunea plății prin cont bancar. În plus, comercianții vor fi obligați să accepte cel puțin un instrument de plată fără numerar. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că economia nu este încă pregătită pentru o reducere drastică a utilizării numerarului, mai ales în zonele rurale, justificând astfel modificările succesive ale legilor care reglementează plățile în numerar. Mai ales în urma modificării ultimelor prevederi legate de opțiunea angajatorilor de a oferi remunerații în cash, plățile în numerar au primit o formă de protecție economică, în timp ce restul măsurilor au fost motivate prin necesitatea diversificării opțiunilor de plată gândite, potrivit guvernanților, să modernizeze sistemul financiar și să combată evaziunea fiscală.

Modificările recente aduse legislației privind tranzacțiile în numerar au fost oficializate prin promulgarea Ordonanței de Urgență 115/2023, publicată deja în Monitorul Oficial. Aceste noi norme, aplicabile de la începutul anului 2024, vizează atât companiile, cât și cetățenii și urmăresc să reducă evaziunea fiscală, deși eficiența lor a constituit un subiect de dezbatere încă dinainte de promulgare. Astfel, din 2024, tranzacțiile între persoane juridice și persoane fizice, inclusiv primirea sau rambursarea împrumuturilor sau finanțărilor, vor trebui să se realizeze numai prin mijloace de plată non-cash, limita zilnică de tranzacționare fiind de 10.000 de lei de persoană. 

Limita zilnică pentru orice tip de tranzacție în numerar între entități juridice (inclusiv persoane fizice care dețin un PFA sau orice altă formă similară de organizare juridică) și persoane fizice, fie că este vorba de vânzări, cumpărături, dividende sau alte tipuri de tranzacții, va fi de 10.000 lei per persoană.

 

Ce prevederi rămân în vigoare și ce s-a schimbat în gestionarea numerarului – OUG 98/2023

 

Recentele modificări fiscale aduse de Ordonanța de Urgență nr. 98/2023 includ câteva reguli importante care vor intra în vigoare. În primul rând, soldul de bani pe care o firmă îl poate deține în casierie la sfârșitul zilei este limitat acum la 50.000 de lei. De asemenea, avansul pe care un angajat îl poate primi pentru decontări este restricționat la 1.000 de lei pe zi. În plus, se introduce o interdicție clară prin care administratorii sau asociații unei firme nu mai pot împrumuta firma în numerar. Ministerul Finanțelor și ANAF sunt așteptate să ofere clarificări suplimentare cu privire la aceste 

Pe lângă aceste noi reguli, unele prevederi existente în lege vor continua să fie aplicate. Astfel, limita zilnică pentru încasările realizate între operatorii economici rămâne la 5.000 de lei. În cazul magazinelor de tip cash and carry, limita zilnică pentru încasări este stabilită la 10.000 de lei. Mai mult, legea menține interzicerea efectuării plăților fragmentate în numerar pentru facturi care depășesc 5.000 de lei, sau 10.000 de lei în cazul magazinelor cash and carry, pentru a evita fragmentarea tranzacțiilor mari în mai multe plăți mici.

În plus, pentru facturile stornate sau pentru bunuri returnate cu valori peste aceste plafoane, restituirea sumelor poate fi efectuată în numerar în limita a 10.000 lei, iar sumele care depășesc aceste plafoane vor fi restituite prin instrumente de plată fără numerar. În cazuri excepționale, când persoanele fizice declară că nu mai dețin cont bancar, restituirea poate fi făcută integral în numerar.

 

Ce înseamnă Legea 406/2023 pentru plata salariilor în numerar 

Legea 406/2023, publicată în decembrie 2023 și care va intra în vigoare pe 16 iunie 2024, prevedea inițial interzicerea plăților salariale în numerar. Această interdicție a fost însă eliminată în versiunea finală. Documentul inițial stipula că „Plata veniturilor de natură salarială, asimilate salariilor și a beneficiilor de asistență socială se efectuează prin mijloace de plată fără numerar”.

Este important de precizat că legea recent adoptată privind plata salariilor nu interzice plățile în numerar, ci oferă opțiunea plății salariilor prin cont bancar. De asemenea, menține obligația comercianților de a accepta cel puțin o metodă de plată non-cash.

Cu toate acestea, după revizuirea în Parlament, textul legii s-a modificat astfel încât acum prevede că „beneficiarii de plăți de natură salarială plătite de angajator, pensii, indemnizații și alocații de asistență socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale sau de la bugetele locale ale comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București, județelor și municipiului București au dreptul să primească sumele cuvenite în numerar sau prin mijloace de plată fără numerar.” 

Deși angajații aveau deja opțiunea de a primi salariul prin transfer bancar, trebuie precizat că îndepărtarea interdicției privind plățile salariale în numerar a survenit ca răspuns la opoziția publică față de potențialele consecințe ale unei astfel de măsuri.

 

Numerarul nu pleacă nicăieri, dar comercianții au obligația din iunie să ofere și posibilitatea plăților electronice la casă

 

O altă prevedere importantă a legii 406, ce va fi aplicabilă tot din 16 iunie 2024, impune comercianților obligația de a oferi clienților cel puțin un instrument de plată non-cash. Conform legii, „Persoanele fizice sau juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerţului (…) au obligația de a asigura implementarea și de a accepta cel puțin un instrument de plată fără numerar”. Aceasta se aplică atât societăților, cât și persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale și familiale.

Deși legea nu specifică explicit că se referă la agenții comerciali, inițiatorii au avut în vedere această categorie. "De asemenea, în scopul impulsionării utilizării mijloacelor moderne de plată, propunem ca pentru comercianții care operează pe teritoriul României să se instituie obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar", potrivit documentului de motivare a introducerii legii. 

Potrivit România TV, prim-ministrul Marcel Ciolacu a motivat modificările aduse legii pe fondul faptului că economia nu este pregătită încă pentru o reducere drastică a utilizării numerarului, mai ales în zonele rurale cu acces limitat la bancomate. "Este vorba despre ordonanța de urgență care anulează anumite modificări privind decontările în numerar, prevăzute în proiectul de lege pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului. Decizia vine după consultări cu mediul de afaceri și după semnalele venite din partea socială. Rămân astfel în vigoare pragurile de plăți cu cash, cum se vehiculează în spațiul public – ca termen, deja existente, dar se păstrează și două modificări și anume soldul de casierie urmează a fi plafonat peste câteva zile la suma de 50.000 de lei. De asemenea, avansul de decontare se limitează la un plafon zilnic de o mie de lei pe persoană", a explicat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului României.

Important de reținut este că Legea 406/2023 va deveni aplicabilă după 180 de zile de la promulgare, adică începând cu 16 iunie 2024.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
S-a deschis cea mai spectaculoasă șosea panoramică din Transilvania. Este un adevărat rival pentru Transfăgărășan
28/04/2024 00:08

I se mai spune Drumul Apusenilor sau Transalpina de Apuseni si este un drum de poveste. Traversează Muntii Apuseni si este inconjurat de un peisaj mirific. Astfel că, deschidere primului tronson din această ...

Fabrică veche de la 1880, ajunsă mall. Ce scria presa din anii '70 despre această glorie a industriei românești
27/04/2024 18:21

Ziarul brasovean Drum Nou scria acum o jumătate de veac despre uzina Hidromecanica. In momentul in care au preluat-o, comunistii i-au păstrat profilul. După anii 2000 a fost dăramată, iar acum e mall. In ...

Trenul RE 13211 Piteşti - Bucureşti Nord a ajuns în Gara de Nord cu o întârziere totală de 310 minute
27/04/2024 08:52

 Trenul RE 13211, care circulă in relaţia Piteşti - Bucureşti Nord, a ajuns vineri seara in Gara de Nord la ora 20:51, cu o intarziere totală de 310 minute, din cauza defectării locomotivei, informea ...

Pensiile vor fi plătite în avans
26/04/2024 13:51

Plata pensiilor şi a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024, va fi făcută in avans, Guvernul urmand să aprobe in şedinţa de joi proiectul de Hotărare in acest sens, au declar ...

Directorul Direcţiei Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia a fost retinut pentru trafic de influență
26/04/2024 10:04

Liviu Cătălin Stănculescu, directorul Direcţiei Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), a fost reţinut de DNA pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că a primit mită 13.000 de euro de ...

Guvernul semnează azi plata în avans a pensiilor pe luna mai. Când vor fi virați banii
25/04/2024 13:48

Guvernul aprobă azi proiectul de hotărare privind plata in avans a pensiilor si a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024, din bugetul asigurărilor sociale de stat si din bugetul ...

Clienții nu vor mai putea retrage numerar la casele de marcat. Supermarketurile renunță la serviciu
24/04/2024 20:18

Un sereviciu popular in multe supermarketuri, inclusiv in cele din Romania ar putea să dispară. Oamenii nu vor mai putea retrage numerar de la casele de marcat. Comerciantii spun că trebuie să plătească u ...

Importanța unui plan de carieră pentru tineri
24/04/2024 14:00

În era modernă, in care optiunile profesionale sunt ample si schimbările sunt rapide, tinerii se află adesea in fata unui labirint aparent fără iesire in ceea ce priveste alegerea carierei lor. &Ic ...

Directorul Poștei Române face anunțul așteptat de toți pensionarii, chiar înainte de Paște
24/04/2024 12:43

Cinci milioane de pensionari romani aşteptă să afle dacă vor avea sau nu bani peste Paşte. Premierul Marcel Ciolacu a cerut ca pensiile şi salariile angajaţilor la stat să fie livrate inainte de sărbă ...

Premierul estimează un salariu minim de 1.200 de euro
24/04/2024 06:36

  Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună in transparenţă, imediat după sărbătorile pascale, proiectul de lege privind adoptarea salariului minim europ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei