Ce se intampla cu salariile IT-istilor? Artificiul gasit de Finante pentru a nu fi afectati de "revolutia fiscala"

internet  0x349

Dimensiune font:

| 01-01-2019 11:54

 Revolutia fiscala, intrata in vigoare la inceputul anului 2018, a lovit dur in angajatii din domeniul IT, fiind afectati serios dupa transferul contributiilor sociale.

Mai exact, dupa mutarea contributiilor de la angajatori la angajati, s-a majorat teoretic salariul brut si, ca atare si baza de impozitare pe salariat. Pentru ca taxele sa nu creasca, Guvernul a scazut contributiiile sociale de la 39,25% la 37,25% si a redus impozitul pe venit de la 16% la 10%, pentru salariatii din intreaga economie.

Insa salariatii din IT beneficiau pana la revolutia fiscala de impozit zero pe venit, motiv pentru care scaderea de impozit de la 16% la 10% nu a avut niciun efect compensatoriu pentru ei, din contra i-a afectat grav. Astfel, angajatorii ar fi trebuit sa suporte costuri salariale mai mari pentru ca salariile nete sa nu scada dupa mutarea contributiilor.

In luna februarie, 
Guvernul a carpit revolutia fiscala si a adoptat o ordonanta de urgenta care prevede ca statul va suporta diferenta la contributiile la sanatate pentru angajatorii care au majorat cu 20% salariile dupa transferul contributiilor.

Problema este insa ca acest artificiu gasit de Finante este valabil doar pana la 31 decembrie 2018.

Industria IT e grav afectata de instabilitatea fiscala

IT-istii spun ca Guvernul nu i-a informat daca ordonanta va fi prelungita sau daca se va adopta alt act normativ care sa vina in sprijinul lor. Asadar, din luna ianuarie 2019, acestia se vor afla in aceeasi situatie in care au fost la inceputul anului 2018 cand a intrat in vigoare revolutia fiscala. Conluzia? Vor avea mai putini bani in buzunar la salariu sau vor creste semnificativ costurile salariale suportate de angajator.

Amintim ca, in luna ianuarie 2018, 35.000 de salariati din domeniul IT au primit lefuri cu 7% mai mici decat in luna decembrie 2017.

Valerica Dragomir, director executiv al Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS), a declarat pentru Ziare.com ca efectele revolutiei fiscale continua sa se vada in piata. Mai mult, afirma ea, efectele vor fi si mai vizibile in noul an.

Din pacate, industria IT este afectata nu doar de instabilitatea fiscala, ci si de conditiile generale din economie, mai atrage atentia directorul executiv al ANIS.

"Efectele revolutiei fiscale aduse prin OUG 79/2017 inca se mai vad in piata, insa efectele masurilor luate vor incepe sa fie mai vizibile incepand cu anul 2019. Din pacate, industria este afectata nu doar de instabilitatea fiscala, dar si de conditiile generale din economie, toate avand impact major intr-o societate dominata de tehnologie. In plus, presiunea pe talente la nivel global ne poate conduce pe un traseu riscant pentru o industrie capabila sa devina un motor de crestere pentru intreaga Romanie", ne-a declarat Valerica Dragomir.

Directorul executiv al Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii precizeaza ca IT-istii se vor lupta pentru a avea un cadru legislativ cat mai atractiv.

"Speram si luptam pentru a avea un cadru legislativ cat mai atractiv, dar si pentru un sistem de educatie apt sa valorifice talentul existent in societate si indreptarea catre zone cu valoare adaugata mare. Iar ca efect direct, desi resursa umana atrage cele mai mari resurse dintr-o companie tech (cel putin 70%), cresterile salariale sunt legate strict de evolutia profesionala a acelui angajat si de schimbarile structurale la care contribuie fiecare angajat din zona tech", a subliniat Valerica Dragomir.

Ordonanta care a carpit "revolutia fiscala" nu i-a ajutat pe IT-isti


Oricum, ordonanta data de guvern care a carpit "revolutia fiscala" 
nu prea a ajutat salariatii din domeniul IT.

La momentul adoptarii, masura a fost criticata deoarece era discriminatorie si nu lua in calcul mai multe elemente specifice domeniului IT.

Mai exact, ordonanta a venit cu doua conditii: se aplica pentru contractele de munca aflate in derulare la 31 decembrie 2017 si doar acolo unde angajatorii au majorat salariul brut cu cel putin 20% fata de nivelul salariului brut din decembrie 2017, pe perioada de aplicare a articolului 1 din ordonanta (adica pana la 31 decembrie 2018).

Valerica Dragomir, director executiv al Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS) preciza la acea vreme pentru Ziare.com ca ordonanta nu a luat in calcul mai multe elemente specifice sectorului IT si modul in care a fost gandita si aplicata "revolutia fiscala" forteaza companiile sa se concentreze mai mult pe Codul Fiscal, in loc de cresterea performantei si a valorii adaugate generate.

"OUG 3/2018 - solutia Guvernului pentru fixarea diferentelor salariale rezultate pentru angajatii scutiti de impozit - nu a luat in seama unele elemente specifice unui sector dominat de agilitate: orele suplimentare, bonusurile sau maririle salariale ulterioare, iar aplicarea masurii corective se face pe timp limitat. Toate acestea sunt elemente care forteaza companiile sa se concentreze mai mult pe Codul Fiscal si ajustarile necesare impuse de noile modificari, in loc de cresterea performantei si a valorii adaugate generate", a afirmat Valerica Dragomir.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cât costă o franciză pentru o sală de jocuri în realitate virtuală
25/11/2019 18:37

 În urmă cu doi ani, un antreprenor a deschis in Bucuresti o sală de jocuri in realitate virtuală (VR), cu ajutorul unei finanţări obţinute prin programul StartUp Nation. Startup-ul a lansat in ...

Cu cât crește factura la energie dacă lași în priză electronicele și electrocasnicele
21/09/2019 14:25

  Alimentarea cu energie a aparatelor electrocasnice dintr-o locuinţă atunci cand acestea sunt in stand-by poate creşte cu pană la 180 de lei anual factura de electricitate, susţine compania ge ...

Cum poți verifica dacă Google știe de unde ți-ai făcut cumpărăturile
17/06/2019 08:37

 Există o modalitate prin care puteti verifica ce stie Google despre dumneavoastră, inclusiv date despre toate cumpărăturile pe care le-ati făcut. În esentă, dacă utilizati un produs Google, ...

ULUITOR! N-o sa crezi in ce conditii locuieste cel mai bogat cioban din Romania
18/01/2015 00:00

 Dumitru Andresoi, catalogat drept cel mai bogat cioban din Romania, cu o avere de 25 de milioane de euro, nu si-a cumparat vile somptuoase sau palate, ba dimpotriva. Locul in care a ales sa locuiasca i-a ...

Afaceri online - cum să gestionezi corect propria afacere online
21/11/2014 08:47

 Cu alte cuvinte, discutam de ore intregi de munca si organizare pentru a pune bazele unei afaceri prospere. In online, este loc pentru oricine, insa conteaza cum iti gestionezi magazinul online sau site-u ...

ŞOCANT! 1,5 milioane de români au dat banii degeaba pe asigurare. Eşti printre ei?
16/09/2014 13:40

 Cutremur, inundaţie sau incendiu devastator? Teoretic, 1,5 milioane de romani care au respectat legea şi au incheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei ar trebui să stea cat de cat liniş ...

Răzbunarea DIABOLICĂ a unei angajate concediate. S-a asigurat că
05/09/2014 18:00

 În momentul in care a aflat că urma să rămană fără job, o angajată a unei companii de cosmetice a pus la cale un plan care ar fi putut să distrugă imaginea companiei pentru care lucrase. &I ...

Veste ŞOC pentru români: Se dublează preţul la asigurarea obligatorie a locuinţei
18/07/2014 10:53

 Asigurarea obligatorie a locuinţei se va scumpi cu pană la 100% iar o astfel de  propunere se află deja pe masa Autorităţii de Supraveghere Financiară, au  arătat, pentru Economica.n ...

Aparatele din gospodaria noastra care consuma curent si cand sunt INCHISE
07/07/2014 13:32

Dispozitivele smart sunt atat de destepte incat consuma curent si atunci cand nu le folosim. Potrivit unui studiu recent, aparatele care se conecteaza le net ne umfla substantial facturile chiar si cand stau de ...

Topul datornicilor: 20 de malluri au datorii cumulate de aproape 2 miliarde de euro. Palas din Iaşi peste 200 milioane de euro , AFI Palace Cotroceni
06/07/2014 11:15

Cele mai indatorate 20 de centre comerciale din Romania au datorii cumulate de 1,9 miliarde de euro, de zece ori mai mari decat cifra de afaceri realizată anul trecut de aceste proiecte, pe fondul creditelor m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei