0000   0141700

Dimensiune font:

La 1 iunie se redeschid terasele: Regulile stabilite de ANSVSA

| 31-05-2020 10:29

 Luni, 1 iunie, se redeschid terasele restaurantelor, insa acestea trebuie sa respecte niste reguli specifice.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a adoptat impreuna cu Ministerul Sanatatii si Ministerul Economiei si Comertului un nou Ordin care stabileste, pe de o parte, cerinte adresate operatorilor din domeniu pentru organizarea si functionarea adecvata a circuitelor de preparare si servire a produselor alimentare in aceste spatii si pentru protectia clientilor si, pe de alta parte, masurile de control stabilite de ANSVSA si MS pentru verificarea modului in care aceste cerinte sunt implementate.

Printre masurile care trebuie aplicate de operatorii din acest domeniu, inainte de reluarea activitatilor, se numara: verificarea starii de intretinere a tuturor spatiilor, echipamentelor si ustensilelor necesare pentru desfasurarea activitatilor permise, revizuirea planurilor de igienizare si dezinfectie, in sensul cresterii frecventei acestor actiuni si a realizarii lor cu produse biocide adecvate, verificarea stocurilor de alimente, eliminarea celor care ar putea produce toxiinfectii alimentare si instruirea personalului lucrator privind regulile generale de igiena necesare obtinerii de produse alimentare sigure, precum si cele suplimentare de prevenire a raspandirii virusului SARS - CoV 2.

Cerintele care vizeaza asigurarea protectiei clientilor/consumatorilor sunt cele legate de: triajul observational al acestora, realizarea adecvata a dezinfectarii meselor dupa plecarea clientilor, a dezinfectarii tuturor spatiilor/ suprafetelor unde au acces clientii, a ustensilor folosite in timpul servirii meselor, asigurarea cu dispozitive necesare dezinfectarii mainilor clientilor, informarea adecvata a clientilor, precum si asigurarea distantarii fizice, astfel incat sa se evite, pe cat posibil, interactiunea fizica cu si intre clienti.

 

Alte masuri privesc verificarea stocurilor de alimente, eliminarea celor care ar putea produce toxiinfectii alimentare si instruirea personalului lucrator privind regulile generale de igiena necesare obtinerii de produse alimentare sigure, precum si cele suplimentare de prevenire a raspandirii virusului SARS-CoV-2.

Cerintele care vizeaza asigurarea protectiei clientilor/consumatorilor sunt cele legate de: triajul observational al acestora, realizarea adecvata a dezinfectarii meselor dupa plecarea clientilor, a dezinfectarii tuturor spatiilor/ suprafetelor unde au acces clientii, a ustensilor folosite in timpul servirii meselor, asigurarea cu dispozitive necesare dezinfectarii mainilor clientilor, informarea adecvata a clientilor, precum si asigurarea distantarii fizice, astfel incat sa se evite, pe cat posibil, interactiunea fizica cu si intre clienti.

In ce priveste terasele sau spatiile deschise din exterior ale unitatilor de alimentatie publica, inspectorii vor derula, in perioada urmatoare, controale pentru verificarea si consilierea, acolo unde este cazul, a operatorilor din domeniu, precizeaza institutia.

Regulile pentru terase, publicate in Monitorul Oficial

Regulile stabilite de ANSVSA vin in completarea celor publicate vineri in Monitorul Oficial, care trebuie respectate de patronii restaurantelor pentru redeschiderea teraselor, incepand cu 1 iunie.

Acestea stabilesc ca:

  • clientii cu simptome respiratorii nu vor putea avea acces pe terease,
  • maximum patru persoane vor putea sta la o masa, daca nu sunt membri ai aceleiasi familii,
  • este interzis transferul de la o masa la alta a meniurilor, solnitelor sau altor obiecte, iar toate acestea se vor dezinfectata dupa plecarea clientilor de la o masa,
  • chelnerii trebuie sa poarte masti si manusi,
  • trebuie reorganizate circuitele de productie si livrare, unde este cazul,
  • trebuie monitorizata starea de sanatate a angajatilor,
  • se introduce obligativitatea unui registru de rezervari ale clientilor, pentru ca in cazul aparitiei unei imbolnaviri sa poata fi facuta ancheta epidemiologica,
  • trebuie luate masuri de respectare a distantei intre angajati sau, daca acest lucru nu este posibil, trebuie luate masuri suplimentare de protectie (reducerea numarului de angajati si lucrul in ture, folosirea de echipament de protectie),
  • dezinfectarea spatiilor trebuie facuta frecvent,
  • obligatoriu trebuie sa existe dezinfectant pentru maini la intrarea pe terasa si la grupurile sanitare.

 

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Programul Prima casa reporneste in doua saptamani. Cum se modifica si ce conditii noi aduce
06/07/2020 15:24

 Programul Prima casa va reporni in doua saptamani, dar cu noi conditii pentru cei care vor sa-si cumpere o casa si va include si finantare pentru dezvoltatorii imobiliare. Pentru inceput, Prima ca ...

Cea mai mare lovitură pentru românii din Spania. Ce se întâmplă cu joburile străinilor . Un sfert dintre şomeri sunt străini
06/07/2020 13:43

Numărul şomerilor in sectorul agricol a crescut in Spania cu 15,4% in iunie, comparativ cu luna anterioară, respectiv cu 25.342 de persoane. Share it!     Aceste date au fost publicate de Minis ...

Coronavirusul a pus la pământ sezonul de nunți. Românii nu mai au voie să danseze în horă
06/07/2020 11:47

Nunta este, poate, cel mai important eveniment din viata unui om, dar sezonul din acest an este blocat, majoritatea rezervărilor fiind amanate pentru anul viitor din cauza restrictiilor impuse pentru eveniment ...

Se redeschid restaurantele - Care sunt regulile de urmat
06/07/2020 11:28

 Spaţiile interioare ale restaurantelor vor fi redeschise cu o serie de reguli şi restricţii, in care, de exemplu, clienţilor le va fi permis să meargă doar pe anumite benzi cu sens unic, semnalizate ...

Schimbare de plan: Marea Britanie condiționează Huawei pentru a fi implicat în construcţia reţelei 5G
06/07/2020 11:26

 Întrebat despre această informaţie, Hancock a refuzat să comenteze, dar a spus că recomandarea iniţială a fost de la inceput condiţionată. ”Nu aş comenta informaţiile de acest tip c ...

Conditiile in care vor putea fi redeschise restaurantele in interior. La masa vor putea sta cel mult sase persoane care nu sunt din aceeasi familie
06/07/2020 10:13

 Spatiile interioare ale restaurantelor vor fi redeschise cu o serie de reguli si restrictii, in care, de exemplu, clientilor le va fi permis sa mearga doar pe anumite benzi cu sens unic, semnalizate, past ...

Hartă interactivă online a drumurilor aflate în lucru  în județele Moldovei cetățenii pot supraveghea în acest fel ce fac autoritățile cu banii lor
06/07/2020 09:45

A fost lansată online o hartă interactivă a drumurilor judetene si nationale din regiunea Moldovei aflate in lucrări de modernizare. Harta poate fi vizualizată la adresa www.adoptadrummoldova.ro Proiect ...

LOVITURĂ: Victoria's Secret intră în INSOLVENȚĂ - anunțul celebrei companii
05/07/2020 18:51

E lovitură soc după pandemie. Una din cele mai cunoscute mărci de lenjerie intimă anuntă că intră in insolventă. Victoria’a Secret din UK e cel mai recent retailer care intră in insolvenţă. 800 ...

Politia de Frontiera: aproape 100.000 de persoane au tranzitat granita, in ultimele 24 de ore
05/07/2020 15:51

 Aproape 100.000 de persoane au tranzitat frontiera in ultimele 24 de ore, autoritatile recomandand utilizarea tuturor punctelor deschise traficului international pentru evitarea aglomerarii unor ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!