Bani confiscati de la o grupare infractionala 

Poliția Română și DIICOT au anunțat, joi, că au fost făcute cinci percheziții în București, la solicitarea autorităților judiciare norvegiene, într-un dosar vizând o grupare de români suspectați de infracțiunea de fraudă gravă prevăzută în Codul penal norvegian. În Codul Penal Român, aceste fapte au corespondent în infracțiunile de fraudă informatică, acces ilegal la un sistem informatic, transferul neautorizat de date informatice și constituirea unui grup infracțional organizat. Conform surseloc citate, la sesizarea Autorității Norvegiene pentru Trafic Rutier, autorităţile judiciare norvegiene au declanșat o anchetă penală pentru fraude săvârșite în urma derulării unor proceduri de reînmatriculare a vehiculelor.

Anchetatorii spun că mai mulți suspecți le-ar fi trimis mesaje S.M.S. unor persoane care au raportat recent vânzarea de mașini, pe site-ul Autorității pentru Reînmatricularea Vehiculelor și le-ar fi anunțat că notificarea cu acest conținut nu a fost înregistrată, fiind necesară accesarea unui hyperlink.

Persoanele care ar fi recepționat astfel de mesaje și ar fi urmat instrucțiunile ar fi fost redirecționate pe o pagină web falsă, cu caracteristici asemănătoare paginii oficiale a Autorității pentru Reînmatricularea Vehiculelor. 

Victimele ar fi introdus datele de BankID (cheie de identificare folosită de titular pentru logare la bancă) pe pagina de phishing (falsă), punându-le astfel la dispoziția membrilor grupării. Aceștia le-ar fi folosit ulterior, făcând tranzacții din conturile bancare ale victimelor, sumele astfel sustrase fiind utilizate pentru achiziționarea de bunuri și servicii sau transformate în cryptomonedă.

În mai multe situații, produsele ar fi fost comandate cu livrare/ridicare la puncte de colectare din București sau alte locații din România.

Până în prezent, autoritățile norvegiene au identificat peste 400 de cetățeni norvegieni păgubiți prin utilizarea paginii false de internet. 

În acest dosar au fost puse în aplicare trei mandate de aducere, iar doi cetățeni români pe numele cărora autoritățile norvegiene au emis mandate europene de arestare au fost duși la Curtea de Apel București, care a decis punerea în executare a mandatelor de arestare și predarea celor doi cetățeni români către autoritățile judiciare norvegiene.