default

Dimensiune font:

SENZAȚIONAL: Motivarea sentinţei din dosarul „Terom”!

| 29-12-2017 04:30

Magistrații din cadrul Tribunalului București au emis recent sentinţa în dosarul „Terom”. Pe lângă anchetatori, toţi inculpaţii au contestat decizia primei instanţe de judecată.

procesul a fost reluat la Curtea de Apel București, la ultimul termen al procesului fiind dispusă o amânare, până pe 12 decembrie. În acelaşi timp, judecătorii au făcut publică motivarea în acest caz. Amintim că Tribunalul Bucureşti a emis sentinţa în procesul în care au fost acuzaţi fraţii sirieni Ammar şi Hassan Nana'a, după ce au amânat luarea vreunei decizii de 11 ori. Așadar, pentru infracţiunile de constituire de grup infracţional, înşelăciune, complicitate la înşelăciune sau participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, procesul penal a încetat. Judecătorii au decis condamnarea lui Ammar Nana'a la o pedeapsă rezultantă de 11 ani şi şase luni de închisoare, pentru delapidare şi spălare de bani. Asta în condiţiile în care „investitorul“ sirian mai avea o condamnare, într-un alt dosar.

În schimb, fratele acestuia a scăpat fără o pedeapsă, tocmai pentru că faptele de care fusese acuzat s-au prescris. Ali Nanah a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare, pentru delapidare. Aceeaşi pedeapsă au primit-o Viorica Zlate, Ioan Viorel Vaidner, Marijana Inglifer, Teodora Dumitru şi Mohamad Shawi, pentru complicitate la delapidare. Magistraţii au admis în parte acţiunea civilă formulată de către SC Terom SA, prin lichidatorul judiciar, în contradictoriu cu cei şapte inculpaţi condamnaţi şi au obligat, în solidar, inculpaţii respectivi să-i achite părţii civile SC Terom SA, prin lichidatorul judiciar, suma de 5.487.554 de lei. În martie 2010, anchetatorii au dispus trimiterea în judecată a celor opt inculpaţi. Procurorii DIICOT au precizat că aceştia ar fi făcut parte dintr-un grup infracţional organizat, în scopul prejudicierii SC Terom SA.

Au considerat că au avut dreptul de a încălca legea”

Procurorii au menţionat că „dezvoltarea normală a unei economii moderne în România a fost permanent amenințată de calitatea actelor și faptelor ilicite și criminale care au fost comise”.

Infracțiunile cercetate și pentru care se va dispune trimiterea în judecată, reprezintă actele unor persoane cu un statut socio-economic ridicat, respectabile și respectate, acte care au încălcat reguli legale într-o manieră ingenioasă, care însă nu au exclus descoperirea ulterioară. Inculpații și învinuiții din acest dosar au comis fapte în legătură cu mediul lor profesional, conștienți de caracterul ilegal al conduitei lor, dar fără ca vreun moment să se considere infractori, convinși că rentabilitatea primează în fața legii. Se poate spune că aceștia au considerat că au avut un drept personal de a încălca legea, în virtutea poziției profesionale dobândite”, au afirmat anchetatorii.

Aceştia au adăugat că infracțiunile au fost comise în scopul maximizării ilegale a profitului, au implicat relații strânse între învinuiți și inculpați și forme complexe de organizare, s-au comis într-o perioadă mare de timp, iar acoperirea lor a fost ușurată de complexitatea operațiunilor financiare și de posibilitățile de disimulare a afacerilor frauduloase.

Folosindu-și inteligența mult peste medie, inculpatul Nana’a Ammar a reușit să dea fiecăruia dintre învinuiți și inculpați impresia că sunt de neînlocuit și să creioneze rolul pe care trebuiau să-l joace în activitatea infracțională. A oferit fiecăruia funcția dorită, delegând atâta putere cât era necesar. S-a înconjurat de conaționali devotați, dornici să-l urmeze la câștig și încrezători în puterea sa de a transforma infracțiunile în fapte comerciale. Învinuiții și inculpații au avut o încredere oarbă în puterea inculpatului Ammar Nana’a, putere care a făcut ca timp de un an SC Terom SA fie o cetate de nestrăpuns pentru organele de urmărire penală, ținute la poarta principală a fostului combinat indiferent de funcția sau nivelul de ierarhizare”, au adăugat oamenii legii.

Peste 30 de milioane de dolari

Anchetatorii au mai susţinut că Hassan şi Ammar Nana’a și-au îndeplinit funcțiile de coordonatori în municipiul București și județul Iaşi, „primul dintre inculpați ocupându-se și cu externalizarea a peste 30 de milioane de dolari americani în numele unor societăți comerciale de tip fantomă, ca Electra SRL, Tycoons SRL, Happy Way SRL, Rakel 2000 SRL, activitate pentru care s-a dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor”.

Începând cu anii 1997 - 2000, inculpații Ammar şi Hassan Nana’a au pus bazele unei structuri infracționale, cu scopul de a obține importante sume de bani rezultate din comiterea unor infracțiuni de natură economică . Sumele rezultate din săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, infracțiuni vamale sau infracțiuni la legea societăților comerciale au fost externalizate în special în țările arabe sau în alte state în care locuiau colaboratori ai inculpaților de origine arabă. Acest grup s-a creat și a ființat și pe fondul unei cunoașteri la nivel superior de către membrii săi a legislației românești și a lacunelor ei, în ceea ce privește cadrul economic, politic și legislativ”, au subliniat oamenii legii.

Lipsa unei legi de contracarare a fenomenului spălării banilor și ulterior apariția acesteia cu posibilitatea de cercetare a unui număr limitat de infracțiuni generatoare de bani murdari, neputința organelor fiscale de a constata la timp anumite fapte de evaziune fiscală și fraude vamale și de a sesiza operativ organele de urmărire penală, a făcut ca această structură criminală să se perfecționeze până la gradul de „investitor strategic”, la sfârșitul anului 2002, conform anchetatorilor.

Încă din perioada amintită, inculpații au dezvoltat adevărate rețele infracționale care să permită desfășurarea de activități comerciale, aparent legale, sub masca unor societăți comerciale cu reprezentanți fictivi, având ca scop sustragerea de la plata impozitelor și acumularea de capitaluri ilicite care să nu poată fi urmărite de organele fiscale. Inițial, structura creată de inculpați a avut un caracter familial, restrâns, pentru ca, în perioada decembrie 2002 – ianuarie 2005, inculpații să constituie un adevărat grup infracțional organizat, cu roluri clar stabilite pentru fiecare membru al grupării , dezvoltându-l progresiv atât prin atragerea de noi membri, cât și prin mărirea potențialului financiar și a capacității lui de a riposta la eventualele acțiuni represive ale instituțiilor statului”, au mai spus procurorii.

Mod de operare specific arabilor

Oamenii legii au mai menţionat că „modul de operare a fost caracteristic rețelelor arabe, bazat aproape în totalitate pe folosirea societăților comerciale de tip fantomă.

Mecanismele frauduloase utilizate au constat în determinarea unor persoane să înființeze firme la care să aibă calitatea de administrator și, ulterior, să părăsească teritoriul României, predând actele și ștampilele acestor societăți inculpaților, adoptarea unei strategii comune între membrii grupului în scopul eludării taxelor și impozitelor aferente operațiunilor comerciale efectuate în numele acestor societăți, efectuarea de operațiuni comerciale interne și externe (importuri) fără îndeplinirea obligațiilor fiscale față de bugetul de stat, folosirea facturilor fiscale aparținând societăților controlate de către membrii grupului în scopul decapitalizării Terom SA, virarea ori depunerea în contul societăților controlate a unor sume de bani care proveneau din conturile bancare sau casieria companiei ieşene, dar şi efectuarea de plăți către aceste firme de tip „fantomă” controlate de inculpați.

Legături cu Omar Hayssam

Începând cu anul 2002 dorința membrilor grupului a fost aceea de a prelua anumite societăți cu capital majoritar de stat, viabile, cu potențial economic și care să le ofere o posibilitate rapidă de câștig prin înstrăinări ilegale de active, dar și prin angrenarea acestor societăți mari în circuite comerciale și bancare fictive. „Principalul adversar pe piața internă era o companie preluată ulterior de Omar Haysam și distrusă prin procedee asemănătoare”, au susţinut anchetatorii.

Magistraţii au mai notat că, pe 2 februarie 2004 a fost emisă o adresă de către Terom prin care societatea oferea companiei coordonate de Omar Hayssam produse de pasmanterie și sortimente de fire (2-3 tone din fiecare sortiment), în condițiile în care firma avea în anul 2003 o cifră de afaceri de 76.407 lei, nu avea declarate puncte de lucru și avea ca obiect de activitate comerțul cu ridicata al fructelor și legumelor proaspete.

Plăţi către conturi din străinătate

Oamenii legii au mai remarcat că, pe 12 noiembrie 2003, Terom a efectuat o plată de 40.000 de dolari americani către Ziad Wazzan Co – Franța, viramentul făcându-se către o adresă din Paris la care funcţiona un cabinet… stomatologic!

Din cercetările efectuate nu s-a putut stabili adresa exactă a firmei Ziad Wazzan Co - Franța, dar s-a constatat că atât persoana fizică Ziad Wazzan, cât și persoana juridică Ziad Wazzan Co au același cod IBAN, ceea ce este imposibil în lumea bancară. De asemenea, s-a constatat că adresa nu există în Paris, iar, la varianta similară, este un centru de practică dentară”, au subliniat procurorii.

Magistraţii au concluzionat că Ammar Nana’a s-a folosit de firme-paravan. „Constatăm că inculpatul s-a folosit de niște societăți comerciale fictive (firme-paravan) pentru a crea circuitele financiare prin care a externalizat suma de 1.555.171 de dolari americani, respectiv 1.381.936 de dolari americani și 69.196 de euro, pe baza unor relații comerciale inexistente cu societăţile nerezidente. Această acțiune a inculpatului a închis practic cercul infracțional care a început cu săvârșirea infracțiunilor de delapidare și înșelăciune, a continuat cu obținerea banilor murdari și s-a finalizat prin spălarea lor, prin utilizarea circuitelor financiar bancare”, au spus magistraţii. Ciprian NEDELCU

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE S.C. VARA MR S.R.L. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, str.7 Oameni, nr.23, jud. Iaşi, C.U.I. RO4615947, O.R.C.J22/1478/1993, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr.82, jud. Iaşi, conform Sentinței civile nr. 698/18.04.2012, pronunţată de Tribunalul Iaşi – Secţia Comercială şi de Contencios Administrativ, în dosarul nr. 4938/99/2010, anunţă scoaterea la vânzare în data de 17.12.2018, ora 11.00, prin licitaţie publică cu strigare a următoarelor active: Nr. activ – Denumire și descriere active – Valoare de piață evaluare (lei, fără T.V.A.*) – Preț de pornire a licitației (lei, fără T.V.A. ) Activ 1 – Clădire hală producție țevi (Corp C1) cu sc. 866,61 mp și st. utilă de 773,76mp împreună cu teren intravilan curți construcții cu st. 1971mp înscrise în CF61393/Rediu, nr.cad.1690, nr. parcelă 1(42/13), amplasată în intravilan sat Horleşti, com. Rediu, jud. Iaşi – echipament tehnologic producere ţevi ce include linia de producţie (include linie de calibrare, sudare şi linie de formare) – Bunuri mobile: Unitate centrala Forte Quattro, Generator LX 3000, Instalație de redresare – 1.196.900,00 lei – 718.140,00 lei Activ 2 – Clădire hală (Corp C1) cu sc. 862,37 mp și st. utilă de 773,76mp împreună cu teren intravilan curți construcții cu st. 1952mp înscrise în (CF61394/Rediu, nr.cad.1691, nr.parcelă 1(42/14), amplasată în intravilan sat Horleşti, com. Rediu, jud. Iaşi; - Clădire hală (Corp C1) cu sc. 883,57 mp și st. utilă de 798mp împreună cu teren intravilan curți construcții cu st. 1970 mp înscrise în (CF61396/Rediu, nr.cad.1962, nr.parcelă 1(42/15), amplasată în intravilan sat Horleşti, com. Rediu, jud. Iasi. – 425.200,00 lei – 223.500,00 lei Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 14.12.2018, ora 11.00, la sediul Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, documentele necesare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr.82, jud.Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 9.00–16.00, până pe data de 14.12.2018, ora 11.00 (după o programare prealabilă, de 24 de ore) sau pe site-ul www.insolventa.ro secțiunea Portofoliu. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. 0232/243864, 0758049901, 0755132474.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitorului SC BART LIV COM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 3157/103/2013 aflat pe rolul Tribunalului Neamț – Secția II Civilă, în temeiul dispozițiilor Legii 85/2006, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raportului de evaluare al bunurilor mobile – stoc de marfă compus din echipamente electrice, echipamente sanitare, instalații electrice, feronerie etc., situate în mun. Roman, jud. Neamț, astfel: a. Preț de pornire 75% din valoarea de piață (netă) stabilită prin raportul de evaluare: 52.019 Lei (exclusiv TVA) - licitațiile vor avea loc în data de 04, 11, 18 și 25.01.2019, ora 12.00; b. Preț de pornire 65% din valoarea de piață (netă) stabilită prin raportul de evaluare: 45.083 Lei (exclusiv TVA) - licitațiile vor avea loc în data de 01, 08, 15 și 22.02.2019, ora 12.00; c. Preț de pornire 55% din valoarea de piață (netă) stabilită prin raportul de evaluare: 38.147 Lei (exclusiv TVA) - licitațiile vor avea loc în data de 01, 08, 15 și 22.03.2019, ora 12.00. Licitațiile vor avea loc la data și ora stabilită, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Peneş Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud. Iași, Complex de Birouri NH BUSINESS, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 100 lei; - dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector nr.RO26PIRB2900710925003000 deschis pe numele debitorului la First Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul: RO33PIRB2400738563001000, deschis pe numele lichidatorului judiciar la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Penes Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud. Iași, cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în preziua licitaţei, ora 16.00. Lista completă a bunurilor mobile precum și alte informaţii suplimentare pot fi oferite la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Penes Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud. Iași, sau tel: 0744520508,0744994490, fax: 0332/814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com
ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. – Filiala Suceava, în calitate de lichidator judiciar al debitorului Samyx Forest S.R.L., anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la data de 20.12.2018, ora 12.00, a următorului activ: Nr. activ – Denumire și descriere active – Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*) – Valoare de pornire licitație (lei, fără T.V.A.*) Activ 1 – Proprietate imobiliară situată în sat Calafindești, com. Calafindești, jud. Suceava, inscrisă în Cartea Funciară nr.30010/Calafindesti, cu nr. cad. 30010, ce include: teren intravilan cu categoria de folosință Curți Construcții cu suprafața de 982 mp pe care sunt amplasate corp C1 – Clădire Brutărie cu suprafața construită de 216 mp, regim înălțime P și corp C2 – Clădire Magazie cu suprafața construită de 46 mp, regim înălțime P. Proprietatea dispune de utilități și are deschidere frontală la drumul comunal DC39, asfaltat. Terenul este dobândit în baza CVC nr. 3138/2008. Clădirile Corp C1 și C2 au fost dobândite în baza Sentinței civile nr. 2818/16 iunie 2008. – 85.910,00 lei – 85.910,00 lei Pentru participarea la licitaţie, potenţialii cumpărători trebuie să depună la sediul procesual ales al lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, până la data de 19.12.2018, ora 12.00, documentele aferente. Bunurile se vând libere de sarcini. Tel: 0755132475; 0757545545; 0232/243864, fax: 0232/212231, e-mail: vanzari@insolventa.ro.
Costurile companiilor din constructii vor creste dupa aplicarea Ordonantei Teodorovici
17/01/2019 19:34

 Ordonanta 114 va avea un impact direct asupra industriei constructiilor, aducand avantaje fiscale angajatilor, dar si o crestere de costuri pentru companiile cu mai mult de 50 de angajati, arata, intr-un ...

Iar o să fie SCANDAL: Ce numere au ieșit la Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 si Super Noroc
17/01/2019 19:26

 Numerele castigătoare de joi, 17 ianuarie, 2019 Loto 6/49  7 45 36 15 40 34 Joker  39 3 32 27 30 +3 Loto 5 din 40  28 27 4 19 9 14 Noroc  3 8 7 8 4 2 6 Super Noroc &nbs ...

Euro ajunge la 4,76 lei, la casele de schimb bancar
17/01/2019 17:52

Lipsa de incredere in leu a devenit contagioasă in sistemul bancar. Astfel, conform unui site specializat, cel mai ridicat curs de vanzare era afişat de OTP Bank – 4,7640 lei, urmată de BRD cu 4,7610 l ...

Programul „Investeşte în tine”: Ministerul Finanţelor a stabilit plafonul pentru 2019
17/01/2019 14:58

 În anul 2018 plafonul total al garanţiilor a fost de 600 de milioane de lei, in condiţiile in care programul a demarat la sfarşitul lunii octombrie 2018. Pană la data de 31 decembrie 2018 au fos ...

STUDIU: Companiile din construcţii vor avea creşteri de costuri de 5 – 28% în urma aplicării OUG 114
17/01/2019 13:47

 Companiile cu un număr cuprins intre 50 şi 800 de angajaţi, unde ponderea celor care primesc salariul de bază minim brut pe economie este de 40%, vor avea o creştere a costurilor incepand cu 1 Ianuar ...

Valoarea coşumului minim: 2.100 lei/lună pentru cei de la sat / Suma calculată pentru cei din mediul urban
17/01/2019 12:55

 Atat poate cheltui o familie cu doi adulţi şi doi copii, dintre care unul sub 14 ani, in caz de insolvenţă, potrivit Deciziei nr. 7/2018 a CINC, care a intrat in vigoare de miercuri, 16 ianuarie. Val ...

Ministerul Finanțelor pregătește o nouă REVOLUȚIE: se scoate la iveală profitul real al băncilor
17/01/2019 11:27

Ministerul Finanţelor are pregătită in sertar o nouă prevedere care va afecta sistemul bancar: provizioanele bancare nu vor mai fi deductibile fiscal decat in momentul in care se inregistrează o pierdere f ...

Guvernul reacționează, după ce s-a închis complexul de la Rovinari: situația în energie este CRITICĂ
17/01/2019 10:40

Ministrul Energiei, Anton Anton, şi secretarul de stat Doru Vişan vor avea, joi, o noua intalnire cu liderii sindicali din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), ca urmare a reluării grevei in carierele ...

Cutremur în sistemul energetic - Un grup energetic a fost închis. Întreaga activitate a CEO, în pericol
17/01/2019 08:15

 Situatie fără precedent - Un grup de producţie al Termocentralei de la Rovinari a fost oprit, anuntă Digi24. Stocurile de cărbune sunt aproape epuizate şi, dacă minerii care sunt in grevă de sase ...