Top 3 culturi profitabile pe care le poți dezvolta pe suprafețe mici

cultura capsun

Dimensiune font:

| 13-01-2023 09:58

Dacă ai un teren sau o suprafață mică și vrei să rentabilizezi spațiul pe care îl ai la dispoziție, trebuie să știi că sunt unele culturi de nișă extrem de profitabile. Culturile de căpșuni, afine și goji pot fi sursa unor recolte productive din care micii fermieri pot câștiga venituri importante. Află cum poți obține profituri substanțiale din top 3 culturi profitabile, chiar și din câteva hectare, și descoperă care sunt avantajele acestor culturi.
Cultura de căpșuni
Căpșunii sunt plante ușor adaptabile condițiilor pedoclimatice din țara noastră. Plantele de căpșun sunt foarte versatile, iar recuperarea investiției se poate face încă din primul an (prima recoltă se obține în primul an de la plantare). Deși nu sunt pretențioase la căldură și rezistă cu bine la temperaturi mai scăzute, plantele de căpșun preferă temperaturi între 10 și 25 de grade Celsius. Căpșunul preferă solurile umede, afânate și cu un conținut ridicat de materie organică. Înainte de cultivarea capsunilor, trebuie să te asiguri că pământul este bine pregătit: afânat, cu suficientă umiditate, fără buruieni. Căpșunul poate fi cultivat în diferite vase, precum ghivece sau paturi cu o adâncime de aproximativ 25-30 cm, însă plantarea căpșunilor cu ajutorul semințelor se face foarte rar. În schimb, și pentru culturile de grădină, și pentru cele de câmp, cel mai des folosite sunt stolonii de căpşuni (plante înrădăcinate). Perioada de plantare este influențată de tipul de cultură, în spații protejate (sere, solarii), sau în câmp, însă, indiferent de tipul de cultură, atunci când cumperi stolonii, trebuie să te asiguri că aceștia sunt liberi de agenți patogeni. Pentru a obține o recoltă bogată și sănătoasă, este esențial să acorzi o atenție sporită îngrijirii culturii de căpșuni. O soluție care combate eficient bolile care afectează cultura de căpșuni este fungicidul Scala®. Acesta combate putregaiului cenușiu, fiind un produs omologat pentru o gamă largă de culturi: căpșun, zmeur, mur, afin, coacăz, agriș, morcov. Un alt produs inovator din gama AgCelence® este Signum®, un fungicid de nouă generație care oferă o eficacitate excelentă în combaterea putregaiului cenușiu. Combinația dintre cele două substanțe noi, cu moduri diferite de acțiune: piraclostrobin, din grupa strobilurinelor și boscalid, din grupa carboxamidelor, asigură o mişcare dublă în plantă: translaminară şi acropetală, sistemic local.
Culturile de afine
Datorită aromei și proprietăților sale benefice, cultura de afin a câștigat tot mai mult teren în ultima perioadă. Pe lângă faptul că sunt bogate în substanțe antioxidante care ajută la întârzierea îmbătrânirii, afinele sunt foarte eficiente în prevenirea bolilor degenerative, în tratarea problemelor de vedere, a problemelor limfatice și inflamatorii, precum și în întărirea capilarelor.
Afinul se adaptează bine la clima temperată, fiind rezistent la temperaturi de până la -20 de grade Celsius în timpul repausului vegetativ. Preferă solurile acide, cele cu pH cuprins între 4.3 și 5.5, și este pretențios atunci când vine vorba de necesarul de apă, în special în perioada creșterii și în cea a maturării fructelor. Îngrijită corect, cultura de afin poate produce recolte chiar și de 9 tone/ha, în funcție de soi. Afinul intră pe rod la 2-3 ani după plantare și multe soiuri rămân productive chiar și 30 de ani. Cultura de afin poate fi considerată una dintre cele mai bune investiții agricole pe suprafețe mici.
Culturile de goji
Deși este cultivată cel mai frecvent în China, cultura de goji atrage atenția și fermierilor români, fiind una dintre cele mai profitabile culturi. Cunoscut și sub denumirea de fructul bucuriei, goji este considerat un super aliment datorită proprietăților antioxidante și anticancerigene. Cultura de goji ajunge la producție completă în anul 4-5 și are un ciclu biologic de 30-35 de ani. Arbust mic din familia Solanaceae, goji este ușor de cultivat dacă se respectă tehnologia de cultură. Plantele de goji nu au cerințe deosebite față de condițiile de climă și sol. Preferă solurile medii și ușoare, lutoase sau nisipoase, bine drenate, ușor calcaroase și fertile, cu un pH ce variază între 6,5-8,2. Deși este o plantă rezistentă la temperaturi minime de până la -30ºC, goji se dezvoltă optim între temperaturi de 18-24ºC. Înființarea corectă a culturii și întreținerea acesteia, respectând practicile agricole, garantează fermierilor randamente ridicate și profituri semnificative.
Fie că alegi să cultivi căpșuni, fie afine, fie goji, o plantație gestionată corect, respectând măsurile agrotehnice și fitosanitare, îți oferă profituri pe termen lung, reducând costurile de producție.
Sursa foto:shutterstock.com

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Peste 5.300 antreprenori din regiunea Moldovei au renunțat la afaceri!
01/05/2024 13:22

Numărul societăţilor comerciale şi al persoanelor fizice autorizate (PFA) care au iesit din sistemul economic, in primele trei luni din an, au ajuns, in regiunea de Nord-Est, la 5.391, cu aproape 20 la sut ...

 Comunicat de presă ref: Finalizare Proiect ,, Închiderea depozitului temporar de deșeuri municipale Fălticeni, județul Suceava prin implementarea unei tehnologii inovatoare” IDTDMF
01/05/2024 09:30

  Comunicat de presă ref: Finalizare Proiect ,, Închiderea depozitului temporar de deseuri municipale Fălticeni, judetul Suceava prin implementarea unei tehnologii inovatoare”& ...

Trenuri suplimentare de 1 Mai și Paște
30/04/2024 14:30

CFR Călători va asigura un program de transport special cu prilejul minivacanţei de 1 Mai şi Paşte, pentru facilitarea deplasării pasagerilor spre destinaţiile de vacanţă, dar şi spre domiciliu. Prin ...

S-a ieftinit mălaiul
30/04/2024 13:47

Preţurile produselor agricole au scăzut cu 18,69% in luna februarie 2024, comparativ cu luna februarie 2023, potrivit Buletinului statistic de preţuri al Institutului Naţionale de Statistică, in care se me ...

CNAIR a desemnat câștigătorul contractului necesar finalizării studiului de fezabilitate al Autostrăzii Braşov-Bacău
30/04/2024 13:36

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat, marţi, caştigătorul pentru contractul necesar finalizării studiului de fezabilitate al Autostrăzii Braşov-Bacău, respect ...

Datoriile bugetului general iau amploare!
29/04/2024 12:28

Arieratele bugetului general consolidate au crescut cu 21,8%, in martie 2024, comparativ cu luna precedentă, la 389,9 milioane de lei, de la 320,1 milioane de lei in februarie, conform datelor publicate pe sit ...

Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale a scăzut
29/04/2024 10:49

Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale eliberate in primul trimestru din acest an a ajuns la 7.422, in scădere cu 7,2% faţă de trimestrul I din 2023, potrivit datelor publicate ...

Avem deficit de 35,88 miliarde lei
29/04/2024 00:09

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrandu-se la 35,88 miliarde de lei, faţă de 28,99 miliarde de lei sau 1,67% din PIB după pri ...

Ce trebuie să facă românii care au două mașini sau două case: Legea pe care foarte puțini o cunosc
28/04/2024 18:04

Pentru cei care detin două masini sau două apartamente, este crucial să constientizeze că vanzarea celei de-a doua masini sau a celei de-a doua locuinte in decursul aceluiasi an calendaristic poate implica ...

S-a deschis cea mai spectaculoasă șosea panoramică din Transilvania. Este un adevărat rival pentru Transfăgărășan
28/04/2024 00:08

I se mai spune Drumul Apusenilor sau Transalpina de Apuseni si este un drum de poveste. Traversează Muntii Apuseni si este inconjurat de un peisaj mirific. Astfel că, deschidere primului tronson din această ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei