Un an plin de provocări la Aeroprtul Iași

terminal T4 - din colt

Dimensiune font:

| 29-12-2023 16:19

 Aeroportul Iași are în dotare o nouă autospecială de pomperi

Cea mai recentă achiziție a Aeroportului Iași, de anul acesta, este o autospecială de pompieri, de ultimă generație, care a fost livrată chiar în Ajunul Crăciunului. Noul echipament, al treilea din flota aerogării, va îmbunătăți semnificativ capacitatea serviciului de salvare și stingere al Aeroportului, de a interveni prompt în caz de incendiu sau accident aviatic.

Autoutilitara reprezintă o componentă importantă din proiectul privind Creșterea gradului de siguranță și securitate pentru Aeroportul Iași, ce are o valoare totală de 2 milioane de euro. În cadrul aceluiași proiect au mai fost achiziționate o ambulanță, două echipamente RX și două echipamente de detectare a urmelor de explozibil (ETD).

De asemenea, prin proiectul Creșterea gradului de asigurare a securității perimetrale, Aeroportul Iași beneficiază acum de un sistem modern de televiziune cu circuit închis.

Dar cel mai mare proiect implementat de Aeroportul Iași este terminalul T4, a cărui valoare se ridică la 80 de milioane de euro și care mai cuprinde o parcare extinsă de 600 de locuri, noi căi de acces și un parc fotovoltaic deja funcțional.

Valoarea totală a celor patru proiecte finanțate prin POIM și finalizate cu succes, anul acesta, de Aeroportul Iași, este de 100 de milioane de euro.

 Aeroportul Iași, pe podiumul aeroporturilor din România, ca infrastructură și număr de pasageri

Aeroportul Iași este al doilea aeroport regional România în ceea ce privește traficul de călători, depășind pragul de 2 milioane de pasageri transportați într-un an calendaristic. Primul milion de pasageri îmbarcați și debarcați, în 2023, la Iași, a fost înregistrat la sfârşitul lunii iunie, cu două luni mai devreme decât anul trecut. Traficul în noiembrie este de peste 191 de mii de pasageri, la fel se așteaptă să fie în decembrie, ajungându-se la nivelul lunii august a anului trecut, cea mai aglomerată perioadă dintr-un an.

„Încă din primele opt luni, IASI Airport a ajuns la cifre de trafic peste nivelul anilor anteriori. În 2019, anul de vârf în aviație, am avut aproximativ 1,3 milioane de pasageri, în 2022 - 1,6 milioane, estimarea pentru întreg anul 2023 fiind de 2,350,000 de călători, aproape dublu față de anul trecut. Au fost depășite toate prognozele inițiale ce indicau că vom ajunge la peste 2 milioane de pasageri abia peste 15 ani. Este un semn cât se poate de clar că perspectivele de trafic sunt foarte mari în următorii ani la Aeroportul Iași, când ne așteptăm la o dublare a numărului de pasageri.- Romeo Vatră, Directorul General al Aeroportului Iași.

 Traficul prognozat pentru 2023 reprezintă o premieră absolută și vine la pachet cu noul terminal, T4, de peste 31 de mii de metri pătrați, ajuns acum în etapa de începere a procesului de recepție. Un terminal de ultimă generație, care va crește capacitatea de procesare la un impresionant număr de 3,5 milioane de pasageri anual și care va îmbunătăți experiența de călătorie. Cu infrastructură modernă, dotări și echipamente de scanare de ultimă generație, și o gamă variată de servicii, Aeroportul Iași se anunță a fi extrem de atractiv pentru companiile aeriene și pasageri deopotrivă. În noul terminal ce va deservi zborurile internaționale, vor funcționa 20 de birouri check-in, opt sisteme self check-in, cinci filtre de control securitate + 1 VIP, trei porți la Sosiri, șapte porți de îmbarcare Plecări, trei fiind prevăzute cu aviobridge-uri, un salon VIP Lounge și unul de Business Lounge, etc.

 

Mai multe zboruri atractive și accesibile

Aeroportul Iași și compania aeriană Wizz Air au sărbătorit, luna aceasta, 9 ani de parteneriat, 9 ani de operațiuni care au crescut semnificativ conectivitatea Iașului cu restul Europei și nu numai. Astăzi, cei care călătoresc de pe Aeroportul Iași au multiple opțiuni de zbor, în 25 de orașe din 12 țări, 23 dintre acestea fiind deservite de Wizz Air.

Alocarea celei de-a cincea aeronave Wizz Air bazei din Iași, în 2023, și extinderea flotei din 2024 creează premisele deschiderii de noi rute directe, anul acesta fiind introduse două destinații foarte apreciate: Istanbul și Berlin. Evident, ne dorim foarte mult ca din 2024 să restabilim legăturile aeriene cu Vestul țării. În ultimii doi ani, am inițiat mai multe discuții pentru a putea identifica operatori interesați să zboare din Iași în Cluj și Timișoara, una dintre prioritățile noastre fiind inclusiv crearea unor conexiuni cu aeroporturi-hub ce asigură zboruri în toată lumea, și introducerea unor destinații foarte căutate, cum sunt Valencia, Atena, Praga, Dubai. O nouă etapă importantă în colaborarea cu companiile aeriene va începe odată cu deschiderea noului terminal, din primăvară anului viitor. Operatorii vor găsi la Iași un aeroport nou, mult mai atractiv, cu dotări și echipamente de ultimă generație, precum și o gamă variată de servicii de înaltă calitate”. - Romeo Vatră, Directorul General al Aeroportului Iași.

 Aeroportul Iași se află în Topul Național al Firmelor

 Aeroportul Iași se află printre performerii mediului de afaceri local, fiind premiat de Camera de Comerț și Industrie Iași în cadrul Galei Mediului de Afaceri. Totodată, Aeroportul Iași se situează, pentru al doilea an consecutiv, pe locul locul II în Topul Național al Firmelor, fiind desemnat cel mai performant aeroport din țară, la Categoria IMM-uri cu până la 249 angajați.

„Premiul primit este rezultatul efortului susținut al echipei IASI Airport, căreia îi sunt recunoscător, dar și o confirmare că suntem pe drumul cel bun. 2023 a fost, pentru noi toți, anul cu cele mai multe provocări, un an extrem de dificil, având în vedere complexitatea lucrărilor de modernizare aflate în derulare și traficul foarte aglomerat. Suntem în plin proces de dezvoltare - construirea noului terminal, precum și investițiile în sisteme de siguranță și securitate de ultimă generație propulsează aeroportul nostru pe acest loc fruntaș, dezvoltarea facilităților cargo fiind următorul pas în dezvoltarea aeroportului pe termen lung. - Directorul General al Aeroportului, Romeo Vatră.

 

 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cârciuma vedetei Dani Oțil și a lui Cătălin Lăscuț, zis regele duty-free-urilor, și-a cerut insolvența
06/05/2024 21:50

Datoriile au năpădit compania Impresso Lounge detinută de Dani Otil si Cătălin Lăscut, iar capitalurile proprii sunt negative. Compania Impresso Lounge SRL, unde actionari sunt, printre altii vedeta TV ...

Ce fabrică se va deschide în România după sărbători
06/05/2024 20:13

O nouă fabrică de componente auto se va deschide in Romania. Compania turco-spaniolă Beyçelik Gestamp va deschide fabrica in zona Argesului. Odată cu deschiderea acesteia, vor fi create noi locuri de munc ...

Datoria României a crescut cu peste 50 la sută din PIB
06/05/2024 08:57

Datoria administraţiei publice (datoria guvernamentală) a urcat, in februarie 2024, pană la 841,292 miliarde lei, de la 801,687 miliarde de lei in luna precedentă. Vorbim despre o sumă imnesă, de aproxima ...

Grindină în vestul țării! Gheața a făcut ravagii prin grădini și livezi
06/05/2024 08:15

Ploi torenţiale cu căderi de grindină s-au inregistrat, duminică, in mai multe zone din ţată, imagini cu furia naturii fiind distribuite pe reţelele ded socializare. Oamenii se plang că gradinile şi li ...

Câți pensionari are România. Pensia medie - 2.248 de lei
05/05/2024 18:43

 Un număr de 4.748.274 de pensionari era inregistrat in aprilie 2024 in Romania, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.248 de lei, conform datelor cent ...

Comisia Europeană a aprobat ajutorul de stat de 95 de milioane euro pentru TAROM
05/05/2024 16:59

Comisia Europeană a aprobat, luni, planurile Romaniei de a acorda transportatorului aerian naţional deţinut de stat, TAROM, un ajutor de restructurare in valoare de pană la 95,3 milioane euro (473,69 milioa ...

Numărul înmatriculărilor de persoane fizice şi juridice a scăzut în primele trei luni din 2024 cu 6,78%
05/05/2024 15:00

Numărul inmatriculărilor de persoane fizice şi juridice a scăzut in primele trei luni din 2024 cu 6,78%, comparativ cu perioada similară a anului 2023, totalizand 37.686 unităţi, din care 73,48%, respect ...

Eurostat: România, în topul țărilor europene cu cel mai mare număr de găini ouătoare
05/05/2024 07:30

Potrivit unui raport Eurostat, Romania este unul dintre tările cu cel mai mare număr de găini ouătoare din Uniunea Europeană In 2022, Romania detinea peste 38,7 milioane de găini ouătoare, clasandu-se, ...

Rezervele BNR au scăzut la 69,7 miliarde euro
03/05/2024 07:18

  Redeschiderea pietei pentru o singură sedintă, după ziua de 1 mai si inainte de minivacanta de Paste, nu a adus schimbări semnificative ale cursului euro, chiar dacă au crescut iesirile de capital ...

Scandal la Luduș după închiderea Fabricii Leoni. 200 de oameni au ieșit în stradă
02/05/2024 16:30

Aproximativ 200 de angajaţi ai Fabricii LEONI din Luduş au protestat, joi, după decizia de inchidere a punctului de lucru, solicitand să li se respecte drepturile sociale. Fondatorul grupului de iniţiativ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei