Ziua decisivă a Fortus începe cu un aviz nefavorabil

default

Dimensiune font:

| 18-09-2014 12:45

 

Sedinţa de guvern de săptămâna aceasta nu a adus veşti bune pentru combinatul ieşean. Propunerea legislativă care prevedea acordarea unor sume importante către Fortus nu a primit avizul guvernanţilor. Administratorii companiei sunt în plin proces de vânzare a activelor evaluate la aproape 40 de milioane de euro. Intre timp, prefectul Iaşului s-a întors de la Bucureşti cu promisiuni din partea investitorilor chinezi.

 

 

Guvernul a decis, în cadrul şedinţei săptămânale de ieri, 17 septembrie, acordarea avizului nefavorabil proiectului de lege care ar fi însemnat un colac de salvare pentru fostul Combinat de Utilaj Greu din Iaşi. Proiectul „Lege pentru desemnarea activului funcţional al societăţii comerciale Fortus SA Iaşi unitate stategică de importanţă naţională şi suplimentarea bugetului Ministerului Finanţelor Publice din fondul de rezervă bugetară al Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2014” al deputatului ieşean Petru Movilă nu a fost pe placul guvernanţilor. Acesta prevedea, printre altele, alocarea a peste 100 de milioane de lei companiei ieşene. „În prezent, Fortus Iaşi SA este singura şi ultima unitate reprezentativă din România care dispune de capacităţi de fabricaţie pentru execuţia utilajelor, subansamblurilor şi pieselor de schimb pentru industriile de bază ale economiei naţionale. Sistemul tehnologic al fostului Combinat de Utilaj Greu dispune de dotări specializate cu un grad avansat de flexibilitate, ceea ce permite execuţia unei game diversificate de produse de complexitate ridicată, cu mase de ordinul zecilor şi chiar sutelor de tone şi dimensiuni de ordinul zecilor de metri”, se arată în expunerea de motive a textului legislativ iniţiat de deputatul ieşean.

 

Mai mult, conform propunerii deputatului ieşean, Fortus ar fi putut fi monitorizat anual de Ministerul Finanţelor Publice. „Combinatul ieşean reprezintă un nume greu şi pe piaţa externă, unde poate furniza echipamente pentru exploatările petroliere şi miniere submarine sau pentru transportul magistral al fluidelor energetice, cum ar fi conductele South Stream şi Siberia – Pacific. Poziţia pe piaţă a societăţii poate fi greu modificată datorită gradului de integrare a fabricaţiei şi dimensiunilor capacităţilor tehnologice care situează Fortus pe unul dintre primele zece locuri în Europa, inclusiv în partea europeană a Rusiei, în condiţiile în care costurile totale estimate ale intrării pe piaţă unul competitor similar ar fi de aproximativ 1 miliard de euro”, mai punctează deputatul Petru Movilă în expunerea de motive.

 

Fortus se vinde în continuare

În prezent, falimentul fostului Combinat de Utilaj Greu este amânat doar de o decizie judecătorească. Consorţiul care administează situaţia Fortus va trece în curând la cea de-a doua etapă a tentativei de valorificare a activelor imobile ale societăţii. Deoarece niciuna dintre cele patru licitaţii organizate până acum pentru vânzarea clădirilor din patrimoniul Fortus nu a atras vreun cumpărător, vor avea loc alte patru şedinţe la 80% din valoarea iniţială a bunurilor. Ulterior, dacă situaţia se menţine, activele imobile vor fi scoase la mezat la 60% din valoarea la care au fost evaluate. „În cazul în care după epuizarea tuturor şedinţelor de licitaţie publică cu strigare nu se va reuşi valorificarea tuturor activelor imobile, proprietate a debitoarei Fortus SA, lichidatorul judiciar va proceda la convocarea adunării generale a creditorilor societăţii debitoare, în vederea stabilirii şi votării unei noi modalităţi de valorificare”, se arată în strategia consorţiului format din Eurobusiness LRJ SPRL şi ISD Inslvency SPRL.

Administratorii Fortus SA au publicat o listă cu 11 bunuri imobile ce vor fi vândute celui care va licita mai mult, precum şi strategia de tranzacţionare a acestora. Valoarea totală la care au fost evaluate cele 11 active imobile este de 38.361.182 de euro.

 

Vizită la Fortus, cât de curând

O delegaţie a oficialităţilor locale şi judeţene s-a deplasat, ieri, la Bucureşti pentru a dezbate viitorul Fortus în cadrul unui proiect nou, cel al Parcului Industrial realizat într-o eventuală colaborare cu oamenii de afaceri din Republica Chineză. „Am avut în jur de 45 de minute discuţii cu oficialii din Ministerul Comerţului, departamentul pentru Cooperare Internaţională din China. Am prezentat pe larg oportunităţile platformei fostului Combinat de Utilaj Greu, proiectul Parcului Industrial Fortus cu oportunităţile care se ivesc acolo, atât pentru investitori care doresc să dezvolte parcul industrial în sine, ca şi business în zona specifică, dar în special am insistat ca în paralel cu investitori pentru dezvoltarea parcului industrial în sine, partea chineză să depună eforturi să identifice şi să ne trimită investitori în domeniul producţiei industriale propriu-zise. Am insistat pe ideea de a căuta companii chinezeşti din domenii industriale care să vină direct ca utilizatori ai parcului”, a precizat Dan Cârlan, prefectul judeţului Iaşi. Acesta a punctat, în cadrul întâlnirii, beneficiile pe care le-ar avea relocarea producţiei din China la Iaşi. „Atunci când vine investitorul, vrem să vină în consorţiu cu mai mulţi industriaşi, ei având marele avantaj că pot face producţie în Uniunea Europeană şi produsele lor pot fi exportate în condiţii de produs made in UE. Avem angajamentul că vom continua foarte strâns comunicarea şi colaborarea pe zona asta pentru a dezvolta cât mai repede ideile de bază ale proiectului. Le-am lansat invitaţia oficială şi îi aşteptăm în vizită cât mai curând”, a completat Cârlan.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei SC IRSIDO S.R.L.–societate în faliment, dosar nr. 380/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică cu strigare următoarele bunuri proprietate ale debitoarei:1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 65% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: a. Stocuri/echipamente birotică–în valoare totală de 26.525 lei (exclusivTVA) b. Obiecte de inventar/mijloace fixe: Nr. crt. Denumire activ Valoare de pornire la licitație–65% lei–fără TVA 1. Mașină ambalat role hârtie 2.465 2. Utilaj de fabricat role hârtie 50.694 3. Autoturism Mazda IS-01-YRS 9.883 4. Autovehicul Ford Tranzit Connect IS-12-YRS 7.352 5. Mobilier pal 483 6. Masina ștampile UM 1100-1200 1.306 7. Scaun directorial 1.177 8. Notebook Benq 1.376 9. Notebook Acer Aspire 743 10. Notebook Acer Aspire 743 11. TV 3d Sony Bravia LX900 2.348 12. Mobila Element Corp 3.300 13. Set canapele 2.007 14. Mobila Element Part 1.009 15. Mobila Sidney alb 1.208 Licitațiile vor avea loc în zilele de: 01,08,15,22,29.10.2021 respectiv 05.11.2021 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun.Iași, Str. Grigore Ureche, nr.3, Bl. Gh. Şonțu, Demisol, Birou nr.4, Jud.Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 500 lei fără TVA;- dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în cont colector RO35PIRB2400711906003000 deschis pe numele debitoarei la First Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare,sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau la tel:0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 12012/99/2013 (1022/2013), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „PRO CONSIM” S.R.L. Paşcani, cu sediul în loc. Paşcani, str. Camil Petrescu nr. 54, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Componenţa Valoare - lei - 1. Teren intravilan şi construcţii localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi Teren – 2.000 m.p. – C4 – magazie; Teren – 610 m.p. – C1 – hală, C2 – birouri, C3 – sticlărie 185.700,00 2. Utilaj prelucrare lemn MUT – RIG, MUT – CF, centrală termică murală Ariston Meta 24 localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi -- 5.604,00 Total * * 191.304,00. Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare sunt cele de mai sus, reprezentând 40% din valoarea de evaluare. Vânzarea se va face conform hotărârilor adunării creditorilor din data de 15.10.2021. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 11.11.2021, ora 1000 şi se vor organiza 12 şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv în fiecare zi de joi până la data de 27.01.2022, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun mobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 1.000 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Moldova, în colaps - Economia gâfâie, tinerii nu ajută, iar societăţile comerciale dispar!
30/12/2019 01:19

  În lipsa investiţiilor consistente, in special a celor in infrastructură, economia Regiunii de Dezvoltare Nord-Est pare mai degrabă in pragul colapsului, decat pe drumul revirimentului. Nici ...

Ajutor de deces. Ce se întâmplă de la 1 ianuarie 2020
26/12/2019 11:59

Proiectul de buget pe 2020 prevede modificări si in privinta ajutorului de deces. Vestea este una bună dat fiindcă proiectul de buget prevede majorarea acestui ajutor. Ajutorul de deces se va se acordă as ...

Mister greu de deslușit. Băncile centrale nu știu unde dispar banii
23/12/2019 11:37

Volumul de bancnote emise de bănci a atins cote fără precedent, dar care, in mod paradoxal, par să dispară de pe faţa pămantului. Fenomenul reprezintă un mister greu de deslusit pentru băncile centrale ...

Retrospectivă 2019. OUG 114. Electricitate din import, prețuri record la gaze
23/12/2019 11:16

Ordonanţa de Urgenţă 114/2018, aprobată la finalul anului trecut, a modificat radical activitatea in sectorul energetic, introducand noi taxe, plafonand preţuri sau reglementand din nou pieţe liberalizate ...

Schimbare radicală! Cum se vor acorda sporurile la toti bugetarii
22/12/2019 12:32

Potrivit unei propuneri legislative emisă de Guvern modul de acordare a sporurilor pentru conditii deosebite de muncă va suporta modificări. În noua propunere, pentru care Guvernul isi va asuma răspu ...

Indicele ROBOR a atins cel mai mare nivel din ultimele 6 luni
20/12/2019 14:29

Indicele ROBOR la 3 luni, in funcţie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a crescut, ajungand la 3,22%, cel mai mare nivel din ultimele 6 luni, potrivit informatiilor publicate, v ...

Lista sporurilor la pensie în funcție de vechimea în muncă
19/12/2019 15:22

Noua Lege a pensiilor cuprinde mai multe schimbări, printre care si modul de acordare a sporurilor in functie de vechimea in muncă. Persoanele care nu fac dovada venitului total lunar realizat anterior datei ...

 Parlament. Decizie VOT FINAL eliminare pensii speciale
18/12/2019 13:47

Potrivit Romania TV, s-a luat o decizie de ultim moment la votul eliminării pensiilor speciale din plenul Camerei Deputatilor din Parlament. Votul pentru eliminarea pensiilor speciale s-a amanat! Acesta nu se ...

Curs valutar BNR, miercuri, 18 decembrie. Cât costă euro și dolarul la casele de schimb
18/12/2019 13:21

Specialistii de la Banca Natională a Romaniei emit un nou curs valutare. Care sunt cotatiile de azi, 18 decembrie si care a fost evolutia monedelor de circulatie internatională in perioada aceasta? Curs valu ...

Camera Deputaţilor, decizie privind reducerea de TVA
18/12/2019 13:14

Plenul Camerei Deputatilor a decis, miercuri, retrimiterea la comisie pentru raport suplimentar a proiectului care prevede reducerea TVA. În timpul dezbaterii, deputatul PSD Nicolae Bacalbasa l-a acuzat p ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei