Iașul vrea un nou spital de boli respiratorii, în Bucium

1pneumo

Dimensiune font:

| 09-10-2022 15:31

* investiția va depășu cu mult 100 de milioane de euro * viitoarea clădire va avea o amprentă la sol de 8.000 de metri pătrați, suprafața desfășurată de aproximativ 26.000 mp * „Acest spital ar trebui să fie integrat. Să aibă toate cele 347 de paturi, inclusiv să fie adus şi ambulatoriul astfel încât să ne putem trata pacienţii la standardele anului 2022”, a spus dr. Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iași

Ediţia din anul acesta a „Zilelor pneumologiei ieşene” reuneşte pentru două zile numeroşi medici din Iaşi, Bucureşti şi din ţară. Alături de manifestările medicale şi ştiinţifice, în aces an este organizată o campanie de conştientizare a rolului Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi în societate. „Campania de conştientizare a fost numită Tu cât mai poţi să îţi ţii respiraţia?, făcând aluzie la faptul că Spitalul de Pneumoftiziologie din Iaşi are nevoie de cât mai mulţi ambasadori, de toată atenţia opiniei publice, pentru că are nevoie să se reformeze şi are nevoie să primească un ajutor susţinut din partea autorităţilor locale, care ne-au susţinut foarte mult şi până acum investind foarte mulţi bani în infrastructura noastră, dar mai ales a autorităţilor naţionale care trebuie să ne ajute şi să ne susţină proiectul prin care încercăm să avem o clădire nouă. Nu un spital nou, ci o clădire nouă în care să ne desfăşurăm activitatea şi în care atât pacienţii, cât şi colegii să poată beneficia de îngrijiri şi de un loc de muncă la nivelul anului 2022”, a spus conf.univ.dr Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.  

Patru clădiri în stadiu avansat de degradare

Spitalul de Pneumoftiziologie are 347 de paturi amplasate în şase secţii unde sunt internaţi pacienţi din întreaga Regiune de Nord Est.

Cele patru clădiri în care funcţionează Spitalul de Pneumoftiziologie au un grad ridicat de uzură și sunt amplasate în diferite zone ale orașului, la distanță de câte circa 10 kilometri una de alta. „Toate aceste clădiri sunt un patrimoniu interesant istoric. Dacă este să ne uităm la cum a evoluat medicina, în niciun caz aceste clădiri nu au ţinut pasul. Sunt totuşi clădiri care fac parte din patrimoniul nostru cultural însă au devenit improprii pentru un act corect realizat la nivelul anului 2022. Am beneficiat de sprijinul Consiliului Judeţean pentru încercarea noastră de a le repara, de a le face să fie funcţionale însă e ca şi atunci când ai o casă foarte veche: indiferent cât o repari ea nu mai corespunde funcţional şi nu mai poate să ajungă la necesităţile sanitare ale momentului”, a spus dr. Radu Crişan Dabija.

Cea mai veche clădire a Spitalului de Pneumoftiziologie, este Spitalul Paşcanu, o clădire din 1860, construită să fie spital cu bani de la boierul Cantacuzino Paşcanu. Iniţial a fost un spital general, apoi a fost predat Epitropiei „Sf .Spiridon”, în timpul celor războaie a funcţionat şi ca spital de chirurgie şi a adus un beneficiu important în timpul epidemiilor de tifos şi de tuberculoză. „Acest spital este monument istoric şi costă extraordinar de mult să îl renovăm. Dar facem aceste eforturi. El a fost pus pe lista proiectelor din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă dar refuncţionalizarea sa din punct de vedere medical este dificilă. O clădire din 1860 oricât de bine o renovezi este greu să corespundă unor nevoi epidemiologice sanitare şi sociale. Ea ar trebui conservată exact aşa cum este”, a spus managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.   

Secția nr. 4 „Dr. Clunet” funcţionează într-o clădire foarte veche. Din cauza problemelor care împiedică personalul medical să își desfășoare o activitate medicală, această unitate medicală riscă ca din 2023 să nu mai primească acreditarea.

Pledoarie pentru un spital integrat demn de secolul XXI

O nouă clădire se doreşte a fi construită cu bani europeni alocaţi prin Programul Operaţional Sănătate 2021-2022, prin Mecanismul de Redresaere și Reziliență, pe strada Bucium nr 6, pe locul în care acum se află clădirea Secției 4 „Dr.Clunet”. Investiția era estimată în urmă cu ceva timp la 116,5 milioane de euro fără TVA.

Viitoarea clădire va avea o amprentă la sol de 8.000 de metri pătrați, suprafața desfășurată de aproximativ 26.000 de metri pătrați. „Am dori să construim, în Bucium, în natură, un nou spital de boli respiratorii. Acest spital ar trebui să fie integrat. Să aibă toate cele 347 de paturi, inclusiv să fie adus şi ambulatoriul astfel încât să ne putem trata pacienţii la standardele anului 2022”, a spus dr. Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.

Practic, se dorește construcția unui imobil structurat în trei corpui de clădire legate între ele prin coridoare în care să funcționeze secțiile actuale. Capacitatea de cazare va rește de la cele 55 de paturi câte erau până acum, la 400 de paturi. În premieră națională, aici va fi construit și primul centru de diagnostic al bolilor rare, primul compartiment de pneumologie oncologică, primul compartiment de diagnostic în tabacologie și studierea efectelor noxelor respiratorii și un bloc operator cu trei săli de operație. Laura RADU 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Elevii de la LIIS merg în California cu un câine electronic!
02/05/2024 07:30

Doi elevi din Iaşi participă in luna mai la un prestigios concurs de robotică din SUA. Cei doi sunt elevi la Liceul de Informatică şi reprezintă Romania la Regeneron ISEF (International Science and Engine ...

Una dintre cele mai frumoase şi valoroase bijuterii din Europa se află la Iași
02/05/2024 07:23

De pe 8 mai, coroana Reginei Maria va putea fi văzută de orice persoană. Timp de o lună, coroana va fi expusă, in premieră, la Muzeul Municipal, fiind adusă de la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureş ...

„Să sfârâie micii, să curgă berea!” Ieșenii au luat cu asalt Ciricul, de 1 Mai
02/05/2024 07:16

Cu mici si bere. Si mult fum. Asa au sărbătorit iesenii, miercuri, Ziua Internatională a Muncii la Baza de agrement Ciric, răspunzand invitatiei lansate de Primărie. Desi petrecerea urma să incepă la ora ...

Elevii ieșeni, medaliați  la Olimpiada Națională de Limbi clasice
02/05/2024 07:15

Începutul vacantei de primăvară a adus elevilor ieseni participanti la Olimpiada Natională de Limbi clasice (latină, greaca veche), derulată la Timisoara, in intervalul 25-28 aprilie. Numărul de pre ...

Compania Eurowings a inaugurat primul zbor, la Iași
02/05/2024 07:14

Compania low-cost Eurowings a inaugurat miercuri, 1 mai, primul zbor la Iasi, cu o cursă ce a sosit din Dusseldorf (Germania). După cateva ore de la aterizare, aeronava a decolat inapoi spre Germania, unde ...

   Pistele pentru biciclete, o provocare pentru ieșeni
02/05/2024 07:10

Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă marile aglomerări din Europa si din intreaga lume o reprezintă mobilitatea urbană durabilă, respectiv capacitatea  oamenii de a se deplasa usor ...

Sute de mii de euro aruncați pe un centru pentru sinistrați într-o zonă fără calamități. „E frumos tare, dar gol”
01/05/2024 17:00

Autoritătile locale din Candesti au ridicat, cu 700.000 de euro, un centru pentru sinistrati in caz de calamităti naturale, care zace nefolosit de doi ani. Clădirea urma să adăpostească potentiali sinistr ...

Accident cu 4 victime în județul Neamț. Una dintre ele se zbate între viață și moarte
01/05/2024 17:00

 Grav accident rutier produs miercuri, 1 mai, pe strada Ştefan cel Mare din municipiul Roman, judetul Neamt. Coliziunea dintre două autoturisme s-a soldat cu 4 victime, anuntă Inspectoratul pentru Situa ...

Primăriile României rurale care stau mereu cu mâna-ntinsă la Guvern. De ce este nevoie de o reformă administrativă
01/05/2024 16:27

Zeci de primării de comună din judetul Botosani sunt total dependente de sumele primite de la Guvern, din fondurile de rezervă, fiind incapabile să acopere, din veniturile proprii, plata salariilor si a fac ...

Programul unităţilor medicale şi al farmaciilor, în zilele de Paşte
01/05/2024 16:16

În ziua de 1 Mai şi in zilele din perioada Sărbătorilor de Paşte, unităţile medicale din judeţul Iaşi vor avea un program special, anunţă Direcţia de Sănătate Publică (DSP). Astfel, urgentel ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei