Iaşul, oraşul protestelor!

protest vasile lupu 1
WhatsApp-Image-2023-03-23-at-15.52.12

Dimensiune font:

| 24-03-2023 09:30

Ieri a fost o zi cu multă emoţie şi tensiune pentru sute de elevi, profesori, părinţi, legaţi, într-un fel sau altul, de soarta Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”, dar şi pentru autorităţile din Iaşi. Pentru prima dată în ultimii ani, a fost organizat un marş de protest, început în Copou şi terminat în faţa Palatului Roznovanu, unde s-au scandat lozinci anti-primar, s-a huiduit, toate acestea în încercarea de a determina autorităţile să-şi schimbe decizia de mutarea a activităţii de la Pedagogic în Bulevardul Poitiers. Însă nu a fost singurul protest de ieri. La câţiva metri distanţă de Primăria Iaşi, în faţa Casei Pătrate, poliţiştii ieşeni s-au vărsat năduful cerând aplicarea integrală a legii salarizării unice precum și cea a pensiilor militare de stat.

Părinţii elevilor care au fost evacuaţi de la Colegiul Naţional Pedagogic „Vasile Lupu” din Iaşi, din cauza riscului seismic de gradul unu al clădirii principale, au protestat ieri, faţă de decizia luată. Peste 600 de persoane au mărşăluit la orele amiezii dinspre Copou către Primăria Iaşi, însoţite de jandarmi şi un echipaj ISU, cerând relocarea într-o clădire din zona Copou şi nu în cea din Bulevardul Poitiers. „Nemulţumirea e că a trebuit să plecăm foarte repede de aici, din căminul nostru. Temerea noastră este că nu ne vom întoarce niciodată aici, având în vedere ce este în jurul nostru. Ştim de mult că ne vânează mult. Dacă tot am ajuns aici, nu ne dorim o locaţie care să nu ne facă cinste, în capătul celălalt al oraşului, ci una în centru. Dorinţa elevilor este la fel, mai ales programul de dimineaţă. Nu ştiu dacă este vreun liceu în care să înveţe elevii după amiază. Fugi de la un liceu la altul. Pentru ei şi nici pentru noi nu este plăcut”, a transmis Reta Costin, profesoara de Educație Fizică și dirigintă. La rândul său, secretarul Asociației de Părinți de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu ” din Iași, Cătălin Leonte, spune că elevii normalişti nu au ce căuta la Liceul Mangeron. „Ne dorim că elevii şi noi părinţii să revenim la viaţa normală pe care am avut-o înainte. Asta presupune că am dat un termen autorităţilor locale, un termen până pe 1 aprilie, pentru a ne găsi un corp de clădire în care să înveţe efectiv toţi elevii Colegii Pedagogic, toţi cei 840 de elevi, într-un singur corp de clădire în zona Copou, exclus în zona industrială sau altă zonă a oraşului şi revenirea la programul de dimineaţă", a declarat Cătălin Leonte, secretarul Asociaţiei de Părinţi.

Au plecat la protest fără a avea un dialog în prealabil cu Inspectoratul Școlar

Protestul a fost organizat de Asociaţia de Părinţi de la Colegiul Pedagogic, însă au participat şi părinţii care nu sunt membri ai asociaţiei. Elevii au scandat lozinci precum „Pedagogic!”, „Vrem educație, nu improvizație!”, „Vrem școală în Copou!”, „Normaliștii suntem noi, ne vrem școala înapoi!” „Normaliștii sunt uniți, vă rugăm, nu-i despărțiți!”. Pe traseul pe care a avut loc marşul, circulaţia s-a derulat cu dificultate.

La Primărie, reprezentanţii Asociaţiei Părinţilor de la Colegiul Pedagogic au fost invitaţi la masa discuţiilor. Şefa Inspectoratului Şcolar Iaşi, Luciana Antoci, le-a dat asigurări că până la începutul săptămânii viitoare vor fi găsite soluţii pentru anul şcolar următor. Nu şi pentru acest semestru. 

„Nu a existat nicio solicitare oficială depusă la Inspectoratul Şcolar pentru a purta un dialog. Azi am discutat foarte detaliat solicitările lor şi am convenit că până la sfârşitul anului şcolar rămâne valabilă soluţia înaintată de Inspectoratul Şcolar şi aprobată de Consiliul de Administraţie al Colegiului Pedagogic. Începând de mâine, copiii se întorc la cursuri acolo unde au fost relocaţi. Pe de altă parte, împreună cu Primăria căutăm soluţii pentru a reorganiza programul de toamnă. Sunt mai multe variante de lucru. Avem câteva zile la dispoziţie, iar luni ne întâlnim cu părinţii să discutăm despre soluţiile identificate” a declarat inspectorul general Luciana Antoci. 

La rândul său, primarul Mihai Chirica a declarat şi el că au fost găsite mai multe soluţii. „Vorbim de viaţa copiilor. Prioritară a fost punerea lor în siguranţă. Măsurile au trebuit luate imperativ. Desigur, dialogul puteam să îl avem şi acum câteva luni în urmă. Discuţia a fost potrivită şi necesară. Copiii nu trebuie aduşi de la şcoala primară la protest. Soluţiile trebuie găsite de adulţi. Ceea ce am putut vedea acum e panica adulţilor care s-au folosit de copii în loc să discute cu Inspectoratul Şcolar şi Primărie. Soluţiile nu sunt foarte multe, dar au timpi de aplicare diferiţi”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Variante ciudate: cursuri într-o unitate militară sau în containere!

Una dintre aceste soluţii ar fi desfiinţarea dormitoarelor, spargerea pereţilor despărţitori, şi înfiinţarea unor săli de curs pentru şcoala primară şi gimnazială. „Învăţământul liceal implică 23 de săli de curs, pentru toate formele de învăţământ. Pentru ei este nevoie de un corp de clădire liber, de săli de curs. Nu poţi să îi duci într-o unitate militară, cum a cerut unul dintre părinţi, sau într-un spital, cum a cerut altul. Trebuie să îi ducem într-o şcoală, astfel încât pe parcursul lucrărilor pe care le demarăm la Colegiul Vasile Lupu ei să facă educaţie. De asta poate depinde viitorul lor pentru toată viaţa. Din acest motiv s-a propus, ori învăţământ în două schimburi, după modelul în care învaţă elevii de la Cantemir şi Alecsandri, ori într-un schimb, la Colegiul Mangeron, numai că acolo nu se doreşte. A mai apărut varianta unei şcoli modulare tip containere. Personal nu o evit ca discuţie, dar experienţa mea îmi spune că e foarte greu să găseşti containere pentru 23 de clase care să funcţioneze cu avizele necesare şi de la ISU şi de la DSP”, a mai spus primarul.

Pe 27 februarie 2023 elevii Colegiului Naţional Pedagogic „Vasile Lupu” din Iaşi au fost evacuaţi din instituţia de învăţământ, din cauza riscului seismic de gradul unu al clădirii principale.

Şi poliţiştii au ieşit în stradă

Aproximativ 300 de angajați ai Ministerului de Interne au protestat, tot ierti, timp de două ore, în fața Prefecturii Iași. Președintele sindicatului naţional al polițiștilor, Vasile Zelca, a declarat că solicită aplicarea integrală a legii salarizării unice precum și cea a pensiilor militare de stat. „Principalele revendicări sunt salarizarea precară, ne dorim aplicarea legii 153 din 2017, așa cum a fost votată și promulgată în Parlament, ne dorim aplicarea legii 223 privind pensiile militare de stat, așa cum a fost votată și promulgată în Parlament în 2015, ne dorim un Ghid al carierei polițistului, care acum lipsește cu desăvârșire. De asemenea, ne dorim modernizarea Statutului polițistului. Toate aceste revendicări nu pot duce decât către predictibilitate în ceea ce privește cariera polițistului, salarizarea acestuia și pensionare a acestuia”, a spus acesta. Laura RADU, Lucian STATE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Croitorașul cel Viteaz”, noua premieră de la „Luceafărul”
28/04/2024 17:49

În lumina strălucitoare a reflectoarelor, cortina se ridică veselă, dezvăluind o scenă vie si plină de culoare. În sala Teatrului Luceafărul din Iasi, povestile prind viată intr-o reinterpre ...

Un bărbat de 43 de ani din Rădăuți a evadat din arestul la domiciliu după ce a fost condamnat la patru ani închisoare
28/04/2024 07:55

Un bărbat in varstă de 43 de ani din municipiul Rădăuţi este cercetat penal pentru evadare, după ce ar fi părăsit arestul la domiciliu la scurt timp după ce a fost condamnat la patru ani de inchisoare, ...

Tragedia din 2 Mai, aproape să se repete în Piatra Neamț! Tânăr prins de două ori drogat la volan, în aceeași noapte
28/04/2024 07:40

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ a informat că un tanăr in varstă de 22 ani a fost prins conducand drogat un autoturism, de două ori, in noaptea de vineri spre sambătă! Tragedia din 2 Mai ...

Bărbat recent eliberat din închisoare, reţinut în Iași pentru trafic de heroină
28/04/2024 00:14

Un bărbat a fost reţinut pentru trafic de heroină, el fiind recent eliberat din penitenciar, au anunţat, sambătă, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Te ...

Mocănița Huțulca din Suceava va ajunge până la Mănăstirea Moldovița / Noua cale ferată, cu o lungime de peste 5 km, se deschide vineri
27/04/2024 19:31

O nouă linie a Mocănitei Hutulca de la Moldovita va lega Mănăstirea Moldovita de pitorescul traseu al trenuletului pe linie ingustă din Bucovina, incepand de vineri, 26 aprilie  Noua cale ferată, ...

Liderii PNL Iași, furioși după declarația președintelui PSD despre moldoveni: ”Orice zi cu Ciolacu premier e o rușine”
27/04/2024 19:09

Moldovenii nu sunt cetăţeni de mana a doua ai Romaniei şi orice zi cu Marcel Ciolacu incă in funcţia de premier este o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei, susţine preşedintele CJ Iaşi, Costel Al ...

Buget limitat pentru înmormântare? Iată de ce să alegi o agenție de servicii funerare.
27/04/2024 16:34

Buget limitat pentru inmormantare? Iată de ce să alegi o agentie de servicii funerare. Organizarea ceremoniei de inmormantare trebuie să se realizeze intr-un timp relativ scurt după ce un membru al fa ...

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende
27/04/2024 15:09

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botosaniului, o retea de beciuri adanci, intinsă pe kilometri intregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei ...

Cum arată cel mai impozant pod construit la ordinul domnitorului Ștefan cel Mare. Încă există și intră în restaurare
27/04/2024 14:00

O asociatie din Transilvania a inceput in toamna anului trecut lucrări de restaurare a podului construit la ordinul lui Stefan cel Mare, in 1495, in satul Negoiesti, din comuna băcăuană care poartă numele ...

Un proiect de anvergură din Bacău s-a împotmolit în mocirla birocrației și a fostei albii a Bistriței
27/04/2024 13:46

Pe 12 mai 2024, băcăuanii ar fi trebuit să circule pe jos sau cu bicicleta pe traseul Parcul Cancicov - Stadionul Municipal-Bazin de Inot- Universitatea ”Vasile Alecsandri”, proiect de anvergură denumit ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei