Importatorii de cocaină la kilogram au primit o satisfacţie simbolică la recurs

1cocaina

Dimensiune font:

| 16-01-2022 23:15

 

 * capul bandei a câştigat aproape trei ani, aghiotantul său, doar doi

Despre cel cel mai specatulos caz de trafic internaţional de droguri din ultimul deceniu, având ca protagonişti trei ieşeni, am scris pe larg astă-vară. Vorbeam atunci de banda alcătuită din soţii Cristinel-Nicuşor (45 de ani) şi Mariana Vasiliu (32 de ani), împreună cu Bogdan-Marian Ababei (25 de ani). Primii doi, proprietarii societăţii TGV Family Partner SRL, o companie ca profil transportul internaţional de persoane şi colete, cu sediul în oraşul Flămânzi, judeţul Botoşani, în timp ce Ababei lucra ca şofer în cadrul firmei şi era omul de încredere al soţilor Vasiliu.

Ideea afacerii a aparţinut lui Cristinel-Nicuşor, poreclit Tinel. Facând parte dintr-o categorie socială cu situaţie financiară bună şi având conexiuni şi relaţii în mediile selecte din Iaşi, Tinel a ajuns la concluzia că n-are niciun sens să rişte, vânzând cantităţi mici de cocaină la colţ de stradă, unor clienţi dubioşi, chiar dacă preţul de 100 euro gramul nu-i de lepădat. A anticipat bine că e mult mai rentabil şi mai puţin riscant să comercializeze en-gros, să vândă cocaina la kilogram. În peregrinările sale pe afară, găsise în Amsterdam o sursă foarte bună de aprovizionare, precum şi clienţi în Anglia şi Scoţia, iar primele succese l-au îndemnat să încerce şi piaţa ieşeană.

Deosebit de prudent şi meticulos, Tinel a modificat unul din microbuzele firmei, un Mercedes Sprinter, astfel încât pachetele cu „marfa” să nu poată fi dibuite la eventualele controale ale patrulelor de poliţie. Cu furnizorii şi cu clienţii discuta exclusiv prin whatsapp pentru a evita interceptările ambientale, iar conversaţiile erau şterse imediat.

Pasul următor a fost cooptarea lui Ababei în afacere. După câteva drumuri împreună, pentru şcolarizare, Tinel şi-a lăsat şoferul să se ocupe singur de transporturi, el urmând a se concentra pe găsirea clienţilor în România. În special, în Iaşi. Primul drum al lui Ababei a fost unul cu peripeţii. A ajuns cu bine în Amsterdam, a luat marfa, a trecut Canalul Mânecii şi a livrat primul colet unui albanez din Londra, un anume Landi. Apoi s-a dus în Scoţia, unde a descărcat restul de colete, cele banale. Banii încasaţi pe cocaină i-a ascuns sub blocul motor. Ghinion. La trecerea prin Eurotunel către Franţa, din pricina căldurii emanate, bancnotele au ars. Speriat de boacăna făcută, Ababei a fotografiat bancnotele şi a trimis pozele patronului său. Acesta n-a fost prea îngrijorat, i-a spus că pagubele vor fi recuperate uşor. Să fie liniştit, să meargă la Amsterdam, de unde mai trebuia ridicat un colet „special”. Să fie atent la drum, să circule cu viteză regulamentară, să nu atragă în vreun fel atenţia. Iar la revenirea în ţară, să schimbe traseul şi să se întoarcă prin partea de nord a Germaniei, ulterior prin Cehia, pe unde nu se efectuează controale de către poliţie. Ababei s-a conformat şi, în seara de 28 februarie 2020, a părăsit Amsterdamul. Era bucuros că şeful îi promisese 10.000 euro pentru toată această acţiune.

Misteriosul Darius, agent sub acoperire ca-n filmele cu FBI

Între timp, Tinel a venit la Iaşi, în căutare de clienţi. Îi aborda în localurile selecte, le oferea gratuit câte o mostră de cocaină, apoi la spunea că poate aduce cantităţi de ordinul sutelor de grame, că nu se complică vânzând la colţ de stradă şi că e în căutare de dealeri de anvergură.

Cu toată prudenţa manifestată de traficant, despre încercările acestuia de a-şi face o reţea în oraş au aflat şi poliţiştii, care au sesizat DIICOT. Procurorii au decis trimiterea pe teren a unui investigator sub acoperire, cu numele de cod „Darius”. În seara de 23 februarie 2020, Darius s-a întâlnit cu Tinel, a primit mostra gratuită, iar a doua zi a adus-o la laborator. Analiza a confirmat suspiciunile, erau 0,55 grame de cocaină pură. Darius l-a sunat pe Tinel şi i-a spus că vrea să intre în afacere, întrebându-l când vine transportul. „În maxim o săptămână”, a răspuns Tinel.

Că să câştige încrederea traficantului, agentul i-a oferit 500 lei pentru un gram de drog, bani proveniţi din fondurile speciale M.A.I. Tinel îşi freca mâinile de fericire la gândul că a găsit un dealer serios, implicat şi pus pe treabă.

În dimineaţa de 4 martie, Ababei a intrat în ţară, la volanul Sprinterului, prin Vama Borş. În autoturism mai era doar şase pasageri şi un maldăr de colete. Unul dintre călători a coborât în Cluj, ceilalţi aveau ca destinaţie oraşul Flămânzi. Dar mai erau şi pachetele. Ababei a cerut instrucţiuni de la patronul său. Tinel i-a zis: „Mă suni din timp, iar după ce coboară toţi, îmi dai pachetul special! Abia după asta, faci celelalte livrări!”. Ceea ce s-a şi întâmplat.

Tinel l-a sunat imediat pe Darius, spunându-i că în maxim o oră ajunge în Iaşi cu marfa. Era ora 20.00, iar cei doi şi-au dat întâlnire la un local din Rond Agronomie.

Fiind vorba de prima tranzacţie de anvergură cu Darius, Tinel şi-a luat toate măsurile de precauţie. Soţia sa, Mariana, a fost cea care a plecat cu drogurile la Iaşi, conducând un Volvo de culoare albă, pe ruta Hârlău – Tg.Frumos. El a apelat la unul dintre şoferii firmei, un anume Ionică B., să-l ducă la Iaşi cu maşina personală a acestuia, un Saab. Dar pe altă rută. Plugari – Vlădeni – Popricani, ajungând în Rond Agromie în jurul orei 21.30.

Tinel a coborât, a intrat în localul stabilit pentru întâlnirea cu Darius, discutând cu acesta aproximativ un sfert de oră. L-a întrebat dacă are banii. Agentul i-a împins geanta cu cei 45.000 euro (primiţi din fondurile speciale ale DIICOT, de această dată), aşteptând livrarea. „Nu aici!”, i-a răspuns Tinel. „Mergem în parcarea de la Gară!”. Traficantul a pornit înainte, agentul venind din urmă şi au parcat maşinile la câţiva metri una de alta.

Mariana ajunsese şi ea, îşi parcase maşina la McDonalds, scanase zona, nu văzuse nimic dubios, aşa încât i-a transmis soţului prin SMS că e OK.

 

În timpul imobilizării, bancnotele s-au împrăştiat pe caldarâm

Tinel i-a zis lui Darius să aştepte, a mers la maşina soţiei, de unde a luat sacoşa cu cocaină. Ionică a pornit Saab-ul, parcând apoi la câteva zeci de metri după Autogara Codreanu. Acolo şi-a aşteptat patronul. Acesta a urcat în maşina lui Darius, a dat marfa, a numărat banii, apoi a pornit fericit spre autoturismul în care-l aştepta şoferul. N-a mai apucat să urce. A fost momentul în care au acţionat agenţii de la Serviciul de Prinderi în Flagrant. În timpul imobilizării, Tinel a scăpat teancul cu bani, bancnotele împrăştiindu-se pe caldarâm.

Întrebat de provenienţa banilor, a indicat suma exactă, a spus că-i aparţin şi că a venit la Iaşi pentru a-şi cumpăra încă un microbuz pentru firmă. Poliţiştii au zâmbit. Banii erau marcaţi.

Totodată, a fost luată la întrebări şi Mariana. Femeia a răspuns senin că a venit la onomastica unei rude. Nu i-a convins pe anchetatori.

Imediat au sosit şi criminaliştii, care au cercetat amănunţit cele două autoturisme venite de la Flămânzi. Urme de cocaină în Volvo, amprente ale Marianei pe punga cu cocaină, amprente ale lui Tinel, dar şi ale lui Ababei. Soţii Vasiliu au fost încătuşaţi pe loc, Ababei a doua zi.

Niciun inculpat nu recunoaşte

Deşi probele au fost mai mult decât concludente, niciunul dintre inculpaţi n-a recunoscut faptele. Mariana a susţinut, în continuare, că sosirea ei şi-a lui Tinel la Iaşi, în acelaşi timp, dar cu două maşini diferite e o pură coincidenţă. Că ea habar nu are de droguri, că soţul o rugase să-i aducă respectiva sacoşă, deoarece el o uitase pe birou şi că ea nu cotrobăie prin lucrurile altora. Apoi, ca să impresioneze judecătorii, a invocat situaţia fetiţei ei, în vârstă de numai 7 ani, pe care nu are cine să o mai crească dacă va ajunge după gratii. Mariana a fost condamnată la trei ani de închisoare.

Ababei la luat pe „nu” în braţe, a declarat că el doar a condus microbuzul, că a preluat şi livrat coletele, dar nu a ştiut ce conţin aceastea. L-au dat de gol cele câteva convorbiri telefonice avute cu patronul şi interceptate de către oamenii legii. În cazul său, sentinţa a fost de 8 ani şi opt luni de închisoare.

Creierul afacerii, Tinel, intuind că va înfunda puşcăria vreme îndelungată, a fost şi cel mai agresiv în limbaj. Astfel, la judecata pe fond, el a acuzat că la dosar există doar trei probe „obţinute în mod nelegal şi nişte documente false şi lovite de nulitate”, că stă arestat în baza unei făcături a DIICOT. Degeaba, a primit 13 ani şi patru luni.

Socotind pedepsele exagerat de mari şi invocând faptul că n-au reuşit să dea vreo lovitură consistentă, Tinel şi Ababei au atacat sentinţa Tribunalului. În demersul lor, cei doi au invocat faptul că magistraţii de aici n-au luat în considerare nicio circumstanţă atenuantă. Mai ales în ceea ce-l priveşte pe Ababei, care a susţinut că a avut o atitudine sinceră şi a fost cooperant.

Curtea de Apel Iaşi a pronunţat sentinţa definitivă la mijlocul săptămânii trecute. Vasiliu a beneficiat de o reducere cu aproape trei ani a condamnării, rezultând o pedeapsă finală de zece ani şi opt luni închisoare. În ce-l priveşte pe Ababei, acesta urmează a executa şase ani şi opt luni, în loc de opt ani şi opt luni. Departe de ceea ce au sperat. Mariana a beneficiat deja de suspendarea executării pedepsei. Marcel FLUERARU

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:32

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 12012/99/2013 (1022/2013), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „PRO CONSIM” S.R.L. Paşcani, cu sediul în loc. Paşcani, str. Camil Petrescu nr. 54, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Componenţa Valoare - lei - 1. Teren intravilan şi construcţii localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi Teren – 2.000 m.p. – C4 – magazie; Teren – 610 m.p. – C1 – hală, C2 – birouri, C3 – sticlărie 185.700,00 2. Centrală termică murală Ariston Meta 24 localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi -- 196,00 Total * * 185.896,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare sunt cele de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârilor adunării creditorilor din data de 28.02.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv în fiecare zi de joi până la data de 22.09.2022, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun mobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 1.000 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei GANESHA DREAM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 50% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr crt Denumirea bunurilor Buc Preț de pornire Lei – fără TVA 1 Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricație 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 1 153.076 2 Vidanja TESTORE model C160, fabricație 2015 1 39.150 3 Semănătoare de plante prașitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricație 2014, nr. de identificare 2141001 1 27.264 Licitațiile vor avea loc în zilele de 23.06.2022, 14,28.07.2022 respectiv 04.08.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei, exclusiv TVA;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO72PIRB2400741101002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Tribunalul Vaslui, prin lichidator judiciar desemnat în dosarul nr. 1163/89/2012, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „DARSANIT” S.R.L. Huşi, cu sediul în municipiul Vaslui, str. Piaţa Vicoriei, bl. 2, sc. B, ap. 3, et. 4, judeţul Vaslui, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Valoare 1. Construcţii C 1 – locuinţa – 82,56 m.p. şi teren intravilan – 1.414,57 m.p. loc. Lunca Banului, judeţul Vaslui 45.100,00 lei Preţul de pornire al licitaţiei pentru activul scos la vânzare este cel de mai sus reprezentând 100% din valoarea de evaluare, iar vânzarea se va efectua la cel mai bun preţ oferit, imobilul fiind grevat de sarcina uzufructului viager. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile imobile ale debitoarei va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza 10 şedinţe de licitaţie publică săptămânal, respectiv până la data de 08.09.2022 la sediul lichidatorului judiciar, conform regulamentului de vânzare şi a hotărârii Adunării creditorilor din data de 13.06.2022. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, judeţul Vaslui sau la tel. 0727/850.575, 033/566.035,fax 0335/814.103, e-mail estconsult@yahoo.com. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Infrastructura rutieră din județ, finanțată cu sute de mii de lei
30/06/2022 11:43

Consiliul Judetean Iasi aprobat mai multe proiecte de hotărare care vizează infrastructura rutieră. Astfel, mai multe drumuri judetene vor fi reabilitate, iar in cazul celor care se află in stadiul de proie ...

Peste 450 solicitări de paşapoarte, zilnic, la Iaşi!
30/06/2022 11:34

Serviciul Public Comunitar de Pasapoarte Iasi lucrează in această perioadă la foc continuu pentru a face fată numărului uriaş de solicitări. Chiar dacă se pot face si programări online, volumul de munc ...

 La Iași începe a doua ediție de Jazz City Festival
30/06/2022 10:44

  Iesenii sunt asteptati, in acest weekend, la a doua editie a festivalului Jazz City, cel mai mare festival de acest gen din regiunea Moldovei. Începand de vineri, timp de trei zile, iubitorii ...

Expoziția Omagială „Dimitrie Loghin”, la Palatul Culturii
30/06/2022 10:31

Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova”, in parteneriat cu Muzeul National al Bucovinei – Suceava, organizează la Palatul Culturii din Iasi, in perioada ...

Horațiu Mălăele, apariție inedită în Iași
30/06/2022 08:04

Actorul, regizorul, caricaturistul si scriitorul Horatiu Mălăele va veni in Iasi la “Gala Zambet in dar”, organizată de Salvati Copiii Iasi. La acest eveniment caritabil al toamnei iesene vor fi ...

Seceta lasă tot mai multe sate fără apă!
30/06/2022 07:59

  Oficialii ApaVital au reactualizat lista localităţilor din judeţ unde, din cauza cresterii consumului de apă, resursele din rezervoarele de inmagazinare ApaVital se epuizează cu rapiditate, fiind n ...

 Vară plină pentru Teatrul Luceafărul
30/06/2022 07:37

Desi este perioada concediilor de odihnă pentru echipa artistică a Teatrului Luceafărul din Iasi, artistii vor da curs invitatiei lansate de două festivaluri din tară. Primul, cronologic, este Festivalul ...

Recital inedit - Armonii clasice la acordeon
30/06/2022 07:31

Brevetat in urmă cu aproape 200 de ani, acordeonul rămane un instrument foarte apreciat, cu ajutorul căruia se transmit in public armonii extraordinar de frumoase. Instrumentul a fost brevetat pentru prima d ...

Construcţiile domină piaţa muncii din judeţul Iaşi
30/06/2022 07:15

Conform centralizatorului remis, miercuri, presei de către AJOFM Iaşi, numărul locurilor de muncă disponibile la nivel de judeţ a ajuns la 908. Creştere infimă faţă de săptămana trecută, cand necesa ...

Agricultura, la mâna străbunicilor - O mie de fermieri din Regiunea de Nord-Est sunt trecuţi de 90 de ani
30/06/2022 06:59

Nu-i deloc o impresie, statisticile de dată recentă arată foarte clar că agricultura romanească se bazează, din ce in ce mai mult pe persoanele de varsta a treia. În clipa de faţă, in cele şase j ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei