Între 29 mai și 2 iunie, TVR Cultural le aduce telespectatorilor dialogurile de colecție ale lui Horia Roman Patapievici cu Ducu Darie, Mihai Șora și Luiza Șora, Andrei Vieru, Andrei Oișteanu și Alexandru Solomon.

23

Dimensiune font:

| 27-05-2023 13:57

Cu peste 10 ani în urmă, la TVR Cultural, scriitorul, filosoful, eseistul şi fizicianul Horia-Roman Patapievici încerca să promoveze un alt gen de ...Inapoi la argumente

Emisiunea „Înapoi la argument” este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri, de la ora 11.00

Alexandru (Ducu) Darie - regizor (ediție In memoriam)>Alexandru (Ducu) Darie - regizor (ediție In memoriam)

Luni, 29 mai, ora 11.00

TVR Cultural redifuzează dialogul spumos și captivant, din 2006, dintre Alexandru Darie, unul dintre cei mai caristmatici regizori de teatru din România, și Horia Roman Patapievici.

Alexandru (Ducu) Darie (1959-2019), fiul lui Iurie Darie și al Consuelei Roșu, a fost, din 2002, director al Teatrului Bulandra. A început să se bucure de apreciere internațională începând cu 1991, după montarea spectacolului „Visul unei nopți de vară”. Atunci, The Guardian nota că montarea sa este cea mai bună, după cea semnată de Peter Brook.

Şi-a petrecut viaţa în teatru de la vârsta de trei ani. De la 14 ani şi-a dorit să fie regizor. A fost asistentul lui Dinu Cernescu şi a învăţat meserie de la David Esrig, Gheorghe Harag şi Lucian Giurchescu.

„Alexandru Darie – un regizor de mare forță, s-a impus în peisajul teatral contemporan, înscriindu-se definitiv în galeria marilor personalităţi ale teatrului universal. A terminat Academia de Teatru şi Film în 1983, montând apoi în numeroase teatre din Bucureşti şi din ţară, iar din 1992 a fost regizor rezident în Teatrul Bulandra. Consacrarea lui a avut loc o dată cu spectacolul Visul unei nopţi de vară de William Shakespeare, pe care ziarul The Guardian l-a considerat cea mai bună montare de la spectacolul cu acelaşi nume, semnat de Peter Brook. Spectacolul a fost nominalizat printre primele 20 de producţii cu Visul unei nopţi de vară din lume.

A regizat operă și a fost creatorul concertului dedicat intrării în noul mileniu. Din 2002 Alexandru Darie a condus Teatrul Bulandra, conferindu-i acestuia un statut unic: un teatru cu artişti de elită şi cu o traiectorie profund europeană”, menționează necrologul publicat de Teatrul Bulandra.

Andrei Vieru - pianist și matematician

Marți, 30 mai, ora 11.00

A plecat în Franța în 1988, la 30 de ani. Este fiul unui reputat compozitor - Anatol Vieru. Andrei Vieru spunea, în 2008, când a fost invitatul lui Horia Roman Patapievici la „Înapoi la argument”, că „atunci când cânți la pian, auzi întâi cu degetele, cu corpul, mergi pe senzații”.

La fel s-a întâmplat și atunci când a vrut să învețe la perfecție limba franceză. Aceeași metodă a folosit-o. Un artist complex. Un artist care spune că nu ar putea să se definească: „Nu mă definesc pe mine, ci unul dintre idealurile mele”.

Andrei Vieru a urmat studii de pian la Conservatorul din București, cu Dan Grigore. Este considerat de critica muzicală un interpret formidabil al lui Bach. Are cercetări în teoria sistemelor dinamice și teoria numerelor.

A debutat literar în anul 2007. În 2013, a primit Premiul Casanova pentru volumul „Elogiul vanității”, atribuit autorilor europeni de limbă franceză, potrivit site-ului editurii Humanitas.

Andrei Oișteanu - cercetător în istoria religiilor

Miercuri, 31 mai, ora 11.00

Andrei Oișteanu a fost invitatul lui H.R. Patapievici în 2001, la „Înapoi la argument”. Discuția a pornit de la celebra carte a lui Oișteanu, „Narcotice în cultura română. Istorie, religie și literatură”, distinsă în 2011 cu premiul special al Uniunii Scriitorilor din România.

Andrei Oișteanu (n.1948), cercetător în domeniul etnologiei, antropologiei culturale, imagologiei și istoriei religiilor, membru al International Union of Ethnological and Antropological Sciences (Londra) și fondator al Institutului de Istorie a Religiilor, precum și președintele Asociației Române de Istorie a Religiilor.

Este membru în Consiliul Științific al Institutului de Istorie a Religiilor (Academia Română) și profesor asociat la Facultatea de Litere a Universității din București. A fost distins cu Ordine della Stella della Solidarietà Italiana, conferit de preşedintele Italiei (2005), şi cu Ordinul Naţional „Steaua României”, conferit de preşedintele României (2006).

Alexandru Solomon - regizor

Joi, 1 iunie, ora 11.00

Regizor și producător de film cu un palmares bogat, atât în producții, cât și în premii, Alexandru Solomon a fost invitatul lui Horia Roman Patapievici în anul 2008. Atunci, Solomon și Patapievici au făcut o retrospectivă a peliculelor realizate de cunoscutul regizor, începând cu primele sale filme documentare și până la „Război pe calea undelor”.

Alexandru Solomon a debutat ca operator la filmul „Privește înainte cu mânie”, în regia lui Nicolae Mărgineanu, pentru care a fost premiat la International Camera Festival. În 2004, a înfiinţat, împreună cu Florin Iepan, „Asociaţia DocuMentor”, care avea ca scop promovarea filmelor documentare.

Primul său lungmetraj a fost „Marele jaf comunist” (2004), urmând apoi „Kapitalism – rețeta noastră secretă”, „Cold Waves” și „Ouăle lui Tarzan” care au circulat în peste 30 de festivaluri din toată lumea și au fost distribuite în cinematografe.

Între 2009 și 2018, a fost directorul artistic al Festivalului de Documentar și Drepturile Omului „One World Romania”. Din 2010, este președintele asociației One World și predă la UNArte, la departamentul Foto-Video.

În 2016, a semnat monografia „Reprezentări ale memoriei în filmul documentar”, publicată la Polirom.

Mihai și Luiza Șora (Palanciuc) - ediție In memoriam

Vineri, 2 iunie ora 11

Filosoful Mihai Șora, care s-a stins din viață în februarie 2023, și soția sa, Luiza Șora, poetă, au fost invitații lui Horia Roman Patapievici la „Înapoi la argument” în anul 2010, când l-au evocat pe criticul, eseistul, teoreticianul și poetul Benjamin Fundoianu, cel de al cărui nume se leagă mișcările de avangardă din România.

Mihai Șora (1916-2023), autor al unor importante lucrări de referință în filosofia românească (menționăm „Du dialogue interieur”, „Sarea pământului”, „A fi, a face, a avea”, „Eu, tu, el ea sau dialogul generalizat”, „Firul ierbii”, „Câteva crochiuri și evocări”, „Locuri comune”, „Clipa și timpul”).

A plecat la Paris în 1939, ca bursier al statului francez, publicând, în 1947, la editura Gallimard, „Du dialogue interieur”. S-a întors în România în 1948, să-și vadă părinții, și nu a mai avut voie să părăsească țara.

Timp de 31 de ani, nu a mai putut publica nimic. A fondat noua serie „BPT” („Biblioteca pentru toți”), în care au apărut, în anii '70,'80 și '90, cele mai importante lucrări din literatura universală și literatura română. După Revoluție, a fost ministru al Învățământului în primul guvern Petre Roman, demisionând în semn de protest la organizarea Mineriadei din iunie 1990.

A fost membru fondator al Grupului pentru Dialog Social. A fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, în anul 2016. A fost constant implicat în dezbaterile din societatea românească, mai ales prin contul său de Facebook, și o prezență activă la protestele din 2017-2018.

A inițiat, împreună cu poeta Luiza Palanciuc, soția sa, traducerea din franceză a operei lui Benjamin Fondane, de al cărui nume se leagă mișcarea de avangardă din România. Benjamin Fondane, critic, eseist, teoretician și poet, născut Benjamin Wechsler, la Iași, în 1898, a publicat în România cu psedonimul „Fundoianu”, numele moșiei aparținând familiei mamei sale. A trăit în Franța începând cu anii '20 și a fost omorât la Auschwitz în 1944.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Imaginea emblematică a căderii Berlinului: un rus, cu două ceasuri la mână, ridică steagul Armatei Roșii deasupra Reichstag-ului
03/05/2024 14:48

La 2 mai 1945, a avut loc căderea Berlinului. Generalul Helmuth Weidling a semnat predarea capitalei germane către Armata Rosie. Anul 1945. Din buncărul său, Hitler vedea cum visul său, Reich-ul de 1000 ...

Informații de ultimă oră despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Ce ar putea urma pentru marele actor: „O manoperă extrem de riscantă
03/05/2024 11:32

 Florin Piersic trece prin momente dificile, in pragul Pastelui. Actorul in varstă de 88 de ani incă se află internat in spital. Celebrul actor a fost internat la Spitalul Militar din Cluj, pentru o op ...

”Cutremur” în media. Nouă televiziuni nu se mai văd începând de azi în grila RCS
01/05/2024 22:15

 Nu mai putin de nouă posturi de televiziune au iesit incepand de azi din grila naţională a celui mai mare jucător din zona de cablu, RCS&RDS. Conform Paginademedia.ro, au apărut modificări impo ...

Latura rușinoasă a lui Ion Creangă. Cum devenise amantul femeilor căsătorite și cum a ajuns să aibă un copil din flori, cu o călugăriță
01/05/2024 21:29

Desi este venerat pentru povestile sale pline de umor si intelepciune, Creangă era, de asemenea, renumit pentru farmecul său si pentru relatiile pasionale cu femeile din jurul său. Fără a fi constrans de r ...

1 Mai muncitoresc. Povestea melodiei lui Ciprian Porumbescu
01/05/2024 14:12

Cantecul de primăvară,precum si versurile la acea vreme, a fost compus de Ciprian Porumbescu in 1880. Cantecul original nu a avut nici o legătură cu sărbătoarea muncitorească. Se pare că versurile in ...

Câștigătorii Galei Premiilor Gopo 2024
30/04/2024 14:30

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului National ,,I. L. Caragiale’’ din Bucuresti, a avut loc cea de-a 18-a editie a Galei Premiilor Gopo, in cadrul căreia au fost celebrate performantele inregistrate d ...

Splendida Baie Turcească din Iași devine un hub al creativității
30/04/2024 12:38

 Splendida Baie Turcească din Iasi devine un hub al creativitătii, pentru zeci de artisti romani si străini, la Romanian Creative Week: expozitii, proiectii cinematografice si călătorii spre sine. Ba ...

A fost stabilit juriul Festivalului de Film de la Cannes
29/04/2024 11:30

Cu 15 zile inainte de debutul celei de-a 77-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, organizatorii săi au anunţat luni componenţa juriului de pe Croazetă, din care vor face parte, printre alţii, acto ...

Şase romane,selectate pe lista scurtă a prestigiosului premiu literar Women's Prize for Fiction
29/04/2024 10:55

Şase romane ce prezintă poveşti ample, care au in comun accentul convingător pus pe experienţe trăite de femei in regiuni diverse, din Sri Lanka pană in Noul Wales de Sud şi Shanghai, au fost selectate ...

Statuia lui Ştefan cel Mare din faţa Palatului Culturii va fi restaurată. Va dura doi ani
28/04/2024 11:36

 Primarul Mihai Chirica a semnat autorizatia de construire necesară lucrărilor de restaurare a statuii ecvestre a lui Stefan cel Mare din fata Palatului Culturii. Finantarea lucrărilor ar putea fi asig ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei