Cum redefinim învățarea în era conectivității

educatie

Dimensiune font:

| 08-11-2023 12:24

 În timp ce lumea se adaptează la o nouă normalitate dictată de urmările pandemiei, sistemul educațional se află la un punct de cotitură * pandemia de COVID-19 a accelerat o schimbare care se întrezărea deja pe orizont: integrarea tehnologiei în educație * explorând transformările din educație în era digitală, s-a accentuat tranziția către modele de învățământ online și hibrid, precum și provocările și oportunitățile pe care le aduc aceste schimbări

Învățământul online, cândva o nișă în cadrul sistemului educațional, a devenit o componentă standard în multe instituții de învățământ. Închiderea școlilor și universităților a forțat educatori și studenți să adopte rapid instrumente digitale pentru a continua procesul de învățare. Această migrație forțată spre spațiul virtual a deschis discuții despre eficacitatea învățământului la distanță și despre cum ar trebui să arate educația în viitor.

Pe de o parte, învățământul online oferă flexibilitate fără precedent. Elevii și studenții pot învăța în propriul ritm, pot accesa resurse din întreaga lume și se pot conecta cu colegi și profesori indiferent de barierele geografice. Platformele digitale permit personalizarea învățării și accesul la o varietate de stiluri de predare, care altfel ar fi fost inaccesibile.

Pe de altă parte, tranziția nu a fost lipsită de provocări. Accesul la tehnologie și internet de mare viteză rămâne un obstacol major pentru mulți elevi, accentuând disparitățile educaționale. Interacțiunea față în față cu profesorii și colegii este dificil de replicat într-un mediu virtual, iar pentru mulți studenți, acest aspect al școlii este esențial pentru învățare și pentru dezvoltarea socială.

În plus, profesorii au fost nevoiți să se adapteze rapid la noile tehnologii și să regândească metodele de predare pentru a menține elevii angajați și motivați. Multe instituții de învățământ au investit în formarea cadrelor didactice pentru a le îmbunătăți competențele digitale, dar acest proces este continuu și necesită resurse consistente.

Privind spre viitor, întrebarea care se pune este: cum ar trebui să arate educația în era post-pandemică? Mulți experți sugerează un model hibrid, care combină cele mai bune aspecte ale învățământului tradițional cu flexibilitatea și accesibilitatea educației online. Aceasta ar putea însemna săptămâni de cursuri cu prezență fizică alternând cu perioade de studiu online, sau module de cursuri care pot fi completate digital, a spus psihologul Letiția Popa.

Efectele și riscurile digitalizării

Indiferent de forma pe care o va lua, un lucru este sigur: tehnologia va juca un rol central în educația viitorului. Acest lucru înseamnă că trebuie să ne concentrăm nu doar pe implementarea tehnologiei, ci și pe asigurarea accesului echitabil la educație pentru toți elevii. Este de datoria noastră ca societate să asigurăm că tranziția către un sistem educațional mai digitalizat nu va lăsa în urmă niciun elev.

Pandemia a fost un test neașteptat pentru sistemul nostru educațional, dar și o oportunitate de a remodela învățământul pentru a satisface nevoile secolului în care trăim. În timp ce ne străduim să preluăm lecțiile învățate în ultimii ani, suntem martorii unui moment definitoriu pentru educație. Ne confruntăm cu oportunitatea de a construi un sistem care să valorizeze nu doar cunoștințele, ci și modul în care acestea sunt dobândite, un sistem care să pregătească studenții nu doar pentru piața muncii, ci și pentru a fi cetățeni globali responsabili, a adăugat Vlad Manta, expert educațional.

Acest nou peisaj educațional va cere o reconsiderare a evaluării și acreditării. Examenelor standardizate, care au dominat educația pentru atât de mult timp, s-ar putea să le fie găsit un echivalent digital mai flexibil și mai adaptiv. Portofoliile digitale, evaluarea bazată pe proiecte și învățarea bazată pe competențe încep să câștige teren ca metode viabile de a măsura progresul și de a conferi acreditări.

De asemenea, tranziția spre o educație digitală ar putea să redefinească rolul profesorului. În loc să fie doar transmițători de cunoștințe, profesorii ar putea deveni facilitatori ai învățării, ghizi care ajută elevii să navigheze prin resursele digitale vaste și să dezvolte abilități critice de gândire. În acest proces, relația profesor-elev ar putea deveni mai personalizată și mai centrată pe elev.

În final, unul dintre cele mai mari câștiguri ale acestei perioade de transformare ar putea fi recunoașterea valorii învățării pe tot parcursul vieții. Într-o lume în care schimbarea este singura constantă, capacitatea de a învăța și de a se adapta continuu devine o necesitate. Astfel, învățământul ar putea începe să se orienteze mai mult spre dezvoltarea abilităților de auto-învățare și de adaptare la noi contexte și provocări.

Pe măsură ce facem pași în această nouă eră educațională, trebuie să ne asigurăm că inovația este ghidată de principii de echitate și acces. Fiecare elev, indiferent de locație sau de statutul socio-economic, merită să beneficieze de cele mai bune oportunități de învățare pe care le poate oferi tehnologia. Dacă reușim să atingem acest obiectiv, atunci putem privi cu încredere către un viitor educațional strălucit, unul care îmbrățișează diversitatea și încurajează potențialul nelimitat al fiecărui învățăcel.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Vine gripa!

09:06

BANCUL ZILEI

04:51

Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
Schimbări mari la Bacalaureat. Cum arată calendarul pentru anul 2025
18/01/2025 18:26

 Calendarul examenului de Bacalaureat 2025 a fost publicat in Monitorul Oficial, a anuntat Ministerul Educatiei. Noutătile includ organizarea probelor de competente in iarna 2025 si desfăsurarea probelor ...

Admiterea 2025 la Universitatea Tehnică „Gh.Asachi” din Iași
15/01/2025 19:05

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iasi (TUIASI) va organiza concursul de admitere pentru anul universitar 2025 – 2026 in intervalul 30 iunie – 5 iulie 2025. Si anul acesta Pol ...

Ministrul Educaţiei combate un mit: 'Nu avem prea mulţi studenţi, avem prea puţini'
15/01/2025 09:33

Ministrul Educaţiei, Daniel David, i-a contrazis marti seara, la Digi24, pe unii dintre colegii săi din mediul universitar care spun că e nevoie de mai puţini studenţi şi mai buni, el arătand că Romania ...

Primarul Mihai Chirica a semnat autorizația de construire pentru consolidarea, reabilitarea și extinderea sălii de festivităţi a Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir”
13/01/2025 11:56

    Primarul Mihai Chirica a semnat autorizatia de construire pentru consolidarea, reabilitarea si extinderea sălii de festivităţi a Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir”. ...

Bacalaureatul rămâne neschimbat
11/01/2025 12:16

O parte dintre problemele actuale ale sistemului de invătămant, mentionate de acesta, sunt metodele de predare ineficiente si manualele, care nu sunt „destul de prietenoase”. O altă veste este c ...

Ministrul Educației vrea să bage experții peste elevi, după ce s-au făcut de râs la testele PISA: NU avem o abordare rațională
11/01/2025 00:17

Ministrul Educaţiei, Daniel David, a declarat vineri că rezultatele la testele PISA nu sunt incurajatoare şi cine nu recunoaşte lucrul ăsta, nu are o abordare raţională. David spune că e nevoie de exper ...

Pentru Ciolacu educația nu este o prioritate. Iată cifrele catastrofei
11/01/2025 00:16

Sistemul de educatie din Romania se află intr-o criză fără precedent, iar guvernul condus de Marcel Ciolacu pare complet nepăsător. Din copiii care intră in scoală, doar jumătate ajung să sustină exa ...

Haos în licee, cu trei săptămâni înainte de probele orale la bacalaureat. Directorii nu știu cum să organizeze cursurile
07/01/2025 14:13

Au mai rămas trei săptămani pană la sustinerea probelor orale la bacalaureat, dar profesorii nu stiu nici acum cum se vor organiza ca să nu afecteze restul cursurilor pentru ceilalti elevi. Ministerul Educ ...

Studenţii pot cumpăra, din 2025, biletele de tren cu reducere de 90 la sută doar pentru călătoriile între domiciliu și universitate
01/01/2025 23:08

  Studenţii pot cumpăra, incepand de miercuri, bilete de tren cu reducere de 90 la sută doar pentru distanţa/rutele dintre localitatea de domiciliu şi cea unde se află universitatea l ...

Când revin elevii la școală după vacanța de iarnă / Evaluare Națională 2025 și BAC 2025 – calendarul examenelor și al simulărilor
01/01/2025 22:56

 Elevii si copiii de grădinită, care au intrat in vacanta de iarnă in 21 decembrie, se vor intoarce in bănci miercuri, 8 ianuarie 2025. După vacanta de sărbători, elevii revin la scoală pentru a i ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei