Cum se fac educatia sexuala si religia in scolile din Elvetia. Explicatiile unui medic roman din Zurich

0000 XXX

Dimensiune font:

| 05-05-2020 00:29

 In Romania a devenit obligatorie organizarea in scoli a unor cursuri de educatie pentru viata si pentru sanatate, inclusiv de educatie sexuala, cel putin o data pe semestru. Patriarhia Romana a reactionat vehement, pozitionandu-se impotriva obligativitatii acestor ore.

Astfel, noi am vrut sa aflam care e situatia prin alte tari europene, exemplul concret pe care il dam cu ajutorul unui medic fiind Elvetia.

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 3 aprilie, legea care prevede obligativitatea organizarii in unitatile scolare, cel putin o data pe semestru, a unor programe de educatie pentru viata si pentru sanatate, inclusiv educatie sexuala pentru copii, "in vederea prevenirii contractarii bolilor cu transmitere sexuala si a graviditatii minorelor".

De asemenea, actul normativ prevede si cursuri pentru "dezvoltarea capacitatilor psiho-emotionale, a competentelor sociale si interpersonale" de cel putin doua ori pe an.

Reactia BOR

Ulterior, Patriarhia Romana a transmis ca se opune vehement obligativitatii orelor de educatie sexuala in scoli, sustinand un caracter optional al cursurilor de acest gen: "Consideram ca incadrarea in mod obligatoriu a elevilor in programe de educatie sexuala reprezinta un atentat asupra inocentei copiilor, impiedicand dezvoltarea lor fireasca si marcandu-i pe acestia pentru intreaga viata. (...)

In Romania, studierea temelor specifice educatiei pentru viata si sanatate se realizeaza in cadrul disciplinei scolare obligatorii Consiliere si dezvoltare personala, careia i se aloca deja o ora/saptamana in Planul-cadru pentru invatamantul gimnazial.

De asemenea, in sistemul public de invatamant romanesc exista deja discipline optionale, ofertate la nivel national, care abordeaza aspecte privind educatia pentru viata: Educatie pentru sanatate; Pregatiti pentru viata. Educatie pentru viata si comunitate; Adolescenta si autocunoastere; Mai intai caracterul", este o parte din mesajul Patriarhiei, pe care il puteti parcurge in intregime AICI.

Statisticile pentru Romania

Un studiu realizat de Fondul Natiunilor Unite pentru Populatie, in parteneriat cu Organizatia Mondiala a Sanatatii si Centrul Federal pentru Educatie in Sanatate, concluzioneaza ca educatia sexuala in scoli poate fi corelata cu o serie de imbunatatiri la nivel de sanatate publica: reducerea numarului de sarcini si avorturi la minore, a infectiilor cu transmitere sexuala, a infectiilor cu HIV, a ratelor de abuz sexual si a nivelului de homofobie.

In cazul Romaniei, statisticile sunt ingrijoratoare:

- Avem a doua cea mai ridicata rata de sarcini la adolescente din Uniunea Europeana.

- In 2015, trei din zece femei cu varsta cuprinsa intre 15 si 49 de ani nu foloseau nicio metoda de contraceptie, iar doar 51% foloseau metode moderne de contraceptie.

Media de varsta la care femeile din Romania nasc primul copil este a doua cea mai mica din Europa: 26,5 ani.

Numarul persoanelor infectate cu HIV a crescut in tara noastra la 16.000 in 2017, comparativ cu 13.300 in 2010.

Avem cea mai ridicata rata de avort din Europa: 480 de avorturi la 1.000 de nasteri (de peste doua ori mai mult decat media la nivelul UE - statistica din 2012).

- Si, nu in ultimul rand, persoanele LGBT sunt definite ca grup vulnerabil si avem cea mai mica toleranta fata de homosexuali din UE.

Cum se face educatia sexuala in scolile din Elvetia

In aceste conditii, am vrut sa aflam cum se face educatia sexuala in scolile dintr-o tara europeana care are o traditie mai indelungata in acest domeniu si care sta mai bine in statisticile legate de sanatate publica decat noi.

Asadar, am ales Elvetia.

Iar pentru a obtine o perspectiva locala, am stat de vorba cu medicul Carina Mihai. Ea este cadru didactic din 1997 la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, iar in 2017 a mers prin detasare la Spitalul Universitar din Zurich pentru a dezvolta cercetarea clinica pe care o desfasuram in Romania.

Nu stie cand se va intoarce in tara, insa se bucura ca are sprijinul UMF Carol Davila sa lucreze in Elvetia, intr-o echipa de talie internationala si intr-un domeniu de nisa, anume bolile sistemice autoimune.

Educatia sexuala este o disciplina obligatorie in scolile din Elvetia. De cand incep lectiile in orasul in care traiti dvs, ce invata copiii, ce materiale didactice sunt folosite, ce pregatire au profesorii si care e reactia elevilor?

Fiul meu a facut aici educatie sexuala (ES) la scoala in clasa a 8-a, primul an pe care l-a urmat la Zurich. Nu stiu daca clasele mai mici abordeaza subiectul. S-a predat, imi spune el, tot ce se putea invata pe tema aceasta. Despre anatomie, fiziologie, conceptie, sarcina si nastere, contraceptie, boli cu transmitere sexuala, hetero- si homosexualitate. 

 
 
 
-0:19
 
 
 
 


Au avut ca material didactic prezentari PowerPoint, desene, hand-outs, brosuri. Elevii considerau normal sa abordeze aceste teme la orele de biologie.

Trebuie sa va spun ca, in Elvetia, scoala pune mult accent in general pe contactul cu realitatea: la istorie au invatat si despre partidele politice din prezent, la matematica invata sa calculeze rate si dobanzi, la fizica si chimie se lucreaza mult in laborator.

Introducerea educatiei sexuale in scoala din Elvetia a fost un proces pregatit de autoritati, pe baza unor studii realizate de experti in pedagoie si psihologie, intr-un timp indelungat (2006-2013, cred). Scopul introducerii ES a fost faptul ca ea aduce o contributie importanta la prevenirea infectiilor cu transmitere sexuala, sarcinilor in adolescenta si violentei sexuale. Intareste copiii si adolescentii si promoveaza dezvoltarea lor sanatoasa.

Traduc din documentele de pe site-ul Oficiului Federal de Sanatate Publica (OFSP, echivalentul Ministerului Sanatatii din Romania): "Din 2006 pana in 2013, sub egida Facultatii de Pedagogie a Elvetiei Centrale, a functionat Centrul de competenta pentru educatie sexuala si scoala. In cadrul acestui proiect, si cu sprijinul Oficiului Federal al Sanatatii Publice, s-au pus bazele pregatirii cadrelor didactice in educatie sexuala si pedagogie a educatiei sexuale. Proiectul a conectat intre ei toti factorii din domeniul educatiei sexuale si sanatatii sexuale din toate zonele Elvetiei. Acest lucru a fost obtinut nu in ultimul rand pentru ca centrul de excelenta pentru educatia sexuala si scoala s-a putut baza pe lucrarile proiectului "amorix", realizat de organizatiile de specialitate PLANeS [astazi: Sanatate Sexuala, Elvetia] si Ajutor pentru SIDA, Elvetia, in numele Oficiului Federal de Sanatate Publica".

Deci, pe scurt, introducerea ES in programa scolara, in cadrul orelor de biologie, a fost rezultatul unui indelungat proces de dezbatere care a pornit din zona de Sanatate Publica si a interconectat toti factorii interesati.

Din cate stiu (pentru ca nu am locuit in Elvetia in perioada acestor dezbateri), societatea a fost in general de acord ca este utila introducerea ES in scoli. Par sa fi existat insa momente de tensiune in legatura cu unele aspecte concrete, de exemplu, dupa aparitia campaniei OFSP de promovare a prezervativului prin panouri in spatii publice. Aceasta, desfasurata sub sloganul "Love life - no regrets", a fost contestata, inclusiv in instanta, de mai multe asociatii civice.

Consider ca e fireasca dezbaterea daca OFSP a facut bine sa finanteze din bani publici panouri publicitare cu scene explicit erotice, infatisand cupluri heterosexulae (majoritatea) si homosexuale (cateva).

Nu imi pot imagina asa ceva in Romania si probabil nu m-as prea bucura sa vad imagini erotice pe panouri publicitare prin Bucuresti. In Elvetia, asociatiile civice care le-au combatut au strans bani (privati) si au lansat propria campanie pentru o viata sexuala morala si responsabila, folosind acelasi slogan "Love life - no regrets", completat cu "Safest sex by saving sex" si cu "Fidelitate, responsabilitate".

Recunosc ca panourile acestea imi sunt mai simpatice decat cele ale campaniei pro-prezervativ. In definitiv, nu cred ca o societate democratica poate exista fara responsabilitate individuala.

De ce e necesara educatia sexuala (mai ales in scoli, intr-un cadru organizat, cu profesori pregatiti in acest sens) pentru dezvoltarea sanatoasa a copiilor?

Pentru ca "tinerii si copiii bine informati se pot proteja mai bine de infectiile cu transmitere sexuala si de sarcinile nedorite" - am citat de pe site-ul Oficiului Federal al Sanatatii Publice din Elvetia, dar este ceea ce cred si eu.

In Romania, Biserica Ortodoxa militeaza pentru ca aceste cursuri sa fie optionale. A existat o astfel de reactie din partea clericilor si in Elvetia? In general, care e sentimentul parintilor si al opiniei publice despre acest subiect?

In mediul clerical din Elvetia (unde coexista, acum pasnic si in buna intelegere, dupa lupte sangeroase prin secolele XVI-XVII, mai multe biserici, dintre care mai importante sunt Biserica catolica si Biserica reformata), problema educatiei sexuale s-a pus si s-a dezbatut serios si furtunos la inceputul secolului XX.

Acum, adica o suta de ani mai tarziu, bisericile nu s-au opus introducerii ES in scoli. Ele sunt mult mai inclinate sa dezbata probleme din realitatea cotidiana decat Biserica Ortodoxa din Romania.

In apararea BOR as mentiona ca, de indata ce incearca un pas spre modernizare, se declanseaza adevarate campanii anti-BOR cu acuzatii de blasfemie, pornind aparent de la "baza" organizatiei, dar sustinute puternic prin fake news de tip teoria conspiratiei, pe mediile de socializare.

Chiar acum puteti gasi pe Facebook persoane care alterneaza mesaje pioase cu pseudo-stiri anti-vaccin si anti-educatie sexuala (eventual si un pic xenofobe si anti-Occident). Asemenea campanii nu exista, sau nu am dat eu de ele, pe retelele de socializare din Elvetia. In plus, ele nu "prind" acolo unde oamenii sunt mai bine educati.

Cat despre religia in scoli: in scoala publica din Zurich nu se face o singura religie, ci se prezinta pe rand diversele religii. Eterogenitatea etnica, lingvistica, religioasa si sociala este in Zurich, unde aproape o treime din populatie nu provine din Elvetia, mult mai mare decat in Romania. Exista insa scoli private unde copiii pot primi o educatie religioasa personalizata.

De ce considerati ca e util pentru copiii romani sa aiba parte de educatie sexuala in scoli, mai ales in conditiile in care statisticile (referitoare la numarul mamelor adolescente, al avorturilor etc.) sunt ingrijoratoare la noi in tara?

Asa cum spuneam mai sus, consider ca tinerii si copiii bine informati se pot proteja mai bine de infectiile cu transmitere sexuala si de sarcinile nedorite.

E o mare iluzie sa crezi ca, daca nu se abordeaza ES la scoala, ei nu vor afla despre sex pana la majorat sau eventual pana la casatorie. Asta a fost o ipocrizie a multor secole, la care insa in Occident s-a renuntat de cel putin cateva decenii (cu exceptia unor insule ale societatii, reprezentate de unele minoritati religioase).

In Romania e nevoie de aceasta educatie sexuala, pe care uneori nici parintii nu o pot oferi. Lipsa ES se vede in numarul mare de sarcini la adolescente, de numarul mare de intreruperi de sarcina si in incidenta ridicata a cancerului de col uterin.

Inchei prin a va povesti ca, prin anii '80, exista in manualul de biologie de clasa a 7-a sau a 8-a o vaga incercare de ES, de fapt mai mult de igiena, dar si aceea era mai degraba o inducere in eroare decat o educatie corecta. Se explica, de exemplu, ca fetele, in timpul sangerarii menstruale, nu au voie sa faca baie sau dus, sa faca sport etc.

Noi, copiii, radeam de acest manual, desi unii dintre noi auzeau asemenea mostre de intelepciune si prin familiile lor.

De aceea, cred ca in Romania e nevoie de introducerea ES in scoli, in particular, si de imbunatatirea accesului la educatie, in general. Deficitul in educatie este, cred, cea mai mare amenintare cu care se confrunta Romania in prezent.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei MEGA EDILE IAȘI SRL – societate în faliment, dosar nr. 2517/99/2019 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele active : Nr. crt. Denumire activ Buc Preț de pornire 90% (lei-fără TVA) 1. Mobilier 1 2.507 2. Bena cu descarcare centrala 1 1.877 3. Masina de curatat panouri 1 4.981 4. Masina de taiat 1 2.864 5. Masina de taiat caramida 1 2.951 6. Masina de fasonat 1 9.470 7. Aparat suduraMAX 403 1 10.434 8. Compresor de aer AB 300/808F 1 3.667 9. Masina de sudat carcase tip PILEMASTER IIIDF200/1500/12 si accesoriile aferente 1 554.088 10. Masina de confectionat etrieri tip TWINMASTER 12S, Model 031 si accesoriile aferente 1 355.857 11. Masina de fasonat 1 9.743 12. Compresor trifazat stationar AB300/808F 1 3.574 13. Masina de legat fier RB441T 1 8.228 14. Pistol sudura MIG,DC-00020 1 4.393 15. Radiocomanda macara 1 5.401 16. Bos furca macara auto 1 4.066 17. Uscator de aer prin refrigerare QNOM=900 L/M 1 3.001 18. Bena 1000 l descarcare centrala cu tub 1 3.646 Licitațiiile vor avea loc în zilele de 03,17.06.2022 respectiv 01 și 15.07.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine :  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 595 lei;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO25PIRB2400776062003000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Cererile de participare se vor depune cu cel târziu cu 1 zi înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termen de 30 zile, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţiei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel:0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei RESIDENT EST COM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 5539/99/2020 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr. 85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Autoutilitară marca Ford, model Transit, fabricat în anul 2002, capacitate cilindrică 2.402 cmc, putere 66 kw, 90 CP, norma de poluare E3 - Preț de pornire 2.000 Euro reprezentând 100% din valoarea de piață/de lichidare stabilită prin raportul de evaluare. Licitațiile vor avea loc în zilele de 27.05.2022 respectiv 03, 10 și 17.06.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 595 lei;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO54PIRB2400764684002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau la: tel:0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Primaria Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani, telefon 0231/561.946, fax 0231/561.936, e-mail: primariacotusca@ yahoo.com, cod fiscal 3372157. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: a) teren in suprafata de 7.900 mp, din Parcela Cadastrala 677, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; b) teren in suprafata de 680 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; c) teren in suprafata de 7.210 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 1, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; conform H.C.L. nr. 22/08.04.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Primariei Comunei Cotusca. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei, se achita numerar la Casieria institutiei sau in contul concedentului: RO60 TREZ 1195 006X XX00 0330, deschis la Trezoreria Saveni, cod fiscal al concedentului 3372157. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.05.2022, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30.05.2022, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 30.05.2022, ora 12.00, la sediul Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de contencios administrativ a Tribunalului Botosani, oras Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, e-mail: tr-botosani-reg@ just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.05.2022.
Peste 50 de directori generali administrativi ai universităților din țară, reuniți la Iași pentru dezbateri la o ședință de lucru organizată de Politehnica ieșeană
27/05/2022 17:12

 Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iasi (TUIASI) organizează in perioada 27 - 29 mai, in premieră pentru centrul universitar din capitala Moldovei, intalnirea Adunării Generale a ...

Patru ani de facultate în loc de trei. Studenții care vor face un an în plus
27/05/2022 08:55

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a anuntat că anul universitar următor vine cu schimbări majore pentru o anumită categorie de studenti. Mai exact, studiile de licentă vor dura patru ani in loc de trei ...

Premiile pentru olimpicii naționali, majorate până la 1.000 de lei
26/05/2022 15:04

Alocatia zilnică pentru participantii la olimpiadele nationale scolare a fost dublată, iar premiile pentru olimpicii nationali majorate pană la 1.000 de lei Cresc premiile pentru elevii care caştigă oli ...

Schimbare în Educație. Tabla clasică din școli va fi înlocuită cu una digitală
25/05/2022 15:15

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, anuntă că are in plan ca un număr de 100.000 de cadre didactice să urmeze cursuri de pedagogie digitală. Pe langă asta, ministrul propune inlocuirea tablei clasice ...

Profesorii, indignați de interzicea meditațiilor
24/05/2022 13:15

Profesorii nu prea acceptă interzicerea meditatiilor.  Pană in acest moment, interdicţia figura intr-un ordin de ministru din 2018, dar nu era aplicată. Aceasta ar putea fi aplicată din anul şcolar ...

Lecţii de spaimă de la Satana
23/05/2022 12:02

Un editorial scris cu cava timp in urmă, insă cu multe realităti... Am răsfoit de curand un vraf de ziare in căutarea modificărilor aduse la Legea invăţămantului in ultimii 20 de ani. Au fost multe, m ...

Bacalaureat 2022. Astăzi încep înscrierile
23/05/2022 08:40

Începand de luni, 23 mai, elevii din clasele a XII-XIII pot să se inscrie la examenul national. Pentru sesiunea iunie - iulie, candidatul poate completa documentele-tip in perioada 23 - 27 mai 2022. Prim ...

Sorin Cîmpeanu anunță revoluție în educație: se schimbă bacalureatul din temelii
22/05/2022 10:24

Ministrul Educaţiei, Sorin Cimpeanu, a declarat că cei care vor intra in clasele a IX-a şi a V-a in anul şcolar următor vor intra pe un altfel de sistem, care este rezultatul consultărilor in Programul &r ...

Adio table cu cretă și burete. Ministrul Educaţiei anunţă table interactive în toate sălile de clasă din România
21/05/2022 21:03

Ministrul Educaţiei, Sorin Cimpeanu, a declarat că se doreşte schimbarea tablelor şcolare clasice, cu cretă, cu table interactive, in toate cele peste 80.000 de săli de clasă din Romania. Cu ajutorul ace ...

Încep înscrierile la grădiniță
20/05/2022 18:20

Părinţii işi pot inscrie incepand de astăzi copiii cu varste intre trei şi cinci ani, la grădiniţă, in anul şcolar 2022 2023, in cazul celor care se reinscriu. Astfel, pot fi depuse actele pentru re ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei