0000 XXX

Dimensiune font:

Cum se fac educatia sexuala si religia in scolile din Elvetia. Explicatiile unui medic roman din Zurich

| 05-05-2020 00:29

 In Romania a devenit obligatorie organizarea in scoli a unor cursuri de educatie pentru viata si pentru sanatate, inclusiv de educatie sexuala, cel putin o data pe semestru. Patriarhia Romana a reactionat vehement, pozitionandu-se impotriva obligativitatii acestor ore.

Astfel, noi am vrut sa aflam care e situatia prin alte tari europene, exemplul concret pe care il dam cu ajutorul unui medic fiind Elvetia.

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 3 aprilie, legea care prevede obligativitatea organizarii in unitatile scolare, cel putin o data pe semestru, a unor programe de educatie pentru viata si pentru sanatate, inclusiv educatie sexuala pentru copii, "in vederea prevenirii contractarii bolilor cu transmitere sexuala si a graviditatii minorelor".

De asemenea, actul normativ prevede si cursuri pentru "dezvoltarea capacitatilor psiho-emotionale, a competentelor sociale si interpersonale" de cel putin doua ori pe an.

Reactia BOR

Ulterior, Patriarhia Romana a transmis ca se opune vehement obligativitatii orelor de educatie sexuala in scoli, sustinand un caracter optional al cursurilor de acest gen: "Consideram ca incadrarea in mod obligatoriu a elevilor in programe de educatie sexuala reprezinta un atentat asupra inocentei copiilor, impiedicand dezvoltarea lor fireasca si marcandu-i pe acestia pentru intreaga viata. (...)

In Romania, studierea temelor specifice educatiei pentru viata si sanatate se realizeaza in cadrul disciplinei scolare obligatorii Consiliere si dezvoltare personala, careia i se aloca deja o ora/saptamana in Planul-cadru pentru invatamantul gimnazial.

De asemenea, in sistemul public de invatamant romanesc exista deja discipline optionale, ofertate la nivel national, care abordeaza aspecte privind educatia pentru viata: Educatie pentru sanatate; Pregatiti pentru viata. Educatie pentru viata si comunitate; Adolescenta si autocunoastere; Mai intai caracterul", este o parte din mesajul Patriarhiei, pe care il puteti parcurge in intregime AICI.

Statisticile pentru Romania

Un studiu realizat de Fondul Natiunilor Unite pentru Populatie, in parteneriat cu Organizatia Mondiala a Sanatatii si Centrul Federal pentru Educatie in Sanatate, concluzioneaza ca educatia sexuala in scoli poate fi corelata cu o serie de imbunatatiri la nivel de sanatate publica: reducerea numarului de sarcini si avorturi la minore, a infectiilor cu transmitere sexuala, a infectiilor cu HIV, a ratelor de abuz sexual si a nivelului de homofobie.

In cazul Romaniei, statisticile sunt ingrijoratoare:

- Avem a doua cea mai ridicata rata de sarcini la adolescente din Uniunea Europeana.

- In 2015, trei din zece femei cu varsta cuprinsa intre 15 si 49 de ani nu foloseau nicio metoda de contraceptie, iar doar 51% foloseau metode moderne de contraceptie.

Media de varsta la care femeile din Romania nasc primul copil este a doua cea mai mica din Europa: 26,5 ani.

Numarul persoanelor infectate cu HIV a crescut in tara noastra la 16.000 in 2017, comparativ cu 13.300 in 2010.

Avem cea mai ridicata rata de avort din Europa: 480 de avorturi la 1.000 de nasteri (de peste doua ori mai mult decat media la nivelul UE - statistica din 2012).

- Si, nu in ultimul rand, persoanele LGBT sunt definite ca grup vulnerabil si avem cea mai mica toleranta fata de homosexuali din UE.

Cum se face educatia sexuala in scolile din Elvetia

In aceste conditii, am vrut sa aflam cum se face educatia sexuala in scolile dintr-o tara europeana care are o traditie mai indelungata in acest domeniu si care sta mai bine in statisticile legate de sanatate publica decat noi.

Asadar, am ales Elvetia.

Iar pentru a obtine o perspectiva locala, am stat de vorba cu medicul Carina Mihai. Ea este cadru didactic din 1997 la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, iar in 2017 a mers prin detasare la Spitalul Universitar din Zurich pentru a dezvolta cercetarea clinica pe care o desfasuram in Romania.

Nu stie cand se va intoarce in tara, insa se bucura ca are sprijinul UMF Carol Davila sa lucreze in Elvetia, intr-o echipa de talie internationala si intr-un domeniu de nisa, anume bolile sistemice autoimune.

Educatia sexuala este o disciplina obligatorie in scolile din Elvetia. De cand incep lectiile in orasul in care traiti dvs, ce invata copiii, ce materiale didactice sunt folosite, ce pregatire au profesorii si care e reactia elevilor?

Fiul meu a facut aici educatie sexuala (ES) la scoala in clasa a 8-a, primul an pe care l-a urmat la Zurich. Nu stiu daca clasele mai mici abordeaza subiectul. S-a predat, imi spune el, tot ce se putea invata pe tema aceasta. Despre anatomie, fiziologie, conceptie, sarcina si nastere, contraceptie, boli cu transmitere sexuala, hetero- si homosexualitate. 

 
 
 
-0:19
 
 
 
 


Au avut ca material didactic prezentari PowerPoint, desene, hand-outs, brosuri. Elevii considerau normal sa abordeze aceste teme la orele de biologie.

Trebuie sa va spun ca, in Elvetia, scoala pune mult accent in general pe contactul cu realitatea: la istorie au invatat si despre partidele politice din prezent, la matematica invata sa calculeze rate si dobanzi, la fizica si chimie se lucreaza mult in laborator.

Introducerea educatiei sexuale in scoala din Elvetia a fost un proces pregatit de autoritati, pe baza unor studii realizate de experti in pedagoie si psihologie, intr-un timp indelungat (2006-2013, cred). Scopul introducerii ES a fost faptul ca ea aduce o contributie importanta la prevenirea infectiilor cu transmitere sexuala, sarcinilor in adolescenta si violentei sexuale. Intareste copiii si adolescentii si promoveaza dezvoltarea lor sanatoasa.

Traduc din documentele de pe site-ul Oficiului Federal de Sanatate Publica (OFSP, echivalentul Ministerului Sanatatii din Romania): "Din 2006 pana in 2013, sub egida Facultatii de Pedagogie a Elvetiei Centrale, a functionat Centrul de competenta pentru educatie sexuala si scoala. In cadrul acestui proiect, si cu sprijinul Oficiului Federal al Sanatatii Publice, s-au pus bazele pregatirii cadrelor didactice in educatie sexuala si pedagogie a educatiei sexuale. Proiectul a conectat intre ei toti factorii din domeniul educatiei sexuale si sanatatii sexuale din toate zonele Elvetiei. Acest lucru a fost obtinut nu in ultimul rand pentru ca centrul de excelenta pentru educatia sexuala si scoala s-a putut baza pe lucrarile proiectului "amorix", realizat de organizatiile de specialitate PLANeS [astazi: Sanatate Sexuala, Elvetia] si Ajutor pentru SIDA, Elvetia, in numele Oficiului Federal de Sanatate Publica".

Deci, pe scurt, introducerea ES in programa scolara, in cadrul orelor de biologie, a fost rezultatul unui indelungat proces de dezbatere care a pornit din zona de Sanatate Publica si a interconectat toti factorii interesati.

Din cate stiu (pentru ca nu am locuit in Elvetia in perioada acestor dezbateri), societatea a fost in general de acord ca este utila introducerea ES in scoli. Par sa fi existat insa momente de tensiune in legatura cu unele aspecte concrete, de exemplu, dupa aparitia campaniei OFSP de promovare a prezervativului prin panouri in spatii publice. Aceasta, desfasurata sub sloganul "Love life - no regrets", a fost contestata, inclusiv in instanta, de mai multe asociatii civice.

Consider ca e fireasca dezbaterea daca OFSP a facut bine sa finanteze din bani publici panouri publicitare cu scene explicit erotice, infatisand cupluri heterosexulae (majoritatea) si homosexuale (cateva).

Nu imi pot imagina asa ceva in Romania si probabil nu m-as prea bucura sa vad imagini erotice pe panouri publicitare prin Bucuresti. In Elvetia, asociatiile civice care le-au combatut au strans bani (privati) si au lansat propria campanie pentru o viata sexuala morala si responsabila, folosind acelasi slogan "Love life - no regrets", completat cu "Safest sex by saving sex" si cu "Fidelitate, responsabilitate".

Recunosc ca panourile acestea imi sunt mai simpatice decat cele ale campaniei pro-prezervativ. In definitiv, nu cred ca o societate democratica poate exista fara responsabilitate individuala.

De ce e necesara educatia sexuala (mai ales in scoli, intr-un cadru organizat, cu profesori pregatiti in acest sens) pentru dezvoltarea sanatoasa a copiilor?

Pentru ca "tinerii si copiii bine informati se pot proteja mai bine de infectiile cu transmitere sexuala si de sarcinile nedorite" - am citat de pe site-ul Oficiului Federal al Sanatatii Publice din Elvetia, dar este ceea ce cred si eu.

In Romania, Biserica Ortodoxa militeaza pentru ca aceste cursuri sa fie optionale. A existat o astfel de reactie din partea clericilor si in Elvetia? In general, care e sentimentul parintilor si al opiniei publice despre acest subiect?

In mediul clerical din Elvetia (unde coexista, acum pasnic si in buna intelegere, dupa lupte sangeroase prin secolele XVI-XVII, mai multe biserici, dintre care mai importante sunt Biserica catolica si Biserica reformata), problema educatiei sexuale s-a pus si s-a dezbatut serios si furtunos la inceputul secolului XX.

Acum, adica o suta de ani mai tarziu, bisericile nu s-au opus introducerii ES in scoli. Ele sunt mult mai inclinate sa dezbata probleme din realitatea cotidiana decat Biserica Ortodoxa din Romania.

In apararea BOR as mentiona ca, de indata ce incearca un pas spre modernizare, se declanseaza adevarate campanii anti-BOR cu acuzatii de blasfemie, pornind aparent de la "baza" organizatiei, dar sustinute puternic prin fake news de tip teoria conspiratiei, pe mediile de socializare.

Chiar acum puteti gasi pe Facebook persoane care alterneaza mesaje pioase cu pseudo-stiri anti-vaccin si anti-educatie sexuala (eventual si un pic xenofobe si anti-Occident). Asemenea campanii nu exista, sau nu am dat eu de ele, pe retelele de socializare din Elvetia. In plus, ele nu "prind" acolo unde oamenii sunt mai bine educati.

Cat despre religia in scoli: in scoala publica din Zurich nu se face o singura religie, ci se prezinta pe rand diversele religii. Eterogenitatea etnica, lingvistica, religioasa si sociala este in Zurich, unde aproape o treime din populatie nu provine din Elvetia, mult mai mare decat in Romania. Exista insa scoli private unde copiii pot primi o educatie religioasa personalizata.

De ce considerati ca e util pentru copiii romani sa aiba parte de educatie sexuala in scoli, mai ales in conditiile in care statisticile (referitoare la numarul mamelor adolescente, al avorturilor etc.) sunt ingrijoratoare la noi in tara?

Asa cum spuneam mai sus, consider ca tinerii si copiii bine informati se pot proteja mai bine de infectiile cu transmitere sexuala si de sarcinile nedorite.

E o mare iluzie sa crezi ca, daca nu se abordeaza ES la scoala, ei nu vor afla despre sex pana la majorat sau eventual pana la casatorie. Asta a fost o ipocrizie a multor secole, la care insa in Occident s-a renuntat de cel putin cateva decenii (cu exceptia unor insule ale societatii, reprezentate de unele minoritati religioase).

In Romania e nevoie de aceasta educatie sexuala, pe care uneori nici parintii nu o pot oferi. Lipsa ES se vede in numarul mare de sarcini la adolescente, de numarul mare de intreruperi de sarcina si in incidenta ridicata a cancerului de col uterin.

Inchei prin a va povesti ca, prin anii '80, exista in manualul de biologie de clasa a 7-a sau a 8-a o vaga incercare de ES, de fapt mai mult de igiena, dar si aceea era mai degraba o inducere in eroare decat o educatie corecta. Se explica, de exemplu, ca fetele, in timpul sangerarii menstruale, nu au voie sa faca baie sau dus, sa faca sport etc.

Noi, copiii, radeam de acest manual, desi unii dintre noi auzeau asemenea mostre de intelepciune si prin familiile lor.

De aceea, cred ca in Romania e nevoie de introducerea ES in scoli, in particular, si de imbunatatirea accesului la educatie, in general. Deficitul in educatie este, cred, cea mai mare amenintare cu care se confrunta Romania in prezent.

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Subscrisul Cabinet Individual de Insolvenţă Opriş Irina, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. SALIX FARM IMPEX S.R.L, conform Încheiere nr. 137 din data de 16.10.2018, emisă de Secţia a II a Civilă a Tribunalului Iaşi-Faliment, anunţă, scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică cu strigare, în data de 09.03.2020, orele 14.00, a imobilului situat în localitatea Popeşti, parter, ap.1, judeţul Iaşi, la 9.037,50 euro fără TVA, reprezentand 75% din valoarea de piaţă stabilită prin Raportul de evaluare. Licitaţia se va desfăşura la sediul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Pictor Octav Băncilă, nr.1, jud. Iaşi în conformitate cu regulamentul de vânzare, ce va fi afişat la loc vizibil, cu cel puţin 5 zile înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie. Preţul de la care începe licitaţia este echivalentul în Ron la cursul BNR din ziua licitaţiei a 75% din valoarea stabilită prin Raportul de evaluare a imobilului, la care se adaugă TVA. În cazul în care la licitaţia din data de 09.03.2020 nu se va reuşi valorificarea imobilului, se vor organiza noi licitaţii, în aceleaşi condiţii, pe 16.03.2020, respectiv 23.03.2020 orele 14,00. Toţi cei care posedă un drept real asupra imobilului scos la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, de a face lichitatorului dovada acestuia, până în preziua licitaţiei. Imobilul se va vinde liber de orice sarcini conform art. 91 alin. 1 din Legea 85/2014. Poate participa la licitatie orice persoană fizică sau juridică care depune cu cel puţin o zi înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie, până la ora 12.00, la sediul lichidatorului documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, între orele 08.00-16.00. Garanţiei de participare este în procent de 20% din preţul de pornire la licitaţiei. Informaţii suplimentare se pot obţine la telefon 0751103771.
Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Un ieşean face furori în preliminariile Campionatului European de Securitate Cibernetică
19/05/2020 11:23

* studentul Dominic Roca a realizat un punctaj de 1.932 puncte, fiind intre primii 30 din cei 179 de participanti care au realizat cel puţin un exerciţiu Prima etapă natională a Campionatului European de S ...

Școlile particulare din România își oferă ajutorul pentru    implementarea învățământului online în sistemul public
13/05/2020 10:37

  Scolile particulare din Romania isi oferă ajutorul pentru     implementarea invătămantului online in sistemul public Scolile particulare din Romania invită Guvernul la dial ...

DOCUMENT Cum se încheie mediile elevilor. Măsurile prevăzute de Ministerul Educației pentru reluarea cursurilor
10/05/2020 09:34

 Ministerul Educatiei a aprobat măsurile cu privire la reluarea cursurilor după incheierea stării de urgentă. Asa cum a declarat ministrul Educatiei, vor veni la scoală numai elevii din clasele a VIII ...

Sindicatele din învăţământ nu vor examen de bacalaureat, nici de evaluare!
10/05/2020 08:02

 * „Punctul nostru de vedere este că echivalarea cu media anilor de studii a celor două examene este in acest moment unica optiune fezabilă de a iesi din această dilemă”, a declarat prof. ...

Baremele pentru testele de antrenament pentru clasa a VIII-a și clasa a XII-a au fost publicate  AICI
27/04/2020 07:57

 Baremele pentru testele de antrenament pentru clasa a VIII-a si clasa a XII-a au fost publicate pe site-ul Centrului de Evaluare si Examinare. Cu ajutorul acestor bareme elevii se pot autoevalua in privin ...

Zilele Porților Deschise online la USAMV Iași
23/04/2020 22:38

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” organizează, pe 7 si 8 mai, Zilele Portilor Deschise online, eveniment dedicat tuturor elevilor interesati de ofe ...

Admitere online: facultățile își pot alege tipul de test (Consiliul Național al Rectorilor)
20/04/2020 19:51

Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, deputatul PNL Sorin Cimpeanu, a declarat luni la Digi24, despre admiterea online la facultate că tipul de test - grilă, eseu, interviu - va fi ales de fieca ...

USAMV a câştigat o finanţare de peste 2 milioane de lei
30/03/2020 11:33

* Universitatea de Stiinte Agricole si Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iasi a castigat finantarea pentru toate cele sase proiecte depuse la competitia FDI (Fondul de Dezvoltare In ...

Monica Anisie: Școlile, închise până după Paște
16/03/2020 13:40

Ministrul Educatiei Monica Anisie a anuntat, duminică seară, că scolile răman inchise pană după Paste. Monica Anisie, ministrul Educatiei, a spus că ”in perioada de stare de urgentă, scolile or s ...

OMS, UNICEF şi Crucea Roşie: Menţinerea şcolilor DESCHISE ar putea contribui la lupta împotriva coronavirusului
11/03/2020 13:37

OMS, UNICEF şi Crucea Roşie au apreciat că menţinerea şcolilor deschise ar putea ajuta la combaterea propagării noului coronavirus prin educarea copiilor despre măsurile de prevenire, relatează miercuri ...