default

Dimensiune font:

Oglinda definirilor de sine

| 31-05-2013 04:00

Colegiul Naţional „Mihail Sadoveanu” Paşcani

Sufletul primăverii

Sabina Potolincă,
Clasa a VI-a

Dintr-o lume tăcută,
Renaşte prin muguri de soare
Primăvara.

Ne-mbracă în flori albe de măr –
O singură poartă mă mai desparte
De bucurie.

Culoarea florilor
Parfumează sufletul omului,
Viu de sosirea primăverii.

 

Tristeţe

Lucia Maria Mertic
Clasa a VI-a

Lunecând pe balta nopţii,
Nufăr galben, călător
Stinge licurici, uşor.

Ploaie rece...
Salcia plânge,
Un fluture frânge.

Îşi pleacă ramura de tei
Mireasma timpului
Pe somnul gândului.

 


O altă poveste

Mihai Şerban
Clasa a VI-a

Iarna şi-a încheiat scrisoarea tristă,
Primăvara a sosit cu o altă poveste,
Totul se petrece într-o goană nesfârşită;
Amintirile urâte
S-au făcut o grămadă uitată.

Gingăşia soarelui
Ne cuprinde pe toţi;
Mireasma plăpândă a florilor
Ajunge în case plictisite,
Iar cântecul păsărilor
Ne umple de viaţă.


Dezgândirea toamnei

Gabriel Șerban
Clasa a VI-a

Se dezseninează cerul,
Ziua obositoare îşi arată
Copacii dezveliţi de taina lor,
Vântul desface mirosul dezlânat al ierbii
Şi ameţite par toate vietăţile pământului.
Iarăşi s-au dezmorţit
Neplăcerile, durerile, frigul,
Vreau să le las în urmă,
Vreau să mă dezgândesc de această toamnă.


Căror enigme

Alexandra Diaconiţa
Clasa a XI-a

Căror enigme,
Zidite de malul firesc
Pe ţărmul umbrelor mute,
Să mulţumesc?
Cărei lumini,
Stindard al drumului şters
Ce-mbată pământul cu lacrimi,
Tăcere cerşesc?
Dar iubirea,
Stinsă în pragul de ceară al credinţei,
Mâna sa plânsă o sărut şi veghez,
Cărui vers al sfântului suflet
S-o-ncredinţez?


„E iarăşi toamnă la Paşcani…”(fragment) - Diana Năcuţă
„Minunile naturii în miez de toamnă erau splendid conturate în acel cadru în care Paşcaniul păstra o rămăşiţă a trecutului. Arborii bătrâni îi mângâiau creştetul. Paul se simţea pentru prima oară în viaţă fascinat că în oraşul său trecutul încă se mai îmbină cu prezentul ,,artificial”. Paşii săi sugerau parcă o întoarcere a întregii lumi păşcănene la valorile de demult, o întoarcere în alte vremuri…”


ŞCOALA GIMNAZIALA „IORDACHE CANTACUZINO” PAȘCANI


CLIPELE COPILĂRIEI

Pentru fiecare dintre noi frunzele ruginii ne amintesc de prima zi de şcoală. În foşnetul lor, ne spun şoptit:
„Eşti mare! Eşti şcolar! De acum să vedem cum te vei descurca!”
Începe povestea noastră, atât de asemănătoare şi totuşi atât de diferită ...
Prima zi de şcoală
Amintire vie
Frunza mea de toamnă
Dulce, aurie!
Patru ani cu nori şi soare
Lângă doamna învăţătoare .
Îmi amintesc curtea şcolii pe 15 septembrie ... copii curioşi, ochi speriaţi, ghiozdane şi uniforme noi, flori, saluturi şi zâmbete... Apoi ca într-o bandă desenată vin bastoanele, literele, primele adunări, problemele, tabla înmulţirii şi ... pauzele, minunatele pauze.
Să nu uităm că mănunchiul de nuiele nu-l rupe nimeni, să nu uităm cuiele care lasă urme, deşi le îndepărtăm...
Pereţii clasei îmbrăcaţi cu lucrările noastre, artă şi măiestrie, luminează chipul părinţilor: „Ce copil bun am! Ce mândru sunt de el!”
Am învăţat să preţuim sfatul doamnei învăţătoare, să preţuim prietenia ce se leagă între noi, colegii de clasă. Privind în urmă, totul ni se pare atât de simplu şi zâmbim că au trecut toate cu bine şi efortul nostru a fost urmat de laude şi bucurii.
Promitem ca în anii ce vor urma să avem zile luminoase şi să nu cunoaştem supărările.
Dar pentru noi, elevii, cel mai frumos anotimp e vara. De ce?
Pentru că atunci culegem roadele. Vara ne numărăm reuşitele. Atunci coroniţele sclipesc pe fruntea noastră.
Să fii copil e minunat, să mă bucur de fiecare zi, să zburd ca un pui de leu, fără frică, fără mânie, să învăţ că viaţa e un lucru serios.
E frumos să priveşti în ochii mamei şi să-i simţi încurajarea ca să treci piedicile. E frumos să priveşti în ochii tatălui şi să simţi mândria şi curajul de a zbura. Dar e şi mai frumos să priveşti în ochii doamnei şi să simţi darul suprem de a educa şi noi să-l sorbim cu sete, picătură cu picătură.
Vă chem pe toţi să fiţi copii alături de mine şi să simţiţi copilăria !

ŞTEFAN CATÎRU - elev în clasa a IV-a D
înv. Ciobanu Mihaela


Cetatea cunoaşterii
Am început călătoria în urmă cu şapte ani, timp de poveste,când cu paşi timizi, mă îndreptam spre o cetate a cunoaşterii care aştepta să mă plămădească ca om.
Intrând pe poarta Şcolii „I. Cantacuzino”, bătrâna clădire m-a primit ca şi cum dăinuia în acel loc din eternitate, iar eu i-aş fi fost predestinată. Ascultam cu strângere de inimă pulsaţia sufletelor aflate sub tencuiala apăsată de ani.
Totul vorbea de trecut, de generaţii stinse, de profesorii de ieri: zidurile îngălbenite de trecerea timpului, culoarele ample, urmărite de privirea severă din portretele scriitorilor, ale savanţilor, ale personalităţilor istorice.Totul se constituia într-un univers care te marca şi îţi impunea un nivel de înălţare spirituală, căci şcoala poartă pe umerii săi nu numai povara anilor , ci şi greutatea atât de plăcută a realizărilor sale care o obligă în prezent să fie la înălţimea trecutului.
Devenind eleva acestei şcoli, mi-am dat seama că aici năzuinţele ,odată statornicite ,îşi găsesc expresia într-un program dinamic şi ordonat la a cărui realizare este chemat efortul comun al elevilor şi al profesorilor.
Porţile şcolii se deschid an de an, glasuri tinere dau viaţă zidurilor încremenite, speranţele se ţes în cuvinte. Ieri şi astăzi, trecut şi prezent se întâlnesc în clepsidra timpului.
Ştiu ce lung este drumul,ce grele sunt urcuşurile, dar mai ştiu ce minunate sunt treptele urcate!

HRISTEA MARIA
Clasa a VII-a B

 

 

 

 

Comentarii

parinte

May 31, 2013

felicitari copiilor ce au scris aceste povestiri! ele sunt dovada muncii dascalilor de la "i. cantacuzino" pascani. nu au nevoie de alte aprecieri!

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Regatul Unit incepe sa ridice gradual restrictiile. Elevii se pot intoarce la cursuri
02/06/2020 06:29

 Regatul Unit a inceput luni relaxarea graduala a restrictiilor impuse pentru a limita raspandirea COVID-19, elevii din scolile primare putand sa revina la cursuri in multe zone ale Angliei, cu respectarea ...

Un ieşean face furori în preliminariile Campionatului European de Securitate Cibernetică
19/05/2020 11:23

* studentul Dominic Roca a realizat un punctaj de 1.932 puncte, fiind intre primii 30 din cei 179 de participanti care au realizat cel puţin un exerciţiu Prima etapă natională a Campionatului European de S ...

Școlile particulare din România își oferă ajutorul pentru    implementarea învățământului online în sistemul public
13/05/2020 10:37

  Scolile particulare din Romania isi oferă ajutorul pentru     implementarea invătămantului online in sistemul public Scolile particulare din Romania invită Guvernul la dial ...

DOCUMENT Cum se încheie mediile elevilor. Măsurile prevăzute de Ministerul Educației pentru reluarea cursurilor
10/05/2020 09:34

 Ministerul Educatiei a aprobat măsurile cu privire la reluarea cursurilor după incheierea stării de urgentă. Asa cum a declarat ministrul Educatiei, vor veni la scoală numai elevii din clasele a VIII ...

Sindicatele din învăţământ nu vor examen de bacalaureat, nici de evaluare!
10/05/2020 08:02

 * „Punctul nostru de vedere este că echivalarea cu media anilor de studii a celor două examene este in acest moment unica optiune fezabilă de a iesi din această dilemă”, a declarat prof. ...

Cum se fac educatia sexuala si religia in scolile din Elvetia. Explicatiile unui medic roman din Zurich
05/05/2020 00:29

 In Romania a devenit obligatorie organizarea in scoli a unor cursuri de educatie pentru viata si pentru sanatate, inclusiv de educatie sexuala, cel putin o data pe semestru. Patriarhia Romana a reactionat ...

Baremele pentru testele de antrenament pentru clasa a VIII-a și clasa a XII-a au fost publicate  AICI
27/04/2020 07:57

 Baremele pentru testele de antrenament pentru clasa a VIII-a si clasa a XII-a au fost publicate pe site-ul Centrului de Evaluare si Examinare. Cu ajutorul acestor bareme elevii se pot autoevalua in privin ...

Zilele Porților Deschise online la USAMV Iași
23/04/2020 22:38

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” organizează, pe 7 si 8 mai, Zilele Portilor Deschise online, eveniment dedicat tuturor elevilor interesati de ofe ...

Admitere online: facultățile își pot alege tipul de test (Consiliul Național al Rectorilor)
20/04/2020 19:51

Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, deputatul PNL Sorin Cimpeanu, a declarat luni la Digi24, despre admiterea online la facultate că tipul de test - grilă, eseu, interviu - va fi ales de fieca ...

USAMV a câştigat o finanţare de peste 2 milioane de lei
30/03/2020 11:33

* Universitatea de Stiinte Agricole si Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iasi a castigat finantarea pentru toate cele sase proiecte depuse la competitia FDI (Fondul de Dezvoltare In ...