Studenţii de la „Cuza” ies mâine în stradă

default

Dimensiune font:

| 02-12-2014 13:09

Lipsa unui răspuns pozitiv din partea conducerii Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi cu privire la greva japoneză a studenţilor îi determinat pe tineri să treacă la proteste de stradă. De asemenea, acţiunea vizează şi un apel către organizaţiile studenţeşti din ţară de a face front comun pentru alocarea a 6% din PIB pentru educaţie şi 1% pentru cercetare. Senatul Universităţii anunţă recalcularea tarifelor de cazare. 

După două zile în care peste 1.000 de studenţi ai Universităţii „Al. I. Cuza” (UAIC) Iaşi au purtat banderolele grevei japoneze, aceştia vor participa la un amplu protest, ce va avea loc mâine, 3 decembrie, începând cu orele 12.00, locul de întâlnire fiind Sala Paşilor Pierduţi. Acţiunea este determinată de lipsa unui răspuns din partea conducerii UAIC în ceea ce priveşte revendicările grevei japoneze din perioada 26-27 noiembrie. „Conducerea Universităţii ne ignoră! A ignorat peste 1.700 de studenţi care au cerut reducerea tarifelor de cazare! A ignorat peste 1.000 de studenţi care au cerut adoptarea Statutului Studentului conform Legii Educaţiei Naţionale! A ignorat şi ignoră toate demersurile care sunt în beneficiul studenţilor!”, au argumentat membrii Ligii Studenţilor din UAIC (LS Iaşi).

Ce-şi doresc studenţii
Iniţiate de LS Iaşi, atât greva japoneză, cât şi protestul îşi au bazele în hotărârile luate de conducerea instituţiei de învăţământ superior. Tinerii cer eliminarea noilor taxe pentru restanţele din anii anteriori, prin anularea noului Regulament pentru studiile universitare de licenţă şi revenirea la tarifele de cazare în campusurile UAIC percepute în anul academic precedent. De asemenea, studenţii cuzişti sunt nemulţumiţi de lipsa transparenţei în adoptarea deciziilor la nivelul structurilor de conducere din cadrul Universităţii. În acest sens, membrii LS Iaşi cer răspunsul la cererile pe care le-au depus la Registratura Universităţii şi prin care solicitau informaţii care privesc direct studenţii. În plus, se doreşte adoptarea unei metodologii în vederea acordării de credite pentru acţiunile de voluntariat pe care le desfăşoară studenţii.

Protest cu ecou naţional
Acţiunea conţine şi o componentă cu caracter naţional, studenţii de la „Cuza” trăgând şi un semnal de alarmă cu privire la slaba finanţare a educaţiei. Din nou, se încearcă aprobarea alocării a 6% din PIB pentru educaţie şi 1% pentru cercetare. Amintim că, în urmă cu un an, aceeaşi cauză a reunit aproximativ 10.000 de studenţi din 10 centre universitare din ţară, procentul de minim 6% din PIB fiind propus încă din anul 2005. „Facem un apel către studenţii şi liderii de organizaţii studenţeşti din toată ţara, cerându-le să îşi asume, fiecare în centrul său universitar, lupta pentru finanţarea educaţiei, cu sau fără sprijinul federaţiilor naţionale. De data aceasta nu ar trebui doar să cerem 6%. Ar trebui să luăm minim 6%! A venit timpul să ne facem auziţi!”, a declarat Silvian-Emanuel Man, preşedinte LS Iaşi. Apelul a fost făcut ieri, 1 decembrie, Ziua Naţională reprezentând „un bun prilej pentru o reasumare a educaţiei ca prioritate naţională”. „Recent, un studiu UNICEF a arătat că România va pierde peste 17 miliarde de euro din PIB pe an până în 2025, dacă nu investeşte mai mult în educaţie. În plus, creşterea finanţării ar mări proporţional şi calitatea învăţământului superior”, au subliniat membrii LS Iaşi, amintind că o direcţionare de fonduri către instituţiile de învăţământ superior ar reduce abandonul universitar, dar şi emigrarea acestora în străinătate.

Conducerea UAIC face un pas înapoi
Contact de reporterii ziarului „Evenimentul Regional al Moldovei”, preşedintele Senatului UAIC, Constantin Rusu, a precizat că taxele de cazare în campusurile Universităţii vor fi recalculate. „Universitatea face tot ce este necesar - şi Senatul Universităţii la fel - acolo unde sunt probleme, unde trebuie respectate nişte proceduri. Avem în discuţie reluarea procedurilor de calculare a tarifelor de cazare, pentru că ascultăm punctul de vedere al studenţilor, ei fiind partenerii noştri”, a spus Constantin Rusu. Pe de altă parte, acesta a reamintit că LS Iaşi nu este o organizaţie recunoscută de conducerea Universităţii, în şedinţa de Senat de joi, 27 noiembrie, fiind întărită condiţia ca LS Iaşi să-şi schimbe denumirea şi sigla. „Doar respectând această condiţie, Senatul Universităţii ar avea competenţa pentru a le transmite un punct de vedere şi a le răspunde la memorii, pentru că nu reprezintă majoritatea studenţilor din Universitatea Cuza decât într-o proporţie infimă”, a completat preşedintele Senatului UAIC.

Andreea IGNEA

***
Revendicările principale ale Ligii Studenţilor din Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi
1. Eliminarea noilor taxe pentru restanţele din anii anteriori prin anularea noului Regulament pentru studiile universitare de licenţă, adoptat prin încălcarea art. 136 alin. 2 din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011. Regulamentul a fost modificat cu 4 zile înainte de începutul anului universitar deşi, prin lege, modificarea era permisă doar cu 3 luni înainte de începutul anului universitar.
2. Reducerea tarifelor de cazare din campusurile universităţii, la nivelul celor din anul universitar precedent;
3. Adoptarea Statutului Studentului (Codul drepturilor şi obligaţiilor studentului) în forma propusă de LS IAŞI, care este cea mai completă formă propusă la nivel naţional;
4. Transparenţă în deciziile structurilor de conducere ale UAIC; Solicităm răspunsul conducerii universităţii la toate cererile depuse până acum prin care au fost solicitate informaţii care privesc direct studenţii (respectarea legii 544/2001 şi a Legii Educaţiei Naţionale).
5. Adoptarea unei metodologii în vederea acordării de credite pentru acţiunile de voluntariat ale studenţilor UAIC

***
„Avem în discuţie reluarea procedurilor de calculare a tarifelor de cazare” - Constantin Rusu, preşedintele Senatului Universităţii „Al.I. Cuza” 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

pallas-mogulul studentimii

Dec 02, 2014

daca esti student la u.a.i.c., sa ai acceleasi drepturi,nu numai obligatii,la fel ca ceilalti,indiferent de forma de invatamant,facultatea,specializarea etc. la gheorghe asachi si u.m.f, s-au facut investitii,de stat,puternice,la noi,care este cea mai veche si mai de traditie,se face dar in ritmul falimentului.multi din voi ati votat schimbarea,mult asteptata,o sa asteptam schimbarea.

pallas- mogulul studentimii

Dec 02, 2014

cu u.a.i.c., s-a castigat iasul, moldova si in final romania,la functia de presedinte al tarii romane.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei