Cum să adopți un stil de viață sănătos? 6 sfaturi

7-stiluri-de-viata-care-imbunatatesc-sanatatea-inimii-si-reduc-riscul-de-dementa

Dimensiune font:

| 17-10-2022 11:03

Multe persoane asociază stilul de viață sănătos cu pierderea în greutate și dietele alimentare. Desigur, acesta te va ajuta să te menții în formă, însă o viață sănătoasă și echilibrată implică mult mai multe. Un stil de viață sănătos este un cumul de aspecte, de la sănătatea fizică, la cea psihică, emoțională, spirituală și relațională.

1. Adoptă o alimentație sănătoasă

Dacă faci un mic exercițiu de imaginație, organismul tău funcționează ca o mașinărie complexă, care are nevoie de combustibil pentru a funcționa corect. Alimentația sănătoasă și hidratarea corespunzătoare sunt elemente-cheie în acest sens. O dietă potrivită nu înseamnă consumul moderat de alimente, doar din teama de a nu acumula kilograme în plus, ci o alimentație echilibrată, ce are la bază hrana bogată în nutrienți, proteine, vitamine, minerale și fibre. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), o alimentație sănătoasă și echilibrată are la bază:

Consumul de fructe și legume proaspete - ele sunt surse importante de vitamine și minerale, fibre, proteine vegetale și antioxidanți. Desigur, există o mulțime de suplimente alimentare care au la bază acești nutrienți, pe care le poți achiziționa dintr-un magazin online de produse naturiste, în cazul în care alimentația ta duce lipsă de aceste surse importante pentru sănătate.

Consumul a cât mai puține grăsimi - grăsimile și uleiurile sunt surse de energie, însă consumul în exces al acestora, mai ales dacă vorbim despre grăsimi saturate și procesate industrial, poate crește riscul de afecțiuni cardiovasculare. Sunt recomandate grăsimile nesaturate, vegetale și mai puțin cele de origine animală.

Consumul moderat de zahăr - experții OMS susțin că zahărul ar trebui să reprezinte 5-10% din totalul surselor de energie. Înlocuiește dulciurile și prăjiturile cu fresh-urile de fructe sau cu smoothie-urile și redu consumul de băuturi carbogazoase, care conțin foarte mult zahăr.

Consumul limitat de sare - consumul moderat de sare poate contribui la reducerea riscului de hipertensiune arterială.

 

2.Asigură-te că ai parte de un somn odihnitor

Un alt sfat important în ceea ce privește stilul de viață sănătos este asigurarea unui somn suficient și de calitate. Somnul este esențial în menținerea sănătății fizice și psihice. Un somn adânc și odihnitor te poate ajuta să ai un sistem imunitar mai puternic, să ai mai multă energie, să te concentrezi mai bine, să aduci îmbunătățiri memoriei și să ai o stare generală mai bună.

Privarea de somn pe termen lung poate avea numeroase efecte negative asupra sănătății, putând duce la apariția unor boli cronice, așa cum sunt obezitatea, diabetul zaharat sau bolile cardiovasculare. În funcție de organismul fiecăruia, sunt recomandate 6-8 ore de somn pe noapte, pentru a te putea simți odihnit și plin de energie. De asemenea, cel mai odihnitor somn are loc între orele 22.00 și 6.00.

3. Fă exerciții sport cu regularitate

Sedentarismul este una dintre „bolile” secolului, însă dacă dorești să ai un stil de viață sănătos cu siguranță va fi nevoie să faci o schimbare în acest sens. Antrenamentele fitness sunt recomandate cel puțin o oră, de trei ori pe săptămână, sau cel puțin 30 de minute în fiecare zi. Sportul are un rol important în crearea unui stil de viață sănătos, căci mișcarea contribui la menținerea unei stări generale de bine, ajută la controlul greutății, crește încrederea în sine, menține sănătatea oaselor, a mușchilor și a articulațiilor, stimulează imunitatea și lista poate continua.

4. Adoptă o atitudine pozitivă

Atitudinea pozitivă implică o gândire echilibrată și o bunăstare emoțională. Așadar, doar cu o alimentație echilibrată, un program regulat de somn și exerciții fizice nu vei reuși să ajungi să ai un stil de viață sănătos pe termen lung. Toate aceste eforturi pot fi extrem de ușor sabotate de stres, de gândire și de emoțiile negative. Acestea din urmă te pot îndrepta către depresie, senzația constantă de iritabilitate, consum excesiv de alcool, dezvoltarea de obiceiuri alimentare nesănătoase, fumat și astfel de „vicii” care nu se aliniază cu un stil de viață sănătos.

Nu desconsidera socializarea

Un stil de viață sănătos presupune dezvoltarea unor relații puternice cu cei din jur, așa cum sunt familia și prietenii. Focusează-te pe creșterea și dezvoltarea acestor relații, căci distanțarea socială și singurătatea pot duce la depresie care, la rândul ei, poate evolua în afecțiuni mult mai grave de sănătate.

6. Antrenează-ți mintea în mod constant

Atunci când vrei să ai un stil de viață sănătos, nici mintea nu trebuie neglijată. Vorba aceea, „minte sănătoasă într-un corp sănătos”. Ca orice altceva ce ține de organism, și creierul are de suferit atunci când nu ne preocupăm de sănătatea noastră. Caută întotdeauna să înveți ceva nou, să dezvolți un nou hobby, să citești sau orice altă activitatea care îți antrenează capacitatea de atenție, concentrarea, memoria, gândirea critică și altele.

Acestea sunt secretele unui stil de viață sănătos, așa că este esențial să le pui în aplicare pentru a te putea bucura de toate beneficiile pe termen lung ale acestor schimbări ale stilului de viață!

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să-ți actualizezi garderoba de primăvară?
23/04/2024 10:59

Cum să-ti actualizezi garderoba de primăvară? Începutul sezonului cald este momentul ideal să iti reconsideri stilul personal si să dai un refresh la garderobă. Există foarte multe aspecte de care ...

Povestea parfumului de trandafiri
23/04/2024 09:46

În grădina cu flori a naturii, există un personaj incantător care captivează simturile cu frumusetea si misterul său delicat: parfumul de trandafiri. În spatele fiecărui strop de esentă parfu ...

Inundații în Emirate. Trei filipinezi au murit
19/04/2024 15:39

Trei lucrători filipinezi au murit in urma unor inundaţiilor fără precedent care au afectat la inceputul acestei săptămani Emiratele Arabe Unite, unde traficul rămane perturbat vineri pe aeroportul din D ...

Colagenul și acidul hyaluronic, tinerețea la sticluță
18/04/2024 15:39

Colagenul si acidul hialuronic au devenit cuvinte de ordine in industria cosmetică, promise adesea ca solutia supremă pentru inversarea sau incetinirea semnelor vizibile ale imbătranirii. Aceste două comp ...

  Culorile frumuseții, o călătorie prin istoria fardurilor
18/04/2024 15:23

Fardurile au jucat un rol crucial in cultura si societatea umană de mii de ani, servind nu doar ca mijloace de infrumusetare, dar si ca simboluri ale statutului social, sănătătii si chiar moralitătii. De l ...

Povestea fructului miraculos
16/04/2024 13:51

 Într-o lume in care zahărul este omniprezent si lupta impotriva obezitătii si a bolilor legate de dietă continuă să fie o prioritate globală, apare un aliat neasteptat: fructul miraculos, sau ...

Evoluția Agentului Imobiliar: Cursurile Smart Experience de la Inter Imobiliare modelează profesioniștii de mâine
15/04/2024 14:02

 Ai observat vreodată cat de rapid se schimbă lumea imobiliarelor? Dacă esti agent imobiliar sau te gandesti să devii unul, e esential să fii mereu informat si pregătit pentru noile provocări. &Ici ...

La 48 de ani, Georgiana Văcaru are 10 băieți și 10 fete. Ireal câți urmași are femeia cu cei mai mulți copii din lume
12/04/2024 17:11

Georgiana Văcaru este o adevărată mamă eroină. Argeseanca născută in anul 1976 este femeia cu cei mai multi copii din Romania. La doar 48 de ani, femeia a adus pe lume 10 băieti si 10 fete. Iată povest ...

Surori siameze, dezvăluiri despre viața amoroasă. Ce se întâmplă dacă una dintre ele moare
11/04/2024 16:03

Desi la nastere cadrele medicale au spus că vor trăi doar cateva zile, două surori siameze, Carmen si Lupita Andrade, au sfidat sansele de supravietuire si se bucură de tot ce le oferă viata la cei 23 de a ...

 Cele mai populare branduri de ochelari de soare
09/04/2024 12:18

 Cele mai populare branduri de ochelari de soare  Într-o lume in care protectia ochilor de razele soarelui nu mai este doar o necesitate, ci si o declaratie de stil, este esential să alegi cor ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei