Cum să alegi tractorul potrivit pentru activitatea ta agricolă

tractor-pe-camp

Dimensiune font:

| 21-02-2024 10:21

Cum să alegi tractorul potrivit pentru activitatea ta agricolă

Un tractor bun trebuie să răspundă nevoilor, așteptărilor, să fie fiabil, ușor de utilizat, versatil și să-ți ofere siguranță. Tractorul este o investiție care va aduce beneficii fermei tale. A avea cel mai bun tractor înseamnă a face o alegere corectă, astfel încât principalele caracteristici ale utilajului să se potrivească perfect nevoilor și lucrărilor agricole pe care le ai de realizat.

Clasificarea tractoarelor agricole

Utilitatea tractoarelor este foarte variată, astfel că acestea pot fi utilizate practic pentru toate tipurile de lucrări agricole, pe orice suprafață, indiferent de tipul culturii. O clasificare le împarte în: 

  • tractoare universale: destinate tuturor lucrărilor din câmp, prin atașarea oricărui alt echipament, fiind proiectate astfel încât să poată satisface practic toate activitățile agricole, de la arat la recoltare;

  • tractoare pentru livadă: cu o formă și dimensiuni specifice care permit trecerea printre rândurile de pomi și pot fi utilizate pentru lucrările de întreținere sau recoltare;

  • tractoare de grădină: cu o putere cuprinsă între 1 și 10 CP, mici și foarte ușor manevrabile, pentru suprafețele mici și medii, inclusiv pentru solarii și sere; 

  • motocultoare: sunt tractoare mici, conduse de un operator care merge pe jos și sunt destinate pentru a pregăti solul și paturile de semințe și alte operațiuni, fiind utilizate pe suprafețe mici, unde tractoarele obișnuite nu au spațiu pentru a putea lucra.

Cum alegi cel mai bun tractor preț calitate

Indiferent că vrei tractoare marca Fiat sau alt brand, înainte de a decide ce model vei achiziționa, câteva elemente trebuie luate în calcul. Fiecare dintre aceste aspecte contează pentru ca, în final, investiția să fie rentabilă, iar utilajul să răspundă cu adevărat nevoilor și să fie adaptat la muncile pe care le va executa.

Iată elementele de care trebuie să ții cont:

- Suprafața de teren pe care o lucrezi și tipul plantelor cultivate. Astfel te poți orienta către un singur utilaj cu multiple funcții sau către două sau mai multe adaptate specific unor categorii distincte de lucrări sau culturi. 

- Zona geografică unde se află ferma. Pantele, zonele cu pomi sau alte obstacole se pretează pentru un alt tip de tractor, comparativ cu o zonă de câmpie plană.

- Puterea tractorului trebuie să fie în concordanță cu mărimea și tipul fermei, precum și cu tipul lucrărilor la care va fi folosit. Pentru teren plan și ferme de dimensiuni mici și medii, un tractor cu mai puțin de 35 CP este ideal, iar pentru fermele mari sau pentru terenuri cu pante, sunt necesare tractoare cu 45-75 CP. 

- Sistemul hidraulic. Este mecanismul care transformă presiunea în forță mecanică, realizând funcțiile tractorului. Cele mai multe dintre funcții implică utilizarea unui sistem hidraulic care este folosit pentru ridicarea, răsucirea și întoarcerea anexelor și componentelor tractorului. 

- Măsurile de siguranță. Siguranța utilizatorului este esențială și implică, în funcție de tipul, utilitatea și alte caracteristici ale tractorului, sistemul de protecție împotriva răsturnării și frânele hidraulice, la care se pot adăuga elemente de confort ale cabinei, în timpul lucrului. De data aceasta, confortul este parte din siguranța utilizatorului (ventilație, zgomot, filtre pentru praf etc.). 

- Tractor nou sau second-hand. Un tractor nou vine cu o serie de beneficii în ceea ce privește configurațiile, siguranța, consumul de combustibil, garanție și fiabilitate crescută. Toate acestea cu un cost pe măsură. Unul second-hand le-ar putea avea pe toate acestea, la un preț mai mic, cu o anumită cotă de uzură. La un tractor second-hand, contează, în principal, numărul orelor de lucru, istoricul și tipul de activități la care a fost folosit, abia apoi vârsta acestuia. Este important și câți proprietari a avut. În baza acestor elemente, se poate face o inspecție tehnică corectă la un atelier cu mecanici specializați. 

- Bugetul disponibil. Nu este eficient să cauți cel mai ieftin tractor, pentru că acesta este o investiție pe termen lung, care se amortizează în timp și aduce o creștere a productivității și eficienței muncii agricole. Gândește-te la activitățile specifice pentru care vei folosi tractorul. Dacă este nevoie de un utilaj pentru lucrări agricole ușoare, vei avea nevoie de un model mai mic și mai puțin puternic decât pentru lucrări agricole intensive. Când stabilești bugetul, nu uita să iei în considerare și costurile de întreținere și de operare pe termen lung ale tractorului, cum ar fi consumul de combustibil, piesele de schimb și costurile de service.

Prin luarea în considerare a tuturor acestor aspecte și a priorităților individuale, poți face o alegere informată și să achiziționezi tractorul care să răspundă cel mai bine nevoilor și cerințelor tale specifice în activitatea agricolă.

sursa foto: Shutterstock

 


 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să-ți actualizezi garderoba de primăvară?
23/04/2024 10:59

Cum să-ti actualizezi garderoba de primăvară? Începutul sezonului cald este momentul ideal să iti reconsideri stilul personal si să dai un refresh la garderobă. Există foarte multe aspecte de care ...

Povestea parfumului de trandafiri
23/04/2024 09:46

În grădina cu flori a naturii, există un personaj incantător care captivează simturile cu frumusetea si misterul său delicat: parfumul de trandafiri. În spatele fiecărui strop de esentă parfu ...

Inundații în Emirate. Trei filipinezi au murit
19/04/2024 15:39

Trei lucrători filipinezi au murit in urma unor inundaţiilor fără precedent care au afectat la inceputul acestei săptămani Emiratele Arabe Unite, unde traficul rămane perturbat vineri pe aeroportul din D ...

Colagenul și acidul hyaluronic, tinerețea la sticluță
18/04/2024 15:39

Colagenul si acidul hialuronic au devenit cuvinte de ordine in industria cosmetică, promise adesea ca solutia supremă pentru inversarea sau incetinirea semnelor vizibile ale imbătranirii. Aceste două comp ...

  Culorile frumuseții, o călătorie prin istoria fardurilor
18/04/2024 15:23

Fardurile au jucat un rol crucial in cultura si societatea umană de mii de ani, servind nu doar ca mijloace de infrumusetare, dar si ca simboluri ale statutului social, sănătătii si chiar moralitătii. De l ...

Povestea fructului miraculos
16/04/2024 13:51

 Într-o lume in care zahărul este omniprezent si lupta impotriva obezitătii si a bolilor legate de dietă continuă să fie o prioritate globală, apare un aliat neasteptat: fructul miraculos, sau ...

Evoluția Agentului Imobiliar: Cursurile Smart Experience de la Inter Imobiliare modelează profesioniștii de mâine
15/04/2024 14:02

 Ai observat vreodată cat de rapid se schimbă lumea imobiliarelor? Dacă esti agent imobiliar sau te gandesti să devii unul, e esential să fii mereu informat si pregătit pentru noile provocări. &Ici ...

La 48 de ani, Georgiana Văcaru are 10 băieți și 10 fete. Ireal câți urmași are femeia cu cei mai mulți copii din lume
12/04/2024 17:11

Georgiana Văcaru este o adevărată mamă eroină. Argeseanca născută in anul 1976 este femeia cu cei mai multi copii din Romania. La doar 48 de ani, femeia a adus pe lume 10 băieti si 10 fete. Iată povest ...

Surori siameze, dezvăluiri despre viața amoroasă. Ce se întâmplă dacă una dintre ele moare
11/04/2024 16:03

Desi la nastere cadrele medicale au spus că vor trăi doar cateva zile, două surori siameze, Carmen si Lupita Andrade, au sfidat sansele de supravietuire si se bucură de tot ce le oferă viata la cei 23 de a ...

 Cele mai populare branduri de ochelari de soare
09/04/2024 12:18

 Cele mai populare branduri de ochelari de soare  Într-o lume in care protectia ochilor de razele soarelui nu mai este doar o necesitate, ci si o declaratie de stil, este esential să alegi cor ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei