Cum să combați pericolele unei vieți sedentare

femeie-birou-mindfulness (1)

Dimensiune font:

| 16-05-2024 10:16

Viața modernă ne oferă multe beneficii, dar și provocări pentru sănătate. Unul dintre cele mai mari obstacole de care ne lovim în această epocă este stilul de viață sedentar. Pe măsură ce tehnologia avansează și viața devine din ce în ce mai confortabilă, tendința de a petrece mai mult timp așezați sau întinși devine tot mai mare. 

 

Cu toate acestea, o viață sedentară poate avea consecințe serioase asupra sănătății tale fizice și mintale. Află, în cele ce urmează, cum să combați pericolele unei vieți sedentare.

Ce înseamnă să ai o viață sedentară?

Un stil de viață sedentar este caracterizat de o activitate fizică redusă sau aproape inexistentă. Oamenii care duc o viață sedentară petrec mult timp așezați sau întinși, cu puține sau zero momente de mișcare sau exerciții fizice. 

 

Aceasta poate include activități precum lucrul la birou timp îndelungat, timp petrecut în fața televizorului sau a computerului, călătorii lungi în mașină sau alte mijloace de transport care implică puțină mișcare.

Riscurile unei vieți sedentare

Un stil de viață sedentar poate avea numeroase consecințe negative asupra sănătății noastre. Printre acestea se numără:

1. Probleme de sănătate fizică

* Creșterea în greutate: Activitatea fizică redusă duce la arderea mai puțină a caloriilor, ceea ce poate duce la creșterea în greutate și, în cele din urmă, la obezitate.

* Slăbirea mușchilor și oaselor: Lipsa de exercițiu poate duce la pierderea masei musculare și la scăderea densității osoase, crescând riscul de fracturi și alte probleme legate de sănătatea oaselor, precum cele ale herniei de disc, de exemplu.

* Probleme cardiovasculare: O viață sedentară poate crește riscul de boli de inimă, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral și alte probleme cardiace.

* Diabet de tip 2: Lipsa de activitate fizică poate duce la rezistența la insulină și la creșterea riscului de diabet de tip 2.

2. Probleme de sănătate mintală

* Depresie și anxietate: Un stil de viață sedentar poate contribui la apariția sau exacerbarea problemelor de sănătate mintală, cum ar fi depresia și anxietatea.

* Stres cronic: Lipsa de activitate fizică poate duce la niveluri ridicate de stres cronic, care pot avea efecte negative asupra sănătății mintale și fizice.

Cum să contracarezi o viață sedentară

Chiar și mici schimbări în rutina zilnică pot face o diferență semnificativă în combaterea efectelor negative ale unei vieți sedentare. Iată câteva strategii simple, pentru a te mișca mai mult în fiecare zi:

1. Fă mișcare regulat

* Plimbă-te: Fă pauze de câteva minute la fiecare două ore, pentru a te plimba. Poți face o scurtă plimbare în jurul casei sau în jurul biroului.

* Exerciții de întindere: Fă câteva exerciții de întindere în timpul pauzelor comerciale de la televizor sau la birou.

* Fă exerciții simple: Ridică-te pe vârfuri sau fă câteva flotări sprijinit de blatul de bucătărie sau de perete, pentru a-ți întări mușchii.

2. Integrează mișcarea în activitățile zilnice

* Mergi pe jos sau cu bicicleta: În loc să folosești mașina sau alte mijloace de transport, mergi pe jos sau cu bicicleta, atunci când este posibil.

* Implică-te în treburile casnice: Participă la activitățile casnice, cum ar fi spălatul vaselor, măturatul sau grădinăritul, pentru a-ți menține corpul în mișcare.

3. Fă activități plăcute

* Practică un hobby activ: Alege un hobby care implică mișcare, cum ar fi dansul, înotul sau escalada.

* Implică-te în activități sociale: Participă la activități sociale care implică mișcare, cum ar fi mersul la plimbare cu prietenii sau practicarea unui sport în echipă. 

O viață sedentară poate avea consecințe negative asupra sănătății fizice și mintale, dar există multe modalități de a contracara aceste efecte. Cu ajutorul unor mici schimbări în rutina zilnică și a unui stil de viață mai activ, îți poți îmbunătăți sănătatea și calitatea vieții în ansamblu. Fiecare pas mic contează și chiar și cele mai mici schimbări pot avea un impact pozitiv semnificativ asupra sănătății tale pe termen lung. 


Sursă foto: freepik.com

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:04

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cursă auto demnă de „1001 de nopți”. Primul raliu auto intercontinental românesc, în 1905: din București până în inima Persiei
19/05/2024 16:40

 La inceputul anului 1905, George Bibescu (25 de ani) planifică o aventură demnă de un print: o călătorie cu masina din Bucuresti pană la Teheran. Tanărul era deja considerat „sportiv emerit&r ...

 Vaze Înnoite: Magia Hârtiei Creponate în Decorul Floral
17/05/2024 14:32

Vaze Înnoite: Magia Hartiei Creponate in Decorul Floral  Cunoscută si sub denumirea de hartie ondulată, este adesea folosită pentru a crea decoratiuni de sărbători, ambalarea cadourilor si real ...

Cosmoenergetica și puterea transformațională în dezvoltarea personală
15/05/2024 14:46

  Cosmoenergetica, o disciplină la intersectia spiritualitătii si stiintei, isi propune să armonizeze energiile umane cu cele cosmice. Originară din cercetările rusesti de la sfarsitul secolului XX, ...

Sindromul impostorului. O călătorie ascunsă în umbra succesului
13/05/2024 18:30

  O luptă tăcută, dar intens reală pentru multi dintre cei care par a fi pe culmile succesului, sindromul Impostorului poate atrage efecte dezastruoase. Recunoasterea si abordarea sa sunt esentiale pe ...

Se schimbă modul de generare a CNP-ului. Precizări de la Ministerul Afacerilor Interne despre semnificaţia cifrelor
13/05/2024 10:37

 Odată cu operationalizarea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă, un element de noutate il reprezintă generarea codului numeric personal, sens in care Ministerul Afacer ...

VIDEO Kylian Mbappe a făcut anunțul momentului în fotbal
10/05/2024 23:19

 Paris Saint Germain nu a reusit nici in acest sezon să cucerească UEFA Champions League, iar vestea cea mai proastă pentru parizieni a venit vineri, cand Kylian Mbappe a făcut un anunt important privi ...

După carnea artificială, cafeaua sintetică e pe Agenda 2030. Si asta
10/05/2024 13:57

              "O băutură care va apărea in curand pe piată are un gust mai bun ...

Partidul Puiul Malefic și-a anunțat candidatura. Cele mai ciudate partide înscrise la alegerile europarlamentare 2024
10/05/2024 12:56

 Partide politice cu nume mai putin obisnuite vor participa la alegerile europarlamentare din 9 iunie. Unele si-au inceput activitatea ca o glumă, altele si-au atribuit acest nume pentru atrage atentia as ...

Prizonieri în labirintul nefericirii personale
09/05/2024 10:30

Suntem oameni, făpturi condamnate la o existentă plină de nuante, unde lumina se impleteste adesea cu umbra. În această lume modernă, in care fiecare moment pare a fi subiect de evaluare, fiecare per ...

Salcâmul, o simfonie a naturii îmbrățișată de timp și tradiție
08/05/2024 15:02

În tăcerea dulce a primăverii, cand pămantul se trezeste la viată si cerul se imbracă in albastrul pur, un copac infloreste cu o gratie aparte, aducand cu el nu doar o frumusete efemeră, ci si o ist ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei