Cum spălăm hainele corect în funcție de simbolurile de pe etichetă

cum-spalam-hainele-corect-in-func-ie-de-simbolurile-de-pe-eticheta

Dimensiune font:

| 03-12-2023 12:13

 Cum spălăm hainele corect în funcție de simbolurile de pe etichetă 

Cu toții ne dorim haine curate, care să își păstreze cât mai mult timp strălucirea și culorile originale. Pentru asta, este important să le întreținem cu grijă, inclusiv prin spălarea corectă a acestora. Cum ne asigurăm însă că spălăm rufele la temperatura corespunzătoare, astfel încât să scoatem petele și murdăria, fără a deteriora materialul? Simbolurile de pe etichete sunt cel mai bun ghid în acest sens, iar înțelegerea lor este esențială pentru a curăța fără probleme fiecare articol vestimentar.

 Află în continuare semnificația celor mai frecvente simboluri de pe etichete și descoperă o serie de sfaturi practice, care te vor ajuta să speli hainele în mod corect.

Descifrează principalele simboluri de pe etichetele hainelor

Simbolurile de pe etichetele hainelor pot fi considerate un alfabet al îngrijirii, pentru că furnizează informații esențiale despre modul corect de a spăla, usca și călca fiecare articol vestimentar. Înțelegerea acestor simboluri este extrem de importantă pentru a preveni deteriorarea hainelor și pentru a le menține aspectul și calitatea inițială.

Având în vedere faptul că deseori cumpărăm haine produse în alte țări, nu este de mirare faptul că simbolurile de pe etichete sunt universal valabile și relativ ușor de descifrat. În timp, vei reuși să înțelegi dintr-o privire ce reprezintă, iar selectarea rufelor înainte de spălare va deveni o misiune ușoară pentru tine. Iată câteva dintre cele mai comune simboluri și ce semnifică acestea: 

       Simbolul principal, cel pentru pentru spălare, este reprezentat în general de o pictogramă cu forma unui vas cu apă. Acest simbol indică temperatura, precum și modul de spălare, manuală sau automată. Dacă vasul cu apă este tăiat cu un "X", articolul respectiv va trebui spălat manual sau curățat chimic. Temperatura indicată în interiorul simbolului reprezintă temperatura maximă la care haina poate fi spălată. Existența punctelor sub vasul cu apă din pictogramă, arată că trebuie să utilizezi un program  de spălare ușoară.

    Pentru uscare, cel mai întâlnit simbol este un pătrat. Dacă în pătrat există un cerc, poți folosi uscătorul automat. În cazul în care în cerc sunt prezente două linii, este recomandat să eviți uscarea la o temperatură ridicată. Prezența unei linii orizontale în interiorul cercului semnifică faptul că se recomandă uscarea în poziție orizontală, în timp ce uscarea în poziție verticală este indicată prin prezența unei linii verticale. Un pătrat gol simbolizează faptul că articolul vestimentar poate fi uscat în orice mod.

       Călcarea este simbolizată printr-o pictogramă reprezentând un fier de călcat. De regulă, în interiorul acestuia este trecută temperatura la care e recomandat să calci articolul vestimentar, astfel încât acesta să nu se deterioreze. Un pătrat cu o linie diagonală simbolizează faptul că nu ar trebui să folosești fierul de călcat, în timp ce un pătrat cu două linii diagonale îți indică faptul că este bine să folosești o temperatură moderată. Hainele pentru care nu este recomandată călcarea se pot așeza pe umeraș și se îndreaptă manual, pentru a se evita formarea cutelor.

       Prezența unui cerc pe eticheta de îngrijire indică faptul că haina poate fi curățată chimic.  Literele trecute în cerc indică substanțele chimice care pot fi utilizate în procesul de curățare chimică -  de exemplu "P", pentru percloroetilenă. Tot pe eticheta de îngrijire pot fi trecute substanțele care nu se folosesc pentru curățarea articolului respectiv. De exemplu, în unele cazuri nu se pot folosi substanțe chimice pe bază de clor, cu alte cuvinte înălbitori,  o situație frecventă la spălarea sau curățarea hainelor colorate. Dacă haina necesită curățare chimică, este recomandat să o duci la un serviciu profesionist de curățare. Atunci când o predai, discută cu personalul despre eventualele pete dificile sau probleme specifice - o bună comunicare poate ajuta la îmbunătățirea procesului de curățare.

Cum îngrijești hainele în mod corespunzător

Spălarea hainelor reprezintă doar o etapă în îngrijirea garderobei tale. Pentru a le păstra în cele mai bune condiții, trebuie să acorzi atenție fiecărei etape, de la spălare și uscare, până la modul în care le așezi în dulap. Iată ce poți face pentru a avea haine impecabile și bine păstrate pentru un timp îndelungat:

●  Spală întotdeauna hainele conform simbolurilor de pe etichetă. Ține cont de temperatura recomandată și folosește un detergent care să fie eficient pentru petele dificile, chiar și la temperaturi scăzute. Poți apela cu încredere la detergentul capsule Persil Power Caps, care îndepărtează petele și îngrijește totodată țesăturile, oferind strălucire și prospețime de lungă durată. Acesta își va dovedi eficiența chiar dacă speli hainele la temperaturi joase.

       Sortează rufele înainte de a le spăla, pentru a evita să speli concomitent rufe albe și colorate sau haine de zi cu zi și țesături delicate. Deși pare că economisești timp, spălând toate hainele împreună, indiferent de specificații, riști să le deteriorezi. Sortează hainele în funcție de culoare și material, ținând cont de faptul că mașina are programe dedicate de spălare pentru fiecare categorie.

       Evită să folosești produse de curățare sau balsamuri în exces. În majoritatea cazurilor, folosirea unui detergent capsule precum Persil Power Caps este suficientă pentru o spălare eficientă.

       Tratează petele imediat ce le observi, pentru a evita ca acestea să pătrundă adânc în țesătură și să se fixeze.

       Atunci când așezi hainele în dulap, folosește întotdeauna umerașe potrivite ca mărime, pentru a menține forma și a preveni formarea cutelor nedorite.

       Nu depozita hainele în locuri expuse la umiditate sau căldură excesivă. O cameră răcoroasă și uscată contribuie la prevenirea dezvoltării mucegaiului și a mirosurilor neplăcute.

       Hainele care nu corespund sezonului pot fi păstrate în cutii sau în saci de depozitare. Procedând astfel nu doar că vei economisi spațiu, dar le vei și proteja de praf și murdărie.

       Ferește hainele de contactul direct cu substanțe precum parfumuri, deodorante sau produse cosmetice. Acestea pot păta și cauzează uneori decolorarea sau chiar deteriorarea hainei în zona de contact.

       Evită expunerea prelungită a rufelor la soare, pentru a preveni decolorarea acestora. Când uscarea hainelor se face în aer liber, este indicat să întorci rufele colorate pe dos. 

Ținând cont de aceste recomandări, vei contribui la menținerea hainelor în stare optimă și te vei bucura de ele pentru un timp îndelungat. Cunoașterea și respectarea simbolurilor de pe etichete reprezintă un aspect important, întrucât micile pictograme îți vor oferi toate informațiile necesare pentru îngrijirea fiecărui articol, contribuind pe termen lung la menținerea aspectului și calității hainelor tale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:14

Gérard Depardieu, o nouă plângere de agresiune sexuală
16/02/2024 11:50

 O femeie a depus in ianuarie o plangere impotriva actorului Gérard Depardieu pe care il acuză de agresiune sexuală comisă in timpul unei filmări in Doué-en-Anjou (departamentul Maine-et- ...

 Joia, ziua ritualurilor care aduc noroc
14/02/2024 13:59

În lumina delicată a răsăritului, cand primele raze ale soarelui se strecoară cu tandrete printre frunzele copacilor, Joia se dezvăluie ca o poveste de dragoste eternă, dedicată zeului Jupiter si p ...

Laremagift.ro, inspiraţia de care ai nevoie pentru a crea un cadou personalizat
13/02/2024 11:20

Laremagift.ro, inspiraţia de care ai nevoie pentru a crea un cadou personalizat A opta pentru un cadou personalizat inseamnă un gest de dăruire, demonstrează atenţie şi implicare, vorbeşte despre cat de ...

„Mi-am urmat visul de a aduce un plus de valoare modei locale”
12/02/2024 20:18

Orice poveste incepe cu „a fost odată…” si continuă să dezvăluie un vis, o dorintă, o frămantare. Ce-i ce aduc omagiu iubirii adaugă, pe langă personajele principale, si martorii, unu ...

„Când mi-a venit în minte ideea de a păși drumul antreprenoriatului, mi-am dorit o schimbare în viața mea”
06/02/2024 14:10

- Ati construit o afacere foarte frumoasă si stabilă in industria frumusetii. Care este secretul? - Atunci cand pui pasiune, drag si suflet in ceea ce faci, rezultatele nu ezită să apară. Am pornit de la ...

Ritmul digital. Cum a revoluționat streaming-ul industria muzicală
06/02/2024 14:09

În era digitală, streaming-ul a devenit motorul principal al industriei muzicale si a divertismentului, schimband fundamental modul in care ascultăm muzică, urmărim filme si consumăm continut media. ...

Este adevărat că un pahar cu apă te trezește dimineața mai repede decât o cafea?
04/02/2024 00:24

Se zice că apa ne poate energiza mai mult decat cafeaua de dimineată. Dacă efectul cafelei trece in aproximativ o oră-două, timp după care incepem să resimtim oboseală iar creierul mai cere "incă o cea ...

Preoții care cer bani pentru înmormântări sau căsătorii pot fi dați afară din biserică. Unde îi poți reclama
03/02/2024 19:56

Preotii care cer bani pentru a oficia o inmormantare sau căsătorie pot fi caterisiti, iar credinciosii pot reclama astfel de situatii direct la Patriarhia Romană, pe adresa de mail destinată special sesiză ...

 Ce căști de gaming sunt cele mai bune pentru tine? Vezi recomandările noastre
02/02/2024 09:49

 Ce căsti de gaming sunt cele mai bune pentru tine? Vezi recomandările noastre Esti in căutarea unui set de căsti gaming pentru a le folosi in timpul sesiunilor de jocuri, dar nu stii ce model să ale ...

De ce este important să alegem corect feroneria casei – sfaturi și idei practice
01/02/2024 14:51

De ce este important să alegem corect feroneria casei – sfaturi si idei practice  Bine ai venit intr-o călătorie a alegerilor intelepte pentru feronerie, acel aspect aparent mic al casei tale, da ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei