Semnele sănătății mintale

oms-pandemia-perturba-serviciile-de-sanatate-mintala-18724580 (1)

Dimensiune font:

| 11-02-2023 12:10

  Chiar dacă pare ciudat, când vorbim despre sănătatea mintală normalitatea este ambiguă şi deseori legată de modul în care sunt percepute valorile culturale ale societăţii * uneori, chiar şi în cadrul aceleiaşi culturi, conceptele de sănătate mintală pot evolua în timp, pe măsură ce valorile societăţii se schimbă

 

Noile cercetări şi informaţii medicale pot determina modificarea definiţiilor despre sănătate mintală. Nancy McWilliams, psihanalist american, doctor în psihologia personalităţii, susţine că sunt 15 semne distincte ale persoanelor sănătoase mintal.

 

Capacitatea de a iubi. Aceasta este capacitatea de a ne implica într-o relaţie, de a ne deschide altei persoane. O persoană sănătoasă mintal îşi va iubi partenerul aşa cum este, cu defecte şi calităţi, fără a-l ridica pe un piedestal, fără a-l idolatriza.

  Forţa de muncă. Nancy McWilliams o defineşte drept capacitatea de a construi şi a crea, de a realiza lucruri cu sens. Oamenii au nevoie să înţeleagă că tot ceea ce fac are sens şi valoare pentru alţii, sentiment care sporeşte potenţial creativ.

   Abilitatea de a ne juca. Este vorba atât de jocul copiilor, dar şi de capacitatea adulţilor de adopta atitudini ludice, de a folosi cuvintele şi simbolurile ca un joc, în viaţa de zi cu zi. În esenţă este abilitatea de a folosi metaforele şi umorul pentru a obţine bucurie din orice situaţie de viaţă, chiar şi din cele mai puţin plăcute.

   Relaţii sigure. Aici Nancy McWilliams atrage atenţia că foarte multe persoane, din dorinţa de a nu fi singure, aleg să trăiască lângă parteneri violenţi. Nu vorbim neapărat de agresivitate fizică, ci şi de violenţă psiho-emoţională ori verbală. Sau, pe scurt, persoane care, temându-se de singurătate, acceptă chiar şi relaţii toxice.

   Autonomia, definită ca lipsa de reacţie. Oamenii nu fac ceea ce şi-ar dori în realitate. Ei nici măcar nu reuşesc să aleagă (să se asculte) ce ar dori să facă.

 

 

Capacitatea de a se recupera rapid după stres (puterea Egoului). În acest caz vorbim despre persoane care reuşesc să depăşească situaţiile stresante, îşi revin repede după lovituri grele şi se adaptează cu uşurinţă sau chiar din mers noilor situaţii.

   Valorile personale şi ale celor din jur. Sunt multe persoane care nu îşi cunosc atuurile, care nu îşi cunosc forţa interioară, capabilităţile, caz în care pot fi doborâte cu uşurinţă de cei din jur ori de unele situaţii dificile. Dacă nu îţi cunoşti valorile nu poţi avea un sistem de credinţe corect şi atunci vei fi mereu la cheremul celor din jur, cu suferinţele adicente.

   Abilitatea de a suporta intensitatea emoţiilor. Nancy McWilliams defineşte acest lucru drept forţa de a le stăpâni, de a nu le oferi o putere şi mai mare. În plus, este capacitatea de a rămâne în contact cu emoţiile şi cu gândurile.

   Reflexia este definită drept capacitatea de a te privi din postura de observator. Oamenii cu o astfel de abilitate pot schimba unghiul spre care privesc pentru a observa toate aspectele unei situaţii ori ale unui comportament. Doar aşa se poate ajunge la cauza adevărată a problemelor şi la soluţiile necesare.

 Mentalizarea este definită drept capacitatea de a înţelege că fiecare om este diferit, că are personalitatea lui şi construcţia psihologică proprie.

   Echilibru între „Eu şi Ei”. În acest caz psihanalistul american vorbeşte despre a fi noi înşine, de a avea în vedere propriile interese şi de a le obţine ţinând şi de cei din jur.

   Sentimentul de vitalitate, care se traduce prin forţa de a ne simţi propria viaţă, de a simţi că trăim cu sens.

   Acceptarea a ceea ce nu poţi schimba. Se întâmplă de multe ori să ne dorim să schimbăm oameni, să-i determinăm să facă tot ceea ce ne dorim noi ori ceea ce credem că ar fi mai bine pentru ei. În fapt, nu facem decât să-i obligăm să se schimbe, deşi ei nu vor, chiar dacă acceptând ideile noastre le-ar fi mai bine.

  

Respect de sine realist şi puternic. Sau, cu alte cuvinte, cât preţ pui pe tine? Cât de mult te iubeşti?

 Desigur, sunt situaţii în care ne putem regăsi şi atunci ar fi bine să ne oprim din iureşul în care trăim şi să ne întrebăm sincer: „Eu ce îmi doresc? Ce vreau să fac cu adevărat?”, iar în funcţie de răspunsuri să avem curajul să facem acele schimbări, uneori dureroase, prin care putem fi fericiţi.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Viața e mai frumoasă atunci când te simți bine în corpul tău: 6 moduri în care te poți răcori vara aceasta
26/07/2024 10:13

Viata e mai frumoasă atunci cand te simti bine in corpul tău: 6 moduri in care te poti răcori vara aceasta Vara inseamnă zile lungi si distractive, dar si temperaturi ridicate, iar modul in care te simti ...

Uleiul de morcov, darul naturii în tratamentul psoriazisului
25/07/2024 16:30

Psoriazisul este o afectiune cronică a pielii care afectează milioane de oameni in intreaga lume. Caracterizat prin inflamatii, mancărimi si pete rosii acoperite de scuame argintii, psoriazisul poate provoca ...

Ipocrizia ca mijloc de adaptare socială
25/07/2024 09:10

Adesea percepută ca o trăsătură negativă, ipocrizia este adesea asociată cu falsitatea si lipsa de sinceritate. Cu toate acestea, există momente si contexte in care ipocrizia poate juca un rol pozitiv si ...

3 sfaturi pentru alegerea jucăriilor potrivite pentru copii
24/07/2024 16:26

 3 sfaturi pentru alegerea jucăriilor potrivite pentru copii  Într-o piată saturată de optiuni variate si colorate, poate fi dificil să determini care jucării sunt cu adevărat benefice pe ...

  Timiditatea, curajul de a zbura
23/07/2024 10:36

Timiditatea la copii este adesea percepută ca o trăsătură negativă, insă poate aduce numeroase beneficii. În loc să fie considerată un obstacol, timiditatea poate fi o oportunitate de dezvoltare p ...

Regele Malaeziei, care străbate țara pentru a ajuta nevoiașii, a fost încoronat. Cine este Ibrahim Iskandar
21/07/2024 18:16

Malaezia şi-a incoronat sambătă regele, sultanul miliardar Ibrahim Iskandar, care s-a remarcat anterior prin deplasările sale cu o motocicletă Harley-Davidson in acţiuni caritabile, incoronare ce a avut l ...

O specie rară de păsări a ajuns și la Iași. Este vorba despre gâsca de India
21/07/2024 17:59

Anul acesta, locuitorii din Iasi si din Prahova au avut norocul de a surprinde un animal rar. De obicei, acest exemplar nu ajunge la noi in tară prea des, iar specialistii spun că, de cele mai multe ori, scap ...

Sabotorii interiori. O călătorie în lumea obstacolelor mentale
19/07/2024 00:00

În lumea contemporană, plină de provocări si incertitudini, unul dintre cei mai mari inamici ai succesului si fericirii noastre nu este in afara noastră, ci chiar in interiorul nostru. Acesti inamici ...

Cele mai controversate diete
18/07/2024 14:49

În lumea modernă, preocuparea pentru sănătate si imagine corporală a dus la aparitia unui număr mare de diete, unele mai populare si altele mai controversate. De-a lungul timpului, anumite regimuri a ...

Suplimentele alimentare, un suport esențial pentru sănătate în zilele toride de vară
18/07/2024 00:00

Vara este anotimpul in care natura ne oferă cele mai multe motive să petrecem timp afară, să ne bucurăm de soare si de activitătile in aer liber. Însă, odată cu bucuriile verii, vin si provocăril ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei