Mărturia emoționantă a unui polițist de la SAS, la 20 de ani de la înființarea structurii

politistul_marius_cosofret

Dimensiune font:

| 26-06-2020 23:25

Agent şef principal Marius Coşofreţ face parte de 20 ani, adică de la înfiinţare, din echipa Serviciului pentru Acţiuni Speciale Iaşi.Pentru că luna aceasta departamentul împlineşte 20 de existenţă, colegul nostru ne-a făcut o mărturie emoţionantă:

 

 SAS-UL....SAS-UL!!!!?...............

.......sunetul se estompează în habitaclul mașinii pentru câteva sutimi de secundă, apoi răsună ca și cum celălalt ar fi chiar acolo lângă noi.Se simte unda de adrenalină.Se ascut simțurile. Cumva, vrem să pășim peste timp și distanță. Știm că trebuie să fim acolo. Acum!

Descifrez locația printre informațiile ce răbufnesc precipitat prin stația emisie-recepție. Nu-i departe. ARO-ul însă are propria lui voință. Se forțează și urlă din măruntaiele sale. Se azvârle pe străzile aglomerate.Sirena sună strident. Sunt apostrofaţi la rând toți cei care nu se conformează. Mereu am presupus că asta face parte din fișa postului unui conducător auto fie el simplu participant la trafic ori sub egida vreunei instituții. Mereu se găsesc șoferi fără reflexe ori speculativi în propriul interes. Firește, ei apar atunci când timpul e ceea ce trebuie să câștigăm într-un demers rutier, ce presupune viteză și siguranță. Suntem toți 5 la același volan, facem toți odată viraje și toți odată frânăm când situația o impune. Am avut curiozitatea să observ echipa în asemenea situații. Toți sunt atenți la trafic.Ca într-o sală de cinema, atenția e pe ecran.Oricum în spate e complicat.Schimbările de direcție îți creează sentimentul desprinderii de propriul trup. Inconfortul echipamentului, căldura, senzația de imobilitate, totul face ca mintea să se concentreze la traseu. Echipamentul se verifică instinctiv. Privirea înainte, se trage cagula complet, se ajustează vesta pe trup, se verifică pistolul în holsten și în final îți atingi colegul cu umărul, suprema confirmare că cel de lângă tine e acolo pregătit.

Se transmit recomandări în urma evaluării situației. Niciodată nu ne facem planuri. Știm că regula de aur e să acționăm în echipă. Scenariile nu pot fi prevăzute. Nu avem rigori care să ne îngrădească libertatea de a putea reacționa în funcție  de evoluția situației. Neprevăzutul e singurul fapt concret. Realizez încă o dată, că nu s-ar putea concretiza un manual, cu pretenție de predictibilitate, în ceea ce privește un mod comun de acțiune pentru formațiunile cu acest specific de luptă. Nu există situații similare. Cred că peste toate calitățile pe care ar trebui să le aibă un luptător în trupele speciale ale poliției, adaptabilitatea la situații noi e un atribut, fără de care nu poți gestiona o intervenție. 

Nu suntem toți construiți într-o conjunctură favorabilă perfecțiunii. Nu avem cu toții calități fizice ori psihice demne de un combatant fără scrupule, într-o luptă care presupune doar victorie. Aceste calități se dobândesc în timp.Profesionalismul se capătă muncind. Profesionist ești doar atunci când ai descoperit că în misiunile tale, într-o proporție semnificativă, reacționezi aplicat conform pregătirii și nu mânat de efervescența adrenalinei. Atâta timp cât antrenamentul fizic și specific reprezintă mai mult decât o corvoadă ritualică, periculozitatea unei situații devine doar o apreciere ce ține de statistică.

Din mașină am văzut cu toții un bulevard ocupat de o mulțime de oameni. (Vizualizarea, oricât de aprofundată ori de tip flash, e o cheie importantă. Una e să cobori și să rulezi spre obiectiv fără să ai un minim contact vizual premergător, cum ar fi pătrunderea într-o locuință prin forțarea căilor de acces sau acțiunii pe timp de noapte când anumite situații pot bascula în chestiuni de gestionat în sensul intervenției în forță. Altfel însă te montezi atunci când poți evalua vizual o stare de fapt) Prin stație ne solicitase un polițist depășit de situație. Anvergura momentului era una fără nici un precedent. Evoluam într-un context nemaiîntâlnit.Lumea era ostilă. O mulțime în mod evident surescitată. Nu aveam de unde ști că apariția noastră a stârnit un val de simpatie. La vremea aceea eram apreciați fără rezerve la nivelul populației. Nu conștientizam, nimeni și nimic nu ne indica asta. Atâta timp cât ne blestemau părinții că le luam copiii, atâta timp cât copiii plângeau când le luam părinții, atâta timp cât se depuneau tot felul de plângeri împotriva noastră, atâta timp cât la unele intervenţii se contesta doar prezența mascaților, noi nu puteam reține un feedback demn și reconfortant.

Prima informație de la polițistul ce ne chemase era ceva de genul: Etaj 4. Aproximativ 12 persoane.6 minori.Ceartă în urma unei petreceri. Lumea adunată este nervoasă din cauza gălăgiei şi zgomotului. Primul risc, deplasarea printre acei oameni, care la nivelul acelor vremuri erau ceva de neimaginat. Nicăieri altundeva nu găsisem astfel de mulțimi ad-hoc, care presupuneau o sensibilitate greu de perceput.Ulterior am aflat că cei de la etajul 4 aruncaseră cu tot felul de obiecte peste mașinile parcate pe trotuar ori pe carosabil.Mulțimea putea oricând considera că autoritățile sunt pasive și astfel putea reacționa ostil. Ori apariția noastră putea fi interpretată ca un element de coerciție nedreaptă asupra lor. Ne-am deplasat însă în aceeași notă de forță. Larg, pe echipe, comunicând scurt cu cei ce încercau să obtureze calea de deplasare.

Mereu îți dorești să ajungi primul. Indiferent dacă asta e ceva recunoscut ulterior sau nu. Simți nevoia să abordezi situația primul. Regulile, nescrise, presupun un anumit mecanism. Mi s-a părut că a durat prea mult, să urci 4 etaje. Mi se părea că ceilalți nu se mișcă.Mă sufoca inerția. Pe traseu existau anumite puncte informaționale greu de neluat în seamă – Maică aveți grijă – Au cuțite! ; Au luat copiii ostateci!; Arestaţi-i, fac numai probleme! Ieșeau vecini care participau activ informațional. Pe ei îi țin minte.Nu-mi amintesc nimic altceva. Colegii mei nu pierd energia vorbind. De jos știam că vom pătrunde fără probleme și că nimic nu se poate întâmpla rău. Nu are cum. Suntem NOI. Aceeași care ne izbim de violență și răutate, fără patimă, de când ne știm! Ușa închisă! Nu comunică nimeni din interior. Berbecul izbește de trei ori.Ușa se prăvale asimetric.Prima echipă o pune cu totul la pământ. Se aude un STAI POLIȚIA, până în Copou... Intru, cot la cot cu coechipierul meu.Prima cameră e abordată.Ne deplasăm la următoarea. Doi copii plâng speriați. Am acasă un copil. Când a sunat telefonul pentru alarmă l-am lăsat la o vecină. Îmi propun să sun soția să întreb despre copil, despre vecini. Coechipierul meu aspectează camera. Clear! Mutăm copiii în bucătărie, unde au fost încătușați toți adulții.Au fost găsite cuțite asupra lor. Ulterior aveam să aflu că unii s-au despărțit greu de ele în momentul abordării. Există o anumită pace, un suflu victorios, dar jos mulțimea are o primă reacție activă, încearcă să ne smulgă prada din gheare. A trebuit să recepționez câțiva pumni până să ajung la mobil. Momentul de magie a fost altul.Undeva, după primii pași fără vreo viteză susceptibilă de fugă, prin mulțimea parcă mai densă decât la început, au început timide câteva aplauze.Apoi ele s-au contopit cu vacarmul general cucerindu-l. Nu rețin ca în viața mea care presupune cu aproximație un cincinal, să mai fi avut o asemenea reprezentație directă spontană și tulburătoare. Cred că am salvat vieți atunci. Cred că și chiar dacă nu , publicul a știut că o comunitate în care sălășluiesc tot felul de oameni, are nevoie de o formă de dreptate care presupune o forță cel puțin egală cu nedreptatea.

Marii infractori, aşa cum îi numea mulţimea până la urmă erau oameni. Nu au susurat nici măcar o vorbă împotriva sistemului, dimpotrivă au realizat că în acea seară legea, prin instrumentele ei mai puțin simpatice, a convers  spre integritatea lor fizică.

Erau zilele de început.Acolo s-a desăvârșit definirea unei echipe. Raportat la geneză, am convingerea că hibridul propus și realizat în anul de grație 2000  a fost esența conceptuală a ceea ce avea să fie peste timpuri DPIR, SIR, SAS .  Mă reped cu gândul acolo la început. Detașamentul a presupus un trilogism compozit aproape perfect. A fost structurat în trei părți diferite dar complementare.Prima formată din polițiști vechi, care reprezentau înțelepciune și legalitate.Ei erau dintre cei mai buni polițiști.Cunoșteau fauna infracțională, aveau mereu la îndemână capacitatea analitică a fenomenului infracțional.Erau cei cu experiență, erau cei care știau căile muncii de poliție.Selecția lor a fost făcută în timp. Șefii de secții nu aveau nici un interes să dea cei mai buni lucrători unei structuri noi înființate. A doua parte a fost formată din polițiștii noi veniți sub arme. Unii dintre cei care promiteau. Fizic și psihic. Interviurile la angajare au fost unele menite să descopere printre pretendenți, polițiști care să se plieze pe scheletul unei echipe care avea nevoie de sânge proaspăt, care au făcut sport de performanță, care visau la formațiuni tip SWAT și mai ales, care îndrăzneau la a depăși visul. Cea de a treia parte fusese un fel de armă secretă. Oameni de o calitate profesională excepțională.Militari de formație, pregătiți pentru teatrele de operațiuni internaționale.Poliția era militarizată. Venirea unor astfel de profesioniști în cadrul unei formațiuni cu pretenții elitistice era exact ceea ce ar fi lipsit în oricare altă formulă. Au existat antrenamente complexe, cu caracter militar, pe care Poliția le-a asimilat tocmai prin acest import inteligent și necesar. Astfel experiența, impetuozitatea și măiestria militară conduse de un profesor în sport și disciplină sportivă – colonel Hazincop Adrian convergeau spre o unitate care s-a dovedit mereu forța unei poliții ce a punctat în evoluția ei punctuală prin forță.

....Azi după 20 de ani există încă o complexitate de situații ce implică noi abordări. Nu mai e ca pe vremuri.Azi există proceduri.Azi există dotare. Azi infractorul a evoluat. Azi poliția s-a adaptat acestei evoluții. Eu fiind crescut, educat, definit de ceea ce reprezenta ieri DPIR regăsesc seriozitate, regăsesc echipa, regăsesc chiar și virulența inamicului etern - infractorul, dar nostalgia oricărui lup bătrân ce a trăit acele timpuri tot acolo învie, spre stația ceea care striga, dându-ne rost....

SAS-UL....SAS-UL..!!!?....

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:21

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Teren intravilan in suprafata de 35 mp, situat in orasul Negresti, Str. Decebal nr. 5, ce apartine domeniului public al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Cartea Funciara Nr. 73695 Negresti, Nr. Cadastral 73695, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 49/28.05.2024 si temeiul legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru realizarea unei constructii provizorii in vederea desfasurarii de activitati conexe serviciilor medicale referitoare la sanatatea umana. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic, din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Serviciului Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 12.06.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 20.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Registratura, Orasul Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.06.2024, ora 11.00, Orasul Negresti, Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 29.05.2024.
Măsuri pentru combaterea efectelor caniculei, la Iași Puncte de prim ajutor şi restricţionarea traficului greu în oraş
18/06/2024 07:48

Puncte de prim ajutor şi restricţionarea traficului greu in oraş * traficul greu in oraş va fi restrictionat, in zilele caniculare, prin interzicerea circulatiei autovehiculelor cu masa mai mare de 7,5 ton ...

Minori ocrotiți de stat, transformați în sclavi de către un ONG din Botoșani!
18/06/2024 07:34

Mai mulţi minori, beneficiari ai unor măsuri de ocrotire, au fost exploataţi de o fundaţie din Botoşani care ii adăpostea, iar in acest caz au fost efectuate mai multe percheziţii şi două persoane au f ...

Dozatoare cu apă în staţiile CTP
18/06/2024 07:33

* au fost instalate dozatoare cu apă potabilă la capetele de traseu ale mijloacelor de transport in comun, in Copou, Dacia, Dancu, Tătărasi Nord, CUG 1, Targu Cucu, Bucium, Ciurea, Tutora, Tehnopolis si Can ...

 Trei persoane au murit, iar alte 60 au scăpat ca prin minune de o tragedie
18/06/2024 07:28

Lunea neagră pe şoselele din judeţ, ieri, 17 iunie, cu trei morti si alte cateva zeci de persoane care s-au salvat doar printr-un miracol. Nu la fel de norocos a fost un candidat AUR la Primăria comunei Al. ...

Solidaritatea poate schimba destine Transplantul de celule stem, ultima șansă a unei fetițe cu autism
18/06/2024 07:21

Irinel Iulian si Monica luptă de ani de zile pentru sănătatea fiicei lor, Anastasia. Încă de la nastere au realizat că nu vor avea o viată usoară. Mezina a venit pe lume prematur, lucru care i-a af ...

 Peste un sfert dintre pensionarii ieșeni încasează indemnizații sociale
17/06/2024 23:32

Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, la Iasi, luna trecută, de 44.323 (cu 212 mai mic fată de prima zi a anului in curs), reprezentand 27,7% din numărul total ...

 Ieșenii au dat năvală la un spectacol inedit Van Gogh
17/06/2024 21:35

Timp de trei luni, iesenii au ocazia să se bucure de lucrările celebrului artist olandez Van Gogh, care vor putea fi admirate intr-un cadru inedit. Un cort de 450 de metri pătrati va găzdui, la Iasi, specta ...

 Societatea civilă cere autorităților „foaie de parcurs” pentru Autostrada Unirii!
17/06/2024 21:32

* cu un decalaj la nivelul Studiului de Fezabilitate de doi ani, sectiunea Ungheni - Iasi - Motca, in lungime de 93,27 km, este cea mai intarziată dintre toate loturile Autostrăzii Unirii, aflandu-se in acest ...

Caz de sclavie la Botoșani: Minori exploataţi prin muncă, puşi să stea ore în şir în genunchi şi bătuţi
17/06/2024 18:51

Cel puţin cinci minori au fost exploataţi prin muncă, puşi să stea ore in şir in genunchi şi bătuţi, la o fundaţie din Botoşani, in perioada 2022 – 2024. Victimele erau obligate de cateva ori pe s ...

Victimele exploziei de la Botoșani sunt în stare gravă
17/06/2024 16:30

Starea celor doi răniţi in explozia de la Botoşani şi care au fost aduşi la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti (Floreasca) rămane gravă, insă aceştia respiră spontan, fără necesar permanent de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei