Calendar ortodox, 11 aprlie. Sfântul Calinic de la Cernica

sfantul_ierarh_calinic_de_la_cernica_episcopul_ramnicului_8

Dimensiune font:

| 11-04-2021 10:22


Pe 11 aprilie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica. El este primul sfânt canonizat în Biserica Ortodoxă Română, în anul 1955. Canonizat de pe vremea comuniștilor, sfântul este pus sub lanțuri azi, când creștinii nu sunt lăsați să ajungă la el la Mănăstirea Cernica.

Potrivit unor credincioși, ei au fost împiedicați ieri să mai intre în Biserică, la slujba de vecernie de dinainte de hram, deși mai erau două ore până la începerii carantinei de noapte.

Nu degeaba plânge icoana Sfântului de la Mănăstirea Pasărea, după cum a relatat Părintele: ”Sfinte Calinic iartă-ne că suntem atât de nevolnici și dă putere păstorilor să-și apere credincioșii cum se cuvine!”

Din mărturiile celor care i-au fost aproape, înfățișarea Sfântului Calinic de la Cernica era mai totdeauna palidă, cu ochii adânciți în orbite, din cauza postului sever și a lacrimilor cu care își însoțea rugăciunile.

Sfântul Calinic de la Cernica s-a născut la București, la 7 octombrie 1787, în mahalaua Sfântului Visarion, din părinți temători de Dumnezeu și a primit la botez numele Constantin. La 20 de ani, și-a îndreptat pașii către Mănăstirea Cernica. A fost primit cu dragoste părintească de starețul Gheorghe care, după un an, l-a tuns călugăr, dându-i numele Calinic. După o lună, a fost hirotonit ierodiacon.

Sfântul Calinic a viețuit 43 de ani la Sfânta Mănăstire Cernica, în post, rugăciune și smerenie, până a urcat în treapta diaconiei. “(…) după cinci ani de slujire în treapta diaconiei, a primit și sfințitorul dar al preoției, iar după alți cinci ani, cu glas de obște a fost ales de sobor stareț al chinoviei de la Cernica, pe care a cârmuit-o cu multă iscusință timp de 31 de ani, săvârșind multe fapte încununate de laudă”, se spune în volumul “Viețile sfinților de peste tot anul”.

Starețul Calinic era un bun îndrumător al numeroșilor credincioși care cercetau mănăstirea. Era cunoscut atât prin rugăciunile sale tămăduitoare, cât și prin faptele de milostenie.

De pildă, în 1821 a hrănit în mănăstire, timp de câteva luni, un număr mare de locuitori din București și din împrejurimi, refugiați la Cernica de frica turcilor. Numeroase milostenii a făcut în diferite părți ale țării și chiar peste hotarele ei. Pentru copiii din satul Cernica a înființat o școală, cu dascăl plătit de mănăstire. A fost preocupat în permanență de zidirea sau de refacerea unor lăcașuri de închinare.

Aflat în vizită prin eparhie, și fiind plăcut impresionat de împrejurimile Schitului Frăsinei, de pitorescul locului, construiește acolo o biserică, în 1863, și înființează o mânăstire cu viață de obște, ca la Cernica.Este vestit ”blestemul” cu care va pecetlui hotarele mănăstirii Frăsinei, ca nicio femeie să nu pășească dincolo.

Sfântul Calinic de la Cernica, un apropiat al domnitorului Al. Ioan Cuza
Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica a fost un apropiat al domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Unul din ucenicii sfântului, părintele Anastasie a povestit o întâmplare relevantă în acest sens:

”În timpul domniei lui Cuza Voda – spunea ucenicul Sfantului Calinic – s-a intamplat o tulburare în Seminarul Episcopiei de Râmnic și Preasfinția sa, cu darul și cu blândetea sa, a potolit acea tulburare. Aflând de aceasta, mitropolitul Nifon și ministrul de Culte, Scarlat Crețulescu, au trimis de la București un funcționar în anchetă.

– Nu mai este nevoie ca să faci dumneata cercetare – a zis Sfântul Calinic – pentru că eu, ca episcop, i-am liniștit și mulțumit pe toți. Să spui la cei care te-au trimis că sunt în neștiință de aceasta.

Auzind de cuvintele Sfântului Calinic, ministrul s-a supărat și, intrând în audiență la domnitor, i-a spus:

– Măria Ta, să iscăliți decretul de suspendare a episcopului de Râmnic și darea lui în judecată, iar dacă nu, să-mi primiți demisia.

– Demisia dumitale pot sa o primesc, dar decretul contra episcopului de Râmnic niciodată nu-l voi semna, a zis domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Apoi, cu voce înaltă a strigat:

– Măi Scarlat, acela, episcopul Râmnicului, Calinic, este adevăratul și sfântul călugăr al lui Dumnezeu și ca el altul nu mai este în toată lumea”.

În 1867, slăbit de bătrânțe și bolnav, se retrage la Cernica. Acolo va mai trăi până pe 11 aprilie 1868. Moaștele sale se odihnesc în Biserica Sf. Gheorghe, din incinta mănăstirii. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

%ANUNTSPECIAL%
Psalmul 90, o rugăciune care are o putere foarte mare împotriva duhurilor celor rele
07/05/2021 13:12

 E bine de stiut că scrierile teologice afirmă despre acest psalm că el ii conferă celui ce il citeste adesea interior, meditand cat mai profund asupra lui intr-o stare de liniste si puritate sufleteas ...

 Tradiții la sărbătoarea Izvorul Tămădurii. Ziua în care vom afla cât vom mai avea de trăit
07/05/2021 13:09

  Numele de Izvorul Tămăduirii vine de la mai multe minuni care s-ar fi intamplat langă un izvor din apropierea Constantinopolului. Se spune că Leon, inainte să devina impărat, se plimba printr-o p ...

HOROSCOPUL ZILEI
07/05/2021 06:09

BERBEC Accentul zilei revine segmentului amoros. Atat in relatia cu persoana iubită cat si in relatia cu copiii se intrezăresc schimbări plăcute, mai mult sau mai putin. TAUR Situatia ta financiară este ...

Joia Albă. Paștele Țiganilor
06/05/2021 09:00

Astăzi este Joia Albă, sau Joia Rea, după cum o mai numesc oamenii. Spre deosebire de alte mari sărbători religioase, foarte multi romani se tem de această zi, care le-ar putea aduce ghinion tot restul an ...

VIDEO Catedrala Mântuirii Neamului a intrat în Cartea Recordurilor cu cel mai mare iconostas ortodox
06/05/2021 08:14

 Catedrala Mantuirii Neamului detine cel mai mare iconostas din lume, cu o lungime de 23,8 m si o inăltime de 17,1 m, confirmă Academia Recordurilor Mondiale (Academy of World Records), potrivit agentiei ...

HOROSCOPUL ZILEI
06/05/2021 06:01

BERBEC Ziua iti aduce multe schimbări in plan profesional. Se pare că unele relatii cu persoane care te-au sustinut pană acum in demersurile tale de la locul de muncă se vor reconfigura, dacă nu chiar se ...

Calendar ortodox, 5 mai. Sfântul Efrem Cel Nou și minunile sale
05/05/2021 09:02

Pe 5 mai, Biserica Ortodoxă il cinsteste pe Sfantul Efrem Cel Nou. Cuviosul Mucenic Efrem cel Nou s-a născut pe 14 septembrie 1384, de Ziua Sfintei Cruci, in cetatea Trikala din Grecia, primind la botez nume ...

HOROSCOPUL ZILEI
05/05/2021 05:47

BERBEC Au o viată plină de evenimente mai mici sau mai mari, drumuri multe in continuare si o situatie financiară infloritoare, incărcată insă de incurcături provocate de partenerul de cuplu, care face ...

Marțea Albă - Tradiţii în cea de-a treia zi de Paşte
04/05/2021 08:30

A treia zi de Paşte este, in acelaşi timp, şi Marţea Albă din Săptămana Luminată. În această zi nu se lucrează, iar femeile dau de pomană pasca si vinul rosu care au rămas de la Paste. Cioc ...

A doua zi de Paște, Lunea Albă.Ce trebuie să faci ca să ai noroc
03/05/2021 10:33

A doua zi de Paste, Lunea Albă. În această zi, are loc aşa-numita "umblare cu pasca", adică vizitarea rudelor apropiate in vederea vestirii Învierii lui Iisus Hristos. Finii merg in vi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei