Data de 26 noiembrie reprezintă o zi importantă pentru fiecare bun creştin. Credincioşii au un mare motiv de sărbătoare, deorece în calendarul ortodox sunt pomeniţi mai mulţi Sfinţi mari. Iată care sunt aceştia!

Sărbătoare importantă pentru toţi credincioşii. În calendarul ortodox sunt sărbătoriţi anual, pe data de 26 noiembrie, mai mulţi Sfinţi mari. Aceştia sunt: Sfântul Alipie Stâlpnicul, Sfântul Nicon, Sfântul Stelian Paflagonul, Sfântul Acachie cel din Scara, Sfântul Iacov Pustnicul, Sfântul Sil şi Sfântul Gheorghe Hiotul.

Sfântul Stelian Paflagonul, ocrotitorul pruncilor şi al familiei
Sfântul Stelian Paflagonul a fost sfinţit încă de când se afla în pântecele maicii sale. Acesta şi-a împărţit toată bogăţia pe care o avea săracilor şi s-a făcut monah. După ceva vreme, Sfântul s-a retras în pustie şi a locuit într-o peşteră. Toată mâncare cu care se hrănea era primită din partea unui înger dumnezeiesc.


Datorită harului său, acesta s-a făcut doctor, videncând nenumărate patimi. În vremurile în care mureau mulţi prunci, iar părinţii necăjiţi rămâneau fără copii, Sfântul Stelian Paflagonul a devenit mijlocitor înaintea lui Dumnezeu, având puterea de a-i vindeca pe cei mici. Aşadar, maicile care se rugau Lui, au născut alţi prunci, iar cei bolnavi au fost tămăduiţi.


Datorită minunilor pe care le-a săvârşit, Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul este pictat deseori ţinând un copil în braţe. Misiunea sa principală a fost de a-i ajuta pe pruncii neajutoraţi, mai ales pe cei care sufereau de boli.

Troparul Sfântului Cuvios Stelian Paflagonul
Cu curgerile lacrimilor tale, nerodirea pustiului o ai lucrat, şi cu suspinurile tale cele din adânc, spre însutite osteneli o ai făcut roditoare. Şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Stelian, Părintele nostru; roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.