Cine este IPS Teodosie, prelatul care sfideaza atat statul roman, cat si pe Patriarhul Daniel. Colaborator al Securitatii, vizat in dosare penale si apropiat al baronilor ajunsi in inchisoare

tedo

Dimensiune font:

| 10-01-2021 12:30

 IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, este unul dintre cele mai controversate personaje din istoria recenta a Bisericii Ortodoxe Romane. Colaborator al fostei Securitati, anchetat pentru obtinere ilegala de fonduri europene, a sfidat adesea statul roman, punctul culminant fiind ultimul an, de cand a inceput pandemia de COVID-19, dar si pe Patriarhul Daniel.

Teodosie Petrescu (65 de ani) este din Dorna Arini, judetul Suceava, acolo unde a urmat si scoala generala. Ulterior, s-a inscris la Seminarul Teologic al Manastirii Neamt si a absolvit Facultatea de Teologie din Bucuresti.

In 1977 a fost inchinoviat ca frate la schitul Crasna, din Prahova. In 1990 a primit numele de Teodosie, iar un an mai tarziu a fost hirotonit ieromonah.

A primit o bursa de studii la Universitatea din Birmingham, iar in 1994 a fost facut arhimandrit si numit episcop-vicar la Arhiepiscopia Bucurestilor.

A fost ales arhiepiscop al Tomisului in 2001, iar un an mai tarziu a devenit decanul Facultatii de Teologie din Constanta. In plus, face parte din Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

Anchetele care l-au vizat

Ancheta privind falsificarea examenelor de admitere la Facultatea de Teologie

IPS Teodosie a fost audiat in iulie 2009, fiind suspectat de
coruptie si fals, privind modul in care s-a inscris la Facultatea de Teologie. Urmarirea penala a inceput o luna mai tarziu, pentru luare de mita si instigare la fals intelectual, fiind suspectat ca a primit 850 de euro de la o persoana, pentru a o ajuta sa se se inscrie la Facultatea de Teologie.

Dosarul a fost clasat definitiv deoarece nu au existat suficiente probe impotriva sa.

Teodosie a declarat, la momentul respectiv, ca a fost vorba despre o donatie, care a fost interpretata in mod gresit drept mita.

Procesul privind obtinerea ilegala de fonduri europene

In mai 2016, procurorii
DNA au cerut arestul la domiciliu pentru IPS Teodosie, fiind tinta unui proces de urmarire penala, dupa ce ar fi obtinut fonduri europene, prin interpusi, desi se afla sub interdictie. Este acuzat ca ar fi dat declaratii false, incomplete sau inexacte pentru a accesa fonduri europene prin APIA (Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura). Judecatorii de la Curtea de Apel Constanta au respins cererea ca controlul judiciar sa fie inlocuit cu arestul la domiciliu.

In 2019, procurorii DNA au cerut condamnarea lui Teodosie la
inchisoare cu executare si la achitarea prejudiciului de aproximativ 1.3 milioane de lei. In 2020, Curtea de Casatie si Justitie a hotarat definitiv achitarea tuturor inculpatilor.

Acuzatiile privind zadarnicirea combaterii bolilor

Pe 20 mai 2020, Emil Moise a facut o noua plangere penala, de data aceasta catre
DIICOT - Constanta, cu trei acuze la adresa IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, si a preotilor slujitori din arhiepiscopie: zadarnicirea combaterii bolilor, instigare publica si comunicare de informatii false.

Totodata, a doua zi, pe 21 mai 2020, trei cetateni formulau o alta plangere penala catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta, in care IPS Teodosie si alti preoti din arhiepiscopie erau acuzati tot de infractiunea de zadarnicirea combaterii bolilor, se arata intr-un comunicat de presa.

Cu toate acestea, dosarul a fost inchis de procurori, dupa cum a anuntat in iulie Arhiepiscopia Tomisului.

Colaborarea cu securitatea

IPS Teodosie, pe vremea cand era asistent teolog la Institutul Teologic Ortodox din Bucuresti, in 1987, a semnat un acord de colaborare cu securitatea, primind numele de cod "Mache".

Prietenia dintre IPS Teodosie si
Radu Mazare

Teodosie a devenit aerhiepiscopul Tomisului in 2001, perioada in care Radu Mazare devenise primarul Constantei de opt luni. Intre cei doi s-a sudat o legatura foarte puternica, cu toate ca, la prima vedere, un parinte nu ar fi avut nimic in comun cu Mazare, un simbol al excentricitatii, remarcat mai degraba prin festivalurile de la
Mamaia, unde curgeau rauri de alcool si avea grija sa nu lipseasca femeile pe jumatate dezbracate care sa destinda atmosfera.

Inca din 2001, Mazare se sfatuia cu Teodosie privind diverse proiecte. In scurt timp, apare si o promisiune, si anume ca se vor construi inca 32 de biserici in municipiul Constanta.

Pe masura ce anii au trecut, Teodosie a fost dispus sa se abata de la normele bisericesti in favoarea lui Mazare. De exemplu, in 2011, primarul a vrut sa fie nasul de cununie al sefei lui de cabinet, dar acest lucru era imposibil deoarece nu era casatorit. Cu toate acestea, Teodosie i-a dat o dispensa, prin care Mazare a putut sa cunune alaturi de mama sa, potrivit
info-sud-est.ro.

Un alt moment scandalos a fost in 2012, la festivalul Summer Fashion, cand Mazare s-a imbracat in tar, tinuta fiind accesorizata chiar cu toiagul lui Teodosie, dupa cum a declarat chiar el.

"Daca va spun de unde e toiagul, va pica microfonul. De la Inalt Prea Sfintia sa Tomitanul", spunea Mazare.

Radu Mazare a fost condamnat la noua ani de inchisoare, in dosarul retrocedarilor ilegale de terenuri si plaje din Constanta si Mamaia, prejudiciul fiind de aproximativ 114 milioane de euro.

Teodosie mai este cunoscut si pentru alte "legaturi bolnavicioase", cu
Gigi Becali si preotul Gabriel Bucica, cel din urma fiind condamnat pentru trafic de etnobotanice si constituire de grup infractional. Parintele slujea chiar la Catedrala Arhiepiscopala din Constanta, sub conducerea Arhiepiscopului Tomisului.

Astfel, IPS Teodosie a coordonat "lucrarile stiintifice" pe care cei doi detinuti le-au scris in timpul detentiei. La vremea respectiva, pedeapsa se diminua pentru elaborarea unor astfel de materiale.

Astfel, sub indrumarea lui Teodosie, Bucica a reusit sa termine doua lucrari in doar doua luni, iar Gigi Becali a scris "Muntele Athos, patria ortodoxiei", in doua saptamani, potrivit Info-sud-est.

Complexul de lux al lui IPS Teodosie

Unul dintre cele mai luxoase complexuri bisericesti din Romania este cel care a pornit de la o mostenire primita de Teodosie, un hectar de pamant la Dorna Arini. Ulterior, oamenii bisericii au cumparat alte loturi de la localnici. In prezent, complexul este ridicat pe o suprafata de peste 20 de hectare si este finantat majoritar din fonduri alocate de Secretariatul de Stat pentru Culte. Initial, s-a construit o biserica. Acum sunt ridicate un hotel de 3 stele, spatii de productie, sala de conferinte, restaurant si baza de tratament balnear.

Manastirea din Arini i-a cedat lui Teodosie, in 2010, un hotel, doua case si 19 hectare de teren.

Sfidarile la adresa statului roman si Patriarhului Daniel

Anul 2020 a fost perioada in care Teodosie a sfidat cel mai adesea statul roman, ignorand in totalitate normele impuse pentru prevenirea raspandirii COVID-19, dar a trecut si peste Patriarhul Daniel.

A repetat slujba de Inviere, a militat pentru sustinerea pelerinajelor de Sfanta Parascheva, la Iasi, si de Sfantul Dumitru, la Bucuresti, a tinut ceremonia cu ocazia Sfantului Andrei desi Constanta era in carantina la momentul respectiv, nu a purtat masca si nu a pastrat distantarea la slujbe si a impartasit mai multi oameni cu aceeasi lingurita.

Cea mai recenta incalcare a fost cu ocazia sluljbei de Te Deum, tinuta anual pentru binecuvantarea noului an.

Patriarhul Daniel a anuntat ca, in acest an, ceremonia urma sa fie oficiata imediat dupa slujba Vecerniei, tocmai pentru a respecta restrictiile de
circulatie care prevad ca oamenii nu se mai pot deplasa dupa ora 23.00.

Cu toate acestea, IPS Teodosie a inceput slujba la ora 23.15, fara sa tina cont nici de statul roman, nici de Patriarhul Daniel.

"Multumim lui Dumnezeu pentru aceasta noapte de lumina pentru care multi nu au avut sperante, unii nu au venit temandu-se ca ii opreste cineva. Sigur, cine sa ne opreasca, avem dreptul cu totii sa ne rugam cand ne este ceasul rugaciunii.

Si iata vreau sa multumesc si autoritatilor de aici cu care m-am consultat si m-au incuviintat, nu expres, ci m-au facut sa intuiesc ca noi putem sa ne rugam si la miezul noptii si le multumesc pentru ca ordinele omenesti nu pot sa anuleze poruncile dumnezeiesti", a afirmat atunci Arhiepiscopul Tomisului.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:07

BANCUL ZILEI

05:48

%ANUNTSPECIAL%
Lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 200/89/2011, aflat pe rolul Tribunalului Vaslui şi C.E.C. Bank Sucursala Vaslui, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „GENIALUL” S.R.L. Vaslui, cu sediul în mun. Vaslui, str. Alexandru cel Bun, bl. 187, sc. C, et. 2, ap. 12, judeţul Vaslui, cât şi terenul proprietatea lui Cordunianu Tudorel, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV, ADRESA, Componenţa/Observaţii, Valoare - lei- 1. Construcţia C2 – magazin, birou, spaţiu odihnă, Loc. Secuia, com. Muntenii de Jos, jud. Vaslui, suprafaţă construită 130,96 m.p., iar terenul pe care este amplasată construcţia nu aparţine debitoarei, 24.720,00 2. Bunuri mobile, Loc. Secuia, com. Muntenii de Jos, jud. Vaslui Vitrină frigorifică Mondial Elite, Rafturi PAL, Birou-masă PAL, Raft pâine lemn, Cântar electronic, Casă de marcat Datecs MP55A, 1.165,00. Preţul de pornire la licitaţie este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârii Adunării creditorilor din data de 23.03.2021. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile debitoarei va avea loc la data de 18.06.2021, ora 1000 şi se vor organiza 5 şedinţe săptămânale, respectiv la până la data de 16.07.2021. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 5% din preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile mobile şi 2.000 lei din valoarea activului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei pentru bunurile imobile şi 50,00 lei pentru bunurile mobile şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0335/566.035, 0727/850.575, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
1. Informații generale privind autoritatea contractantă, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax și/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Zemeș, str. Principală, nr. 200, Zemeș, judeţul Bacău, telefon 0234383037, fax 023438330, email adp@zemes.ro, persoană de contact Alupei Teofil. 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie închiriat: Spațiu nr. 1 (boxă), în suprafață de 16,03 m.p., ce face parte din imobilul Piață Zemeș, strada Principală nr.160, proprietate publică a Comunei Zemeș, pentru activități economice comerț sau servicii. Închirierea se face conform H.C.L. 82/17.05.2021, si O.U.G. nr. 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in Caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: de pe site-ul www.zemes.ro sau de la sediul U.A.T. Comuna Zemeș. 3.2. Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul instituției de la care se poate obține un exemplar din documentația de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, U.A.T. Comuna Zemeș, strada Principală nr. 200, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.3. Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 10 lei, se poate achita numerar la casieria UAT Comuna Zemeș. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 14/06/2021, ora 13.00. 4. Informații privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 23/06/2021, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Zemeș, strada Principală, nr. 200, județul Bacău. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: un exemplar. 5. Data și locul la care se va desfășura ședința publică de deschidere a ofertelor: 24/06/2020, ora 10.00, la sediul UAT Comuna Zemeș, str. Principală nr. 200, județul Bacău. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Bacău, Str. Ştefan cel Mare nr. 4, tel: 0234/514419, fax 0234/525211, email tr-bacau-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate, în vederea publicării: 26/05/2021
HOROSCOPUL ZILEI
13/06/2021 06:05

BERBEC Situatia ta financiară este invăluită intr-o ceată greu de pătruns si bine ar fi să lasi lucrurile asa. Chiar dacă iti doreai mai mult, ai incredere că la momentul potrivit vei primi.   T ...

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 12 iunie 2021
12/06/2021 10:22

Calendar Crestin Ortodox. Sărbătoare 12 iunie 2021. Pe data de 12 iunie, este prăznuit Sfantul Cuvios Onufrie. Calendar Crestin Ortodox. Sărbătoare 12 iunie 2021. Sfantul Cuvios Onufrie a trăit in juru ...

HOROSCOPUL ZILEI
12/06/2021 05:47

 BERBEC Accentul zilei revine segmentului amoros. Atat in relatia cu persoana iubită cat si in relatia cu copiii se intrezăresc schimbări plăcute, mai mult sau mai putin. TAUR Situatia ta financiar ...

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 11 iunie 2021. Cui să-i spui
11/06/2021 16:05

Calendar Crestin Ortodox. Sărbătoare 11 iunie 2021. Pe data de 11 iunie, este prăznuit Sfintul Luca al Crimeei. De asemenea, este amintit Sfantul Vartolomeu. Calendar Crestin Ortodox. Sărbătoare 11 iuni ...

HOROSCOPUL ZILEI
11/06/2021 05:40

 BERBEC Ziua iti aduce multe schimbări in plan profesional. Se pare că unele relatii cu persoane care te-au sustinut pană acum in demersurile tale de la locul de muncă se vor reconfigura, dacă nu chi ...

Luna Nouă și eclipsa de Soare din 10 iunie 2021. Răspunsuri venite pe neașteptate
10/06/2021 13:51

Luna Nouă din semnul Gemenilor este insotită si de o eclipsă partială de Soare cu o acoperire foarte mică, in Romania fiind vizibilă in partea de nord si in centrul tării. În plus, alături de Soar ...

Eclipa de Soare. Ziua Inelului de Foc
10/06/2021 09:02

    Pe data de 10 iunie 2021 va avea loc o Eclipsă Inelară de Soare şi va putea fi văzută in Romania, dar numai intr-o anumită regiune a tării. Deoarece orbita Lunii nu este perfect circular ...

HOROSCOPUL ZILEI
10/06/2021 05:23

BERBEC Sunteti obligat să dati un răspuns cat mai rapid la propunerea care vi se face dimineata pentru o noua ocupatie sau contract. Aveti contraargumente puternice, dar parcă nimeni nu vrea azi să vă asc ...

HOROSCOPUL ZILEI
09/06/2021 05:20

 BERBEC Accentul zilei revine segmentului amoros. Atat in relatia cu persoana iubită cat si in relatia cu copiii se intrezăresc schimbări plăcute, mai mult sau mai putin. TAUR Situatia ta financiar ...

HOROSCOPUL ZILEI
08/06/2021 05:34

Berbec Planuri de vacantă. Poate plecati pe undeva măcar o zi, două, să vă incărcati bateriile si să mai luati o pauză de la locul de muncă. Taur Partenerul de viată trece printr-o perioadă difici ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei