Complicitatea presei la musamalizarea fenomenului OZN

default

Dimensiune font:

| 09-10-2012 14:40

Complicitatea presei la musamalizarea fenomenului OZN

 

Terry Hansen este un jurnalist canadian independent, intersat de controversele stiintifice si de implicarile politicului in mass-media. El a urmarit, timp de zeci de ani, controversa OZN si a scris despre ea. In cartea sa: The Missing Times: News media complicity in the UFO cover-up, aparuta in 2001, ca si intr-un articol din 2009, Hansen arata ca unele dintre cele mai influente organizatii de stiri au mentinut legaturi stranse cu comunitatea de spionaj a SUA si au suprimat voit prezentarea completa si corecta a fenomenului OZN, din varii ratiuni de securitate nationala.

In Cel de al Doilea Razboi Mondial, jurnalistii americani au fost mandri sa abandoneze idealul traditional de a spune adevarul, pentru ca - initial din spirit patriotic - sa lucreze pentru guvern, cenzurand stirile si compunand minciuni oficiale. In timpul crearii unor arme precum bomba nucleara, s-a pus la punct chiar o legislatie draconica privind secretul; din cauza acesteia, de pilda, multe descoperiri stiintifice nu au mai putut fi publicate.

Astfel, dupa opinia lui Hansen, au fost asezate temeliile psihologice ale unei societati americane schizoide. Oamenii au devenit tot mai putin capabili sa perceapa adevaratele proportii ale autoinselarii la care erau supusi, ceea ce a permis proliferarea programelor cu "buget negru". Din fericire, in ciuda penalitatilor dure, nu toti au urmat aceste reguli. Au iesit la lumina cu regularitate, la capatul unor actiuni legislative sau accidental, documente tinute mult timp la secret. Internetul a avut de asemenea un rol important in schimbarea regulilor.

Lumini misterioase

Istoria oficiala a Statelor Unite, daca mentioneaza cumva subiectul "farfuriilor zburatoare", ii confera statutul unei curioase psihoze nationale, o reactie sociologica, de o importanta minora, la cel de al Doilea Razboi Mondial, potrivita doar pentru a fi ridiculizata si repede uitata. Unii impartasesc si azi acest punct de vedere, datorita unei "ignorante atent construita si intretinuta de Pentagon si CIA de-a lungul deceniilor". In cartea sa Strange Company: Military Encounters with UFOs in World War II, publicata in 2007, Keith Chester a descoperit un fapt surprinzator. Desi ziarele si revistele vremii faceau uneori scurte referiri la lumini misterioase care urmareau avioanele si pe care pilotii de razboi le-au poreclit "foo fighters", adevaratele proportii ale aparitiilor au fost ascunse cu grija. In centrul eforturilor depuse de Aliati pentru a intelege acest fenomen incalcit a stat Dr. Howard Percy Robertson (1903-1961), un matematician si fizician american azi putin cunoscut, ofiter de informatii stiintifice, interesat de tehnicile de dezinformare, bun prieten cu britanicul Dr. Reginald Victor Jones (1911-1997), cel care s-a dovedit expert in a gasi modalitati ingenioase pentru a trage pe sfoara spionajul nazist.

Robertson si Jones au incercat fara indoiala sa inteleaga, in timpul razboiului, ce anume tot raporteaza pilotii ca vad. Dupa terminarea conflagratiei, o data cu relaxarea restrictiilor impuse unor astfel de stiri, si americanii de rand au inceput sa ia cunostinta de acest fenomen. Asa cum scria profesorul de jurnalism Herbert Strentz (care si-a alcatuit teza de doctorat asupra prezentei fenomenului OZN in presa), in publicatiile americane au aparut, intre 1947 si 1966, sute de mii daca nu cumva peste un milion de articole pe aceasta tema. Acest fapt a alarmat comunitatea de informatii militare din SUA. Multe din rapoartele cele mai impresionante proveneau de la pilotii de pe liniile comerciale, dintre care multi fusesera militari si erau observatori foarte credibili.

Asa cum scrie, de pilda, Richard Dolan in cartea sa "UFOs and the National Security State", observatiile OZN s-au inmultit dupa 1952, anul detonarii primei bombe cu hidrogen americane. In vara acelui an, obiecte neidentificate au zburat, de repetate ori, deasupra Capitoliului si a Casei Albe din Washington, fiind vazute pe radare si cu ochiul liber; au fost ridicate avioane de vanatoare pentru interceptie, fara niciun efect. Pentagonul a depus atunci un efort apreciabil pentru a linisti populatia.

 Asa cum dovedesc documentele de epoca, guvernul era departe de a se complace cu aparitiile "farfuriilor". Edward J. Ruppelt, seful proiectului Blue Book al Air Force, proiect dedicat fenomenului OZN, sublinia in cartea sa The Report on Unidentified Flying Objects, publicata in 1956, ca ingrijorarea militarilor se datora in buna masura faptului ca OZN-urile aratau un interes aparte fata de instalatii de importanta esentiala ale armatei, dar mai ales fata de armele nucleare. El scria: "OZN-urile au fost observate mai frecvent in jurul ariilor vitale ale apararii Statelor Unite. Frecventa maxima a fost in aria Albuquerque, la Oak Ridge si la poligonul White Sands. Au urmat imediat zonele porturilor, bazele de comanda strategica a aerului si ariile industriale". In 1954 autoritatile militare admiteau ca pilotii raportau intre cinci si zece observatii OZN pe noapte, si asta intr-o perioada in care traficul aerian era abia o fractiune din ceea ce este azi. Se discuta foarte serios despre posibilitatea unei invazii extraterestre. La sfarsitul acelui an, presedintele Dwight Eisenhower a gasit necesar sa linisteasca americanii, spunand ca "farfuriile zburatoare nu sunt pe cale sa invadeze pamantul din spatiul extraterestru". Asigurarea a fost publicata pe prima pagina a numarului din 16 decembrie al ziarului New York Times.

Un filtru bine temperat

In culise, CIA pregatea masuri pentru a-si folosi vastele resurse ca sa reduca numarul de istorii cu farfurii zburatoare care apareau in ziarele americane. O masa rotunda prezidata de Dr. Robertson a recomandat ca subiectul OZN sa fie discreditat prin intermediul unui program acoperit de "instruire si demitizare". Urma sa fie folosite multe din institutiile de propaganda care au activat si in timpul razboiului. In paralel, urma sa fie supravegheate asociatiile de ufologi, dat fiind potentialul lor impact asupra opiniei publice. In cartea sa The Missing Times, Hansen a expus noi dovezi ca televiziunea CBS era printre "bunurile media de pret" ale CIA, in cadrul acestui program de "demitizare". Intr-o emisiune din 1966, intr-un documentar al postului CBS se afirma ca toate OZN-urile sunt datorate erorilor de perceptie, deci publicul nu avea de ce sa fie ingrijorat. In arhivele Smithsonian s-a descoperit o scrisoare manuscrisa in care Dr. Thornton Page, participant la masa rotunda Robertson, relata unui asociat CIA modul in care el insusi "a ajutat ca emisiunea CBS TV sa se organizeze in jurul concluziilor de la masa rotunda Robertson".

Desigur, concluziile n-au asteptat 13 ani pentru a fi puse in aplicare. Acest exemplu este doar cel pentru care s-a gasit o dovada certa, dar este limpede ca in acest timp au existat multe alte initiative de propaganda a recomandarilor grupului Robertson.

Care ar fi motivul pentru care CBS a trebuit sa dezinformeze publicul american privitor la farfuriile zburatoare, in folosul CIA? O parte din raspuns este ca in anul 1966 s-a petrecut un incident de o imensa importanta pentru securitatea nationala si a carei mediatizare trebuia impiedicata. Zonele silozurilor cu rachete nucleare Minuteman din jurul orasului Great Falls, Montana, sediul bazei Malmstrom al Air Force, ca si alte instalatii militare asemanatoare au fost vizitate de OZN-uri. In unele cazuri ele au plutit chiar deasupra instalatiilor de lansare, la un moment dat scotand chiar din uz un intreg grup de rachete nucleare independente intre ele. Incidentul a fost relatat de ziarele locale din statul Montana dar a fost ignorat de agentiile nationale de stiri. Vizite OZN similare au existat si pe la mijlocul anilor 70, si au ramas din nou relatate doar la nivel regional.

Nu e science-fiction. Peste o suta de ofiteri implicati in lansarea rechetelor nucleare, martori oculari, au rupt, unul dupa celalalt tacerea, dupa decenii de pastrare a secretului. {i, trebuie subliniat, este vorba de persoane care au fost supuse unor teste psihologice cu totul speciale, inainte de a fi trimise in acele posturi. Situatia nu s-a petrecut doar in America. In aceeasi perioada au fost vizitate si instalatiile sovietice de lansare a rachetelor.

Secrete bine pazite

A fost unul dintre secretele cele mai bine pastrate ale razboiului rece. Pare greu de acceptat pentru cei ce considera ca sunt bine informati. Explicatia sta in faptul ca organizatiile americane de stiri s-au complacut in a canta in struna organismelor oficiale de informatii. Asa cum subliniaza Hansen, o parte insemnata din bugetul CIA se consuma si azi pe activitati bine platite de cenzura si propaganda, utilizand o serie de tehnici psihologice sofisticate. Exista dovezi ca Dr. R.V. Jones, expert in dezinformari, a jucat un rol cheie in punerea la punct a acestui proces.

Exista de asemenea dovezi, expuse detaliat de Hansen in cartea sa The Missing Times, ca marile organizatii americane de media au ocupat un loc central in politica de dezinformare privind fenomenul OZN in general. Desigur, ele nu sunt deloc interesate sa recunoasca aceasta; prin urmare mentin si azi tacerea, ignorand marele numar de militari care au depus marturie in acest sens. Din fericire, in era Internetului, cenzura practicata de aceste organizatii este tot mai putin eficace, asa cum dovedesc multe sondaje de opinie.

Hansen se intreaba retoric, in concluzie, ale cui interese le-a servit oare aceasta campanie masiva de dezinformare? Au fost oare farfuriile zburatoare o amenintare la adresa umanitatii sau doar la adresa complexului militar-industrial cu costisitorul sau arsenal nuclear? Pentagonul a avut in vedere interesele populatiei sau doar ale sale?

Parerea lui Hansen este ca istoria Americii pentru ultimii 60 de ani va trebui drastic rescrisa, iar stiinta oficiala va fi obligata sa-si reconsidere cele mai dragi ipoteze privind: omenirea, originile sale si rolul sau in Univers. Iar credibilitatea multor institutii, private sau guvernamentale, va fi complet ruinata. Acest viitor se apropie, chit ca suntem pregatiti sa-l intampinam, sau nu.

 

 

http://www.revistamagazin.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:40


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
Rugaciunea
25/11/2020 11:51

Rugaciunea "Tatal Nostru" se modifica din 29 noiembrie, prima duminica a noului an liturgic dupa ritul roman sau latin. Versetul "Nu ne duce in ispita" va fi inlocuit cu "nu ne abandon ...

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 25 noiembrie - CRUCE NEAGRĂ
25/11/2020 09:38

Calendar Crestin Ortodox. Sărbătoare 25 noiembrie - CRUCE NEAGRĂ. Pe data de 25 noiembrie, este prăznuită Muceniţa Ecaterina. Calendar Crestin Ortodox. Sărbătoare 25 noiembrie - CRUCE NEAGRĂ. Muceni ...

HOROSCOPUL ZILEI - 25 noiembrie
25/11/2020 06:31

BERBEC Relatiile parteneriale devin din ce in ce mai problematice, tocmai acum cand este absolut necesar să plecati intr-o călătorie importantă. Lipsa de intelegere a persoanei iubite este doar aparentă. ...

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 24 noiembrie 2020 - Dezlegare la ulei și vin
24/11/2020 09:13

Calendar Crestin Ortodox. Sărbătoare 24 noiembrie 2020. Pe data de 24 noiembrie, este prăznuit Sfantul Mucenic Clement, episcopul Romei. Calendar Crestin Ortodox. Sărbătoare 24 noiembrie 2020. Sfantul C ...

Rugăciunea „Tatăl Nostru
24/11/2020 08:24

Duminică, 22 noiembrie, a fost ultima dată cand rugăciunea „Tatăl Nostru", asa cum o cunoastem dintotdeauna, a fost recitată la Liturghie. Din 29 noiembrie, prima duminică a noului an liturgi ...

HOROSCOPUL ZILEI - 24 noiembrie
24/11/2020 05:51

BERBEC Astăzi trebuie să-ţi ţii promisiunile. Cu toate că eşti in criză de timp, prin rapiditatea ta reuşeşti mereu să te găseşti la locul potrivit şi la momentul indicat, salvand situaţia. Sim ...

FOTO - Află ce mașină ți se potrivește în funcție de zodie
23/11/2020 08:00

Masina e parte din viata noastră de multe decenii. Sunt atat de multe modele si cu atat de multe functiuni, pentru că sunt construite după nevoile si interesele oamenilor. Dar si după personalitătile si pa ...

Acuzat de unele afaceri ilegale, un cardinal nu mai poate devenit Papă. Cine este înaltul prelat și ce acuzații i se aduc
23/11/2020 07:45

Cardinalul Giovanni Angelo Becciu, originar din Insula Sardinia, are ambitii care tintesc Sfantul Scaun, dar capul Bisericii romano-catolice aflat acum in functie, Papa Francisc, l-a demis din cauza presupuselo ...

Calendar ortodox, 23 noiembrie. Antonie de la Iezeru, Sfântul din peșteră
23/11/2020 07:06

Pe 23 noiembrie, Biserica Ortodoxă il prăznuieste pe Sfantul Antonie de la Iezeru. El a trăit in timpul lui Matei Basarab si Constantin Brancoveanu. Impresionat de viata sfantă dusă de călugării de ...

HOROSCOPUL ZILEI - 23 noiembrie
23/11/2020 06:03

BERBEC Sunteti obligat să dati un răspuns cat mai rapid la propunerea care vi se face dimineata pentru o noua ocupatie sau contract. Aveti contraargumente puternice, dar parcă nimeni nu vrea azi să vă asc ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei