„Este în misiunea tuturor să le povestim tinerilor mai mult despre trecut și despre viața simplă a oamenilor”

1interviu
1interviu 1

Dimensiune font:

| 16-10-2023 06:36

 Dialog cu Beatrice Iordan, regizorul spectacolul „O lume de la zero”, co-fondator al Companiei „Hopa Trop” și membru al trupei „Trei parale”, care promovează muzica veche românească

 

Ca de fiecare dată, Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPTI), derulat de curând la Iași, a fost unul plin de surprize (FITPTI) – premiere, dezbateri, teatru radiofonic și spectacole. Publicul a avut bucuria de a vedea „O lume de la zero”, un spectacol oferit de Teatrul „Ion Creangă” Bucureși și regizat de către Beatrice Iordan, apoi „Șezătoarea cu fluiere și povești”, al companiei „Hopa Trop”, pe care a fondat-o împreună cu soțul ei, Florin Iordan. Ei sunt cunoscuți și pentru alte proiecte artistice grozave, unul dintre ele fiind deja consacrat. Este vorba despre trupa de muzică veche românească „Trei parale”, ale cărei acorduri au putut fi auzite și în filmul „Aferim”, a lui Radu Afrim. Am stat de vorbă cu Beatrice Iordan despre teatru, despre muzică și despre ceea ce aduce bucurie în viața ei și a familiei ei minunate, în care arta este slujită și de către cei trei copii – Maruca, Ilieș și Chira.

- Ați revenit pentru a patra oară la FITPTI.

- Da și ne-am bucurat mult. Cu spectacolul „O lume de la zero”, regizat de mine pentru Teatrul „Ion Creangă”, am mai fost la Iași. Are muzică live, compoziții semnate de Florin Iordan, care cântă alături de Maruca, fiinca noastră. Ei fac fundalul sonor al acestui spectacol. Al doilea proiect invitat în festival a fost „Șezătoarea cu fluiere și povești, proiectul nostru personal, al companiei „Hopa Trop.

- Ce v-a inspirat să montați „O lume de la zero”, un spectacol pentru copiii foarte mici, cu vârste între 2 și 4 ani? Ce ați urmaărit?

- În primul rând ne-am gândit, împreună cu teatrul, să punem în scenă un spectacol pentru copiii de vârstă mincă. În istoricul companiei „Hopa Trop” avem o serie de spectacole pentru copiii de vârstă mică și le-am propus această producție realizată urmărind-mi proprii prunci. Ei, prin joaca lor, creează efectiv o lume, ajutați de cuburi, jucării. Vezi cum înalță castele, căsuțe. Urmărindu-mi copiii, mi-am zis că este o idee foarte bună să traducem creația lumii și prin joaca lor. Pe scenă, actorii mânuiesc cuburi și creează un spațiu foarte frumos, o lume, un orășel cu căsute. Toți cei mici aduc și natura fiindcă sunt întruchipați ca niște îngeri. Am plecat de la mitul religios al creației lumii, dar ne-am îndepărtat de el, nu am menținut decât ideea originală. Ne-am gândit că cele două personaje sunt niște îngeri, la fel și muzicienii care creează lumi în Univers și descoperă acest spațiu, care este sala de joc. Își dau seama că este un loc bun unde se poate crea o lume. Prin muzică, prin joacă, prin unirea diferitelor obiecte și mișcarea actorilor, prin umbre și imagini de poveste apare o lume nouă. La final, copiii sunt invitați de către actori să își deschidă propriile  lumi cu ajutorul cuburilor și a obiectelor mânuite de actori.

- Care lume v-a plăcut ce mai mult?

- (râde) Toate! Fiecare copil și-a creat propriul tărâm, nu pot să fac o alegere. Fiecare are viziunea lui asupra lumii, iar frumusețea este subiectivă. Fiecare își creează o lume foarte frumoasă pentru el.

- Misiunea dvs nu este absolut deloc ușoară, lucrați cu copii foarte mici, cu vârste cuprinse între 2 și 4 ani. Cum îi atrageți la scenă?

- În primul rând, aceste spectacole sunt gândite special pentru ei, au o durată de cel mult 30 de minute. Primul element care îi atrage este dat de către muzică, fundalul sonor creat pentru ei. Ei când îi văd pe artiști cum cântă și aud sunetele instrumentelor deja sunt atenți, curioși. Îi atrag luminile, mișcarea actorilor care este gândită astfel încât să fie atractivă, pe placul lor. Momentele vizuale, sonore, durata scurtă dau o uniune care îi atrage pe cei mici. Mai mult, ei vin împreună cu părinții, care le sunt alături și-i încurajează să se obișnuiască și cu teatrul. Este o diferență între atelierele și spectacolele pentru copiii mici. La primele interaționează, iar la cele din a doua categorie renunță la dinamică și învață că există o barieră, o limită în care trebuie să-și păstreze locul.

- Și cum îl păstrează?

- Prim muzica frumoasă, prin imagini, prin vocile artiștilor. Părinții au un rol important fiindcă le sunt alături, îi încurajează, le oferă acel sentiment de siguranță. Apoi, cei mici preiau emoțiile celor mari care râd, își exprimă sentimentele față de ceea ce văd pe scenă. Toate detaliile sunt gândite. Atunci când faci și regizezi spectacole pentru copii trebuie să fii atentă la fiecare detaliu, să cunoști bine copilul de vârstă mică.

- A urmat „Șezătoarea cu fluiere și povești. Cum a fost primită?

- A fost un spectacol-atelier pentru copii mai mari. Eu aș recomanda chiar de la 6-7 ani. Ei bine, chiar dacă vin și mai micuți, descurcă foarte bine, sunt foarte buni receptori. Într-un astfel de spectacol-atelier, noi prezentăm câteva instrumente tradiționale românești într-o formă jucău;ă. Spunem povești, basme, îi încurajăm pe copii să cânte, să țină ritmul. Este mai mult un spectacol decât un atelier fiindcă publicul nu interacționează cu instrumentele, ci doar le ascultă. Scopul este, de fapt, de a prezenta instrumentele într-o formă frumoasă, de a ști cum arată o cobză, cum sună, sau o țiteră ori o drâmbă. Sunt instrumente vechi, care nu se mai folosesc, și astfel devin un punct de curiozitate pentru copii și părinții lor. Este un atelier atât pentru cei mari, cât pentru cei mici.

- De ce instrumente vechi pentru copii din generația digitală?

- (râde). În primul rând, eu și soțul meu, Florin Iordan, facem parte din formația de muzică veche românească „Trei parale”. Noi înșine ne-am orietat spre aceste muzici aflate pe cale de dispariție. Suntem înconjurați de digital, de computere, televizoare, ecrane și cred că ar fi bine și să aruncăm o privire către trecut, să înțelegem istoria. Ca să-i înțelegi pe cei din trecut trebuie să știi ce muzică ascultau, ce povești spuneau, cum le era viața, cum se distrau. Este bine să-i cunoști în profunzime, este bine să ne cunoaștem istoria. Digitalul se schimbă mereu, dar trecutul rămâne. Și ca să ofer o metaforă mă gândesc la mașina de cusut care ne ajută, dar uneori tot cu acul migălești. Cred că este o datorie a tuturor să le povestim și tinerilor mai mult despre trecut și despre viața simplă a oamenilor.

- Și credeți își găsește loc în aceste timpuri ale ecranelor?

- Da, cred că se poate și mă uit la copiii mei care se uită la desene animate, au jocuri pe calculator, dar ce frumos este când seara le deschid o carte și le citesc! Se bucură și vor să stea pe lângă mine când le spun povești. Această întoarcere își găsește locul și în familie, dacă știm să o facem frumos. Nu prin interdicție, nu sunt împotriva calculatoarelor și telefoanelor care aparțin timpului prezent și trebuie să existe, ci prin atragerea către lucrurile de suflet. Poveștile vechi au pildele lor, care pot fi strecurate și în cele mai noi. Modernitatea este esențială, ne ușurează viața și folosesc tehnologia fără de care ne-ar fi foarte greu. Însă apelez și la lucrurile ce țin de taina sufletului – uneori creez o poveste, îmi cos un năsturel, migălesc obiecte care mă bucură mereu, cum ar fi îngerii.

A consemnat Maura ANGHEL

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Croitorașul cel Viteaz”, noua premieră de la „Luceafărul”
28/04/2024 17:49

În lumina strălucitoare a reflectoarelor, cortina se ridică veselă, dezvăluind o scenă vie si plină de culoare. În sala Teatrului Luceafărul din Iasi, povestile prind viată intr-o reinterpre ...

Un bărbat de 43 de ani din Rădăuți a evadat din arestul la domiciliu după ce a fost condamnat la patru ani închisoare
28/04/2024 07:55

Un bărbat in varstă de 43 de ani din municipiul Rădăuţi este cercetat penal pentru evadare, după ce ar fi părăsit arestul la domiciliu la scurt timp după ce a fost condamnat la patru ani de inchisoare, ...

Tragedia din 2 Mai, aproape să se repete în Piatra Neamț! Tânăr prins de două ori drogat la volan, în aceeași noapte
28/04/2024 07:40

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ a informat că un tanăr in varstă de 22 ani a fost prins conducand drogat un autoturism, de două ori, in noaptea de vineri spre sambătă! Tragedia din 2 Mai ...

Bărbat recent eliberat din închisoare, reţinut în Iași pentru trafic de heroină
28/04/2024 00:14

Un bărbat a fost reţinut pentru trafic de heroină, el fiind recent eliberat din penitenciar, au anunţat, sambătă, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Te ...

Mocănița Huțulca din Suceava va ajunge până la Mănăstirea Moldovița / Noua cale ferată, cu o lungime de peste 5 km, se deschide vineri
27/04/2024 19:31

O nouă linie a Mocănitei Hutulca de la Moldovita va lega Mănăstirea Moldovita de pitorescul traseu al trenuletului pe linie ingustă din Bucovina, incepand de vineri, 26 aprilie  Noua cale ferată, ...

Liderii PNL Iași, furioși după declarația președintelui PSD despre moldoveni: ”Orice zi cu Ciolacu premier e o rușine”
27/04/2024 19:09

Moldovenii nu sunt cetăţeni de mana a doua ai Romaniei şi orice zi cu Marcel Ciolacu incă in funcţia de premier este o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei, susţine preşedintele CJ Iaşi, Costel Al ...

Buget limitat pentru înmormântare? Iată de ce să alegi o agenție de servicii funerare.
27/04/2024 16:34

Buget limitat pentru inmormantare? Iată de ce să alegi o agentie de servicii funerare. Organizarea ceremoniei de inmormantare trebuie să se realizeze intr-un timp relativ scurt după ce un membru al fa ...

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende
27/04/2024 15:09

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botosaniului, o retea de beciuri adanci, intinsă pe kilometri intregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei ...

Cum arată cel mai impozant pod construit la ordinul domnitorului Ștefan cel Mare. Încă există și intră în restaurare
27/04/2024 14:00

O asociatie din Transilvania a inceput in toamna anului trecut lucrări de restaurare a podului construit la ordinul lui Stefan cel Mare, in 1495, in satul Negoiesti, din comuna băcăuană care poartă numele ...

Un proiect de anvergură din Bacău s-a împotmolit în mocirla birocrației și a fostei albii a Bistriței
27/04/2024 13:46

Pe 12 mai 2024, băcăuanii ar fi trebuit să circule pe jos sau cu bicicleta pe traseul Parcul Cancicov - Stadionul Municipal-Bazin de Inot- Universitatea ”Vasile Alecsandri”, proiect de anvergură denumit ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei