„Femeia are o menire mult mai importantă - dă naștere lumii pe care o conduce bărbatul”

1diana roman

Dimensiune font:

| 25-03-2023 11:26

Dialog cu Diana Roman, actriță la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași

Ca în fiecare an, dedicăm luna martie tuturor doamnelor și domnișoarelor cu rezultate deosebite în ceea ce fac. Tuturor le dorim să aibă o viață frumoasă, să își împlinească toate visele și să aducă mereu bucurie în jur. Astăzi vă invităm la un dialog cu actrița Diana Roman.

- Actriță, mamă, soție, pianistă, prietenă, profesoară. Care este ordinea rolurilor? Care este rolul cel mai de suflet?

- Dacă aș răspunde că pe primul loc se află unul dintre rolurile carierei mele, aș lăsa impresia unei carieriste, ceea ce nu este adevărat. Nu sunt atât de ambițioasă, doar fac lucrurile pe care le fac cu pasiune și credință. Pe de altă parte, când alegi familia pe primul loc poți lăsa impresia că o faci cu scuza unui mediocru în carieră. Eu nu cred într-o ordine a rolurilor neapărat. Cred că sunt momente în care evaluez un proiect ca fiind extrem de important și mă concentrez pe carieră mai mult, cerând suportul și înțelegerea familiei în acea perioadă, și sunt momente în care copiii mei se bucură de mai multă atenție și hotărăsc să prioritizez viața de familie. Dacă mă întrebați, în schimb, care este rolul cel mai de suflet dintre toate activitățile mele multe, vă răspund fără ezitări: rolul de profesor. Lucrez de mulți ani cu copii și nu există bucurie mai mare, sau satisfacție profesională mai puternică, din punctul meu de vedere. Să lucrez cu copii este pentru mine o căutare permanentă a celei mai bune variante, e o vindecare, e un privilegiu, e un acces la cele mai bune lecții de viață în stare pură.

- Dacă ar fi să scrieți scenariul unui one-woman-show, cum s-ar chema, unde ar avea loc și cu ce acțiune?

- Haha! Probabil ar fi o comedie și ar avea ca subiect o mamă care se hotărăște să-și ia o vacanță singură pe o insulă exotică, doar că în momentul în care ajunge acolo, nu știe ce să facă cu timpul ei liber și fără copii. ???? Mi-ați dat temă de gândire pentru final.

„Diana Roman este în totalitate pe scenă

- Sunteți o actriță cunoscută, îndrăgită. Cât este din Diana Roman pe scenă și ce anume din actriță întâlnim în afara scenei?

 - În primul rând, vă mulțumesc frumos pentru aprecieri! Diana Roman este în totalitate pe scenă, accesând zone ale psihicului și emoționalului personal în stare latentă, zone pe care sunt convinsă că le avem cu toții la purtător într-o mai mică sau mai mare măsură. Sigur, în afara scenei, împrumut și chiar păstrez câte ceva din ce am învățat de la un personaj, dacă mă poate ajuta asta în anumite situații. Eu numesc asta, mai în glumă - mai în serios, contribuție la dezvoltarea personală.

 - Cât din viața reală este teatru? Care sunt scenele preferate și pe care le urâți?

- Orice moment din viața reală poate fi un subiect interesant pentru un scenariu de teatru. Eu urăsc scenele pline de neprevăzut în viața reală, când nu-mi iese totul așa cum mi-am plănuit. Și se întâmplă adesea! Dacă pe scenă neprevăzutul presupune prezență de spirit, adrenalină și improvizație, ceea ce poate fi palpitant și distractiv, în viața reală mă derutează. Prefer să mă țin de plan și să iasă totul ca în „scenariu”.

- Sunteți și pianistă, ați semnat muzica pentru multe piese. Ce vă inspiră atunci când sunteți la pian? Cară va sunt „muzele”?

- Am semnat muzica pentru piese de teatru. De multe ori „muzele” sunt ale regizorului, iar muzicianul traduce în limbajul muzical ceea ce dorește regizorul să vorbească în spectacolul său pentru public.

- Se vorbește multe despre discriminarea feminină. V-ați simțit vreodată discriminată în raport cu domnii? Sau poate cu unele doamne? Cum a fost acel moment?

- În meseria mea, nu, nu cred că eu am simțit discriminarea de gen. În raport cu persoanele de același sex, da, se întâmplă des în meseria asta, cred. Am simțit asta și în momentul în care mi-am dat seama că îmi fac rău, că exagerez, că e posibil să fie doar în mintea mea sau că nu am cum să schimb ceva din situația respectivă. Atunci, am ales să schimb ceva la mine. Mai exact, să conștientizez de ce anume sunt capabilă, care sunt punctele mele forte, să mă bucur de realizări, să accept și eșecul, să mă dedic oamenilor și situațiilor care merită. Într-un anumit moment din viața mea am crezut că e spălare pe creier să te concentrezi pe lucrurile bune și mai puțin pe cele rele. Acum, să zicem că sunt puțin, puțin mai înțeleaptă și aleg să păstrez doar gândurile care îmi fac bine și să mă las afectată doar de ceea ce contează într-adevăr.

- Familie, carieră, copiii... Cum ați integrat aceste roluri în viața dvs? Cum ați reușit să păstrați echilibrul?

- Deși mi-aș dori să dau aici un răspuns care să inspire, voi fi sinceră: Nu mai cred în echilibrul familie-carieră-copii. E un ideal la care am vrut să ajung și mi-am făcut mult rău. Asta după ani în care am mers pe sârmă ca să ajung și să mențin disperată acest echilibru și m-am epuizat fizic și psihic. Pe un plan trebuie să pierzi sau poate eu nu am reușit și m-am resemnat, am acceptat și m-am împăcat cu ideea că Nu, nu le pot face pe toate FOARTE BINE. Nu poți avea și o carieră de super succes și o căsnicie fericită, să fii și o mamă implicată în creșterea și educația copiilor, și gospodină, și..., și..., și... Presiunea asta pe care femeile și-o pun singure asupra lor, poate pentru că spre asta ne împinge, ne minte și ne obligă societatea, e prea mare, din ce în ce mai mare. M-am relaxat și fac ce pot pe fiecare plan, fără să-mi mai impun perfecțiunea. Sunt un singur om cu multe, multe sarcini, dar un singur om.

„Nu mă deranjează să fiu condusă de un bărbat atâta timp cât părerea mea contează mult”

 - Într-o lume a divergențelor, în care domnii par sa domine, ce rol vă oferiți? Și de ce?

- Fiecare crede că deține puterea și adevărul absolut. O lume mai bine organizată, pacifistă și educată, sau lupta pentru putere, stabilitate financiară, competiție? Cred totuși că bărbații trebuie să rămână bărbați și să conducă lumea, pentru că sunt făcuți pentru asta (e important de știut că nu generalizez aici), DAR cu ajutor și influență din partea femeilor, pentru a o conduce în armonie și echilibru. Aici vorbim despre un ideal, din nou. Nu mă deranjează deci să fiu condusă de un bărbat atâta timp cât părerea mea contează mult. Acum se produce un dezechilibru prin femeia care se dorește a fi „bărbată” și din păcate, societatea o împinge spre asta.  Dacă ești femeie și îți dorești independență financiară și carieră, reușești asta în detrimentul maternității, cel mai adesea. Nu generalizez nici aici, dar natalitatea în scădere, femeile care aleg cariera mai presus de orice sau apelează la tratamente de fertilitate după 40 de ani sau pur și simplu nu au în plan maternitatea pentru că sunt acum libere să aleagă ceea ce vor să facă cu propria viață și propriul corp sunt cazuri deja obișnuite. În mod clar nu văd ceva rău în decizia femeii de a nu fi mamă, dar cred că nu e firea noastră naturală, ci suntem împinse către astfel de decizii extreme de diferiți factori externi. Femeia nu e făcută să conducă lumea, ea are o menire mult mai importantă, femeia dă naștere lumii pe care o conduce bărbatul. Iertare și rog feministele să nu arunce cu piatra.

- Dacă ar fi să fiți portretizată într-un tablou, cum v-ar plăcea să aratăți? Cum v-ați imagina portretul dvs imortalizat pe o pânză?

- Mai puțin încruntată decât în realitate????.

- Cine este Diana Roman în afara scenei? Ce îi place să facă? Ce alte pasiuni are?

- Adevărul este că sunt unul dintre acei oameni norocoși care își câștigă existența din pasiuni. În rest, în afara scenei, sunt doar mamă, asta ca să pot recupera și să-mi dau restanțele. Gătesc (îmi place să gătesc doar atunci când o fac foarte rar), mă uit la desene animate cu copiii, le citesc foarte mult, cântăm, alergăm, călătorim. Îmi place mult să pictez, i-am inspirat și pe copiii mei pentru că și ei pictează și colorează foarte mult tot ce nimeresc: un perete, un dulap, o ușă, fețele lor de multe ori ????. E amuzant la noi, clar nu mă plictisesc în timpul liber.

-  Dacă mâine ar fi să schimbați lumea, ce ați face?

- Aș interzice să mai lucreze vreodată cu copii educatorilor și profesorilor care nu au o vocație reală în acest sens sau aș impune o selecție dură, bazată pe capacitatea de a pune copilul din fața ta mai presus de frustrările personale. E o meserie cumplit de grea dacă nu ești echilibrat și nu găsești în interiorul tău adevăratele motive pentru care faci asta, cât și cunoașterea și conștientizarea importanței amprentei pe care o poți lăsa într-un suflet de om. Riști să tai aripi și să împarți urâțenie. E atât de grav să îți petreci timpul printre copii și să urăști ceea ce faci sau să nu-ți pese de ceea ce lași în urma ta în mințile și sufletele lor. Am întâlnit, ca învățăcel, dar și ca mamă de copii, educatori și profesori cărora le mulțumesc pentru toate lecțiile, de viață în primul rând, cât și pentru modul în care au făcut-o! M-au inspirat și m-au făcut să-mi doresc la rândul meu să duc asta mai departe.

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
După gratii pentru că a plecat la muncă în Cipru şi nu s-a prezentat la Serviciul de Probaţiune
19/03/2024 08:46

La intoarcerea in ţară, vara trecută, după doi ani petrecuţi in Cipru, Gheorghe C. din Barleşti a fost aşteptat cu cătuşe de către oamenii legii din Iaşi. Individul primise, in 2019, o condamnare de ...

Protest spontan al angajaţilor de la Radio Iaşi
19/03/2024 08:45

Peste 50 de angajati ai postului Radio Romania Iasi au reluat luni seria protestelor spontane in fata institutiei, nemultumiti de lipsa de reactie a conducerii institutiei vis-a-vis de solicitările inaintate ...

Un deputat a pus gând rău pisicilor
19/03/2024 08:12

Un deputat vrea să scape de pisicile de pe străzi intr-un mod care a starnit furia iubitorilor de feline, de animale, in general. Printr-un proiect de lege ar urma ca pisicile maidaneze să fie adunate de pe ...

Doi hoţi pentru un tub cu balsam de buze
19/03/2024 07:58

A fost nevoie de aproape opt luni şi cinci termene de judecată pentru ca magistraţii ieşeni să renunţe la procesul penal impotriva Laviniei S. şi a lui Ion S. Cei doi fuseseră inculpaţi, in data de 10 ...

Hoţul de biciclete din Tătăraşi, deocamdată doar un an, cu suspendare
19/03/2024 07:57

Ionel I. are 42 de ani, locuieşte intr-un bloc dezafectat din cartierul Tătăraşi, imobil ce aparţine Citadin S.A. N-a fost niciodată angajat undeva, trăieşte din mici hoţii, cateodată mai lucrează cu ...

Diriginți școlari din cinci județe ale Moldovei au venit la Iași, la „specializare”
19/03/2024 07:56

45 de diriginti si consilieri scolari judeţele Iaşi, Bacău, Botoşani, Suceava şi Neamţ au participat, la sfarşitul săptămanii trecute, la Iaşi, la o sesiune de formare organizată de Hands across Roma ...

Doar 4 din 10 elevi ieșeni ar lua, astăzi, Bacul!
19/03/2024 07:54

În judetul Iasi, au fost transmise spre evaluare 31.253 de lucrări, asociate celor trei probe de examen. În total, au fost obtinute 66 de note de 10. Niciuna la Romană! A plouat cu 5. Nicio unitat ...

Un celebru traficant de influenţă a solicitat schimbarea încadrării juridice în „înşelăciune”
19/03/2024 07:48

Vasile Ilioae a trăit in lux vreme de patru ani, in perioada 2012-2016, ieşeanul păcălind la greu diverse persoane. Se lăuda că are mare influenţă asupra celor de la Comisia Comisei de Evaluare a Persoa ...

Iașul, văzut prin ochii unui IT-ist întors acasă după 13 ani
19/03/2024 07:47

În ultimii ani, domeniul IT a devenit extrem de căutat printre tinerii ieseni. Astfel, facultătile din Iasi specializează, anual, mii de studenti care sunt pregătiti să se angajeze in marile companii ...

22.000 lei pentru o lunetă de Chevrolet, scoasă cu furca
19/03/2024 07:46

Deranjat de faptul că vecinii săi fac petrecere şi dau muzica la maxim, ieşeanul Florin S. a reacţionat intr-un mod orginal, dar care s-a dovedit, in cele din urmă, foarte costisitor. Mai intai, le-a ceru ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei