FOTO A fost inaugurat primul laborator de robotică al unei şcoli

WhatsApp Image 2019-09-14 at 16.48.42 (3)
WhatsApp Image 2019-09-14 at 16.48.42 (2)
WhatsApp Image 2019-09-14 at 16.48.42 (1)
WhatsApp Image 2019-09-14 at 16.48.42

Dimensiune font:

| 15-09-2019 16:30

 

* a fost inaugurat primul laborator de robotică al unei şcoli ieşene, care funcţionează la Liceul de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi * Atelierul de Robotică CyLiis a fost înfiinţat cu ajutorul Asociaţiei Părinţilor şi profesorilor din cadrul liceului * pentru modernizarea şi renovarea atelierului, elevii şi profesorii au primit ajutorul companiei Heaven şSolutions, firmă condusă de unul dintre foştii elevi ai liceului

Coordonatorul acestu proiect, Mirela Ţibu, consideră că Atelierele CyLiis reprezintă o activitate complementară la ceea ce elevii fac orele de curs. Este o activitate complementară pentru ceea ce profesorii nu reuşesc să ofere la orele de curs. „De când am înfiinţat aceste laboratoare am observat o mai mare înclinare a elevilor spre zona roboticii şi inteligenţei artificiale. Ideile lor de carieră se îndreaptă spre direcţia aceasta, şi de aceea încercăm să le oferim ceea ce îi ajută fără a schimba programa şcolară. Atelierele CyLiis cuprind două laboratoare, pentru liceu şi pentru gimnaziu. La atelierul C1, pentru liceu, poate veni, teoretic, orice copil. Nu am restricţionat prezenţa elevilor din alte licee, însă ne confruntăm cu problema de spaţiu, de materiale. Există afinităţi între elevii noştri şi elevii altor licee. Avem o campanie de recrutare pentru elevii de liceu pentru a participa la naţională cu minim două echipe. Comunitatea noastră poate fi mare cât le permite spaţiu. Copiii au nevoie de mentori, de cineva cu foarte multă experienţă în domeniul tehnic care să lucreze cu ei şi să le valideze ideile. Noi facem încercări foarte des, însă multe sunt eşecuri. E greu să găseşti un mentor care să îi ajute pe elevi pe partea tehnică. Noi ne ocupăm cu programarea, chiar dacă sunt limbaje care nu se învaţă la şcoală copiii se adaptează şi învaţă singuri, problema este problema tehnică, a mecanicii, a părţii de senzori”, susţine Mirela Ţibu. Aceasta afirmând că adolescenţii au soluţii inovative pentru roboţi, fapt recunoscut şi cei de la facultatea de profil, însă au nevoie de sprijin pentru implementarea lor.

Laboratorul completează curricula şcolară care în prezent acoperă doar informaţii bazate pe probleme de software. „Astăzi tehnologia nu mai poate fi atât de clar separată, partea de software de cea de hardware. Evident, niciodată nu au existat una faţă de cealaltă, dar astăzi sunt atât de legate una de cealaltă, iar copiii sunt atât de pasionaţi! Şi generaţiile mai vechi au simţit că nu le puteau pune la dispoziţie o pregătire în domeniul ingineriei hardware. Aceste proiecte au făcut posibilă dezvoltarea competenţelor într-un domeniu de vârf, într-un domeniu care până acum a fost de vis şi care, iată, devine realitate”, a declarat Carmen Losonczy, fostul director al Liceului de Informatică.

O echipă în care şi mentorii şi elevii învaţă unii de la alţii

În noiembrie 2017 echipa Cyliis era formată din zece elevi. Anul trecut numărul lor a ajuns la 30. Anul acesta au fost depuse peste 200 de cereri. „Când lucrezi şi faci foarte mult pe parte de soft parcă vrei să faci şi harduri. Laboratorul l-am făcut împreună cu Asociaţia Părinţilor, cu elevii şi profesorii. Ne-am dorit foarte mult să avem un punct de lucru în care să venim să ajutăm copiii mai mici să înveţe, să participăm la concursuri pentru că ne ajută foarte mult să ne dezvoltăm pe viitor. Designul a fost făcut de noi, am încercat să fie totul altfel. Adică, să nu venim ca la şcoală. Eu ca mentor pentru cei mici când intru în laborator le spun hai să ne jucăm. Consider că ne ajută foarte mult să învăţăm jucându-ne. Ne şi place. Nu poţi face asta dacă nu îţi place. Am participat la o multitudine de concursuri. Anul acesta sperăm să ne calificăm la internaţionale. Încercăm să ne dezvoltăm cât mai mult”, a declarat Mihai Melnic, elev în clasa a X-a la Liceul de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi.

În cadrul laboratorului, profesorii de informatică sunt ajutaţi de elevii mai mari să îi mentoreze pe elevii din gimnaziu. Unul dintre elevii mentori este Vlad Turcuman. „Am fost unul dintre elevii care au lucrat în aceste laboratoare. Am terminat clasa a XII-a în această vară şi din luna octombrie voi merge să studiez computer sciences la Oxford, o universitate pe care am văzut-o ca pe o şprovocare şi din câte ştiu este una dintre cele mai bune din Europa pe acest domeniu”, a declarat Vlad Turcuman.

Pentru modernizarea şi renovarea Atelierului de Robotică CyLiis elevii şi profesorii de la Liceul de Informatică au primit ajutorul companiei Heaven şSolutions. Firma este condusă de unul dintre foştii elevi ai liceului. „Lucrăm într-o companie înfiinţată de mine în urmă cu 14 ani. Şcoala a venit spre noi pentru a ne cere ajutorul. Cred că ar trebui să avem spiritul de comunitate mai bine dezvoltat. Adică să nu ne mai plângem, ci să facem. Trebuie să fim conştienţi că suntem în plin proces de robotizare şi automatizare, care în România nu se vede ca în alte ţări. În 3-7 ani ne trezim că suntem outsider complet. Începem de la o vârstă cât mai mică, atunci avem o şansă. Vrem să ajutăm comunitatea locală. Pentru noi ar fi mult mai uşor să dăm burse, dar nu asta e ideea. Simţim că facem puţin pentru comunitate”, a declarat Cristian Micliuc, reprezentant Heaven Solutions.

Este un model care trebuie replicat la nivel local şi naţional”

Inaugurarea laboratorului a fost făcută în prezenţa preşedintei Comisiei de Educaţie şi Tineret din Camera Deputaţilor, Camelia Gavrilă. „Avem nevoie de tineri a căror creativitate să fie dezvoltată şi susţinută. Avem nevoie de şcoli care să stea mai puţin în turnul de fildeş al informaţiei şi al ştiinţei şi să poată pregăti copii care să meargă şi spre lumea concretă, să simtă relaţia dintre teorie şi practică. Este, de fapt, o meteahnă a şcolii româneşti - avem specialişti foarte buni, avem informaţii multe, un curriculum extrem de dens, dar mai puţin în relaţia aceasta cu zona practică, cu aplicabilitatea şi poate mai puţin provocarea gândirii critice. Ceea ce dumneavoastră oferiţi aici e o dovadă şi de competenţă, şi de cunoaştere, şi de inventivitate, şi de stimularea creativităţii, de profesori care au puterea să treacă de ora de clasă, dincolo de responsabilităţile specifice postului şi să se dăruiască aşa cum o fac cei de la liceul de Informatică cu copiii lor. Din punctul meu de vedere, ca fost profesor, inspector general dar şi din perspectiva unui parlamentar reprezentant în Comisia de Educaţie, pot spune că e un model pe care mi l-aş dori replicat şi diseminat în şcoala ieşeană şi şcoala românească. Aici e o stare de cultură şi ştiinţă destul de consistentă. Nu acelaşi lucru este peste tot. De aceea, modelul trebuie replicat, să fie pe pagina de deschidere a publicaţiilor, pe pagina de analiză în educaţie şi să vedem ce putem face fiecare pentru a prelua şi multiplica acest exemplu, a spus deputatul Camelia Gavrilă, reprezentantul Comisiei pentru Educaţie din Camera Deputaţilor, care, totodată, este şi propunerea premierului Dăncilă pentru funcţia de ministru al Educaţiei.

Centru municipal pentru copiii pasionaţi de robotică şi inteligenţă artificială

La eveniment a fost prezent şi primarul Mihai Chirica. El a fost impresionat atât de laborator, cât şi de palmaresul elevilor olimpici. Primarul a propus înfiinţarea unui hub informatic pentru elevii pasionaţi de robotică. „Este un demers care este laudativ pentru colaborarea celor din mediul IT şi şcoala ieşeană. De data aceasta, o companie de IT a finanţat şi sponsorizat înfiinţarea laboratorului de robotică. De mai bine de un an lucrăm la un proiect împreună cu Banca Mondială de Investiţii privind crearea conceptului de Iaşi, smart citty şi înfiinţarea primului centru de cercetare în domeniul roboticii şi a inteligenţei artificiale, care să funcţioneze într-un spaţiu de zeci de hectare, unde vor putea acumula foarte multe companii şi institute de cercetare din România şi din afara ţării. Proiectul vine perfect pentru ceea ce vor aceşti copii, care au o preocupare devenită o pasiune pentru robotică, motiv pentru care vom înfiinţa un centru local, un centru municipal, unde să puteam aduce în acelaşi loc toţi copiii talentaţi în acest domeniu. Sunt copii care pot, cum sunt cei de la Liceul de Informatică, Colegiul Racoviţă, Colegiul Negruzzi, Colegiul Naţional, care deja au echipe de robotică, dar sunt şi mulţi copii care nu au un suport tehnic logistic de calitate şi care ar putea beneficia de un sprijin care să-l asigurăm noi pentru acest domeniu. O să convoc un consiliu local în domeniul IT, din care fac parte universităţile şi toţi specialiştii în domeniu şi voi propune înfiinţarea acestui centru şi vom căuta şi un spaţiu care să fie un laborator al oraşului, în care să poată face artă din această pasiune”, a spus primarul Chirica.

Sprijin şi din domeniul universitar

Şi universitarii promit că îi vor sprijini pe elevii pasionaţi de robotică şi inteligenţă artificială pentru a-şi dezvolta abilităţile. „Noi suntem mai apropiaţi de mediul privat decât liceele. Noi am alocat câţiva ani buni pentru a atrage companiile să vină către noi. Nu au venit din primul moment. Au trecut luni bune până au înţeles că au şi ele de câştigat. Acum am început să le spunem companiilor din IT că e nevoie să se implice şi în viaţa liceelor. Văd că au început să se înţeleagă. Îi felicit pe cei din zona IT care au venit să se alăture Liceului de Informatică. Elevii, dacă văd şi le place acest domeniu, fie că vorbim de informatică, robotică, realitate augmentată, o să fie un câştig pentru toată lumea – pentru noi, pentru facultăţi, pentru oraş. Noi, cei de la Facultatea de Informatică, în robotică nu prea îi putem sprijini, dar cred că îi putem ajuta să facem roboţii mai inteligenţi. Aici putem lucra împreună. Pe lângă acele competiţii în care trebuie să îţi controlezi robotul prin tastatură de la distanţă cu ajutorul aplicaţiilor mobile, trebuie la un moment dat să îl laşi să fie fie autonom, să îşi îndeplinească singur acele sarcini. Aici îi putem ajuta. Suntem specialişti în zona inteligenţei artificiale, îi putem ajuta să creeze aplicaţii practice la proiecte pe care noi le gândim teoretic, să facem împreună aplicaţii practice care să îi ajute în competiţiile naţionale şi internaţionale. Deja mă gândesc la nişte cursuri care ar putea fi adaptate pentru ei la rezolvarea unor probleme practice din lumea înconjurătoare, cum sunt şi aceste competiţii în care sunt implicaţi, ne-a spus Adrian Ifteni, decanul Facultăţii de Informatică din Iaşi.

Laura RADU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Subscrisa“EuroBusiness LRJ”S.P.R.L., cu sediul în Iași, Str. Zorilor nr.11, Jud.Iași, în calitate de lichidator judiciar al debitoarei S.C.”VILA LUX GRUP” S.R.L, cu sediul în Mun. Bacău, Str. Mioriței, nr. 82, Bl. 82, Sc. B, parter, ap. 2, jud. Bacău, J04/53/1998, CUI 10141511, desemnat prin Sentinţa Civilă 326/24.07.2020, pronunţată de Tribunalul Bacău, Secția a II–a Civilă de Contencios Administrativ și Fiscal, în dosarul 5323/110/2017, primește oferte,pe suport de hârtie, în plic sigilat la sediul lichidatorului judiciar, până la data de 24.01.2022, orele 12:00, pentru angajarea unei firme specializate în serviciul arhivistic pentru prelucrarea arhivistică (servicii de organizare a fondului arhivistic) și de păstrare și conservare (depozitare) a fondului arhivistic. Deschiderea ofertelor se va face la data de 24.01.2022, orele 13:00. Oferta trebuie să conțină următoarele elemente obligatorii: structura prețului pentru fiecare serviciu, prețul pentru perioada de depozitare legală, precum și pentru un metru liniar de documente,modalități și termene de plată. Oferta va fi însoțită de copiile certificatelor de conformitate, a actului constitutiv al persoanei juridice, a certificatelor de inregistrare la Registrul Comertului,a autorizației de funcționare pentru serviciile arhivistice menționate, inclusiv de păstrare și conservare a documentelor de arhivă cu valoare practică, eliberată de Arhivele Naționale,precum și de proiectul contractului în care să se regăsească și clauzele privind transferul acestor documente, conform Ordinului MAI nr.137/27.09.2013 și a art.18 indice 4, din Legea nr.138/2013. Documentele de arhivă cuprind documente contabile, acte de personal etc., ale societății falite S.C.”VILA LUX GRUP”S.R.L, în cantitate de aproximativ 12 m.l. Criteriul aplicat pentru stabilirea ofertei câștigătoare este prețul cel mai mic oferit. Ofertele ce urmeaza a fi primite vor fi supuse atenţiei Adunării Creditorilor debitoarei S.C.”VILA LUX GRUP”S.R.L.-în faliment. Desemnarea ofertantului câştigător al selecţiei de oferte va fi făcută în conformitate cu decizia Adunării Creditorilor .Relații suplimentare la tel./fax 0232/220.777, mail: office.is@lrj.ro,www.lrj.ro.
Subscrisa“EuroBusiness LRJ”S.P.R.L., cu sediul în Iași, Str. Zorilor nr.11, Jud.Iași, în calitate de lichidator judiciar al debitoarei S.C.”VILA LUX GRUP” S.R.L, cu sediul în Mun. Bacău, Str. Mioriței, nr. 82, Bl. 82, Sc. B, parter, ap. 2, jud. Bacău, J04/53/1998, CUI 10141511, desemnat prin Sentinţa Civilă 326/24.07.2020, pronunţată de Tribunalul Bacău, Secția a II–a Civilă de Contencios Administrativ și Fiscal, în dosarul 5323/110/2017, primește oferte,pe suport de hârtie, în plic sigilat la sediul lichidatorului judiciar, până la data de 24.01.2022, orele 12:00, pentru angajarea unei firme specializate în serviciul arhivistic pentru prelucrarea arhivistică (servicii de organizare a fondului arhivistic) și de păstrare și conservare (depozitare) a fondului arhivistic. Deschiderea ofertelor se va face la data de 24.01.2022, orele 13:00. Oferta trebuie să conțină următoarele elemente obligatorii: structura prețului pentru fiecare serviciu, prețul pentru perioada de depozitare legală, precum și pentru un metru liniar de documente,modalități și termene de plată. Oferta va fi însoțită de copiile certificatelor de conformitate, a actului constitutiv al persoanei juridice, a certificatelor de inregistrare la Registrul Comertului,a autorizației de funcționare pentru serviciile arhivistice menționate, inclusiv de păstrare și conservare a documentelor de arhivă cu valoare practică, eliberată de Arhivele Naționale,precum și de proiectul contractului în care să se regăsească și clauzele privind transferul acestor documente, conform Ordinului MAI nr.137/27.09.2013 și a art.18 indice 4, din Legea nr.138/2013. Documentele de arhivă cuprind documente contabile, acte de personal etc., ale societății falite S.C.”VILA LUX GRUP”S.R.L, în cantitate de aproximativ 12 m.l. Criteriul aplicat pentru stabilirea ofertei câștigătoare este prețul cel mai mic oferit. Ofertele ce urmeaza a fi primite vor fi supuse atenţiei Adunării Creditorilor debitoarei S.C.”VILA LUX GRUP”S.R.L.-în faliment. Desemnarea ofertantului câştigător al selecţiei de oferte va fi făcută în conformitate cu decizia Adunării Creditorilor .Relații suplimentare la tel./fax 0232/220.777, mail: office.is@lrj.ro,www.lrj.ro.
Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, telefon 0232299690, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 60.765 mp, identificat cadastral în T43 HS759/1, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 22.971 mp, identificat cadastral în T43 HB760/1, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1.988 mp, identificat cadastral în T43 HS762, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 2.892 mp, identificat cadastral în T43 HS763/2, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 2.401 mp, identificat cadastral în T43 HB765/2, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 39.907 mp, identificat cadastral în T43 HB767/3, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 873 mp, identificat cadastral în T43 HB767/4, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 22.382 mp, identificat cadastral în T43 HS768/1, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1.986 mp, identificat cadastral în T44 P770, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 114.475 mp, identificat cadastral în T44 HB771/3, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 600 mp, identificat cadastral în T44 P772, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 46.159 mp, identifica cadastral în T44 HS773, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 601 mp, identificat cadastral în T44 HB774, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 4.338 mp, identificat cadastral în T44 HS777/2, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 42/09.06.2021, H.C.L. 84/22.11.2021, H.C.L. 87/25.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 16.02.2022, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 17.02.2022, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
Pietrele preţioase, o poveste cu iz de science fiction pe platforma moldovenească
26/12/2021 08:51

 S-a vanturat in presă, cu ceva timp in urmă, zvonul conform căruia in zona Iaşi - Botoşani ar exista zăcăminte de pietre preţioase. Speculaţia a venit in urma unui răspuns formulat cel puţin ne ...

Tradiții românești de Crăciun
24/12/2021 10:41

    Altădată, sărbătoarea Crăciunului nu se referea numai la Naşterea Domnului Iisus, pentru oamenii comunităţilor arhaice Ajunul Crăciunului semnificand inceperea unei perioade rituale de ...

Povestea lui Moș Crăciun
24/12/2021 09:15

    Se spune că la vremea la care Fecioarei Maria i-a venit sorocul să-l nască pe Iisus, i-a cerut lui Moş Ajun să o adăpostească. Pe motiv că este sărac, el a refuzat-o şi a indrumat-o s ...

De unde vine obiceiul împodobirii Bradului de Crăciun
24/12/2021 08:45

    Împodobitul bradului de Crăciun este una din cele mai răspandite traditii de pe glob, insă putini stiu că obiceiul are la origini un ritual păgan, menit să „reproducă” p ...

Crăciunul 2.0, cu julfă și Jingle Bell
23/12/2021 14:43

  Imediat ce am păşit in ultima lună din an au inceput colindele. Le auzi peste tot – in tramvai, la automatele bancare, pe telefoanele mobile, in reclamele TV, la radio! Mai rămane puţin şi ...

Condamnat la dezintoxicare, după ce şi-a bătut nevasta şi copiii
10/08/2021 14:14

* Ionel a venit treaz la proces şi a recunoscut din prima toate acuzaţiile * ca circumstanţe, a menţionat că face aşa ceva doar la beţie, că in rest e un tip rezonabil, familist şi muncitor * sentinţa ...

A dat statul în judecată, la CEDO, după ce a vândut telefoane în puşcărie
30/12/2019 00:16

* completul de judecată şi-a dat seama că impricinatul se află deja in situaţia unei „duble recompensări”, că recidivase in perioada de supraveghere şi că se cuvine să mai stea o vreme dup ...

Persoanele fără card de sănătate, o problemă pentru medicii de familie
30/12/2019 00:11

* in situaţia in care pacientul nu este asigurat şi nu are card de sănătate, medicul de familie ii poate asigura doar o simplă consultaţie Lipsa cardului de sănătate se constituie intr-o veritabilă pr ...

Fără scăpare: tot mai mulți șoferi alcoolici comit accidente rutiere!
29/12/2019 21:48

În această seară, un nou  accident a starnit ingrijorare in randul participantilor la trafic, din zona Valea Lupului. Un sofer a intrat intr-o maşină care circula regulamentar. Din fericire, acci ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei