„Kinetoterapia ajută un copil cu TSA să își câștige autonomia personală și să capete încredere”

1 interviu elena

Dimensiune font:

| 18-10-2023 13:56

Dialog cu Elena Zeliscu, kinetoterapeut specializat în lucrul cu bebelușii, dar și cu copiii cu tulburări din spectru autist

- Care este experiența dumneavoastră de lucru cu copiii autiști și cum v-ați specializat în acest domeniu?

- Încă de la vârsta de 16 ani m-am implicat activ în diverse asociații și fundații care  ajutau copilași cu tulburări din spectrul autist (TSA – n.r.). Am fost atrasă de complexitatea creierului autist și de faptul că niciodată nu ajungi să cunoști destul. Creșterea numărului de copii atipici m-a făcut să îmi doresc să descopăr cât mai multe, nu doar din postura de specialist, ci mai degrabă din perspectiva omului, a persoanei care va putea deveni ulterior un sprijin. Ajutorul începe și cu un simplu zâmbet, cu cedarea locului la coada mamei care are un copil care are o criză, acceptarea faptului că suntem diferiți și educarea comunității, combaterea discriminării. Voluntariarul mi-a deschis o ușă, iar ulterior am lucrat cu micuți atipici pe partea de ludoterapie, terapie senzoriala și, când a fost cazul, și logopedie.

Am avut prilejul să lucrez pe kinetoterapie inclusiv cu adolescenți, observând astfel deficitele pe care le prezentau. Copilul cu TSA uitat va deveni un adolescent temător, confuz, iar, în cele din urmă, un adult dependent de cei din jur. Kinetoterapia îl ajută să își câștige autonomia personală și să capete încredere. Am citit foarte mult, am pus în aplicare toate cele învățate, am cunoscut specialiști din domeniu. Lucrarea mea de licență a avut ca tematica importanta dezvoltării motricității fine la copiii cu TSA.

- Cum abordați nevoile individuale ale copiilor autiști în timpul sesiunilor de kinetoterapie?

- Cel mai important lucru în alegerea abordării constă în înțelegerea faptului că fiecare copil, indiferent de diagnostic, este unic. Ca urmare, și metodele de lucru trebuie individualizate și adaptate nevoilor micuțului cu care vei lucra.

- Ce tehnici sau abordări specifice folosiți pentru a dezvolta coordonarea motorie și abilitățile motorii fine ale copiilor autiști?

- Unica tehnică pe care o folosesc este jocul controlat. Pornesc de la o preferință a copilului și creez un mediu familiar. Cheia este să menții contactul vizual, dar adesea acest lucru reprezintă o reală provocare. Ca să putem avea progrese e necesar sa cream de la  bun început o relație puternica pacient-terapeut. Utilizez elemente comune (capace colorate, fasole, paste) și folosesc cerințe simple (plasarea boabelor de fasole cu lingurița în cana colorată indicată).

- Cum adaptați exercițiile si activitățile pentru a tine cont de sensibilitățile senzoriale ale copiilor autiști?

- De obicei, prima ședință este momentul în care îl familiarizez pe copil cu diferite texturi, elimin anumite frici. Cu răbdare și grijă, îi arăt că nu există pericol. De aici pornește și evoluția. E greșit să elimin lucrurile care îl deranjează fiindcă astfel nu se va adapta pe viitor. Soluția constă în trecerea treptată de la o textură la alta, creșterea graduală a duratei de timp în care este expus la acel stimul neplăcut inițial. Ca să putem lucra pe aria motricității fine trebuie să antrenăm motricitatea grosieră. Astfel, fac tranziția de la mișcări globale la mișcări fine, de precizie.

- Cum evaluați progresul copiilor autiști în timpul terapiei și cum ajustați planurile de tratament în funcție de nevoile lor?

- Ca să pot observa progresul  copilului mențin legătura cu părintele și realizăm un mic chestionar, apoi analizez achizițiile noi dobândite. Mulți oameni sunt uimiți de numărul mare de cazuri, dar ceea ce ar trebui să înțelegem  este că există numeroase modalități de diagnosticare. Cauzele autismului nu sunt cu adevărat cunoscute, dar au fost descoperiți diverși factori care influențează apariția tulburărilor de spectru autist - vârsta părinților, fumatul, obezitatea, poluarea.

- Un caz special?

- Am avut inclusiv la Kinetera cel mai mic pacient cu TSA. A venit la un an și patru luni și a lucrat cu noi pe parcursul a zece ședințe. Am lucrat foarte mult pe integrare senzorială, corectarea piciorului tal valg, întărirea musculaturii, creșterea mobilității articulare, creșterea forței musculare și eliminarea extensiei exagerate a capului. Important de reținut este că, în faza incipientă, principalul obiectiv îl reprezintă eliminarea stereotipiilor. De exemplu, nu voi putea să arunc o serie de mingi la coș, să îmi leg șireturile dacă îmi flutur mâinile în majoritatea timpului.

- Ce sfaturi și exerciții puteți recomanda părinților pentru a continua dezvoltarea abilităților motorii la domiciliu?

- Părinților le-aș recomanda să achiziționeze cărticele senzoriale, să utilizeze obiecte din casă - cârlige cu care să prindă șosetele, să modeleze plastilina împreună, să spargă cu degețelele baloane de săpun, folii cu bule, să coloreze, să picteze cu degețel, cu un burețel, cu o furculiță.

- Cum gestionați comportamentele problematice sau rezistența la terapie întâlnite în timpul sesiunilor de kinetoterapie?

- Este nevoie de extrem de multa răbdare, empatie și adaptabilitate. Toate acestea se îmbină perfect cu imaginația și spontaneitatea. Părinții nu trebuie să se descurajeze, deși uneori e atât de dificil. Cu răbdare și perseverență este imposibil ca rezultatele să nu apară.

Elena Zeliscu este kinetoterapeut specializat în lucrul cu bebelușii, dar și cu copiii cu tulburări din spectru autist la Clinica Kinetera.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Croitorașul cel Viteaz”, noua premieră de la „Luceafărul”
28/04/2024 17:49

În lumina strălucitoare a reflectoarelor, cortina se ridică veselă, dezvăluind o scenă vie si plină de culoare. În sala Teatrului Luceafărul din Iasi, povestile prind viată intr-o reinterpre ...

Un bărbat de 43 de ani din Rădăuți a evadat din arestul la domiciliu după ce a fost condamnat la patru ani închisoare
28/04/2024 07:55

Un bărbat in varstă de 43 de ani din municipiul Rădăuţi este cercetat penal pentru evadare, după ce ar fi părăsit arestul la domiciliu la scurt timp după ce a fost condamnat la patru ani de inchisoare, ...

Tragedia din 2 Mai, aproape să se repete în Piatra Neamț! Tânăr prins de două ori drogat la volan, în aceeași noapte
28/04/2024 07:40

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ a informat că un tanăr in varstă de 22 ani a fost prins conducand drogat un autoturism, de două ori, in noaptea de vineri spre sambătă! Tragedia din 2 Mai ...

Bărbat recent eliberat din închisoare, reţinut în Iași pentru trafic de heroină
28/04/2024 00:14

Un bărbat a fost reţinut pentru trafic de heroină, el fiind recent eliberat din penitenciar, au anunţat, sambătă, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Te ...

Mocănița Huțulca din Suceava va ajunge până la Mănăstirea Moldovița / Noua cale ferată, cu o lungime de peste 5 km, se deschide vineri
27/04/2024 19:31

O nouă linie a Mocănitei Hutulca de la Moldovita va lega Mănăstirea Moldovita de pitorescul traseu al trenuletului pe linie ingustă din Bucovina, incepand de vineri, 26 aprilie  Noua cale ferată, ...

Liderii PNL Iași, furioși după declarația președintelui PSD despre moldoveni: ”Orice zi cu Ciolacu premier e o rușine”
27/04/2024 19:09

Moldovenii nu sunt cetăţeni de mana a doua ai Romaniei şi orice zi cu Marcel Ciolacu incă in funcţia de premier este o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei, susţine preşedintele CJ Iaşi, Costel Al ...

Buget limitat pentru înmormântare? Iată de ce să alegi o agenție de servicii funerare.
27/04/2024 16:34

Buget limitat pentru inmormantare? Iată de ce să alegi o agentie de servicii funerare. Organizarea ceremoniei de inmormantare trebuie să se realizeze intr-un timp relativ scurt după ce un membru al fa ...

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende
27/04/2024 15:09

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botosaniului, o retea de beciuri adanci, intinsă pe kilometri intregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei ...

Cum arată cel mai impozant pod construit la ordinul domnitorului Ștefan cel Mare. Încă există și intră în restaurare
27/04/2024 14:00

O asociatie din Transilvania a inceput in toamna anului trecut lucrări de restaurare a podului construit la ordinul lui Stefan cel Mare, in 1495, in satul Negoiesti, din comuna băcăuană care poartă numele ...

Un proiect de anvergură din Bacău s-a împotmolit în mocirla birocrației și a fostei albii a Bistriței
27/04/2024 13:46

Pe 12 mai 2024, băcăuanii ar fi trebuit să circule pe jos sau cu bicicleta pe traseul Parcul Cancicov - Stadionul Municipal-Bazin de Inot- Universitatea ”Vasile Alecsandri”, proiect de anvergură denumit ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei