„Marea Dictare”, o adevărată provocare pentru ieșeni!

1dictare

Dimensiune font:

| 01-09-2023 07:09

* „Marea Dictare” a fost o adevărată provocare pentru persoanele care au venit ieri, în Parcul Expoziţiei, să sărbătorească Ziua Limbii Române * o mare provocare a fost şi pentru juriu, format din profesori de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” * participanţii cu cele mai bune rezultate au fost răsplătiţi cu premii * toţi cei care au venit joi în Parcul Expoziţiei au primit câte o diplomă de participare

Cei care au venit la „Marea Dictare”, au avut de scris cât mai corect un fragment din romanul „Moromeţii”, de Marin Preda, şi un alt fragment din „Amintirile” marelui Ion Creangă. 

Pentru unii nu a fost deloc uşoară testarea abilităţilor de scriere după dictare, verificarea cunoştinţelor gramaticale şi de ortografie, aşa că fie au dat lucrările goale, fie au avut greşeli care au fost încondeiate cu pixul de culoarea roşie, fie au scris pur şi simplu „Dictaţi prea repede”.

A fost şi de înţeles, pentru că iniţiativei inedite au răspuns persoane cu vârste chiar şi de 80 de ani. 

Ştefania, o fetiţă de 8 ani, elevă la Şcoala „Mihai Dumitriudin Valea Lupului. „Am venit să mai învăţ să scriu. A fost o experienţă frumoasă. Poate am să mai vin şi la anul, a spus Ştefania.

De inedita experienţă s-au bucurat şi adulţii. „A fost foarte frumos, experienţa asta e inedită, şi am avut noroc că a ţinut şi vremea cu noi. Parcă a făcut parte din echipă. După atâţia ani de la terminarea şcolii, mâna începuse să-mi tremure, nu mai reuşeam să ţin ritmul, dar mi-am revenit. Astfel de legături sunt utile. Întăresc legăturile dintre oameni, îi ajută să socializeze, nu mai există vârstă, funcţii. Ar trebui mai multe astfel de evenimente organizate pentru copii dar şi pentru noi cei care aproape am uitat de copilărie, a spus Mihaela, una dintre persoanele care au participat la concurs.

Evenimentul nu a fost organizat întâmplător - joi a fost „Ziua Limbii Române

Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi” şi Consiliul Judeţean Iaşi. Nici locaţia nu a fost aleasă întâmplător. Parcul Expoziţiei nu este doar un loc deosebit al urbii ieşene. Puţini sunt cei care ştiu că acum aproape 100 de ani autorităţile au vrut să sărbătorească unirea cu Basarabiei cu ţara mamă. „Limba română are o anumită rigoare. Pentru aceasta milităm astăzi, pentru revenirea la o scriere corectă, la rigorile ortografiei înţelese după tratatul Academiei Române. Este şi o încercare a noastră, a Bibliotecii Judeţene Gheorghe Asachi, de a sensibiliza publicul larg cu privire la cuvântul scris în cărţi, pentru că deocamdată singurele depozitare ale limbii adevărate sunt cărţile, textul scris editat de edituri profesioniste, redactat. Textele scrise de mass media şi reţelele de socializare s-au îndepărtat de rigorile iniţiale care existau acum 30-40 de ani”, a spus Dan Doboş, managerul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Asachi” din Iaşi, organizatorul evenimentului. 

Profesorii de limbă şi literatură română spun că dictarea a fost şi rămâne un exerciţiu provocator prin care se atrage atenţia că limba rămâne cel mai important instrument de comunicare şi liantul în relaţionarea dintre oameni. „Exerciţiul de dictare de astăzi este nu doar simbolic, ci şi practic, pentru că ne pun în valoare aceste competenţe. Totodată, atrage atenţia că limba română literară se dezvoltă în şcoală, competenţe pe care de-a lungul vieţii trebuie să le menţinem citind, practicând scrisul, scrisul de mână, care este foarte important, şi, de ce nu, participarea la astfel de evenimente.  Întotdeauna sunt persoane care au competenţe de comunicare scrisă sau orală în limba maternă. Ar trebui ca astfel de probleme să fie reduse până la ieşirea din programul de şcolarizare. Iniţiativa de a duce şi în anii de liceu orele de gramatică, nu doar studiul literaturii, conduce către un control mai bun al acestor competenţe, a spus Luciana Antoci, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.  

Juriul a fost format din Constantin Dram, prof.univ.dr la Facultatea de Litere de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, lect. univ. dr. Livia Iacob, de la Facultatea de Litere a UAIC, şi scriitorul Marius Chelaru, membru al Uniunii Scriitorilor din România - Filiala Iaşi. „Ziua limbii române este un eveniment de excepţie pentru orice om care s-a născut şi gândeşte în limba română. Este foarte importantă ideea de limbă şi ar trebui să ştim cu toţii că de-a lungul istoriei au existat mereu popoare şi populaţii. Au fost foarte multe lucrări, textele au fost grele pentru cei care în timp au pierdut exerciţiul scrierii după dictare, dar a fost benefici exerciţiul în sine şi bucuria de a fi aici”, a spus preşedintele juriului, Constantin Dram. Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Un bărbat de 43 de ani din Rădăuți a evadat din arestul la domiciliu după ce a fost condamnat la patru ani închisoare
28/04/2024 07:55

Un bărbat in varstă de 43 de ani din municipiul Rădăuţi este cercetat penal pentru evadare, după ce ar fi părăsit arestul la domiciliu la scurt timp după ce a fost condamnat la patru ani de inchisoare, ...

Tragedia din 2 Mai, aproape să se repete în Piatra Neamț! Tânăr prins de două ori drogat la volan, în aceeași noapte
28/04/2024 07:40

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ a informat că un tanăr in varstă de 22 ani a fost prins conducand drogat un autoturism, de două ori, in noaptea de vineri spre sambătă! Tragedia din 2 Mai ...

Bărbat recent eliberat din închisoare, reţinut în Iași pentru trafic de heroină
28/04/2024 00:14

Un bărbat a fost reţinut pentru trafic de heroină, el fiind recent eliberat din penitenciar, au anunţat, sambătă, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Te ...

Mocănița Huțulca din Suceava va ajunge până la Mănăstirea Moldovița / Noua cale ferată, cu o lungime de peste 5 km, se deschide vineri
27/04/2024 19:31

O nouă linie a Mocănitei Hutulca de la Moldovita va lega Mănăstirea Moldovita de pitorescul traseu al trenuletului pe linie ingustă din Bucovina, incepand de vineri, 26 aprilie  Noua cale ferată, ...

Liderii PNL Iași, furioși după declarația președintelui PSD despre moldoveni: ”Orice zi cu Ciolacu premier e o rușine”
27/04/2024 19:09

Moldovenii nu sunt cetăţeni de mana a doua ai Romaniei şi orice zi cu Marcel Ciolacu incă in funcţia de premier este o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei, susţine preşedintele CJ Iaşi, Costel Al ...

Buget limitat pentru înmormântare? Iată de ce să alegi o agenție de servicii funerare.
27/04/2024 16:34

Buget limitat pentru inmormantare? Iată de ce să alegi o agentie de servicii funerare. Organizarea ceremoniei de inmormantare trebuie să se realizeze intr-un timp relativ scurt după ce un membru al fa ...

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende
27/04/2024 15:09

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botosaniului, o retea de beciuri adanci, intinsă pe kilometri intregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei ...

Cum arată cel mai impozant pod construit la ordinul domnitorului Ștefan cel Mare. Încă există și intră în restaurare
27/04/2024 14:00

O asociatie din Transilvania a inceput in toamna anului trecut lucrări de restaurare a podului construit la ordinul lui Stefan cel Mare, in 1495, in satul Negoiesti, din comuna băcăuană care poartă numele ...

Un proiect de anvergură din Bacău s-a împotmolit în mocirla birocrației și a fostei albii a Bistriței
27/04/2024 13:46

Pe 12 mai 2024, băcăuanii ar fi trebuit să circule pe jos sau cu bicicleta pe traseul Parcul Cancicov - Stadionul Municipal-Bazin de Inot- Universitatea ”Vasile Alecsandri”, proiect de anvergură denumit ...

Aqua Park de la Insula de Agrement din Bacău, investiție eșuată, nefuncțională și nerecepționată de aproape 10 ani
27/04/2024 13:30

Modernizarea Insulei de Agrement din Bacău poate fi considerată esecul ultimelor trei administratii locale, desi s-au cheltuit peste 12 milioane de euro si s-au pierdut fondurile europene in proiectul incă n ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei