„Sinestezia”, o călătorie în lumea creativității

A-C Leonte
Alex Arcus
Ali Deac
Andrei Cozlac
Eduard Draude
Iustinian Turcu
Marius Ursache
Sebastian Virtosu

Dimensiune font:

| 17-12-2021 13:30

 

 

Cum e viața unui freelancer în artele spectacolului? Care e cea mai mare provocare? Ei bine, artiștii participanți la prima ediție a „Sinestezia”, care a adus la Iași o serie de evenimente inedite, ne-au oferit câteva răspunsuri. Duc o viață cât se poate de normală, cred eu. Diferențele pot apărea din faptul că lucrez cu proiecte, iar asta înseamnă că timpul și resursele au o dinamică proprie. Ceea ce pentru unii înseamnă un traseu clar și lin, pentru mine poate fi ca o călătorie plină de aventuri, iar ceea ce găsesc eu ca fiind ușor și liber, pentru alții se poate traduce în constrângeri și limitări. Dar asta cred că poate apărea oriunde comparăm mai multe domenii de activitate între ele. Cea mai mare provocare pentru mine e să răspund la astfel de întrebări, a spus Eduard Draude, artist și organizator. Cunoscut pentru implicarea lui în business, Marius Ursache a adus la Iași o provocare muzicală, un atelier atelier interactiv de sintetizatoare modulare – Spacenoodling. „Mă întrebați cum a venit venit muzica în viața mea... Pe casetofon. Pe casete originale și copiate de la prieteni. Pe CD-uri piratate. Pe Napster, filelist și torente. Pe Apple Music, Spotify, Tidal, Youtube. Pe viniluri. În fața scenei. În spatele scenei. Pe scenă. Printre prieteni. Printre multe cabluri colorate. Aaa... și  Alexa, play something, am aflat de la Marius Ursache

Participanții la „Sinestezia” sunt artiști recunoscuți, cu un palmares foarte bogat. Dedicați pe deplin artei, ei încearcă să-și ducă mesajele cât mai departe și să atragă publicul dornic de bun și de frumos, care apreciază artiștii. Iar dacă îi întrebi care este definiția unui actor complet, „dacă ar fi să dau răspunsul clasic sau universal acceptat, ar fi: Actorul versatil care joacă, arată, se mișcă și cântă foarte bine'.

Personal cred însă că actorul complet, e Omul care reușește să se accepte ca fiind incomplet, reușește să se dăruiască pe sine, lor, spectatorilor, fără să aibă apoi vreo așteptare, în vreun fel. E actorul care își pune sufletul pe tavă și își dezvăluie cele mai adânci vulnerabilități, mângâind astfel inimile privitorilor. 

E artistul care dăruiește pentru că iubește, nu pentru ceea ce primește; care fie că joacă, dansează, recită sau cântă, e în adevăr, nu (se) minte. E actorul pentru care mulțumirea și recunoașterea sunt aplauzele de la final…”, a răspuns Ai Deac, actor și unul dintre realizatorii performance-ul „Noi ne-am iubit în pandemie . Ce ar face și ce nu ar face un actor? Admir mulți actori și cu mulți aș juca, însă eu țin cu generația tânără așa că am să spun că actorul cu care mi-aș dori să joc în prezent este Timothée Chalamet. În schimb, n-aș vrea să joc cu Bugs Bunny, a răspuns Iustinian Turcu, de la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, care, alături de Ali Deac, a asigurat elementele de poezie, acting și mișcare din performance.

În „Sinestezia” a fost invitat să participe și  Sebastian Vîrtosu, cadru didactic la Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, violoncelist și cel care a asigurat universul sonor ân performance-ul „Noi ne-am iubit în pandemie”.  Invitat la o călătorie în timp, pentru care ar trebui să aibă și planuri de viitor, dacă ar fi student din nou, Sebeastian Vîrtosu a recunoscut că nu ar renunța la studiul intensiv al violoncelului sau la învățat. „Cu siguranță nu aș mai renunța la o viață socială mai activă, mai bogată și, mai ales, m-aș bucura de libertate, lucru imposibil înainte de 1989. Aș păstra o legătură mai strânsă cu colegii, cu prietenii, cu rudele și aș profita din plin de Programul european Erasmus. Călătorind și cunoscând universuri noi, oameni noi, tradiții noi te poți îmbogăți atât uman cât și profesional. Saxofonistul Alex Arcuș și prietenii săi au oferit un alt performance, Heart Cave, un spectacol multimedia unic în România. Muzica live creată de cei doi performeri, cu sunete organice, vocale, va fi însoțită de light design și video-mapping special concepute pentru a pune în valoare actul artistic, dar și arhitectura Palatului Culturii. Publicul se va îmbarca într-o călătorie muzical-spirituală potențată de video proiecții și video-mapping realizate de artistul vizual Andrei Cozlac. Dacă ar fi să creeze un instrument muzical, Alex Arcuș și-a imaginat un instrument high tech, două capsule mici atașate pe tâmple, care să funcționeze în conexiune cu întreg sistemul neuronal, putând traduce în sunete, emoții, mișcări, gânduri, proiecții auditive. „Ceea ce muzicienii fac deja atunci când compun un aranjament, de exemplu, dar procesul are etape intermediare, scris partitura, aranjament, interpretare și după caz, înregistrare, finisaje, corecturi. S-ar numi, simplu, Neurofon. Iar dacă viața Anei-Cristina Leonte ar fi o piesă de jazz, s-ar numi „I'm Hip, interpretată de Blossom Dearie, pe care o dedică tuturor celor care îndrăznesc, iubesc și își trăiesc povestea de viață în mod autentic... „Și mie!, a zâmbit A.C. Leonte. Andrei Cozlac este unul dintre cei mai cunoscuți artiști video din România. Întrebat dacă visează la o proiecție anume, el a recunoscut că nu s-a gândit niciodată la acest lucru. „Dacă stau bine și mă gândesc de fapt, visez la ceva anume, ceva ce îmi doresc să fac, știu asta, simt asta, știu că e  important și văd că merg în direcția respectivă, dar refuz să văd clar care e acel vis, e ceva la un capăt care știu că e acolo,dar nu mă grabesc și mă uit în jur, asta pentru că sunt multe lucruri și oameni în jurul meu care mă inspiră, și vreau să păstrez  surprinderea  descoperirii și pentru mine. Deci, visul există, dar nu vi-l spun sau nu mi-l relev nici mie. Aceasta este proiecția la care visez!”, a spus Andrei Cozlac.

Momo Peter Sanno este coregraf și dansator cu peste 15 ani de experiență internațională și peste 2.000 de spectacole la activ. El spune că dacă ar fi să pună la punct o filosofie a dansului, startul ar fi Libertatea. Manifestarea și înțelegerea ei. Ea oferă spațiul perfect de exprimare și cuprinde întreaga gamă de emoții a ființei umane. „Din momentul în care îi înțelegem și-i respectăm valoarea, călătoria prin Timp și Viață devine într-adevăr bogată, frumos surprinzătoare, puternică. Un alt criteriu îl dedic Iubirii. Ea colorează și umple cu infinite nuanțe spațiul de exprimare a Libertății, aducând la scenă deschisă pasiunea, inocența, înțelegerea, respectul față de om și umanitate”. Sinestezia a fost un proiect care a adus un plus Iașului, oferindu-i cinci zile de artă, muzică, dans și multă creativitate, de care avem nevoie cu toții.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
243 de persoane la UPU, în prima zi de Paște!
06/05/2024 23:51

* „Cele mai multe urgenţe au fost din cauza colicilor biliare şi alcoolului. Au fost 12 persoane care au ajuns la spital din cauza etilismului acut sau a servrajului etanolic. Am avut şi 15 pacienţi ...

Șoc pentru o familie venită la iarbă verde: grenadă de mână defensivă, găsită într-o pădure
06/05/2024 23:04

Grenada a fost transportată in poligonul militar de la Copălău in vederea distrugerii la o dată ulterioară.>O grenadă de mană defensivă a fost găsită, luni, intr-o pădure din localitatea Lozna, au a ...

O noapte de amor, un an de nopți dormite pe sub poduri şi prin şanţuri
06/05/2024 18:59

* femeia a adus destule bunătăţuri şi aştepta să inceapă petrecerile * n-a fost loc, Florin a venit mai mult decat cherchelit şi cu mare chef de sex * doi pumni zdraveni in mandibula nevestei * i-a pus ...

Licitația pentru construcția depoului din Dacia a intrat pe ultima sută de metri
06/05/2024 18:57

Firmele care doresc să construiască noul depou din Dacia au la dispozitie mai putin de trei săptămani pentru a se inscrie la licitatie, data limită de depunere a ofertelor fiind 27 mai 2024. Licitatia est ...

Copertinele din stațiile pentru călători vor fi consolidate și reabilitate
06/05/2024 18:56

Copertinele pentru protejarea călătorilor amenajate in statiile mijloacelor de transport in comun din municipiu vor fi consolidate si reabilitate in cadrul unei actiuni care vizează igienizarea punctelor de ...

500 de autovehicule vor dispărea, în acest an, de pe străzile Iașului
06/05/2024 18:55

* prima de casare anuntată in cadrul Programului „Rabla local” este de 3.000 de lei, jumătate din sumă urmand să fie suportată de la bugetul AFM, iar cealaltă de către primării * la editia d ...

Ieșenii cer ajutorul președintelui pentru transformarea Pădurii Bârnova-Repedea în Parc Natural
06/05/2024 18:54

Asociatia civică „Codrii Iasului” solicită demararea de urgentă a procedurilor pentru desemnarea sit-ului „Natura 2000 Pădurea Barnova-Repedea”, situat in imediata apropiere a muni ...

Poli Iași câștigă la Sibiu și reaprinde speranța salvării
06/05/2024 18:50

* FC Hermannstadt – FC Politehnica Iasi 0-1 * a marcat Bettaieb, minutul 74 Poli Iasi a reusit, ieri după-amiază, la Sibiu, imposibilul. Dacă ar fi să judecăm după forma sportivă arătată de ie ...

Mircea Geoană, după ce Macron a reluat ideea trimiterii trupelor NATO în Ucraina: „Nu există discuții în acest sens”
06/05/2024 14:31

NATO nu are nicio intentie să trimită soldati pe teritoriul ucrainean, a asigurat vineri secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană,după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a reiterat posibilita ...

Trei case distruse de un incendiu la Vatra Moldoviței
06/05/2024 07:15

Patru case din localitatea Valea Moldovei au fost afectate, duminică, in prima zi de Paşte, de un puternic incendiu, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava. Potrivi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei