„Teatrul se întâmplă cu oameni vii care au un corp, o voce, un intelect, simt și transmit emoții”

1delia

Dimensiune font:

| 10-10-2023 07:54

 Dialog cu Delia Gavliţchi, regizor de teatru pentru publicul tânăr şi fondatoarea Mini REACTOR, o asociaţie culturală independentă

Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPTI), care se derulează în aceste zile la Iași, a reunit și o serie de ateliere cum a fost și cel susținut de Delia Gavlițchi, care a coordonat workshopul intitulat „Emoțiile în teatrul pentru educația timpurie”. Am stat de vorbă cu Delia, de la care am dorit să aflăm cum pot fi exprimate emoțiile prin limbajul corpului în teatru.

 În teatru la fel ca și în viața de zi cu zi comunicăm pe trei paliere: verbal, non-verbal și paraverbal. Cea mai mare pondere îi revine comunicării non-verbale, cu 55% și este urmată de cea paraverbală cu 38%. Cuvintelor le revine doar 7% din ceea ce comunicăm. Emoțiile în scenă se strecoară în fiecare gest al actorului conștient sau inconștient prin umanitatea pe care o emană.

- Cum pot fi folosite poveștile și scenariile pentru a explora emoțiile umane într-un context teatral?

- Prin implicarea publicului în dezvoltarea scenariilor, astfel încât să ne asigurăm că poveștiile sunt actuale iar  magicul dacă”  poate ajunge și la spectatori - „Ce aș fi făcut eu dacă m-aș fi aflat în aceeași situație cu personajul?”

- Muzica și sunetul au un rol important în evocarea și exprimarea emoțiilor pe scenă.

- Regizoarea Carlota Nelson susține că atunci când copiii mici sunt expuși la muzică, se produc modificări în creierul lor. În ceea ce privește beneficiile, muzica poate îmbunătăți starea copilului, reducându-i nivelul de stres. Muzica tristă, de exemplu, poate avea efecte benefice datorită puterii sale purificatoare, ajutându-i pe micii spectatori să înțeleagă și să definească emoțiile, iar pe actori să le transmită. Așadar, în teatru este esențial să adăugăm coloană sonoră pentru a accesa atât universul emoțional al actorilor, cât și pe cel al spectatorilor. 

- Cum pot fi folosite exercițiile de improvizație pentru a explora și a exprima diferite emoții?

- Teatrul este o artă foarte personală care presupune multă vulnerabilitate. Improvizația apelează la eul interior și la dezvăluirea de sine a actorilor, punându-i pe aceștia în situația de a apela  - conștient sau inconștient, la propriile experiențe trecute pe care le traduc scenic.

- Care sunt tehnicile eficiente pentru a ajuta copiii să își identifice și să își exprime emoțiile într-un mod creativ pe scenă?

- Conținutul - poveștile prezentate publicului tânăr trebuie să fie actuale astfel încât spectatorii să poată relaționa ușor cu situațiile prezentate.

- Cum pot fi construite personajele într-un mod care să încurajeze exprimarea autentică a trăirilor?

- Folosind tehnici de improvizație în stadiul de lucru a unui nou spectacol și prin neîngrădirea actorilor în propunerile lor de interpretare. Este foarte important ca actorii să creadă în rolul interpretat și să nu o facă mecanic astfel încât să nu se dezică de autencitatea interpretării. 

- Ce importanță are empatia în interpretarea unui rol și cum poate fi cultivată la copii?

- Empatia echipei artistice, cât și a spectatorilor, este esențială pentru crearea și vizionarea unui spectacol. Vă rog să o împachetați bine și să o aduceți cu voi la fiecare repetiție sau reprezentație. Empația se educă prin simplu, prin exemple multiple.

- Cum poate influența teatrul dezvoltarea emoțională a copiilor în educația timpurie?

- Teatrul este viu. Se întâmplă cu oameni vii care au un corp, o voce, un intelect, simt și transmit emoții. În educația timpurie, copiii se dezvoltă prin imitare. Ei absorb nu doar ceea ce este corect, ci și ceea ce este greșit, întrucât imitarea este modalitatea lor de a înțelege lumea din jur. Teatrul, în educația timpurie, are la bază idea că arta nu ține de vârstă, ci de curiozitate”. Apelând constant la emoții, teatrul este pentru toată lumea, indiferent de vârstă.

- Ce metode pot fi folosite pentru a evalua și a încuraja dezvoltarea abilităților emoționale ale copiilor prin teatru?

- Nu știu cum pot fi evaluate aceste abilități de către creatorii de teatru, dar cred că trebuie să aibă loc în familie. Părinții vor ce e mai bun pentru copiii lor. Este important să promovăm beneficiile teatrului (și nu numai)  în rândul adulților până când  consumul cultural va fi integrat atât în educația familială, cât și cea instituționalizată. Sper să devină o parte importantă în procesul de maturizare a noilor generații.

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Croitorașul cel Viteaz”, noua premieră de la „Luceafărul”
28/04/2024 17:49

În lumina strălucitoare a reflectoarelor, cortina se ridică veselă, dezvăluind o scenă vie si plină de culoare. În sala Teatrului Luceafărul din Iasi, povestile prind viată intr-o reinterpre ...

Un bărbat de 43 de ani din Rădăuți a evadat din arestul la domiciliu după ce a fost condamnat la patru ani închisoare
28/04/2024 07:55

Un bărbat in varstă de 43 de ani din municipiul Rădăuţi este cercetat penal pentru evadare, după ce ar fi părăsit arestul la domiciliu la scurt timp după ce a fost condamnat la patru ani de inchisoare, ...

Tragedia din 2 Mai, aproape să se repete în Piatra Neamț! Tânăr prins de două ori drogat la volan, în aceeași noapte
28/04/2024 07:40

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ a informat că un tanăr in varstă de 22 ani a fost prins conducand drogat un autoturism, de două ori, in noaptea de vineri spre sambătă! Tragedia din 2 Mai ...

Bărbat recent eliberat din închisoare, reţinut în Iași pentru trafic de heroină
28/04/2024 00:14

Un bărbat a fost reţinut pentru trafic de heroină, el fiind recent eliberat din penitenciar, au anunţat, sambătă, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Te ...

Mocănița Huțulca din Suceava va ajunge până la Mănăstirea Moldovița / Noua cale ferată, cu o lungime de peste 5 km, se deschide vineri
27/04/2024 19:31

O nouă linie a Mocănitei Hutulca de la Moldovita va lega Mănăstirea Moldovita de pitorescul traseu al trenuletului pe linie ingustă din Bucovina, incepand de vineri, 26 aprilie  Noua cale ferată, ...

Liderii PNL Iași, furioși după declarația președintelui PSD despre moldoveni: ”Orice zi cu Ciolacu premier e o rușine”
27/04/2024 19:09

Moldovenii nu sunt cetăţeni de mana a doua ai Romaniei şi orice zi cu Marcel Ciolacu incă in funcţia de premier este o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei, susţine preşedintele CJ Iaşi, Costel Al ...

Buget limitat pentru înmormântare? Iată de ce să alegi o agenție de servicii funerare.
27/04/2024 16:34

Buget limitat pentru inmormantare? Iată de ce să alegi o agentie de servicii funerare. Organizarea ceremoniei de inmormantare trebuie să se realizeze intr-un timp relativ scurt după ce un membru al fa ...

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende
27/04/2024 15:09

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botosaniului, o retea de beciuri adanci, intinsă pe kilometri intregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei ...

Cum arată cel mai impozant pod construit la ordinul domnitorului Ștefan cel Mare. Încă există și intră în restaurare
27/04/2024 14:00

O asociatie din Transilvania a inceput in toamna anului trecut lucrări de restaurare a podului construit la ordinul lui Stefan cel Mare, in 1495, in satul Negoiesti, din comuna băcăuană care poartă numele ...

Un proiect de anvergură din Bacău s-a împotmolit în mocirla birocrației și a fostei albii a Bistriței
27/04/2024 13:46

Pe 12 mai 2024, băcăuanii ar fi trebuit să circule pe jos sau cu bicicleta pe traseul Parcul Cancicov - Stadionul Municipal-Bazin de Inot- Universitatea ”Vasile Alecsandri”, proiect de anvergură denumit ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei