1emil munteanu

Dimensiune font:

„Un festival precum FILIT în adolescență mi-ar fi arătat că literatura română nu se termină în anii 60 și că scriitorii pot fi și vii”

| 09-10-2019 06:46

 

Dialog cu Nicoleta și Emil Munteanu, coordonatorii revistei „Alecart”, profesori la Colegiul Național Iași

 

 

- Întâlnirile Alecart la FILIT sunt o dovadă clară a unei relații de lungă durată dintre revista și festival. Când și cum a început?

Emil Munteanu: Încă de la prima ediție a festivalului, Alecart a fost partener. Până atunci, organizasem deja întâlniri cu scriitori, iar propunerea lui Florin Lăzărescu, Lucian Dan Teodorovici și Dan Daia ni s-a părut extraordinară: concentra esențe tari (scriitori importanți) în cinci zile de festival.

Nicoleta Munteanu: A fost așadar o provocare pentru echipa Alecart și, în același timp, o întâlnire fericită. Pentru un profesor, și noi suntem amândoi profesori, însemna șansa de a le arăta elevilor noștri că literatura e vie și că ei se pot apropia/îndrăgosti de ea, că aceasta poate deveni indispensabilă. Cum? Citind și apoi intrând în dialog cu scriitorii. FILIT aduce an de an un doar scriitori români importanți, ci și autori străini care „predau” o altă artă a dialogului cu publicul tânăr.

- Ce v-a atras la FILIT? Dar oare celor de la FILIT ce le-a plăcut la Alecart?

Emil Munteanu: Posibilitatea de a mă și ne întâlni cu scriitori care pentru câteva zile schimbă fața orașului și așază Iașul pe harta literară a lumii. E un privilegiu să faci parte din această poveste. Mi-a plăcut ideea de a aduce scriitorii alături de cititori, în spații mai puțin formale, de la cortul Filit până la cafenele sau săli de cinema, așa cum s-a întâmplat la prima ediție (de obicei Întâlnirile Alecart au evitat spațiul școlii tocmai pentru a crea un alt tip de apropiere între tineri și autorii preferați). Cred că organizatorii au fost impresionați de entuziasmul tinerilor cititori, de curiozitatea lor, dar și de modul în care adolescenții de la Alecart organizează aceste întâlniri: caută o sală, realizează o ediție specială a revistei, recenzează cărțile autorilor invitați, transformă evenimentele în adevărate spectacole (avem invitați elevi și profesori de la Colegiul de Artă „Octav Băncilă” care susțin un scurt recital, expoziții de grafică sau pictură ale colaboratorilor Alecart etc). Și nu în ultimul rând, dialogul netrucat, sincer pe care alecartienii îl poartă cu invitații.

Nici un scriitor nu există în afara cărților lui”

- Cine au fost invitații Alecart la edițiile anterioare ale FILIT și ce idei ați lăsat în urmă? Ce le place elevilor la astfel de întâlniri?

Nicoleta Munteanu: În fiecare zi de festival, la toate edițiile de până acum, la Alecart am avut câte doi invitați (uneori și trei), scriitori din țară și străini. Un calcul simplu, arată că până acum la FILIT ne-am întâlnit cu aproximativ 60 de autori. Ar fi nedrept să-i amintesc doar pe o parte dintre aceștia, aș spune doar că ne-am bucurat de cărți și de oameni extraordinari. De fapt, pentru noi, nu numărul sau numele autorilor contează, ci numărul cărților citite. E adevărat că elevii noștri au preferat întâlnirile cu scriitori veniți din afară, fiindcă este o ocazie poate unică de a-i întâlni. Cu autorii români putem intra în dialog și în timpul anului, iar editura Polirom facilitează acest lucru.

Emil Munteanu: La un moment dat, unul redactorii revistei afirma în editorial că pentru ei sunt două sărbători importante în timpul anului școlar, un fel de Paște și Crăciun. Una dintre ele este FILIT, unde au posibilitatea de „a bârfi” personajele în prezența autorilor, unde orgoliul de a vorbi în fața scriitorilor preferați îi face să se simtă diferiți, unde propun un joc în care vorbesc de la egal la egal cu oamenii pe care îi admiră. Le place să descopere povești de viață din spatele cărților care i-au intrigat, să cunoască altfel personajele și pe autorii lor.

- Cine au fost invitații acestui an și ce surprize le-ați pregătit? Sau poate întrebări încuietoare…

Nicoleta Munteanu: În prima zi l-am avut printre noi pe Robert Șerban. Apoi, un trio alcătuit din Andreea Răsuceanu, Herman koch și Lionel Duroy. Ne-am întâlnit cu Emanuela Iurkin, cu irakianul Ahmed Saadawi și cu slovenul Drago Jančar, cu Richard Ford și Dan Coman. Ultima zi a prilejuit întâlnirea cu autoarea Exuviilor, Simona Popescu, și Mihail Șîșkin, care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Pentru alecartieni, momentele de dinaintea întâlnirilor propriu-zise sunt la fel de importante ca dialogul din zilele respective: lectura cărților, discuțiile pe marginea romanelor preferate, pledoariile pro sau contra unui personaj/situații, întrebările suscitate de acestea sau revelațiile bruște. Suntem mereu nerăbdători să fim surprinși de surprizele pe care elevii noștri le pregătesc – pentru noi și pentru invitații noștri deopotrivă. Fiecare întâlnire are o dinamică proprie, imposibil de anticipat, de aceea așteptăm întotdeauna cu emoții la fel de vii ca ale lor ceea ce urmează să se întâmple. Deviza Alecartului la FILIT: „Nici un scriitor nu există în afara cărților lui”. (Eugene O’ Neill)

Emil Munteanu: Ca o noutate, anul acesta am organizat un eveniment intitulat Zoon Poetikon în care am pus față-n față poeți consacrați cu poeți tineri, literatura cu arta plastică. Întâlnirea va fost provocatoare.

- Într-un timp în care mulți părinți spun că tinerii nu mai citesc, Alecart și membrii clubului fac performanță. Care să fie secretul? Cum îi atrageți pe copii și adolescenți către lectură, apoi către scriitură?

Emil Munteanu: Răspunsul e simple: creându-le un context, un spațiu în care să se poată „lăuda” cu ce au citit, cu ceea ce au scris sau au gândit. Apoi, parcurgând un drum invers: de la literatura contemporană la cea clasică, de la literatura care surprinde lumea lor la literatura din secolele trecute. Invitându-i într-un joc în care cei mari (alecartienii cu experiență) devin „profesori” pentru cei mici, în care nu mai există răspunsuri corecte sau incorecte, ci doar curiozități (întrebări) bine sau prost formulate. Așadar, Alecart a devenit pentru ei un loc în care în sfârșit pot să formuleze întrebări. Din păcate, școala le oferă prea puțin această șansă.

- În cei 11 ani de activitate, Alecart a adunat multe realizări. Sunteți mereu în top la concursul revistelor școlare. Care vă este secretul? Cum poate fi atinsă an de an o astfel de performanță?

Nicoleta Munteanu: Nu ne-am propus niciun moment la Alecart altceva decât să formăm cititori autentici, nu să luăm premii. Când acestea au venit, au fost rezultatul unui mod sincer de a gândi și de a scrie. Nu există o rețetă a succesului, ci doar un anumit orgoliu al redactorilor de a fi diferiți de ceilalți. I-am învățat pe elevi că nu premiile contează. De altfel, nu a apărut nicăieri în presă că Alecartul a fost pe locul I la Concursul Național al Revistelor școlare, nici măcar pe site-ul ISJ (acest concurs pare unul clandestin, chiar ne gândim să renunțăm să mai participăm la el), că la faza națională a Concursului „Tinere Condeie” anul acesta pe primul loc, și la gimnaziu și la liceu, sunt doi ieșeni (întâmplător, alecartieni), că un redactor Alecart a fost invitat ca poet nedebutat la Festivalul Internațional „Poezía e la Bistrița”. Revenind, secretul constă în încrederea pe care o investim în acești extraordinari adolescenți, chiar dacă pentru cei care conduc sistemul de educație creativitatea nu e o prioritate, ceea ce contează sunt doar rezultatele la olimpiadă.

- Alecart este și un club de jurnalism. De ce ați ales și acest domeniu? Cum îi ajută jurnalismul pe copii și adolescenți?

Nicoleta Munteanu: Da, Alecart e (și) un club de jurnalism cultural. Nu am privit niciodată literatura ca pe un domeniu de sine stătător. Totul a pornit de la necesitatea de a corela lectura și gândul pe marginea cărților citite cu transpunerea în scris a unor puncte de vedere. Forma e la fel de importantă ca ideile și acest lucru trebuie să intre în reflex de la o vârstă cât mai fragedă. Așa s-au născut nu doar recenziile de carte, ci și cronicile de film, de teatru sau de evenimente culturale. Orice cititor e și un locuitor al lumii și al timpului său, așa că e nevoie de o conștiință critică asupra a ceea ce i se întâmplă, asupra a ceea ce înseamnă fenomenul cultural contemporan și asupra actului de a scrie.

Emil Munteanu: De exemplu, la FILIT, redactorii noștri realizează zilnic câte o cronică pentru fiecare „Întâlnire Alecart”, pe care o postează seara pe https://alecart.ro/. Un exercițiu util de jurnalism cultural.

- Aveți și elevi care au publicat deja. Cine sunt și ce au adus în fața publicului?

Nicoleta Munteanu: Ne bucurăm de fiecare dată când redactorii/elevii noștri publică în reviste prestigioase sau pe blog-uri culturale. Poezii ale Andradei Strugaru au apărut în Antologia de poezie contemporană „Poezia e la Bistrița”, în revista „Apostrof” sau „Zona culturală”. Proza Ioanei Tătărușanu se regăsește în paginile revistei „Euphorion” sau în antologia Tinere condeie, dar și pe blogul https://omiedesemne.ro. De asemenea, în „Observator Cultural” sau pe https://www.bookaholic.ro intervențiile redactorilor noștri sunt consistente.

Mi-au trebuit câțiva ani ca să înțeleg că la școală nu mergi doar ca să dai răspunsuri, ci să pui întrebări deștepte”

- Referitor la literatura pentru copii și tineri, cum apreciați oferta actuală, la nivel național? Dar cea de la FILIT? Ce ați dori să vedeți la edițiile viitoare ale FILIT în ceea ce privește oferta pentru elevi și tineri?

Nicoleta Munteanu: Se publică destul de multă literatură pentru copii, ceea ce este un lucru minunat. Sunt edituri care mizează pe cartea pentru publicul tânăr. Copiii și părinții au de unde alege, deși oferta fiind uneori atât de largă, e greu să ajungi la cele mai interesante/consistente apariții editoriale. E important însă să se stimuleze interesul pentru literatură nu doar prin indicarea unor sugestii bibliografice, ci și prin discuții ulterioare pe marginea acestor cărți în cluburi de lectură, la orele de literatură, la întâlnirile cu autorii. Recent, am remarcat interesul tot mai crescut pentru romanele grafice, bine primite de cei mai mici.

Emil Munteanu: Cât despre „literatura pentru tineri”, cred că intuiesc la ce tip de cărți vă referiți. Personal, nu cred că există o literatură pentru adolescenți și o alta pentru cei care au depășit această vârstă. Orice carte își așteaptă cititorul și orice cititor poate descoperi în cartea pe care o citește ceva care să provoace o mutație interioară, să modifice ceva înăuntrul său. Nu cred că publicul tânăr este prea tânăr pentru literatura de calitate și nici că există cărți inadecvate – doar volume care pot fi descoperite altfel la o altă vârstă. Repet, vorbim despre literatura adevărată, literatura vie, de calitate. Rămânând doar la cărțile pentru adolescenți, aceștia riscă să rateze ulterior întâlnirea cu marile cărți. Cât despre FILIT, orice cititor, fie el tânăr sau mai puțin tânăr, are posibilitatea unor întâlniri (cu autori și cărți) care nu-l pot lăsa indiferent.

- Cum erați la vremea adolescenței? Dacă ar fi fost să fiți membri Alecart, ce ați fi făcut? Dacă ați fi fost în boardul FILIT, ce v-ați fi dorit să vi se ofere din partea invitaților?

Emil Munteanu: Adolescența mea a stat sub semnul cărților și al prieteniilor provocate de acestea. Ca într-un vers de Robert Șerban, eram tânăr și taliban. Din adolescență mi-au rămas Dostoievski, Faulkner, Kafka, Celine, Camus și prea puțină literatură contemporană. Dacă ar fi existat ceva asemănător Alecartului, cu siguranță aș fi scris mai mult, nu aș fi ratat dialogul cu nici un autor contemporan, aș fi învățat mai devreme că lumea e un mare text care trebuie descifrat/ interpretat în fiecare zi. Mi-au trebuit câțiva ani ca să înțeleg că la școală nu mergi doar ca să dai răspunsuri, ci să pui întrebări deștepte. Tot din adolescență păstrez trei figuri de mari profesori: unul de literatură universală (Domnica Oniga) - căreia îi datorez plăcerea de a discuta și de a scrie despre cărți, unul de filozofie (Răcaru) – care m-a apropiat încă din liceu de Platon – și unul de latină (Emil Ursu) de la care am învățat rigoarea și eleganța.

Nicoleta Munteanu: Un festival precum FILIT în adolescență mi-ar fi arătat că literatura română nu se termină în anii 60 și că scriitorii pot fi și vii. Câte întrebări au rămas nepuse atunci?

- Horia Munteanu, fiul dvs., are deja o carte publicată, este prezent pe piață. Ce părere are despre FILIT?

Nicoleta Munteanu: Horia e un cititor mai bun decât i-au fost părinții la vârsta lui. E nevoie însă de un context care să dea o formă acestei pasiuni. FILIT este unul dintre aceste miraculoase spații ale întâlnirii și ale dialogului. Cât despre scris, el e singurul în măsură să spună ce înseamnă acest lucru. Ceea ce știm noi, din postura de părinți, este că scrisul necesită mai mult decât talent și că e un drum pe care mergi întotdeauna singur.

- Aveți o agendă bogată în cadrul FILIT. Cum i-a ajutat pe elevi festivalul? Ce ați văzut concret schimbat la ei după aceste întâlniri de la FILIT?

Emil Munteanu: Concret: cărțile invitaților pe bancă și sub bancă, citite în timpul orelor sau în pauze, atât înainte cât și mult după FILIT. Modul cum i-au transformat pe scriitori în personaje, analizându-le replicile, gesturile, semnătura. Când ai în Iași un asemenea festival, mi-aș dori ca Săptămâna „Școala Altfel” să coincidă cu perioada FILIT.

- Care sunt cei mai dragi prieteni ai Alecart? Cum poți fi admis în familia Alecart?

Nicoleta Munteanu: Cei mai dragi prieteni ai Alecartului sunt scriitorii și oamenii care au crezut și cred în acest proiect, în valoarea tinerilor, în autenticitatea gândurilor lor, în curajul și în talentul lor. Cum am spus și mai sus, familia Alecart e familia în care se citește mult, se scrie despre ceea ce se citește, e familia în care competiția e doar cu tine însuți, în care tinerii preiau responsabilitățile adulților. Și o fac cu zâmbetul pe buze.

- De unde vine numele revistei?

Emil Munteanu: Pentru a răspunde la această întrebare, voi aminti câteva dintre gândurile lui Virgil Horghidan, unul dintre fondatorii revistei, absolvent al Colegiului de Artă „Octav Băncilă”, în prezent, designer în Barcelona: Numele revistei s-a născut din fuziunea a două nume simplificate de școli. „Alecsandri” și „Artă”, însă, în timp, această relație de colaborare s-a schimbat și conceptul a luat altă cale. Pentru mine, Alecart se trage din expresia „à la carte", pentru că revista nu urmează un meniu, o rețetă, ci tot conținutul ei e șlefuit „de mână”, articol cu articol, imagine cu imagine, deși știu că, de fapt, vine de la locuțiunea franceză „à l'écart”. Între timp, un „discipol” al lui Virgil, Tudor Berbinschi, absolvent al Colegiului Național, student la Informatică, a făcut din Alecart ceea ce este astăzi. Așadar, Alecart înseamnă a sta deoparte de clișee, a avea atitudine. Atitudine culturală.

A consemnat Maura ANGHEL

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
Delgaz Grid S.A., organizează în data de 24 octombrie 2019, începând cu ora 10.00, la sediul din municipiul Iași, strada Sf. Petru Movilă nr. 38, licitaţie publică în vederea vânzării următoarelor imobile: Proprietate situată în localitatea Buhuși pe strada Voioaga nr. 1, județul Bacău, compusă din teren în suprafaţă de 1.450 mp şi construcţii în suprafaţă totală de 664,28 mp. Preţul de pornire este de 333.720 lei; Proprietate situată în localitatea Zemeş, nr. 342, județul Bacău, compusă din construcţii în suprafaţă totală de 234 mp. Terenul, în suprafaţă de 586 mp este în concesiune. Preţul de pornire este de 248.600 lei; Proprietate situată în localitatea Bicaz pe strada Energiei nr. 1, județul Neamț, compusă din teren în suprafaţă de 1.592 mp şi construcţii în suprafaţă totală de 551 mp. Preţul de pornire este de 529.020 lei; Imobil compus din trei apartamente, situat în vecinătatea Staţiei de transformare Izvoare (Dumbrava Roșie) din Piatra Neamț (apartamentele se vând şi individual): - trei camere, parter, suprafaţă utilă de 49 mp plus magazie de 5 mp şi teren în indiviziune în suprafaţă de 330 mp. Preţul de pornire este de 39.966 lei; - trei camere, etaj, suprafaţă utilă de 39 mp şi teren în indiviziune în suprafaţă de 239 mp. Preţul de pornire este de 30.965 lei; - una cameră, etaj, suprafaţă utilă de 18 mp plus magazie de 7 mp şi teren în indiviziune în suprafaţă de 147 mp. Preţul de pornire este de 17.311 lei; Imobil compus din trei apartamente, situat în vecinătatea Staţiei de transformare din Vetrișoaia, județul Vaslui (apartamentele se vând şi individual): - două camere, parter, suprafaţă utilă de 49 mp plus magazie de 5 mp şi teren în indiviziune în suprafaţă de 182 mp. Preţul de pornire este de 38.826 lei; - două camere, etaj, suprafaţă utilă de 49 mp şi teren în indiviziune în suprafaţă de 166 mp. Preţul de pornire este de 33.819 lei; - una cameră, etaj, suprafaţă utilă de 13 mp plus magazie de 6 mp şi teren în indiviziune în suprafaţă de 64 mp. Preţul de pornire este de 13.360 lei; Imobil compus din trei apartamente, situat în vecinătatea Staţiei de transformare din Stănilești, județul Vaslui (apartamentele se vând şi individual): - două camere, parter, suprafaţă utilă de 39 mp plus magazie de 5 mp şi teren în indiviziune în suprafaţă de 132 mp. Preţul de pornire este de 15.367 lei; - două camere, etaj, suprafaţă utilă de 50 mp şi teren în indiviziune în suprafaţă de 148 mp. Preţul de pornire este de 33.295 lei; - una cameră, etaj, suprafaţă utilă de 18 mp plus magazii de 13 mp şi teren în indiviziune în suprafaţă de 76 mp. Preţul de pornire este de 8.020 lei; Apartament situat în vecinătatea Staţiei de transformare din Gara Roşieşti, judeţul Vaslui, compus din două camere, în suprafaţă utilă de 43 mp plus debara în suprafață de 3 mp şi teren în indiviziune în suprafaţă de 459 mp. Preţul de pornire este de 40.793 lei; Apartament situat în vecinătatea Staţiei de transformare din Gara Roşieşti, judeţul Vaslui, compus din una cameră, în suprafaţă utilă de 27 mp şi teren în indiviziune în suprafaţă de 276 mp. Preţul de pornire este de 25.028 lei; Apartament situat în vecinătatea Staţiei de transformare din Trifești, judeţul Iaşi, compus din una cameră, în suprafaţă utilă de 28 mp plus debara în suprafață de 3 mp şi teren în indiviziune în suprafaţă de 165 mp. Preţul de pornire este de 15.944 lei; Apartament situat în vecinătatea Staţiei de transformare din Trifești, judeţul Iaşi, compus din două camere, în suprafaţă utilă de 44 mp şi teren în indiviziune în suprafaţă de 233 mp. Preţul de pornire este de 22.904 lei; Imobil compus din două apartamente, situat în vecinătatea Staţiei de transformare din Ripiceni, județul Botoşani (apartamentele se vând şi individual): - patru camere, etaj, suprafaţă utilă de 70 mp și teren în indiviziune în suprafaţă de 101 mp. Preţul de pornire este de 30.691 lei; - patru camere, parter, suprafaţă utilă de 70 mp și teren în indiviziune în suprafaţă de 100 mp. Preţul de pornire este de 30.691 lei; Apartament situat în vecinătatea Staţiei de transformare Dorohoi, strada Sfântu Ioan Românul nr. 77 bis, judeţul Botoşani, compus din două camere în suprafaţă utilă de 45 mp şi teren în indiviziune în suprafaţă de 218 mp. Preţul de pornire este de 31.774 lei; Imobil situat în vecinătatea Stației de transformare Bucecea, strada Locotenent Muraru nr. 16, compus din teren în suprafață de 1.458 mp și construcție în suprafață de 216 mp plus anexe. Preţul de pornire este de 387.200 lei; Imobil compus din trei apartamente, situat în vecinătatea Staţiei de transformare din Gherăești, județul Bacău (apartamentele se vând şi individual): - două camere, parter, suprafaţă utilă de 47 mp plus magazie de 6 mp şi teren în indiviziune în suprafaţă de 227 mp. Preţul de pornire este de 83.437 lei; - două camere, etaj, suprafaţă utilă de 43 mp şi teren în indiviziune în suprafaţă de 187 mp. Preţul de pornire este de 66.333 lei; - una cameră, etaj, suprafaţă utilă de 16 mp plus magazie de 5 mp şi teren în indiviziune în suprafaţă de 96 mp. Preţul de pornire este de 24.620 lei; Imobil compus din trei apartamente, situat în Fundu Moldovei, în vecinătatea Staţiei de transformare din Delnița, județul Suceava (apartamentele se vând şi individual): - patru camere, parter, suprafaţă utilă de 69 mp şi teren în indiviziune în suprafaţă de 379 mp. Preţul de pornire este de 40.630 lei; - trei camere, etaj, suprafaţă utilă de 52 mp şi teren în indiviziune în suprafaţă de 308 mp. Preţul de pornire este de 32.677 lei; - una cameră, etaj, suprafaţă utilă de 14 mp și teren în indiviziune în suprafaţă de 77 mp. Preţul de pornire este de 8.232 lei; Imobil compus din trei apartamente, situat în vecinătatea Staţiei de transformare din Iacobeni, județul Suceava (apartamentele se vând şi individual): - două camere, parter, suprafaţă utilă de 44 mp şi teren în indiviziune în suprafaţă de 189 mp. Preţul de pornire este de 18.600 lei; - trei camere, parter, suprafaţă utilă de 55 mp şi teren în indiviziune în suprafaţă de 234 mp. Preţul de pornire este de 32.600 lei; - una cameră, parter, suprafaţă utilă de 15 mp și teren în indiviziune în suprafaţă de 64 mp. Preţul de pornire este de 7.400 lei; Imobil compus din trei apartamente, situat în Fălticeni, în vecinătatea Staţiei de transformare, pe strada Armatei nr. 30, județul Suceava (apartamentele se vând şi individual): - două camere, parter, suprafaţă utilă de 45 mp şi teren în indiviziune în suprafaţă de 254 mp. Preţul de pornire este de 38.200 lei; - trei camere, parter, suprafaţă utilă de 55 mp şi teren în indiviziune în suprafaţă de 311 mp. Preţul de pornire este de 52.600 lei; - una cameră, parter, suprafaţă utilă de 15 mp și teren în indiviziune în suprafaţă de 86 mp. Preţul de pornire este de 12.600 lei; Imobil compus din trei camere, în suprafață de 147 mp și teren în suprafață de 631 mp, situat în Rădăuți, în vecinătatea Staţiei de transformare, pe strada Volovățului, județul Suceava. Preţul de pornire este de 137.100 lei. Imobil compus din trei camere, în suprafață de 153 mp și teren în suprafață de 657 mp, situat în Solca, în vecinătatea Staţiei de transformare, județul Suceava. Preţul de pornire este de 67.500 lei; Imobil compus din trei apartamente, situat în Frasin, în vecinătatea Staţiei de transformare, județul Suceava (apartamentele se vând şi individual): - două camere, parter, suprafaţă utilă de 58 mp şi teren în indiviziune în suprafaţă de 327 mp. Preţul de pornire este de 52.200 lei; - trei camere, parter, suprafaţă utilă de 70 mp şi teren în indiviziune în suprafaţă de 395 mp. Preţul de pornire este de 65.600 lei; - una cameră, parter, suprafaţă utilă de 12 mp și teren în indiviziune în suprafaţă de 67 mp. Preţul de pornire este de 11.200 lei; Imobil compus din trei apartamente, situat în Sălcea, în vecinătatea Staţiei de transformare Verești, județul Suceava (apartamentele se vând şi individual): - două camere, parter, suprafaţă utilă de 44 mp şi teren în indiviziune în suprafaţă de 170 mp. Preţul de pornire este de 18.600 lei; - trei camere, parter, suprafaţă utilă de 55 mp şi teren în indiviziune în suprafaţă de 212 mp. Preţul de pornire este de 32.600 lei; - una cameră, parter, suprafaţă utilă de 15 mp și teren în indiviziune în suprafaţă de 59 mp. Preţul de pornire este de 7.000 lei; Imobil compus din doua spații comerciale și patru apartamente, situat în Siret, în vecinătatea Staţiei de transformare, pe strada 9 Mai nr. 37B, județul Suceava (apartamentele se vând şi individual): - spațiu comercial, parter, suprafaţă utilă de 117 mp şi teren în indiviziune în suprafaţă de 109 mp. Preţul de pornire este de 33.300 lei; - una cameră, parter, suprafaţă utilă de 30 mp și teren în indiviziune în suprafaţă de 27 mp. Preţul de pornire este de 7.000 lei; - trei camere, etaj I, suprafaţă utilă de 60 mp şi teren în indiviziune în suprafaţă de 55 mp. Preţul de pornire este de 69.200 lei; - spațiu comercial, etaj I, suprafaţă utilă de 87 mp şi teren în indiviziune în suprafaţă de 80 mp. Preţul de pornire este de 80.600 lei; - trei camere, etaj II, suprafaţă utilă de 60 mp şi teren în indiviziune în suprafaţă de 55 mp. Preţul de pornire este de 69.200 lei; - două camere, etaj II, suprafaţă utilă de 87 mp şi teren în indiviziune în suprafaţă de 80 mp. Preţul de pornire este de 83.500 lei; Preţurile de vânzare sunt scutite de TVA. Garanția de participare la licitație este de 10% din prețul de pornire. Condițiile de participare la licitaţie sunt prezentate în caietul de sarcini, care va putea fi solicitat la adresa de e-mail: mihaela.simion@eon-romania.ro. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefon: 0365 423753.
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE Subscrisa “EUROBUSINESS LRJ” S.P.R.L., cu sediul în Mun. Iaşi, Str. Zorilor, nr. 11, Jud. Iaşi, în calitate de lichidator judiciar al debitoarei AYA SPORTS S.R.L., astfel desemnat de Tribunalul Iaşi–Secţia a-II-a Civilă-Faliment în dosarul nr. 1970/99/2009 (nr. format vechi 96/2009), prin Sentinţa Comercială nr. 585/25.05.2010, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, cu modificările şi completările ulterioare, coroborat cu prevederile Codului de Procedură Civilă, în măsura compatibilităţii, organizează licitaţie publică competitivă cu strigare, în ziua de 28.10.2019, ora 14.00, pentru valorificarea bunului imobil: Denumirea activului: - Preț de pornire a licitației (EUR,fără TVA) Proprietate rezidențială, casă de locuit P+1E+M, situată în Sat Răsboieni, Com. Țibănești, Jud. Iași, compusă din: - 14.946,10; Teren intravilan, categoria de folosință curți - construcții, în suprafață de 962,26 mp, identificat sub nr. cad. 392, înscris în CF nr. 237 a Com. Țibănești, Sat Răsboieni, T6, P1 (380/1), Com. Țibănești, Jud. Iași; - 2.535,00; Corp clădire C1, cu destinație casă de locuit, în stare de degradare, cu regim de înălțime P+1E+M, identificat sub nr. cad. 392 – C1, înscris în CF nr. 237 a Com. Țibănești, având: Sc=258,18 mp; Scd=516,36 mp; Su parter=170,48 mp; Su etaj=172,84 mp; Su mansard =66,78 mp și Su totală=410,1 mp - 12.411,10. Prețurile nu includ TVA. Urmează a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art. 292, (alin. 2), lit. F, din Noul Cod Fiscal, în măsura aplicabilității. În cazul în care la licitația din 28.10.2019, nu se va reuşi valorificarea bunului, se vor organiza noi licitaţii, în aceleaşi condiţii, pe 04.11.2019, 11.11.2019, 18.11.2019, 25.11.2019, respectiv 02.12.2019, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar. Persoanele care pretind vreun drept asupra activului ce urmează a fi scos la vânzare, au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 27.10.2019, 03.11.2019, 10.11.2019, 17.11.2019, 24.11.2019 şi 01.12.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar. În conformitate cu prevederile art. 53, din Legea nr. 85/2006, bunurile înstrăinate de administratorul judiciar sau lichidator, în exerciţiul atribuţiilor sale, sunt dobândite libere de orice sarcini, precum ipoteci, garanţii reale mobiliare sau drepturi de retenţie, de orice fel, ori măsuri asiguratorii. Modalitatea de valorificare a activului este licitaţie publică, cu strigare, competitivă, conform hotărârilor adoptate în Adunarea Creditorilor din data de 18.05.2018. Pasul de licitaţie stabilit este de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, conform hotărârii Adunarii Creditorilor din data de 18.05.2018. Înscrierea la licitaţie se face cel târziu cu o zi înainte de data fixată pentru începerea licitaţiei, prin depunerea tuturor documentelor prevăzute în Regulamentul de organizare al licitaţiei. Garanţia de participare la licitaţie este în valoare de 5% din preţul de pornire a licitaţiei, sumă ce va fi depusă în contul de lichidare al debitoarei, nr.: RO67BRDE240SV83383702400, deschis la BRD GSG S.A., suc. Iași În cazul câştigării licitaţiei garanţia se constituie avans, iar în caz contrar se va restitui licitantului. Dovada consemnării va fi ataşată ofertei de cumpărare, până la termenul stabilit pentru vânzarea la licitaţie publică. Detaliile privind documentaţia necesară în vederea participării la licitaţia publică şi modul de organizare a licitaţiei, precum şi descrierea bunului imobil supus procedurii de valorificare sunt expuse în Caietul de Sarcini care include Regulamentul de vânzare şi de organizare a licitaţiei şi care poate fi achiziţionat de la sediul lichidatorului judiciar. Potenţialii ofertanţi au obligaţia achiziţionării caietului de sarcini, aceasta fiind condiţie obligatorie privind participarea la licitaţie. Preţul caietului de sarcini este de 595,00 lei, TVA inclus, plătibili în contul lichidatorului judiciar nr.: RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi, sau în numerar la sediul lichidatorului judiciar. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar, pe www.lrj.ro, la tel/fax: 0232/220777, mobil: 0733683702, mail: vanzari@lrj.ro
Vin şi tehnologie, la WineTech
22/10/2019 06:46

    Ieşenii sunt aşteptaţi pe 9 noiembrie să petreacă o sambătă relaxantă, intr-un spaţiu inedit pentru un festival de vin. Este vorba despre prima ediţie a WineTech, festivalul care aduce ...

„Dansul Delhi” se va juca la Festivalul Naţional de Teatru
22/10/2019 06:45

    „Dansul Delhi”, spectacolul Teatrului National Iasi, in regia lui Radu Afrim, a fost ales să participe la Festivalul National de Teatru de la Bucuresti. Spectacolul se va juca săpt ...

Preot amendat pentru că a cerut şpagă
22/10/2019 06:22

    Un preot din comuna vasluiană Laza a fost sancţionat de reprezentanţii Episcopiei Huşilor, după ce rudele unei persoane decedate au reclamat faptul că acesta a solicitat suma de 1.100 de l ...

Veterinarii din Neamţ cer ajutor Poliţiei
22/10/2019 06:18

      Autorităţile sanitar-veterinare din judeţul Neamţ sunt in alertă maximă in ceea ce priveşte pesta porcină africană, apărută intr-o gospodărie din Agapia, unde au murit două ...

 

Tot mai puţini ieşeni prepară conserve pentru iarnă
22/10/2019 05:54

  Zilele frumoase ale unei toamnei lungi şi calde au fost şi de partea comerciaţilor din pieţe, dar şi a celor care incă nu şi-au făcut aprovizionarea pentru iarnă. Tarabele sunt pline cu legume ...

Oneştiul, din nou fără apă
22/10/2019 05:20

    Compania Regională de Apă Bacău (CRAB) a anunţat că astăzi va finaliza lucrările de modernizare a Staţiei de Tratare Dărmăneşti, fapt pentru care a solicitat intreruperea furnizării ...

TUPEU LA VOLAN: Ceaţă afară, dar şi mai ceaţă în capul unui şofer din Suceava
22/10/2019 00:17

În parcarea unui supermarket din municipiul Suceava, o femeie de 44 de ani din comuna Ipotesti a fost acrosată de un autoturism condus de un localnic de 48 de ani. Întrucat din accident a rezultat ...

Amenzi pentru solicitarea actului de identitate drept garanţie
22/10/2019 00:00

Avand in vedere faptul că in ultima perioadă tot mai multe acte de identitate apar pe reţelele de socializare sau sunt păstrate in avizierul unor agenţi economici sau instituţii, reprezentanţii ...

Iaşi, oraşul clădirilor pictate!
22/10/2019 00:00

Impactul vizual oferit trecătorilor de clădirile din oraş a fost etichetat, ani la rand, drept unul negativ. Monotonia culorilor faţadelor blocurilor şi a altor imobile a generat sintagme de genul &b ...

Schimbarea la faţă a Spitalului de copii
22/10/2019 00:00

  * spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi este in plin proces de reabilitare şi modernizare * constructorul va efectua lucrări de refacere a infrastructurii, izolare termică a faţadei, i ...