Acord istoric la Iași - UAIC a semnat actul de înființare a Muzeului Satului Moldav

1uaic1

Dimensiune font:

| 08-12-2021 12:46

* proiectul va fi realizat în parteneriat cu Primăria, Consiliul Județean și Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași * viitorul muzeu va ocupa o suprafață de 32 de hectare din Grădina Botanică * viitoarea structură se va constitui într-un nou centru de cultură, dar și o nouă bază de cercetare științifică de practică studențească

Ca un cadou oferit tuturor moldovenilor și nu numai, ziua de ieri a marcat încheierea unui acord între Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Primăria, Consiliul Județean și Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași privind înființarea Muzeului Satului Moldav. Acordul a fost semnat de prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul  UAIC, primarul Mihai Chirica, președintele CJ, Costel Alexe, și Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași. „Am plecat de la realitatea că în Moldova nu există un muzeu reprezentativ pentru întreg spațiul geografic, un muzeu care să exprime, într-o manieră integrată, spiritualitatea zonei moldave, modul de viață, tradițiile și obiceiurile regionale. Prin semnarea acestui acord de parteneriat, ne asumăm obligația realizării unui obiectiv cultural de valorificare și conservare a tradițiilor populare”, a declarat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC.

 „Muzeul Satului Moldav își propune conservarea identității etno-culturale din Moldova istorică, de pe ambele maluri ale Prutului, păstrarea spiritului moldovenesc autentic prin valorificarea de colecții etnografice, promovarea patrimoniului cultural din zona Moldovei și crearea de programe menite să îmbunătățească viața culturală” - prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC

 Muzeul, unic în această parte a țării, va funcționa ca o secție a Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” a UAIC, a unsprezecea la număr, și va fi amplasat pe o suprafață de aproximativ 32 de hectare.  

Decizia înființării Muzeului Satului Moldav vine în urma consultării publice a comunității academice din luna iulie a acestui an.

„Este un moment cu adevărat istoric pentru că înfiinţarea Muzeului Satului Moldav în Capitala Culturală a României este un demers firesc, necesar şi mai ales aşteptat de către toţi ieşenii şi locuitorii acestei regiuni a Moldovei. E un pic târziu, dar este important că este astăzi, pentru că vine la 85 de ani la înfiinţarea Muzeului Satului în Bucureşti, de către Dimitrie Gusti. Avem o regiune superbă aici în Moldova. Această regiune istorică a României a avut o contribuţie esenţială la realizarea tuturor proiectelor naţiunii noastre. Din păcate, trecerea timpului şi-a pus amprenta asupra moştenirii satului şi a culturii Moldovei. Consiliul Judeţean are datoria de a se implica în acest proiect important pentru întreaga comunitate ieşeană pentru înfiinţarea acestui Muzeu al Satului Moldav. Vom contribui cu toate instituţiile şi specialiştii pe care îi avem pentru reîntregirea tezaurului nostru cultural şi istoric, a precizat Costel Alexe, preşedintele CJ Iaşi.

Muzeul va avea o tematică expozițională care va urma zonele etnografice”

„Depinde doar de noi să finalizăm un astfel de proiect ambițios, o dorință care ne macină de multă vreme. Muzeul va avea o tematică expozițională care va urma zonele etnografice. Ne dorim să fie un muzeu viu, unde publicul să întâlnească meșteri populari, să participe la ateliere. Vizăm și latura educațională, dar și cea spirituală. Vrem ca viitorul muzeu să fie o atracție pentru un timp petrecut în aer liber, în care istoria să se scrie pe viu Este adevărat că vom avea nevoie de multe fonduri ”, a spus Lăcrămioara Stratulat, directorul Complexului Național Muzeal „Moldova”, unul dintre partenerii de proiect.

„Sunt învăluit de emoţie. Asta şi datorită faptului că noi, toţi românii, din teritoriile României de astăzi şi cele istorice avem o relaţie cu satul românesc. Practic, abordarea vine să restabilească un echilibru între sat, cel care a fost sursa tuturor personalităţilor româneşti din toate timpurile, şi oraş, care a fost beneficiarul acestor oameni şi al realizării lor şi, desigur, necesitatea de a-l păstra în memoria publică şi peste timp ca o sursă de inspiraţie necontenită. Mă simt cu atât mai onorat pentru invitaţia făcută de a ne alătura acestui proiect, mai ales că satul românesc trece prin cea de-a doua desţelenire, aş putea să o numim. Prima a fost după Primul Război Mondial, în plin proces intensiv de industrializare şi ulterior de cooperativizare al proprietăţilor româneşti. Al doilea, după 1990, când euforia occidentului, necesitatea de a obţine venituri mai mari, au făcut să plece foarte multe persoane. Satul românesc a ajuns să fie cea mai prejudiciată zonă a democraţiei. Este cu atât mai mult necesar pentru că vrem să contribuim fiecare după puterile lui şi după experienţa şi capacitate posibilitatea de a le oferi celor care vin după noi posibilitatea de a cunoaşte modul de trai al stămoşilor lor care au locuit la sat, dar despre care au posibilitatea să afle doar citind în literatura de specialitate cele mai frumoase amintiri despre frumuseţea satului românesc, a spus Mihai Chirica.

Vor fi accesate fonduri guvernamentale și europene

Muzeul va fi amenajat pe o suprafață de 32 de hectare din Grădina Botanică și se va putea extinde și pe alte terenuri, a căror proprietate va putea fi recuperată și va oferi o imagine a satului moldovenesc – obiceuri, tradiții. Va fi o imagine sau o radiografie a unei lumi ce a existat și care este încă ancorată în prezent.

Cât despre costuri este puțin cam devreme pentru o estimare, date fiind variabelele acestui proiect amplu. „Vom accesa fonduri guvernamentale și europene, a spus rectorul UAIC, în asentimentul primarului Mihai Chirica și al președintelui CJ, Costel Alexe.

La fel ca toți partenerii din proiect,  Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași invită pe toți cei care au posibilitatea să contribuie la realizarea patrimoniului etnocultural al Muzeului Satului Moldav, prin oferirea de obiecte și  case tradiționale care ar putea să fie expuse în cadrul acestui muzeu, urmând ca o comisie formată din specialiști ai universității și ai partenerilor să le selecteze pe cele mai reprezentative.

Muzeul se va constitui într-un nou centru de cultură, dar și o nouă bază de cercetare științifică de practică studențească.

Maura ANGHEL, Laura RADU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

În temeiul art. 1.2., 2.1. şi 3.1. din Anexa nr. 2 - Regulamentul privind valorificarea bunurilor scoase din funcţiune aparţinând instituţiilor publice - la H.G. nr. 841/1995 privind procedurile de transmitere fără plată şi de valorificare a bunurilor aparţinând instituţiilor publice, modificată prin H.G. nr. 966/1998 şi H.G. nr. 411/2005, Institutul de Chimie Macromoleculară “Petru Poni” (ICMPP), cu sediul în Aleea Gr. Ghica Vodă nr. 41 A, 700487 Iaşi, judeţul Iaşi, cod fiscal 4541750, cod de înregistrare în scopuri de TVA RO11409036, reprezentat prin Director dr. Valeria Harabagiu, vă solicita respectuos publicarea la sediul instituţiei d-voastră, în data de 27.01.2022, a următorului Anunţ privind vânzarea prin licitaţie publică deschisă cu strigare: “Institutul de Chimie Macromoleculară “Petru Poni”, cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Gr. Ghica Vodă nr. 41 A, cod poştal 700487, judeţul Iaşi, vinde prin licitaţie publică deschisă cu strigare aproximativ 12.000 kg materiale feroase, rezultate ca deșeu în urma operatiunii de dezafectare pentru reabilitarea şi modernizarea Institutului. Cantitatile in plus sau in minus rezultate ca urmare a cantaririi, stabilite prin proces-verbal de cantarire, vor fi evidentiate intr-un act aditional la contractul de vanzare-cumparare, luandu-se ca baza de calcul pretul unitar al ofertei declarate castigatoare. Adresa, data şi ora ţinerii licitaţiei de vânzare: Institutul de Chimie Macromoleculară “Petru Poni”, Aleea Gr. Ghica Vodă nr. 41 A, 700487 Iaşi, judeţul Iaşi, Etajul 1, Birou achizitii publice, 11.02.2022, ora 11.00. Preţul de pornire a licitatiei: 1,20 lei, fără TVA/ Kg materiale feroase. In caz de neadjudecare, a doua licitatie va avea loc la aceeasi adresa, in data de 18.02.2022, ora 11.00. Numerele de telefon sau de fax unde se pot obtine relatii privind conditiile de participare si informatii suplimentare despre bunurile scoase la vanzare: Tel: 0332/880.050; 0722 950 069; Fax: 0232/211.299. Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească potenţialii achizitori spre a fi admişi la licitaţie: a) pentru persoanele juridice: - copie de pe certificatul de înmatriculare emis de Registrul comerţului; - copie de pe certificatul de înregistrare fiscală emis de ANAF; b) pentru persoane fizice: - copie de pe cartea de identitate. Documentele de participare la licitaţie se primesc până la data de: 07.02.2022, ora 11.00.”
Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Best Milk 2005 S.R.L., cu sediul în loc. Bucecea, str. Calea Națională, nr. 748, jud. Botoșani, CUI RO17767289, J07/455/2005, anunţă, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 04.02.2022, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. din mun. Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82 a activelor S.C. Best Milk 2005 S.R.L. reprezentate prin: Denumirea bunurilor mobile Valoare de evaluare (lei fara T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (lei fara T.V.A.) 1  FERMA VACI situata in sat Calinesti, oras Bucecea, jud. Botosani compusa din: teren intravilan cu categoria de folosinta curti constructii si arabil cu suprafata totala de 4.000 mp si construcții reprezentate prin: • cladire Hala (destinata intretinerii vacilor de lapte) • cladire Hala (hala muls vaci) • cladire Hala (destinata cresterii viteilor) 336.600,00 185.130,00 2 Plug reversibil purtat marca Vogele Noot, model XM950, SERIE C13S565E55. an fabricatie 2005, nr. identificare 059554. 28.000,00 15.400,00. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 03.02.2022, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi. Relaţii suplimentare se pot obţine la: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel: 0751.084.083; 0757.545.545; 0232 – 243.864, fax: 0232-212.231 e-mail: vanzari@insolventa.ro.
Fiul șefului Consiliului Județean Vaslui, numit din nou secretar de stat
27/01/2022 08:50

Tudor Buzatu a fost numit in funcţia de secretar de stat in cadrul Secretariatului General al Guvernului printr-o decizie a prim-ministrului Nicolae Ciucă, publicată miercuri seara in Monitorul Oficial. Bu ...

Pompierul botoşănean Iulian Rotariu, campion mondial pentru a cincea oară!
27/01/2022 08:30

Pompierul Iulian Rotariu, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani a caştigat ultra-maratonul „Nomad” din Laponia Finlandeză, performanţă fără precedent in lume, in ...

Efectele școlii online - elevi mai puțin răbdători și mai frustrați
27/01/2022 08:11

  Copiii de varste mici, in special cei din ciclul primar, par a fi resimtit mai puternic impactul negativ al izolării. Efectul  unei scoli online prelungite va crea insă nepotriviri pentru cei din ...

Băcăuanca Anamaria Vartolomei, nominalizată la premiile César!
27/01/2022 07:02

Actriţa franco-romană Anamaria Vartolomei, in varstă de 22 de ani, a fost nominalizată ieri la premiile César - cele mai prestigioase distincţii atribuite de cinematografia franceză - la categori ...

1.305 cazuri COVID la Iaşi, într-o singură zi!
27/01/2022 00:00

În ultimele 24 de ore, in judeţul Iaşi au fost inregistrate 1.305 cazuri noi de coronavirus, număr aproape triplu fată de raportarea din ziua precedentă şi in mod sigur un record al infectărilor zi ...

Serele didactice din Parcul Copou, o amintire frumoasă
27/01/2022 00:00

Locul in care copiii din Iasi invătau secretele plantelor şi ale mediul incojurător, a rămas doar o amintire. Acum, serele  din  Parcul Copou sunt in paragină, după ce, ani la randul, au fost ga ...

Consilierii județeni, mână largă!
27/01/2022 00:00

    Întruniti ieri in prima sedintă din acest an, consilierii judeteni ieseni au aprobat, printre altele, alocarea fondurilor necesare continuării  lucrărilor de reabilitare a Spitalul ...

Comisia de Circulaţie vrea să mute traficul pe sub geamurile ieşenilor din Nicolina!
27/01/2022 00:00

  La inceputul acestui an, consilierul local Ovidiu Laicu (PSD) a propus instituirea unui sens unic pe Aleea Tudor Neculai, odată cu implementarea benzii unice din CUG pană in rondul din zona Podu Ros. ...

Proiecte care au salvat Iașul de poluare
27/01/2022 00:00

 Consiliul Judetean Iasi, in colaborare cu unităţile administrativ-teritoriale, a propus măsuri pentru mentinerea nivelului poluantilor sub valorile limită admise de prevederile legale. Conform factori ...

Percheziţii a procurorilor DNA în birourile Primăriei Iaşi
27/01/2022 00:00

O echipă de procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a descins, ieri dimineată, la sediul Primăriei Iasi, de unde au ridicat mai multe documente si inscrisuri oficiale in cadrul unei anche ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei