Alba-neagra cu poluarea, la Iași

1poluare
1poluare1

Dimensiune font:

| 25-07-2023 10:59

Staţiile de măsurare a noxelor din municipiul Iaşi sunt în ultimul timp mai mult defecte, singura care funcţionează şi oferă date relevante în acest moment fiind IS-2 din zona Cantemir * oficilialii Ministerului Mediului spun că o primă licitaţie pentru găsirea unei firme care să asigure mentenanţa echipamentelor a fost anulată, iar o altă procedură a fost demarată abia luna trecută * cu o singură staţie urbană funcţională, Iaşul este un oraş ai cărui cetăţeni respiră cel mai pur aer * însă, când au funcţionat şi staţiile din Podul de Piatră şi Oancea, depăşirile la PM 10 (praf) erau frecvente * cel mai probabil, până la găsirea unor firme dispuse să asigure mentenanţa echipamentelor, poluarea va dispărea şi va apărea odată cu repararea lor!

În Iași, doar jumătate dintre stațiile de monitorizare a nivelului de poluare din oraș sunt funcționale. Stația din Podu de Piatră a fost temporar închisă din cauza unei defecțiuni a instalației de aer condiționat, stația din Tătărași a fost închisă din cauza unei defecțiuni a sistemului UPS, iar stația din Aroneanu are achizitorul de date defect. Astfel, monitorizarea calității aerului din municipiul Iași nu mai este la fel de relevantă, ceea ce înseamnă că nu cunoaștem calitatea aerului pe care îl respirăm. Situația este îngrijorătoare deoarece nivelul de poluare din oraș este în creștere, în special în perioada de vară. Aceasta nu este prima oară când stațiile se defectează, iar Ministerul Mediului încă nu a găsit soluții pentru a asigura mentenanța acestor instalații. „Staţia din Aroneanu nu mai funcţionează, de asemenea, de pe 9 iunie din câte am văzut de pe site-ul calitateaaerului.ro. Înţeleg că sunt şi aici nişte defecţiuni tehnice care pot sau nu împiedica să fie transmise datele spre această baza de date. Aşadar o singură staţie de monitorizare a poluării aerului din municipiul Iaşi a rămas, iar dintre toate aceste staţii, în Iaşi au mai rămas două care măsoară particulele PM10. Este vorba de Cantemir şi cea din Tomeşti, iar per ansamblu şi extrem de grav, cred eu, în tot judeţul Iasi nu se mai măsoara benzenul, un gaz cancerigen, de mai bine de un an de zile”, spune profesorul Silviu Gurlui.

Nu există contract de mentenenţă

Subiectul poluării din Iaşi a făcut şi subiectul unor interpelări în Parlamentul României. Senatorul Maricel Popa spune că asistăm la o stare de indiferenţă din partea instituţiilor abilitate să rezolve problemele apărute astfel încât să nu planeze suspiciuni asupra acurateţii măsurătorilor. „Iaşul este la ora actuală unul dintre cele mai poluate oraşe din ţară. Cu toate că vina aparţine aproape exclusiv actualei administraţii locale, care nu se preocupă deloc de acest subiect, sunt o serie de aspecte care trebuie privite cu foarte multă seriozitate deoarece pot afecta locuitorii oraşului. Staţiile de măsurare a noxelor din municipiul Iaşi sunt în ultimul timp mai mult defecte, singura care funcţionează şi oferă date relevante fiind IS-2 din zona Cantemir. Din cele cinci staţii, două sunt defecte de aproape un an (IS-1 Podul de Piatră şi IS-3 Oancea Tătăraşi), iar alte două staţii (IS-5 Tomeşti şi IS-6 Bosia Ungheni) nu au funcţionat pentru că analizatoarele au fost stricate, O altă staţie este în Aroneanu (IS-4). În lipsa unor măsurători relevante, particulele care se răspândesc în atmosferă, mai ales în momentele traficului rutier de vârf, pot provoca boli dintre cele mai grave (cardiace, pulmonare, cancerigene). Din păcate, ieşenii nu mai pot fi atenţionaţi asupra acestor pericole şi zilnic sunt expuşi unor situaţii care pe termen mediu şi lung le pot cauza mari neplăceri din punct de vedere al sănătăţii. Am discutat cu reprezentanţii APM Iaşi însă răspunsul mă nemulţumeşte complet. Nu se pot face reparaţii la staţii pentru că nu există un contract de mentenanţă. Acest fapt arată o zonă de indiferenţă faţă de ieşeni din partea celor responsabili, care trebuie remediată imediat. Cred că nimănui nu-i convine această situaţie, motiv pentru care vă rog să transmiteţi care sunt soluţiile pe care le propune ministerul pentru rezolvarea acestei probleme”, spune parlamentarul social-democrat într-o interpelare adresată Ministerului Mediului.

O licitaţie ratată şi o alta reluată luna trecută

Răspunsul venit de la Bucureşti indică faptul că starea de fapte la care se face referire va dura. Nu se ştie cât, singurul lucru cert fiind că, în acest moment, se caută firme dispuse să asigure mentenanţa echipamentelor. Deocamdată, afacerea nu interesează pe nimeni. „La finele anului 2021 a fost finalizat contractul subsecvent de servicii nr. 11/2019 prin care a fost asigurată mentenanţa echipamentelor din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului. De la finalizarea acestuia şi până la semnarea unui nou contract de servicii, în baza contractelor de comodat, agenţiile pentru protecţia mediului trebuie să asigure buna funcţionare a echipamentelor aflate în custodie, din bugetul propriu, prin prioritizarea activităţilor şi respectiv a fondurilor. În data de 7 aprilie 2023 a foist publicat în SEAP documentaţia aferentă pentru achiziţia serviciilor de optimizare şi dezvoltare pentru componentele RNMCA, reprezentate de echipamente destinate măsurătorii continue a calităţii aerului şi auxiliare ale acestora instalate în staţiile de monitorizare. Procedura a fost însă anulată în temeiul Legii 98/2016 privind achiziţiile publice Menţionăm că în data de 2 iunie 2023 procedura a fost republicată în SEAP”, spun oficialii ministerului. Practic, ţinând cont de timpul scurs între cele două licitaţii, mai devreme de trei luni nu se va întâmpla nimic. Adică staţiile vor continua să stea defecte...

Poluarea a dispărut odată cu închiderea staţiilor defecte

Ceea ce este şi mai interesant derivă din faptul că atât timp cât staţiile erau funcţionale, Iaşul era un oraş poluat. Astfel, o situaţia comunicată la nivelul lunii martie, indica faptul că, în cele trei luni din 2023, la cele patru stații funcționale din municipiul Iași, au fost înregistrate 21 de depășiri. În aprilie, însă, odată cu închiderea staţiilor IS-1 Podu de Piatră şi IS-3 Oancea – Tătăraşi nu s-au mai înregistrat depăşiri faţă de valorile maxim admise la niciunul dintre poluanţii evaluați pentru care au fost capturi de date. Pentru indicatorul PM10 (praf) măsurat gravimetric - indicatorul la care de obicei sunt depăşiri - concentraţiile medii zilnice cele mai mari au fost înregistrate în staţia IS-2 Decebal-Cantemir, dar acestea au fost de două ori mai mici decât media zilnică admisă de 50 µg/m3. „Dacă ne raportăm la luna martie 2023, luna din an în care s-au înregistrat până acum cele mai multe depăşiri la indicatorul PM10 în toate staţiile (10 în total), valorile medii din luna aprilie sunt mai scăzute cu circa 50% pentru staţia IS-6 Bosia-Ungheni, cu 27% în IS-2 Cantemir, cu 20% în IS-4 Aroneanu și cu 6% în IS-5 Aroneanu”, spunea ing. Galea Temneanu, directorul executiv al APM Iaşi.

Europenii ne arată cu degetul

Între timp a apărut şi ultimul raport al Agenției Europene de Protecție a Mediului, care arată că ieșenii respiră, zi de zi, cel mai poluat aer din România, în ultimii doi ani aici fiind înregistrate cantități îngrijorătoare de particule fine sau PM2.5. Potrivit documentului, Iașul este pe locul 340 din 375 de orașe monitorizate de Agenția Europeană de profil. Și secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Bogdan Balanişcu, a subliniat că Iaşi este unul dintre cele mai poluate oraşe din ţară şi la nivel european. „Din păcate, aşa cum arată statisticile la nivel european, Iaşul ocupă un loc ruşinos. Se află pe locul 20 în topul celor mai poluate oraşe din Europa, iar la nivel naţional este cel mai poluat oraş. Mă refer la calitatea aerului”, a afirmat recent preşedintele interimar al Organizaţiei Municipale a PSD Iaşi.

În toată acestă poveste a poluării din oraş, a mai intervenit o măsură oarecum compensatorie: achiziţionarea, pentru APM Iaşi, a unui  autolaborator, o unitate mobilă de monitorizare a concentraţiilor de poluanţi. Începând cu luna aprilie 2023, APM monitorizează calitatea aerului în zona IS 1- Podul de Piatră cu acest autolaborator, dar nu au fost făcute publice informaţii asupra rezultatelor măsurătorilor. Dan CONSTANTINESCU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Croitorașul cel Viteaz”, noua premieră de la „Luceafărul”
28/04/2024 17:49

În lumina strălucitoare a reflectoarelor, cortina se ridică veselă, dezvăluind o scenă vie si plină de culoare. În sala Teatrului Luceafărul din Iasi, povestile prind viată intr-o reinterpre ...

Un bărbat de 43 de ani din Rădăuți a evadat din arestul la domiciliu după ce a fost condamnat la patru ani închisoare
28/04/2024 07:55

Un bărbat in varstă de 43 de ani din municipiul Rădăuţi este cercetat penal pentru evadare, după ce ar fi părăsit arestul la domiciliu la scurt timp după ce a fost condamnat la patru ani de inchisoare, ...

Tragedia din 2 Mai, aproape să se repete în Piatra Neamț! Tânăr prins de două ori drogat la volan, în aceeași noapte
28/04/2024 07:40

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ a informat că un tanăr in varstă de 22 ani a fost prins conducand drogat un autoturism, de două ori, in noaptea de vineri spre sambătă! Tragedia din 2 Mai ...

Bărbat recent eliberat din închisoare, reţinut în Iași pentru trafic de heroină
28/04/2024 00:14

Un bărbat a fost reţinut pentru trafic de heroină, el fiind recent eliberat din penitenciar, au anunţat, sambătă, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Te ...

Mocănița Huțulca din Suceava va ajunge până la Mănăstirea Moldovița / Noua cale ferată, cu o lungime de peste 5 km, se deschide vineri
27/04/2024 19:31

O nouă linie a Mocănitei Hutulca de la Moldovita va lega Mănăstirea Moldovita de pitorescul traseu al trenuletului pe linie ingustă din Bucovina, incepand de vineri, 26 aprilie  Noua cale ferată, ...

Liderii PNL Iași, furioși după declarația președintelui PSD despre moldoveni: ”Orice zi cu Ciolacu premier e o rușine”
27/04/2024 19:09

Moldovenii nu sunt cetăţeni de mana a doua ai Romaniei şi orice zi cu Marcel Ciolacu incă in funcţia de premier este o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei, susţine preşedintele CJ Iaşi, Costel Al ...

Buget limitat pentru înmormântare? Iată de ce să alegi o agenție de servicii funerare.
27/04/2024 16:34

Buget limitat pentru inmormantare? Iată de ce să alegi o agentie de servicii funerare. Organizarea ceremoniei de inmormantare trebuie să se realizeze intr-un timp relativ scurt după ce un membru al fa ...

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende
27/04/2024 15:09

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botosaniului, o retea de beciuri adanci, intinsă pe kilometri intregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei ...

Cum arată cel mai impozant pod construit la ordinul domnitorului Ștefan cel Mare. Încă există și intră în restaurare
27/04/2024 14:00

O asociatie din Transilvania a inceput in toamna anului trecut lucrări de restaurare a podului construit la ordinul lui Stefan cel Mare, in 1495, in satul Negoiesti, din comuna băcăuană care poartă numele ...

Un proiect de anvergură din Bacău s-a împotmolit în mocirla birocrației și a fostei albii a Bistriței
27/04/2024 13:46

Pe 12 mai 2024, băcăuanii ar fi trebuit să circule pe jos sau cu bicicleta pe traseul Parcul Cancicov - Stadionul Municipal-Bazin de Inot- Universitatea ”Vasile Alecsandri”, proiect de anvergură denumit ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei