Bugetul județului: 75,7% pentru funcționare, 24,3% pentru dezvoltare

1buget

Dimensiune font:

| 30-01-2023 23:59
Plenul Consiliul Județean (CJ) Iaşi va dezbate mâine proiectul de buget al instituției pe anul în curs, cheltuielile fiind estimate la 1,370 miliarde lei * 1,240 miliarde lei sunt alocaţi pentru secțiunea de funcționare și 392 milioane lei pentru secțiunea de dezvoltare * cele mai mari ponderi în cheltuielile de investiţii sunt la capitolul Transporturi - 130 milioane de lei (37%), la Sănătate - 111 milioane (31%) şi la Asistenţă Socială - 77,8 milioane (22%)

Conform proiectul de hotărâre vizând bugetul judeţului pe anul în curs, proiect care va fi supus analizei aleşilor judeţeni în şedinţa extraordinară de miercuri, Consiliul Judeţean Iași se va baza anul acesta pe un buget cumulat de 1,536 miliarde lei (654 milioane lei bugetul instituţiei şi 882 milioane lei bugetul instituțiilor din subordine), în condițiile în care din totalul celor două sume se scad transferurile între bugete (circa 168 milioane lei). Rămân, aşadar, 1,370 miliarde lei, din care 75,7% (1,240 miliarde lei) vor fi destinaţi pentru funcţionarea judeţului, iar restul (392 milioane lei) pentru dezvoltarea acestuia. „Prioritățile noastre sunt ca, din resursele pe care le avem, să asigurăm buna funcționare a instituției și a tuturor deconcentratelor, să investim în dezvoltarea obiectivelor primordiale pentru județ și să atragem fonduri europene și guvernamentale pentru noi direcții de investiții. Fiecare domeniu este important și nu vom neglija nici educația, nici cultura, nici relația cu ONG-urile și societatea civilă, dar avem obligația de a asigura finanțări majore pentru domeniul medical și infrastructura rutieră, capitole unde avem de recuperat mult pentru a ajunge la standarde care să sastisfacă și nevoile ieșenilor, dar și statutul de pol regional al județului nostru. Trebuie să ținem cont de necesarul de funcționare al instituției, având în vedere că suntem Consiliul Județean cu șase spitale în subordine, iar majoritatea au adresabilitate regională. Peste 50% din cheltuielile de funcționare pe care le avem sunt direcționate către cele șase spitale, unde nevoile sunt mari pentru a asigura servicii medicale de calitate. Avem, de asemenea, cea mai mare Direcție Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din țară, șase școli speciale în subordine, trei unități-medico sociale și instituții de cultură. Pentru toate acestea trebuie să asigurăm resursele necesare pentru buna funcționare”, a declarat președintele CJ, Costel Alexe.

Sumă record pentru infrastructura rutieră de pe axa Iaşi – Suceava

Pentru dezvoltare se vor aloca anul acesta 392,7 milioane de lei, cu 90 de milioane de lei mai mult decât anul trecut. Cele mai mari ponderi în cheltuielile de investiţii sunt la capitolul Transporturi 130 milioane de lei (37%), la Sănătate 111 milioane (31%) şi la Asistenţă socială 77,8 milioane (22%). „Vom continua să investim în modernizarea drumurilor și a spitalelor, în construirea parcurilor industriale, pentru a crește numărul locurilor de muncă, și în implementarea proiectelor societății civile. Avem buget majorat pentru toate aceste investiții. Alocăm 117,8 milioane de lei pentru pentru modernizarea și reabilitarea drumurilor județene de pe Axa Iași – Suceava, 150.000 lei pentru studiile topo și documentațiile referitoare la modernizare drum județean DJ 248 (limita municipiului Iași – intersecție Centura Iașului), 427.500 lei pentru studiul de fezabilitate pentru modernizarea drumului județean DJ 282 G (limita Iaşului - Aroneanu - Rediu Aldei - aproximativ 6,5 km) și realizarea drumului de legatura din DJ 282 G (Aroneanu) - Aeroportul Internațional lași (3 km). Odată cu finalizarea noului Terminal T4, va fi nevoie să asigurăm accesibilitatea la și dinspre Aeroport. Anul acesta am avut un record de trafic de pasageri de peste 1,5 milioane și trebuie să gândim pe termen lung necesitățile în zona Aeroportului, având în vedere că vom crește capacitatea de procesare la 3,3 milioane de pasageri, odată cu operaționalizarea T4”, a mai punctat președintele CJ.

Trei parcuri indfustriale

În anul 2023, un obiectiv primordial pentru Consiliul Județean Iași îl constituie construirea de parcuri industriale, în programul de investiții regăsindu-se suma de 9,88 milioane lei pentru obiectivul de investiții Iași - Industrial Parc din comuna Lețcani. Alţi  de 670.000 sunt repartizaţi pentru obiectivul de investiții Parc Industrial Holboca (servicii proiectare faza PUZ documentaţii suport - studiu de inundabilitate, aviz SGA, Studiu de fezabilitate), în vreme ce cu 2,68 milioane lei se va realiza proiectarea

Parcului Industrial Pașcani.

Mai mulţi bani pentru societatea civilă

De asemenea, anul acesta, a crescut finanțarea pentru proiectele ONG-urilor și ale societății civile, care se pot depune pe baza legii 350/2005. Astfel, va fi disponibilă suma de 1,8 milioane de lei pentru proiecte culturale, de tineret, mediu, promovare turistică. A crescut finanțarea pentru sport de la 500.000 la 750.000 lei și la proiecte educaționale de la 100.000 la 200.000 lei.

Prin bugetului general al județulului sunt alocate, în acest an, finanțări de un milion de lei pentru organizarea Festivalului Internațional de Literatură și Traduceri FILIT de către Muzeul Național al Literaturii Române Iași. Tot un milion de lei a fostg alşocat pentru organizarea Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaşi (FITPTI) de către Teatrul pentru Copii și Tineret Luceafărul Iași. În premieră, în draftul bugetului apare suma de 100.000 lei pentru cheltuielile privind sprijinul financiar acordat Societății Naționale de Cruce Roșie din România – Filiala Iași, în calitate de membru susținător.

PMP asigură voturile necesare trecerii bugetului

În mod normal, bugetul judeţului va trece fără probleme, PNL având majoritatea în CJ asigurată de consilierii PMP. „Mă bucur că, în ultimii doi ani, a existat consens și colaborare la nivelul Consiliului Județean, iar sugestiile și amendamentele pe care grupul consilierilor județeni PMP le-a prezentat în discuțiile cu executivul CJ au fost valorificate, așa cum este firesc. Proiectele județului trebuie să continue și să ne asigurăm că ritmul acesta, mult mai dinamic decât în anii precedenți, se va păstra, iar în următorii ani vom consolida poziția de centru regional economic, cultural și social pe care Iașul cu siguranță îl merită”, a afirmat liderul grupului PMP din CJ, Marian Uscatu.

„Mulțumesc executivului CJ și colegilor de coaliție de la PMP pentru consultările constante privind bugetul. Astfel s-a ajuns la această formă care permite, pe de o parte, buna funcționare a instituției și deconcentratelor, iar, pe de altă parte, investiții în domeniile și proiectele prioritare. Ca și până acum, grupul consilierilor PNL, printr-o colaborare foarte bună cu ai noștri colegi de la PMP, va reprezenta interesele ieșenilor în Consiliul Județean și va vota, de fiecare dată, pentru dezvoltarea județului”, a spus, la rândul său, liderul grupului PNL din cadrul CJ, Costel Dolachi. Lucian STATE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:38

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 7 Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1238/103/2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Star Construct” S.R.L., cu sediul în loc. Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ Adresa Valoare -lei- 1. Imobil – teren intravilan curţi-construcţii cu o suprafaţă de 414 m.p. Loc. Târgu Neamţ, bd. Ștefan cel Mare, nr. 92, jud. Neamţ 188.500,00 2. Aparatură birotică: calculator, monitor, imprimantă, xerox -- 5.712,00 TOTAL * 194.212,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus şi nu conţine TVA. Vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare aprobate de către adunarea creditorilor din data de 06.09.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.04.2023, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile pentru bunurile imobile şi mobile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini pentru bunurile imobile este 1.000 lei, iar pentru bunrile mobile este de 100 lei, şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035, 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 5 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV Valoare - lei - 1. Echipamente tehnologice 34.569,50 2. Aparate, instalaţii 1.074,00 3. Mijloc de transport 197,50 4. Aparatură birotică 380,50 Total 36.221,50 Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus și nu conţine T.V.A.. Vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.09.2022. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 27.03.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
„Împreună de Paște” – campanie dedicată bolnavilor de la Secția Bârnova a Institutului de Psihiatrie Socola
02/04/2023 15:40

Apropierea sărbătorilor mereu ne face mai buni, mai generosi, mai darnici, aspecte pe care ar trebui să le manifestăm in fiecare zi, de altfel. Uneori reusim, alteori nu si ne promitem o schimbare care va a ...

Jaf la beţie, într-un bordei improvizat
02/04/2023 10:59

Marius R. e prototipul perfect al borfaşului rural, care trăieşte din mici furtişaguri, talhării ori combinaţii dubioase. Originar dintr-o comună din Botoşani, individul s-a aciuat de caţiva ani intr-u ...

Victorie degeaba în instanţă, apelantul rămâne după gratii
02/04/2023 10:30

Multă vreme, ieşeanul Florin Ovidiu Pancu (43 de ani) s-a crezut mare şmecher şi tare mardoi, imposibil de atins de către braţul legii. Prima altercaţie care i-a adus dosar penal a avut loc in seara de 1 ...

800.000 de lei pentru containerele-clasă de la Colegiul Pedagogic
02/04/2023 09:59

Recent, primarul Mihai Chirica şi conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi s-au intalnit ieri, conform unei promisiuni anterioare, cu reprezentanţii conducerii, a părinţilor şi elevilor de la Col ...

Duhovnicească – recital de muzică sacră în interpretarea studenților-cântăreți de la UNAGE
02/04/2023 09:34

Joi, 6 aprilie, incepand cu ora 18, Sala Baptisteriu a Muzeului Mitropolitan va găzdui un recital de muzică sacră, intitulat generic „Duhovnicească". Tinerii interpreti Mari P ...

Ieşenii care fac zgomot după lăsarea întunericului, amendaţi!
02/04/2023 09:15

După un model care s-a dorit a fi implentat in Bucureşti, municipalitatea ieşeană le-a pus gand rău celor care poluează fonic, in special odată cu lăsarea serii. Fie că este vorba de şoferi care rulea ...

„Rolul de femeie este cel mai frumos din viața mea”
02/04/2023 08:13

- Dacă ar fi să fiti portretizată intr-un tablou, cum v-ar plăcea să arătati? Cum v-ati imagina portretul dvs imortalizat pe o panză? - As ruga artistul să-mi surprindă lumina si bucuria din ochi. Cat ...

Coşmarul ieşenilor din CUG poate lua sfârşit
01/04/2023 17:16

  Una dintre problemele cu care se confruntă locuitorii comunei Ciurea, dar şi ieşeni din CUG, este traficul supraaglomerat inspre si dinspre Iasi. Drumul judetean 248, care leagă Ciurea de Iasi, are ...

 „Greuceanu versiune 2.0” , un nou titlu în repertoriul Teatrului Luceafărul
01/04/2023 12:15

Finele acestei săptămani va marca inscrierea unui nou titlu pe afisul permanent al Teatrului Luceafărul din Iasi. Optiunea repertorială s-a orientat către un basm nu foarte frecvent pus in scenă -  G ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei